free page hit counter

april 19, 2005

Varför ljuger Roland Poirier Martinsson om SVT?

I en artikel i Expressen för några dagar sedan granskar journalisten Roland Poirier Martinsson ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna där han plockar ut fyra påståenden ur inslaget och hävdar att tre av dessa är falska och det fjärde en lögn.

Påståendena är följande:


  • Att det är bibliotekskris i USA
  • Att de tre biblioteken i staden Salinas ska läggas ner.
  • Att mer än 250 bibliotek har lagts ner i USA de senaste två åren.
  • Att ovanstående är att vänta sig i ett land där presidenten skryter med att inte läsa.

Hur det står till med påstående tre och fyra har jag svårt att avgöra eftersom jag varken är insatt i den amerikanske presidentens livsstil eller i hur det amerikanska bibliotekssystemet mår. De andra två påståendena verkar dock journalist Martinsson ha handskats ganska valhänt med. Han påstår till exempel att USA:s dryga sextontusen folkbibliotek skulle innebära att de har nästan dubbelt så många bibliotek per capita som Sverige har.

Det låter konstigt så jag bestämde mig för att kolla upp det. I Kulturrådets rapport Folkbiblioteken 2003 står att läsa att det i Sverige finns 1381 huvudbibliotek och filialbibliotek. Efter lite enkel matte så får jag det till att det finns 1,536766 folkbibliotek per tiotusen svenskar men bara 0,552849 folkbibliotek på tiotusen amerikaner. Kanske har Martinsson blandat lite äpplen och päron när han försökte falsifiera påstående två?

Det andra påståendet som han hävdar är falskt handlar om biblioteken i Salinas som stadsfullmäktige i staden har beslutat att stänga. Martinsson skriver att dessa bibliotek inte längre är nedläggningshotade och att det enda som händer är att "öppettiderna måste begränsas". Visst kan man säga att detta påstående är sant (i ordets allra vidaste bemärkelse) men kanske inte på det sätt som man luras att tro. Biblioteken i Salinas kommer att ha öppet mellan 8 och 10 timmar i veckan och detta kommer att bekostas av en ideell organisation som kämpar emot nedläggningen av biblioteken. Om en intresseorganisation skulle finansiera åtta timmars öppethållande i veckan på något av de nedlagda svenska regementena skulle man då kunna påstå att det inte lagts ner?

Jag påstår inte att inslaget i Kulturnyheterna inte kan ha varit tendentiöst eller rentav propagandistiskt (jag såg det inte), men man bör vara medveten om att herr expressenjournalisten också har en politisk baktanke med sin artikel. Jag tycker att den som har rent mjöl i påsen och är utan synd ska kasta den första stenen på glashuset.


Här kan man läsa några hyllningar av artikeln:

Den som däremot är intresserad av att sätta sig in i vad som händer i den svenska bibliotekssvängen gör det med fördel på Biblioteksbloggen.

Här är mina uträkningar för den som är nyfiken:

USA:
16200/293027571*10000 = 0,5528490013658134

Sverige:
1381/8986400*10000 = 1,5367666696341137

Befolkningssiffrorna fick jag från Google och antalet bibliotek fick jag från Kulturrådets rapport och artikeln i Expressen.

Den enda osäkra faktorn jag kan se i sammanhanget är vad "drygt sextontusen" betyder. Jag kanske tog i lite i underkant när jag räknade på 16200 men jag gissade att om det hade varit närmare 16500 så hade det stått "drygt sextontusenfemhundra" i artikeln. (Om man räknar med att "drygt sextontusen" betyder 16999 bibliotek så blir det ungefär 0,58 bibliotek per amerikan i stället för 0,55.)

Skrivet av barse den april 19, 2005 08:53 EM | TrackBack
Kommentarer

"Det låter konstigt så jag bestämde mig för att kolla upp det. I Kulturrådets rapport Folkbiblioteken 2003 står att läsa att det i Sverige finns 1381 huvudbibliotek och filialbibliotek. Efter lite enkel matte så får jag det till att det finns 1,536766 folkbibliotek per tiotusen svenskar men bara 0,552849 folkbibliotek på tiotusen amerikaner. Kanske har Martinsson blandat lite äpplen och päron när han försökte falsifiera påstående två?"

Det är väl snarare du som jämför äpplen med päron. De 16000 som nämndes var endast folkbibliotek. Sveriges 1381 var både folk- och filialbibliotek. Men det skriver du ju själv, så du borde förstå skillnaden.

Vad är det man luras att tro om biblioteken i Salinas egentligen? Det ska väl drivas som ett bibliotek, vem som sedan driver det är ointressant. Din jämförelse med ett regemente haltar rätt betänkligt. Jag skulle inte tro att en intresseorganisation har rätt att utföra allt som ett regemente gör i vanliga fall.

   Skrivet av: Dennis den april 19, 2005 09:18 EM

Enligt American Library Association finns det:

Public libraries (administrative units): 9,129
Centrals* 8,971
Branches 7,450
Buildings 16,421

Academic Libraries: 3,527
Less than four year 1,379
Four year and above 2,148

School Libraries: 93,861
Public schools 76,807
Private schools 17,054

Special Libraries**: 9,781
Armed Forces Libraries: 312
Government Libraries: 1,249
Total: 117,859

* The number of central buildings is different from the number of public libraries because some public library systems have no central building and some have more than one.

** Special libraries include Corporate, Medical, Law, Religious, etc.

http://www.shorl.com/digudratirypro

   Skrivet av: Patrick den april 19, 2005 09:26 EM

Då är frågan om det är 9129 som är rätta siffran eller om man också ska inkludera skolorna i uträkningen.

   Skrivet av: Patrick den april 19, 2005 09:31 EM

Om man bortser från siffrorna som han verkar ha rört ihop (16000 verkar ju vara hämtat från antalet byggnader) så är ju i princip allt annat han skriver intressant (ja, jag vet jag använder samma argument nu som Michael Moore-lovers gör när de ska försvara hans tokigheter. Reportaget visar tydligt vilken typ av bild av USA som media i allmänhet och SVT i synnerhet vill förmedla. Även om vissa siffror är aningens tveksamma så måste jag nog säga att det verkar som Lisa Carlsson är rejält ute och cyklar. Det intressantaste med Martinssons artikel är trots allt sista stycket:
"Och om allt hade varit sant? Fortfarande vore det en mycket excentrisk nyhetsvärdering. Tre bibliotek ska stängas i en stad med 130 000 invånare på andra sidan jordklotet. Låt oss göra en grej på det!
Varför?"

tillsammans med första stycket:

"Reportern Lisa Carlsson belägger inte något av påståendena, den enda källan är en förfördelad bibliotekarie vid Steinbeckmuseet i Salinas – det går inte att vara mera partisk."

Det är som om amerikansk media hade åkt till typ Nässjö, en liten håla för att rapportera om biblioteken och sen bygga hela uppfattningen om Sverige på det. Eller varför inte ta Fox News reportage om Rosengård och Malmö som var ungefär lika osakligt. Vill SVT framstå som det svenska Fox?

   Skrivet av: daniel. den april 19, 2005 10:34 EM

Dennis: Du skriver om biblioteken att "vem som sedan driver det är ointressant". Jag håller inte med. I Salinas-fallet är väl skillnaden ganska uppenbar. Hur länge kommer hjälporganisationen att orka jaga pengar för att hålla öppet biblioteken de där tio timmarna varje vecka? Just nu så ser det ut som att pengarna tar slut efter nyår. Om man inte gillar folkbibliotek så är förstås den utvecklingen alldeles utmärkt. Varför inte sluta finansiera gemensamma bibliotek överhuvudtaget och låta folk få valfrihet att använda sina skattepengar på att köpa de böcker de själva vill ha?


Daniel skriver: "Tre bibliotek ska stängas i en stad med 130 000 invånare på andra sidan jordklotet." So what kan man tycka. Saken är den att i Salinas finns det tre bibliotek och de kommer kanske alla att behöva stänga. Det är som om vi skulle stänga alla bibliotek i t.ex. Linköping eller Jönköping. Jag tycker att det är riktigt illa, men jag kan respektera att du inte tycker det.

   Skrivet av: Barse den april 19, 2005 11:38 EM

Förresten Dennis, du behöver absolut inte oroa dig över att några intresseorganisationer (t.ex. FBU) kommer att försöka ta över och driva regementen. Det var bara ett skämtsamt exempel som jag använde för att försöka tydliggöra resonemanget. Ingen fara.

   Skrivet av: Barse den april 19, 2005 11:43 EM

Nån vänlig själ upplyste mig om kommentaren ovan gällande min artikel i Expressen häromdagen. Jag har några synpunkter.
1. Det svenska ordet 'folkbibliotek' finns inte i engelskan, så man kan alltid debattera huruvida det refererar riktigt eller inte i min användning. Jag kontrollerade dock saken men en person i svenskt biblioteksväsen som rest mycket i USA. Alltså, 16200 folkbibliotek i USA är åtminstone enligt viss expertis ett riktigt påstående, vilket innebär just vad jag skriver: att det finns dubbelt så många folkbibliotek i USA som i Sverige, per capita.
2. Om man vill räkna på andra sätt kommer man fortfarande inte undan det faktum att USA är ett rikt land när det gäller bibliotek, man leder utvecklingen på många områden, har flest biblitek, bäst bibliotek, och tar ofta emot delegationer från EU och Sverige som kommer för att se och lära. Lisa Carlssons inlägg handlade om bibliotekskrisen i USA. Den finns inte, det är tvärtom enligt så gott som varenda parameter man kan tänka sig.
3. Att biblioteken i Salinas kommer att drivas på ett annat sätt än i Sverige är alldeles klart. Att nämna detta faktum som något dåligt i sig är just vad jag beskriver som provinsiellt och pinsamt. Dessutom kvarstår faktum, SVT påstod att biblioteken ska stängas, men de ska förbli öppna.
4. Påhoppet på Bush var falskt och dumt. För det första är han mycket aktiv i läskampanjer och dylikt och älskar enligt de stora (i flera fall liberala) biografierna om honom att läsa. För det andra har presidenten inte något direkt med biblioteksväsendet att göra.
5. Slutligen anser jag att själva nyhetsvärderingen är mycket märklig. Om det nu vore så att alla bibliteken i Linköping skulle läggas ner, vore det inte konstigt om USA:s största nyhetskanal gjorde ett inslag om detta? Man skulle onekligen fråga sig varför.

Ålrajt, det här var nedrandat på två minuter, så ta det för vad det är.
Hälsningar,
Roland

   Skrivet av: Roland PM den april 20, 2005 12:27 FM

Hej Roland! Trevligt att nån vänlig själ tipsade dig om mitt lilla blogginlägg så att du hittade hit.

Jag antar att "public library" i stort sett motsvarar vad vi i sverige kallar folkbibliotek, eller i folkmun bara bibliotek.

Enligt American Library Association så finns det 16421 huvudbibliotek och filialer att jämföra med Sveriges 1381 huvudbibliotek och filialer. Kan du berätta för mig var jag har räknat fel. Jag får det fortfarande till att vi har nästan tre gånger så många bibliotek per capita som amerikanerna.

Vad gäller ditt påstående "USA är ett rikt land när det gäller bibliotek, man leder utvecklingen på många områden, har flest biblitek, bäst bibliotek, och tar ofta emot delegationer" så tvivlar jag inte på att du tror det. Jag är inte tillräckligt insatt i hur alla olika länders biblioteksväsenden rankas kvalitetsmässigt för att kunna uttala mig om den frågan. Det verkar du ha bättre koll på. Inte heller är jag tillräckligt intresserad av den amerikanske presidenten för att veta något om hans läsvanor (mer än att jag har hört att han prioriterar högläsning för barn väldigt högt).

Själv tycker jag nog att nyhetsvärderingen inte var allt för snett ute. Kulturnyheternas idé är att bland annat rapportera om "etablerat och icke-etablerat, från hela Sverige, från hela världen". Att man då gör nedslag i något land och undersöker en aspekt av kulturpolitiken i det landet kan väl knappast klassas som märkligt. Hade du skrivit samma arga artikel om inslaget hade handlat om biblioteksnedläggningar på Kuba eller i Pakistan?

   Skrivet av: Barse den april 20, 2005 08:37 FM

Enligt kulturrådet finns det 290 folkbibliotek i Sverige. USA som föregångsland inom biblioteksvärlden är inte min personliga uppskattning av läget, utan en värdering jag fått från vänner som arbetar inom den internationella bibliotekssfären. Bushs läsvanor håller inte heller mig vaken om natten, men på Kulturnyheterna påannonserade man inslaget med att bibliotekskrisen i USA (den som alltså inte finns) är att vänta i ett land där presidenten skryter med att inte läsa. Han läser och skulle aldrig skryta om motsatsen. Därför var det relevant att påpeka detta vid en analys av inslaget. Och grundförutsättningen för min artikel är ju tesen att bevakningen av USA i SVT och svensk media i allmänhet är hårt vinklad åt samma håll för det allra mest, dessutom okunnig. Jag har bott i USA till och från i nästan tio år nu. Jag vet.
Att jämföra Kuba och Pakistan med USA är främmande för mig.
Hälsningar,
Roland

   Skrivet av: Roland PM den april 20, 2005 09:52 FM

Jag tycker att det är jättebra att du står upp och försvarar USA mot elaka påhopp i svenska kulturnyheter. Att du inte skulle göra samma sak för andra länder tycker jag inte ska ligga dig i fatet. Du har ju i alla fall bott i USA i tio år och vet hur det står till där och hur falsk all antiamerikansk propaganda i SVT är. Fortsätt att kämpa för din sak!

Men Roland, då har vi det där med äpplen och päron igen. Om man säger att huvudbibliotek är samma sak som folkbibliotek så betyder det t.ex. att det finns ett bibliotek i Stockholm och det påståendet skulle väl inte ens du hålla med om? USA har 8971 huvudbibliotek och 7450 filialer och Sverige har 289 huvudbibliotek och 1091 filialer. Strukturskillnaden är tydlig och beror gissningsvis på både geografiska och administrativa skillnader i de båda ländernas biblioteksväsenden. Men visst, jämför gärna sveriges huvudbibliotek med USA:s huvudbibliotek och filialer om du tycker att det gynnar ditt resonemang.

Att countyt i Salinas har slutat betala för biblioteken (både huvudbiblioteket och filialerna) tycker jag borde kallas nedläggning, trots att några idealister driver delar av verksamheten vidare med insamlade pengar i ytterligare några månader. Vad händer när deras pengar tagit slut? Är biblioteken fortfarande inte nedlagda då, eller är det kanske biblioteksräddarföreningens fel att de läggs ner då?

   Skrivet av: Barse den april 20, 2005 10:26 FM

Avslutningsvis, det finns 118 000 bibliotek i USA, alltså ungefär ytterligare sex för varje bibliotek jag räknar vid min jämförelse.
Det du kallar idealister kallar andra medborgare. Perspektivet på vem som har ansvar för staden man bor i skiljer sig här: de som bor där eller kungen?
Fortsätta formulera dina åsikter, det är bara genom att göra det som vi till sist tvingas upptäcker våra egna fördomar.

   Skrivet av: Roland PM den april 20, 2005 12:19 EM

Ja tänk att det finns 118000 bibliotek (universitetsbibliotek, skolbibliotek, militärbibliotek, sjukhusbibliotek, statliga och delstatliga myndighetsbibliotek, folkbibliotek, och filialer) i USA och bara 289 folkbibliotek i Sverige!

Förresten, kan inte du som har vänner som arbetar inom den internationella bibliotekssfären ta reda på hur många bibliotek vi har i Sverige totalt så att det verkligen går att göra en jämförelse. Det vore jättespännande att verkligen få veta hur mycket bättre USA är. Det blir så diffust när man jämför olika saker hela tiden.

   Skrivet av: Barse den april 20, 2005 01:43 EM

Barse nu är du bara larvig. Du kan inte ignorera Ronalds argument och låtsas att han jämför 120 000 totala bibliotek i USA mot 290 Folkbibliotek i Sverige, vilket han aldrig gör. Strawman=desperation.

Det är bra när du kollar upp fakta, och du har rätt att man inte kan ta med byggnader for USA och jämföra det med administrativa enheter i Sverige.

Men du kan inte komma undan med att ta en uppblåst siffra for Sverige med en för USA som inte bygger på "filial". Hela ditt argument bygger på att du definerar om Folkbibiliotek från källan du själv använder (I rapporten står det klart "landets 290 folkbibliotek"), och femdubblar de svenska siffrorna genom att ta med alla lilla filial.

Vi borde jämföra äpplen med äpplen, i den mån det går. Om du jämför Folkbibliotek med USAs Public and Government Libraries:

10378/29300 = 0.354 offentliga bibiliotek/10000 i USA

290/901.4 = 0.322 folkbibiliotetk/10000 i Sverige.

Det enda egentligen bästa sättet att är att använda utgifter per invanare. Man slipper alla konstiga definitioner, filial, byggnader, etc. Jag har gjort dessa beräkningar for Sverige 2002, medan de amerikanska siffrona är från 1998 och 2002.

Totala utgifter (notera att detta troligen är ganska underskattad, efterssom det är summa av de fyra typer public, academic, media center samt federal som jag lyckades hitta data för).

USA 547 kr/amerikan
Sverige 396 kr/svensk

De här siffrorna stämmer rätt bra med OCLC, som tyver ej med Sverige med men som visar att USAs OFFENTLIGA bibiliotek (tar ej med akademiska samt skolbibliotek) är 43 dollar/person, jämfört med 40 dollar i Norge.

Du borde be om Roland ursäkt för att du kallade honom lögnare, när det är du som har fel.

http://www.isak.liu.se/4_maj_sm.pdf?node=122833
http://www.oclc.org/
http://nces.ed.gov/surveys/libraries/
http://nces.ed.gov/pubs2004/2004317.PDF
http://nces.ed.gov/pubs2005/2005356.pdf

Priskonvertering utifran siffror fran UN International Comparison Program 2002 , befolkningssiffror US census (288 milj 2002) samt SCB (8.94 milj 2002) 2002 spenderade Sverige 3543 for summa utgifter Bibliotek och Literatur.

   Skrivet av: Tino den april 22, 2005 02:16 FM

Jättebra Tino, nu börjar det likna något. I stället för att lita på någon kompis i det internationella biblioteksetablissemanget så ser man till att verkligen kolla upp sina sifror innan man skriver nåt.

Sen tycker jag nog att du fortfarande verkar jämföra olika saker när du sätter likamedtecken mellan folkbibliotek i Sverige och public libraries _och_ myndighetsbibliotek i USA. Varför tar du inte med de svenska departementsbiblioteken och övriga myndighetsbiblioteken i den svenska summan?

Och varför jämför du driftskostnaderna för de svenska folkbiblioteken med driftskostnaderna för de amerikanska public libraries _plus_ universitetsbiblioteken _plus_ federala biblioteken _plus_ mediearkiven? Ska inte de svenska universitetsbibliotekens driftskostnader vara med i en sån jämförelse, tillsammans med kostnaden för de svenska mediearkiven (typ grammofonarkivet) och länsbibliteken?

Hur som helst tycker jag att det är kanonbra att du kollar upp lite siffror och jag har inget emot att du kollar mina uträkningar heller. Det jag vänder mig emot är att Roland Poirier Martinsson inte kollar sina fakta lite noggrannare innan han skriver, vilket du faktiskt bevisat med din uträkning. Eller tycker du fortfarande att jag ska be Roland om ursäkt trots att du visat att hans uträkning om bibliotek per capita inte var korrekt?


Här kommer en sammanfattning av Rolands och dina påståenden om du har glömt:

Roland: "Av dessa är drygt sextontusen folkbibliotek, vilket innebär att USA per capita har nästan dubbelt så många som Sverige"

Tino: "Vi borde jämföra äpplen med äpplen, i den mån det går. Om du jämför Folkbibliotek med USAs Public and Government Libraries:

10378/29300 = 0.354 offentliga bibiliotek/10000 i USA

290/901.4 = 0.322 folkbibiliotetk/10000 i Sverige."

Förstår du vad jag menar? Ser du skillnaden mellan vad Roland räknat ut och vad du räknat ut?

   Skrivet av: Barse den april 22, 2005 08:04 FM

Det relevanta att jämföra borde vara antalet byggnader. Det är till en byggnad man går för att låna en bok, inte till en administrativ enhet, vad den än kan tänkas kallas.

Om RPR är så dum som han gör sig i svaren till detta inlägg är han till och med värre än genomsnittsjournalisten, vars förmåga att tolka statistik rätt inte brukar vara lysande.

   Skrivet av: S den april 22, 2005 01:45 EM

Jag tror inte alls att herr Martinsson är dum i huvudet, tvärt om. Däremot kanske han har litat för mycket på någon kompis i den internationella bibliotekssfären och inte haft tid att dubbelkolla siffrorna.

För det kan väl knappast vara så att han bestämde sig för en ståndpunkt redan innan han gjorde sin research för artikeln? Man börjar väl med att ta reda på hur saker och ting verkligen ligger till innan man bildar sig en åsikt? Nä, förmodligen har hans vänner i biblioteksetablissemanget och jag helt enkelt räknat på olika sätt och han litar hellre på internationella biblioteksexperter än på nån jobbig liten bloggare som envisas med att dubbelkolla det han påstår.

   Skrivet av: Barse den april 22, 2005 02:28 EM

Jag haller med om att hans siffror inte var helt vattentata, och han overdrev skillnaden. Fortfarande haller dock riktningen i hns argument. Det visar bara bloggarnas kraft i att genom faktakoll komma mycket narmare sanningen an traditionell media. Du gor saledes ditt jobb, aven om du har fel i att anklaga andra for att de "ljuger".

Mina siffror for Sverige ar inte driftkostnader for kommunala folkbibliotet (vilket ar 3.1 miljarder), utan samtliga offentliga utgifter pa bibliotek fran stat, kommun och landstig.

De bor darfor inkludera det du sager (mojligtvis finns det undantag, jag arbete sjalv pa Handelshogskolans bibiliotek som ar ett av Sveriges enda icke-offentliga universitetsibliotek. Dock finansieras det mesta av staten, sa det borde inga i statliga delen av pengarna)

Jag har inte med foretags-bibiliotek i varken USA eller Sverige, aven om vi nog kan gissa vilket hall det lutar. Dessa ar dock inte oppna for allmanheten sa vi kan argumentera for att inte ta med de.

I praktieken ar sag Library of Congress mer att likna vid kungliga biblioteket an en "myndighetsbibiliotek". Det ar ju oppet for allmanheten och gor alla andra bibiliotek (i varlden) en enorm tjanst genom att kopa in exemplar pa alla bocker som publiceras i USA. Det vore missvisande att inte ta med dessa offentliga bibliotek, oavsett om stat eller kommun betalar (I sverige betalar landstig och stat delvis for folkbiblioteken, anda tar vi med dessa).

   Skrivet av: Tino den april 23, 2005 01:40 FM

För två år sedan kostade de kommunala biblioteken 365 kronor per svensk. (Kolla på sidan 6.)

Det skulle betyda att alla de övriga biblioteken (universitetsbibliotek, departementsbibliotek, KB, mediearkiven, länsbiblioteken etc.) får dela på cirka 280 miljoner. (396 - 365 * 9 miljoner = 279 miljoner) Kan det verkligen stämma?

KB:s ramanslag i senaste regleringsbrevet ligger på 235 miljoner. Då blir det 49 miljoner över till alla andra. Ta t.ex. Umeå Universitetsbibliotek som har 123 anställda. Om personalen i Umeå ska dela på 49 miljoner så hamnar deras månadslöner på cirka 15000 kronor i månaden och alla andra stackars anställda på de andra universitetsbiblioteken och myndighetsbiblioteken måste jobba gratis. Umeå har förresten inte landets största universitetsbibliotek, vad jag vet. Så om något annat universitetsbibliotek hade fått 40 miljoner att dela på så hade de fått ännu lägre månadslön. Inser du att det är något orimligt i dina siffror? (396 kr/svensk alltså)

   Skrivet av: Barse den april 23, 2005 02:26 EM

brand arimidex 1 mg anastrozole online buy arimidex 1mg pills

   Skrivet av: Jhwlsk den februari 7, 2023 09:23 EM

order generic naprosyn order naprosyn generic buy prevacid 30mg generic

   Skrivet av: Ihxjse den februari 9, 2023 06:44 FM

buy biaxin 250mg pills buy generic antivert order meclizine online

   Skrivet av: Gxxeys den februari 9, 2023 09:23 FM

order spiriva online buy spiriva 9mcg for sale hytrin 1mg pills

   Skrivet av: Yazwvl den februari 11, 2023 01:09 FM

actos pills cost actos viagra in usa

   Skrivet av: Euocvp den februari 12, 2023 02:19 EM

buy montelukast without prescription sildenafil 150mg buy viagra

   Skrivet av: Lisduv den februari 12, 2023 03:23 EM

buy cialis 20mg online Free cialis casino gambling

   Skrivet av: Ihbzvu den februari 13, 2023 11:19 EM

cialis coupons generic ed pills cialis 10mg us

   Skrivet av: Qqwknt den februari 14, 2023 02:18 FM

online casino game spins real money online casino money

   Skrivet av: Yvohyw den februari 15, 2023 08:18 FM

ivermectin uk dapsone 100 mg generic avlosulfon 100 mg cheap

   Skrivet av: Gzporq den februari 15, 2023 01:36 EM

real money casino online online blackjack with real money real casino games

   Skrivet av: Sagden den februari 16, 2023 06:29 EM

nifedipine 10mg cheap fexofenadine cheap order generic fexofenadine 180mg

   Skrivet av: Krwlvd den februari 17, 2023 01:33 FM

best poker online real money professional paper writers my favorite writer essay

   Skrivet av: Mqthli den februari 18, 2023 04:22 FM

order altace online cheap order arcoxia 120mg generic etoricoxib 60mg oral

   Skrivet av: Ctqhxy den februari 18, 2023 05:17 EM

order research paper online arava ca buy azulfidine 500 mg generic

   Skrivet av: Rdtdke den februari 20, 2023 10:28 FM

buy doxycycline sale buy cleocin 300mg pill buy generic clindamycin

   Skrivet av: Sjbfrg den februari 20, 2023 03:45 EM

asacol 400mg ca azelastine cheap cheap avapro 300mg

   Skrivet av: Oiwiot den februari 22, 2023 10:22 FM

olmesartan 10mg brand buy verapamil pills generic divalproex 500mg

   Skrivet av: Bcwuph den februari 22, 2023 08:37 EM

diamox order online isosorbide 20mg us azathioprine 50mg usa

   Skrivet av: Oqmahv den februari 24, 2023 05:23 FM

clobetasol over the counter amiodarone canada buy amiodarone 100mg sale

   Skrivet av: Adicfi den februari 24, 2023 11:56 EM

order digoxin 250 mg generic purchase molnunat for sale order molnupiravir 200 mg online

   Skrivet av: Scugvh den februari 25, 2023 04:58 EM

coreg 25mg tablet order carvedilol 25mg sale oral amitriptyline 10mg

   Skrivet av: Kupbpc den februari 28, 2023 01:12 FM

order amoxicillin amoxil usa ivermectin 3mg pills

   Skrivet av: Ehcmjo den mars 1, 2023 12:50 FM

alendronate over the counter buy furadantin 100mg generic motrin 600mg usa

   Skrivet av: Xcziui den mars 1, 2023 01:05 EM

buy dapoxetine online cheap order domperidone pills domperidone pill

   Skrivet av: Sjvjho den mars 2, 2023 11:12 FM

brand pamelor 25mg pamelor sale paroxetine 10mg oral

   Skrivet av: Mwjipt den mars 3, 2023 01:05 FM

order indomethacin 75mg online cheap cenforce pills generic cenforce

   Skrivet av: Lobtzt den mars 4, 2023 01:42 FM

famotidine 40mg without prescription order tacrolimus 1mg online cheap purchase mirtazapine pill

   Skrivet av: Evuwan den mars 4, 2023 01:08 EM

buy doxycycline 100mg without prescription purchase doxycycline without prescription medrol cheap

   Skrivet av: Yogoze den mars 5, 2023 02:08 EM

requip price trandate medication labetalol ca

   Skrivet av: Lxvakr den mars 6, 2023 12:17 FM

fenofibrate without prescription order sildenafil 100mg generic viagra 25mg

   Skrivet av: Zcqvem den mars 7, 2023 12:50 EM

order tadacip for sale order tadalafil 10mg pills buy trimox 250mg generic

   Skrivet av: Coucaf den mars 7, 2023 04:06 EM

tadalafil 5mg ca Best prices on cialis purchase viagra sale

   Skrivet av: Yextxh den mars 9, 2023 02:28 FM

esomeprazole pills order nexium 40mg without prescription buy furosemide 100mg online cheap

   Skrivet av: Blxgly den mars 9, 2023 04:10 FM

oral cialis 20mg Cialis samples cheapest ed pills

   Skrivet av: Drijxi den mars 10, 2023 05:48 EM

minocin 50mg drug gabapentin medication hytrin order

   Skrivet av: Vetsuj den mars 10, 2023 07:01 EM

provigil order online order modafinil 200mg for sale buy promethazine 25mg pill

   Skrivet av: Wnxyjt den mars 12, 2023 01:55 EM

cheap glycomet 500mg metformin 500mg uk buy tamoxifen pill

   Skrivet av: Lhfims den mars 12, 2023 06:45 EM

deltasone 40mg price order prednisone for sale amoxicillin pills

   Skrivet av: Stuihz den mars 14, 2023 07:53 FM

buy clomiphene 100mg sale atorvastatin 20mg us buy prednisolone generic

   Skrivet av: Gidiep den mars 14, 2023 03:50 EM

sildenafil 100mg usa sildenafil 50mg pill proscar oral

   Skrivet av: Thanif den mars 16, 2023 05:33 FM

brand isotretinoin 10mg order ampicillin without prescription buy generic ampicillin 500mg

   Skrivet av: Arvbsf den mars 16, 2023 12:42 EM

order ondansetron 4mg generic cost amoxicillin 250mg order bactrim generic

   Skrivet av: Ssyxvr den mars 18, 2023 05:23 FM

ivermectin 8000 mcg non prescription ed pills prednisone 20mg pills

   Skrivet av: Qdcmxj den mars 18, 2023 01:51 EM

purchase albuterol sale augmentin cost order augmentin 1000mg for sale

   Skrivet av: Rgxfxq den mars 20, 2023 07:02 FM

purchase accutane online cheap buy azithromycin 250mg azithromycin 250mg cost

   Skrivet av: Shiumj den mars 20, 2023 10:11 EM

order provigil pills metoprolol 50mg price buy lopressor sale

   Skrivet av: Rghore den mars 22, 2023 06:35 FM

prednisolone 40mg canada buy lasix generic buy furosemide

   Skrivet av: Mqeqix den mars 23, 2023 08:59 FM

purchase avodart without prescription dutasteride buy online orlistat tablet

   Skrivet av: Opbxqh den mars 24, 2023 05:21 FM

purchase vibra-tabs for sale buy vibra-tabs online oral acyclovir

   Skrivet av: Hvzcjl den mars 25, 2023 07:58 EM

azathioprine 25mg uk purchase telmisartan sale naprosyn 500mg uk

   Skrivet av: Dgavlj den mars 26, 2023 05:45 FM

omnicef 300mg brand buy generic prevacid buy protonix 40mg for sale

   Skrivet av: Vfzsfo den mars 28, 2023 03:10 FM

purchase ditropan sale trileptal ca order generic oxcarbazepine 300mg

   Skrivet av: Vxdqvs den mars 28, 2023 10:01 FM

avlosulfon 100 mg generic tenormin 100mg generic order tenormin 100mg without prescription

   Skrivet av: Updixe den mars 29, 2023 09:15 EM

zocor 20mg ca promethazine cost sildenafil for men

   Skrivet av: Ulaqio den mars 30, 2023 06:21 FM

sildenafil 100 mg viagra 150 mg order tadalafil 5mg

   Skrivet av: Bebmva den mars 31, 2023 04:02 EM

purchase alfuzosin sale diltiazem for sale order diltiazem 180mg online cheap

   Skrivet av: Mxibut den april 1, 2023 10:57 FM

buy phenergan sale brand cialis for sale tadalafil 40mg oral

   Skrivet av: Orhmjv den april 2, 2023 12:41 EM

zetia cheap tetracycline order order methotrexate 5mg without prescription

   Skrivet av: Mypjup den april 3, 2023 10:24 EM

order levofloxacin 250mg pill actigall brand order zyban 150mg without prescription

   Skrivet av: Rmmzqp den april 4, 2023 09:11 FM

buy medex without a prescription zyloprim over the counter zyloprim price

   Skrivet av: Uyqdey den april 6, 2023 12:37 FM

zyrtec for sale where to buy zoloft without a prescription zoloft 100mg tablet

   Skrivet av: Uimscf den april 6, 2023 09:49 EM

buy cheap cenforce cenforce online order purchase glucophage pill

   Skrivet av: Hskcqg den april 7, 2023 12:08 FM

buy generic escitalopram purchase sarafem generic buy naltrexone for sale

   Skrivet av: Ifrlzp den april 8, 2023 06:13 FM

brand atorvastatin 80mg sildenafil 100mg usa buy sildenafil for sale

   Skrivet av: Byilgi den april 8, 2023 08:25 EM

femara medication buy sildenafil 50mg without prescription sildenafil in usa

   Skrivet av: Jwhmww den april 9, 2023 01:47 EM

generic for cialis buy tadalafil generic medicine for impotence

   Skrivet av: Ofgkqi den april 10, 2023 04:38 EM

tadalafil 5mg uk non prescription ed pills ed pills for sale

   Skrivet av: Ehljlk den april 10, 2023 10:28 EM

ivermectin 12mg pills isotretinoin 10mg price buy isotretinoin pills

   Skrivet av: Qwfnkf den april 12, 2023 06:25 FM

order modafinil 100mg for sale deltasone 40mg pills order deltasone 20mg online cheap

   Skrivet av: Zluisv den april 12, 2023 11:43 FM

buy amoxicillin 1000mg online cheap buy amoxil tablets prednisolone canada

   Skrivet av: Qwgoij den april 13, 2023 03:24 EM

purchase accutane pills order zithromax 500mg pill buy zithromax

   Skrivet av: Yytwzj den april 14, 2023 08:06 FM

neurontin 800mg without prescription order neurontin 800mg without prescription buy doxycycline online cheap

   Skrivet av: Huiifz den april 15, 2023 01:01 FM

prednisolone for sale online order neurontin 600mg pill order lasix 100mg

   Skrivet av: Ptrvfp den april 16, 2023 04:07 FM

best allergy pills synthroid 100mcg generic purchase levothyroxine online cheap

   Skrivet av: Qcehfu den april 16, 2023 09:42 FM

serophene price hydroxychloroquine 400mg cost buy hydroxychloroquine pill

   Skrivet av: Eqwiug den april 17, 2023 06:10 EM

doxycycline medication purchase amoxiclav for sale buy clavulanate generic

   Skrivet av: Sgwnbw den april 18, 2023 08:11 EM

tenormin 50mg drug order femara 2.5 mg letrozole 2.5mg drug

   Skrivet av: Rhgfya den april 19, 2023 02:47 FM

levothroid medication purchase levoxyl sale vardenafil oral

   Skrivet av: Smtfih den april 20, 2023 03:14 FM

order albenza 400 mg without prescription cheap abilify 30mg medroxyprogesterone 5mg oral

   Skrivet av: Expanw den april 20, 2023 09:33 FM

cheap metformin 500mg cheap glycomet norvasc 10mg tablet

   Skrivet av: Rxmpur den april 21, 2023 09:19 FM

purchase praziquantel online buy hydrochlorothiazide 25mg pill cyproheptadine oral

   Skrivet av: Wpclgu den april 21, 2023 04:24 EM

order prinivil pills zestril 5mg oral metoprolol 100mg tablet

   Skrivet av: Lpnvzs den april 22, 2023 03:12 EM

pregabalin 75mg tablet how to get loratadine without a prescription dapoxetine 30mg ca

   Skrivet av: Dkadrw den april 22, 2023 10:17 EM

order methotrexate 5mg pill order methotrexate for sale reglan online buy

   Skrivet av: Odfnol den april 23, 2023 10:16 EM

buy orlistat generic buy acyclovir 800mg generic order zyloprim for sale

   Skrivet av: Gjlsle den april 24, 2023 03:37 FM

brand cozaar 25mg buy esomeprazole generic order topiramate pill

   Skrivet av: Usudkc den april 25, 2023 03:35 FM

rosuvastatin 20mg drug buy zetia sale buy domperidone without prescription

   Skrivet av: Ksuzod den april 25, 2023 09:16 FM

sumatriptan 50mg price buy generic levaquin avodart medication

   Skrivet av: Xhpmny den april 26, 2023 05:54 EM

tetracycline 250mg usa order generic baclofen 25mg buy generic baclofen

   Skrivet av: Dpzqjc den april 26, 2023 11:37 EM

order toradol order inderal 20mg without prescription propranolol canada

   Skrivet av: Ncveta den april 28, 2023 07:10 FM

ranitidine 300mg cost mobic medication purchase celecoxib online cheap

   Skrivet av: Msfeat den april 28, 2023 08:12 FM

buy clopidogrel 75mg sale buy clopidogrel 75mg sale nizoral sale

   Skrivet av: Pcoekf den april 29, 2023 09:21 FM

buy flomax where to buy tamsulosin without a prescription spironolactone 100mg canada

   Skrivet av: Pyrapx den april 29, 2023 03:17 EM

buy cymbalta no prescription glipizide 5mg over the counter buy piracetam 800 mg pill

   Skrivet av: Fjhgcs den april 30, 2023 03:44 EM

betamethasone 20gm brand betnovate creams sporanox 100mg without prescription

   Skrivet av: Ykpxrc den maj 1, 2023 09:52 FM

combivent 100mcg cheap zyvox pill buy linezolid 600mg

   Skrivet av: Bgesvd den maj 2, 2023 05:26 FM

order prometrium 100mg purchase tinidazole online cheap zyprexa pills

   Skrivet av: Nqrbik den maj 2, 2023 08:24 EM

starlix 120mg cost buy generic nateglinide 120 mg candesartan 8mg brand

   Skrivet av: Nzjbrz den maj 3, 2023 09:03 EM

bystolic price valsartan order online purchase clozapine without prescription

   Skrivet av: Qkxmdr den maj 4, 2023 06:10 FM

simvastatin order sildenafil ca buy viagra 100mg online cheap

   Skrivet av: Jnwifp den maj 5, 2023 04:15 EM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com