free page hit counter

mars 24, 2005

Några tumregler

Jag gillar tumregler. De förenklar våra liv och vanligtvis kommer man ihåg dem när man behöver dem. Tumregler kan nog som koncept ligga snubblande nära fördomar men de har inte samma negativa klang även om det i många fall handlar om samma mekanismer. Man har lärt sig, eller bestämt sig i förväg om hur något är och fungerar och förenklar situationer som man hamnar i genom att använda sig av på förhand fastställda handlingsmönster.

Ordet tumregel kommer från minnesregeln som säger att om man pekar handens fingrar i strömmens riktning i en spole så kommer tummen att peka i det inducerade magnetfältets riktning. Tummen Tumregeln som gav tumregeln sitt namn inbegrep alltså fysiskt en tumme.

För att en tumregel ska vara riktigt bra så bör den vara så koncentrerad och kortfattad att man kan säga den i en mening eller en ramsa. (Minnesramsor är dock inte alltid tumregler och tumregler är inte alltid ramsor.) När man behöver den så ska den finnas där utan att man måste gräva djupt i sitt minne. Tumregeln bör också vara kategorisk och måste ge ett helt entydigt svar på en situation. Inga kanske och otydligheter utan pang på lösningen bara.

För några år sedan så jobbade jag som konfirmandledare och när konfirmationsdagen hade infunnit sig och vi träffade konfirmanderna innan det var dags att gå in i kyrkan så sa prästen Martin att han ville dela med sig av ett par lärdomar som han tyckte att de skulle bära med sig i sina liv.
- För det första, sa han, stek aldrig fläsk med bar överkropp, det gör ont, och för det andra, kör aldrig för fort utanför Härnösand för där är det alltid fartkontroller.
Där har vi två goda exempel på hur tumregler bör utformas. Det gör inget om de säger självklarheter och det är bra om de innehåller ord som aldrig eller alltid. Tumreglernas uppgift är som sagt att förenkla.

Ett enkelt sätt att få sig en stor dos bra tumregler till livs är att googla på "en bra tumregel" och bara läsa sökresultaten rakt av. De flesta bra tumreglerna ryms nämligen i de två raderna text som Google vanligtvis spottar ur sig för varje träff.

Tumregler är dessutom sånt som man gärna ska pådyvla andra utan att de har bett om det, gärna på ett lite förnumstigt sätt. Därför kommer här några länkar till tumregler som jag tycker att ni ska ta till era hjärtan:

UPPDATERING: Ytterligare en tumregel är: läs alltid igenom ditt blogginlägg innan du postar det så blir det färre fel.

Skrivet av barse den mars 24, 2005 09:57 EM | TrackBack
Kommentarer

Snygg logga. Mitt förslag är att du behåller den och tar bort lurig och skruv. (ska jag säga..hmm)

   Skrivet av: Johnny den mars 24, 2005 10:54 EM

Kul post om Tumregler. En tumregel jag rekommenderar att följ är ta Backup på hårddisken. Du vet aldrig vad som kommer att hända...

Hårddiskkrasch i förrgår...inget kul...

Ta inte bort Lurig och full med skruv
En bra undertill ger en pointer vad man kan finna.
Jag tycker du har funnit en bra undertitel...

Johnny: Du borde hitta en egen undertitel. Kanske Tänkare med helknasiga vyer...

   Skrivet av: Bengt den mars 25, 2005 06:23 FM

Kul inlägg, du går från klarhet till klarhet. Snygg logga, men jag är också tveksam till undertiteln. Låt oss som läser bestämma om det är lurigt och med skruv! Har aldrig gillat namnet REA (Roligt, elakt , aktuellt) fast programmet är bland det roligaste jag sett (Anders Lundin som Jonas Gardell...).

   Skrivet av: BGAN den mars 25, 2005 08:36 FM

Tack för allt logga-berömmet. Undertiteln får nog stå kvar ett tag. (Det är egentligen titeln på en låt som jag tycker om. Nån gång när jag kommer på nån annan bra låttitel så byter jag igen. Undertiteln känns som en grej som man kan variera då och då.)

...och tack Bengt för backup-tumregeln. Om det bara inte var så jobbigt att ta backup så skulle jag nog göra det på direkten. Jag försöker då och då att ta någon slags mini-backup på viktiga dokument och sånt som jag har ritat, skrivit, programmerat eller på annat sätt producerat. Allt det andra går ju att återskapa ganska lätt.

   Skrivet av: Barse den mars 25, 2005 01:12 EM

Jag funderar seriöst på att skaffa en RAID hårddisk så att man har allt i dubbla kopior...

En hårddisk speglad mot en annan...så rasar den ena har man den andra kvar...

   Skrivet av: Bengt den mars 25, 2005 05:40 EM

Att designa en mobiltelefon så att det går att skriva sms med en hand - sedär en riktig tumregel. Som tillverkaren av min kära mobil tyvärr inte följde...

   Skrivet av: Håkan (hakke) den mars 25, 2005 10:34 EM

Får man tumma på tumregler?

   Skrivet av: Enar den mars 26, 2005 12:25 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com