free page hit counter

juni 02, 2005

Topp tre - ovanliga grejor i Windhoek

Efter några veckor i Namibias huvudstad så har det slagit mig att vissa saker som man är van vid hemifrån inte alls existerar i samma utsträckning här. Därför kommer här en topp tre-lista med saker som man väldigt sällan får syn på i Windhoek.

3. Sällskapsdjur - Jag har inte sett en enda hund i koppel sedan vi anlände. Ett par vakthundar och en herrelös hund har jag sett men inga sällskapshundar inne i stan. Inga katter heller för den delen.

2. Grafitti och hasch-klistermärken - Windhoek är en mycket prydlig stad och folk verkar vara stolta över detta. Trots att vi har åkt en hel del bil och beskådat diverse vägtunnlar och viadukter så har jag inte sett en enda liten fläck med klotter eller grafitti. Tydligen har namibierna bättre saker för sig.

1. Trafikvett och cykelhjälmar - Det verkar finnas en utbredd uppfattning om att man är osårbar i trafiken i denna stad. Visserligen är det ganska lugnt trafiktempo här om man jämför med många andra städer i samma storlek men folk verkar ändå göra saker i trafiken som man skulle baxna om man såg någon göra hemma. Dessutom är standardtiden för gröna gubben på övergångsställena ungefär två och en halv sekund. Vill man komma helskinnad över större trafikleder så måste man tjuvstarta.

Det som fick mig att förvånas mest var dock när våra grannar skulle skicka iväg ett flyttlass och en av killarna ställde sig på flaket på pickuptrucken för att hålla i det stora kylskåpet för att det inte skulle tippa i svängarna. Jag tittade storögt på när de drog iväg och tänkte att det väl var en engångsföreteelse, men senare samma dag såg vi en snubbe susa förbi på ett annat flak i 60 km/h med ena handen på en frysbox. Säkerhetsbälten och hastighetsbegränsningar verkar också vara något som innevånarna anser vara någon slags rekommenderade försiktighetsåtgärder för fegisar...

Skrivet av barse den juni 2, 2005 10:27 FM | TrackBack
Kommentarer

I Thailand ser man ju oftast en hel famlij på en liten scooter. Frun bakom mannen och tre-fyra ungar på tillgänglig plats.

   Skrivet av: Jonas Bergenudd den juni 2, 2005 11:53 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com