free page hit counter

juni 10, 2005

Landet långt bort.

Hej, det är alltså jag som är Kocken.

Jag har lovat Lars att blogga under tiden han är borta, och bättre sent än aldrig så kommer här mitt första inlägg.

Jag undviker dock att gå in på någon vidare presentation av mig för att även om jag tror att jag inte jag kommer att trampa någon på tårna så är de så inom restaurangbranschen att ”alla känner alla”

För en tid sen så befann jag mig utanför landets gränser för att jobba utomlands (något som man bör ha gjort som kock, även om de finns dom som pratar mycket om att dom gjort det men förmodligen aldrig varit utomlands) För mig blev de ingen särskilt lång vistelse utomlands pga flera faktorer. Jag tänkte då börja med att göra en top-tio lista över några saker som jag tycker visar på att de är ett dåligt jobb man har hamnat på.

10. Restaurangen hade ingen leverantör. Man åkte alltså och handlade sina råvaror på snabbköpet. Dessutom kunde man då få ett samtal innan man skulle börja jobba.
-Du måste köpa med dig lite saker, 10 kg potatis, 5 kg lök, 2 kg mjöl , sallad etc etc …
Inte så kul att åka med på tunnelbanan nej!

9. Man hade inga fasta öppettider! Om de var några gäster som ville sitta kvar och festa till kl 5 så var de inga problem. Sen att stackaren i serveringen som skulle va tillbaka på jobbet kl 10 nästa dag för att öppna för lunch de är väl inga problem .. eller ?

8. Stället jobbade med svensk matlagning, men storsäljaren var .. Rösti … hmm ???
”Vi säljer svensk Rösti” enligt krögaren.

7. På samma gata så låg en Italiensk restaurang som hade många gäster. Då ville även den svenska restaurang ha pasta för att locka fler gäster. Men krögaren ville inte skriva pasta på menyn för att de såg ut som han kopierade så istället skrev han ”degremmsor”. Alltså ingen i landet förstod vad de va och på svenska lät de bara äckligt.

6. På telefon hade krögaren lovat mig att han skulle ordna en bostad. Så när jag anländer får jag veta ”Jag har ingen bostad åt dig än, men du får bo hos din köksmästare ett litet tag”
Perfekt!

4. Potatispurén gjordes på ett unikt sätt. Överkokt potatis som lades i en skål med någon sorts grädde och så in i mikron, värmdes upp och vispades runt till puré.

5. Choronsås är en Béarnaise som är smaksatt med chilisås. Men här hade man så klart en egen variant. Hollandaise i grunden , torkad dragon och ketchup. Jo, sa jag att de var pulver Hollandaise.

3. Första dagen på jobbet ringer hyresvärden till restaurangen.
- Var är eran ägare ? Han har inte betalt hyran på fyra månader, gör han de inte snart så skickar vi det vidare”. Några veckor senare kom tydligen kronofogden på besök.

2. Majonnäsen förvarades i torrförådet. Alltså i en temperatur mellan 18 – 25 grader. Perfekt för en kylvara. Varför försöka ta död på dom gäster som kommer, är de inte bättre att dom kommer tillbaka fler gånger … eller ??


1. Restaurangen hade inga gäster !!!

Skrivet av Kocken den juni 10, 2005 02:52 FM | TrackBack
Kommentarer

Han kanske tjänade pengar på nåt annat än mat? Jag har hört att det finns mindre nogräknade krögare som häller pä med "sidoaktiviteter" av den mer ljusskygga arten...

   Skrivet av: Barse den juni 10, 2005 09:38 FM

Vem hade kunnat gissa att det kan gå till så på en restaurang. Fast så skulle det förstås aldrig kunna gå till i Sverige. *hrmm*

   Skrivet av: Håkan (hakke) den juni 10, 2005 09:57 FM

He he, påminner om när jag kom till ett ställe där jag skulle styra upp barverksamheten. Den vodka som skulle användas till snaps och drinkblandning var Explorer...den sjönk markant i åtgång efter att jag kom dit ;-) (till en bättre vodkas fördel alltså...)

Det låter som att krögaren och köksmästaren var släkt med varandra... ;-) Kul att läsa om äventyr i krogbranschen, själv har jag klarat mig från riktiga träskställen..

   Skrivet av: Günther Fliesenburgh den juni 10, 2005 11:27 FM

Jo då, visst fanns de en sido verksamhet. Tydligen med mest verksamhet i Baltikum av vad jag hörde.

Ta de lugnt, jag har inte kommit in på Sverige än :-)

   Skrivet av: Kocken den juni 10, 2005 11:28 FM

*aaaargh* Huga. Undrar om jag tors fortsetta lesa dina bloggar.
;)

   Skrivet av: Gudfadern den juni 13, 2005 05:21 EM

Krögaren å köksmästaren var inte släkt. Köksmästaren hade oxå precis börjat och gjorde sitt bästa för att få de bra. Så hatten av för honom.

Klart du ska läsa, de är inget läskigt ;)
Däremot kanske du ska börja fundear på vart du går ut och äter, eller om du ska göra de igentligen. Men snart kanske systemet med en "sur" och en "glad" gubbe kommer till Sverige, vi får se.

   Skrivet av: Kocken den juni 15, 2005 07:40 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com