free page hit counter

november 06, 2005

Lösningar på värdetransportproblemen

Det börjar vara dags att hitta på någon lösning på problemen med värdetransportrånen. Säkerhetsvakternas liv och trygghet hotas och dessutom ökar risken för utomstående att råka illa ut när värdetransportrånen blir fler.

Om vi slår våra kloka huvuden ihop och spånar fram ett gäng idéer så kanske någon av dessa idéer är så bra att den kan bidra till en lösning på problemet. Haka gärna på här och skriv in idéer som kommentar eller skriv ett eget inlägg på din blogg (om du har en) och skriv in länken i en kommentar. (Jag har slagit av trackback-funktionen.)

Här kommer några små idéer som jag själv har gått och grunnat på:

Personliga pengar
När man tar ut pengar i en bankomat så skrivs ditt namn och en personlig kod på varje sedel som gör att du och bara du kan handla med sedeln. När du sedan handlar i en affär så lämnar du sedeln som matas in i kassan och strimlas. Eventuell växel sätts in på ditt konto igen och allt är frid och fröjd. Du har fått ha sedlar i plånboken och butiken har bara en stor papperskorg fylld med strimlade, värdelösa, före detta pengar. Inga värdetransporter behöver hämta pengar i butiken och dessutom fylls bankomaterna bara på med oanvändbara, icke-personliga pengar. Personrån blir också mindre intressant eftersom man inte kan handla för andras sedlar.

Nackdelarna med systemet är ju förstås att det blir en hel massa pappershantering och att varje sedel bara kan användas en gång innan den måste strimlas och göras om. (Detta kan iofs. lösas om pengarna i stället är raderbara så att de kan göras värdelösa utan att behöva strimlas sönder.) Dessutom gör systemet det omöjligt för någon att ge bort pengar på fysisk väg. Denna lösning är ju egentligen bara ett sätt att lura människor att använda betalkort genom att byta skepnad på kortet så att det ser ut och känns som en sedel. (Om folk kunde använda sig av betalkort i stället för sedlar så skulle ju värdetransportproblemet lösa sig av sig själv.)


Tomma kassetter och tomma bilar
Om en del sedelkassetter och en del värdetransporter skulle vara tomma så skulle förmodligen viljan att råna dem minska. Ponera t.ex. att bara var tredje värdetransportbil verkligen innehöll pengar men att varken butiken, värdetransportpersonalen eller bankpersonalen visste vilken det var. Då skulle gissningsvis de potentiella rånarna göra en annorlunda risk-/benefit-analys än vad de gör i nuläget. Man skulle förmodligen inte vilja riskera ett flerårigt fängelsestraff för ett rån som bara hade 33% chans att ens resultera i några pengar.

Ett system med ojämt fördelade pengar kan i princip vara hur finkornigt som helst. (Varje värdetransport kan ha flera separata valv som kan vara tomma eller ha en ojämn del av pengarna och som inte enkelt kan öppnas på annan plats än på depåerna och som förstörs om ett av valven öppnas.) Ju fler bilar med ju fler tomma kassetter och valv som körs, desto mindre blir förmodligen lockelsen att råna transporterna. Förhoppningsvis finns då en brytpunkt när man når "lönsamhet" och rånrisken minskar dramatiskt.

Nackdelarna med denna lösning är först och främst att värdetransporterna blir betydligt dyrare än i det nuvarande systemet, men det är möjligt att vinsterna ändå överväger kostnaderna. Dessutom är det fullt möjligt att en ganska liten inblandning av tomma kassetter och bilar ändå skulle kunna ha en märkbar påverkan på rånbenägenheten. Att bara veta att man kan få sitta i finkan (och utstå spott och spe från medtjuvar) för en stöt som dessutom bara gav luft kanske är nog för att avskräcka många.


Mikrotransporter
(Den här idén kom jag på alldeles nyss medan jag skrev på den förra så det är nog den minst genomtänkta.) Om man kunde hitta ett sätt att kontinuerligt transportera små mängder pengar från butiker till depåer, kanske via någon slags mellancentral så skulle visserligen rånmöjligheterna öka, men rånarna skulle då bara få ett mycket litet byte innan polisen blev larmade om rånet och åkte dit. Hur denna transport skulle ske har jag svårt att komma på, men man skulle kunna tänka sig något slags paketförmedlande system, liknande TCP/IP men med fasta rutter och tider (för att kunna upptäcka anomalier).

En av anledningarna till problemen med dagens värdetransporter är att man transporterar en stor rackarns hög med pengar vid ett enskilt tillfälle vilket resulterar i att rånrisken också blir mycket hög. Mindre pengar i själva "slangen" vid varje tillfälle skulle därför kunna antas ge betydande riskminskning.

Nackdelarna med denna lösning är ju förstås att hela infrastrukturen för värdetransporterna måste göras om från grunden. (Man skulle förstås kunna besluta om att standardisera och införa ett helt generellt fysiskt paketförmedlande system som skulle vara öppet för alla för att på så sätt sprida kostnaden och nyttan på fler...)


Fyll gärna på med fler idéer om hur man skulle kunna komma till rätta med värdetransportrån-problematiken och var inte rädd för att tänka utanför lådan. Det är bättre att kläcka ur sig en stor hög "dumma" idéer än att bara återupprepa det självklara.

Skrivet av barse den november 6, 2005 09:49 EM | TrackBack
Kommentarer

Vad med att helt enkelt lägga ner kontanter? Den enda gången jag använder reda pengar är på Byggnadsnämndens AU:s fika, då jag måste ha 2 SEK redo för teet.

Men isf måste mna ju fixa ett smidigt sätt att flytta pengar till varandra? Typ transaktionsautomater?

   Skrivet av: Enar den november 7, 2005 11:35 FM

Problemen skulle också försvinna om man slopade pengar helt. Hur skulle ett totalt pengafritt samhälle se ut? Om ingen hade något bankkonto? Då skulle vi åtminstone inte behöva lägga ner en massa tid och energi på att skydda, transportera och flytta omkring små papperslappar hela dagarna.

   Skrivet av: Barse den november 7, 2005 01:41 EM

Enkelt. Slopa avgifter på bankkort och transaktionerna med bankkort. Rånrisken mot a) butiker b) pengatransport butik-bank c) värdetranspoter skulle minska avsevärt.

Nästa steg är att någon skapar en funktion som gör att man via nätet kan handla säkert - även av privatpersoner. Mitt tips är en sorts depåfunktion.

   Skrivet av: N|. den november 7, 2005 03:47 EM

Nu löser vi egentligen andra problem än just det specifika problemet med värdetransporter. Jag tror att alla kan enas om att (pappers)pengar är roten till allt ont, men om vi antar att vi inte blir av med sedlarna inom en överskådlig framtid, hur ska vi då kunna komma tillrätta med problemen gällande sedelhantering och transport?

Skulle det funka att skicka sedlarna i raketer direkt från affären till depån? Kan man seriekoppla sedelkassetterna så att man förstör alla kassetter om man försöker öppna en enda? Går det att göra sedlar som automatiskt raderas och blir oanvändbara pappersbitar när man betalar med dem?

Skulle man kunna ha ett unikt serienummer på varje sedel som kontrollerades i kassorna när man betalade? Då skulle man kunna registrera alla sedlar som transporterades och "låsa" de specifika sedlarna som blir stulna.

Skulle man kunna ha någon slags "tvåkomponentsedel" som kan delas av butiken och transporteras vid två olika tillfällen? Om den första transporten blir kapad så kommer man kunna ha poliseskort när den andra ska köras. Ena uppsättningen sedelkomponenter skulle då vara värdelös för tjuvarna och butiken skulle kunna byta in den andra halvan av sedlarna mot pengar om transporten skulle bli rånad.

Skulle det gå att göra tidsbegränsade sedlar? Kan man skapa värdetransportbilar som automatiskt förankrar sig i marken om de blir rånade? Går det att skapa ett automatiskt märkningssystem som märker sedlarna med en osynlig vätska så fort det händer något extraordinärt under transporten? Skulle det gå att kamouflera transportbilarna med utbytbara skal så att det blir svårare att hitta bilarna i trafiken?

   Skrivet av: Barse den november 7, 2005 04:56 EM

Tänk om man kunde göra sedlarna värdelösa under tiden som de transporteras? Skulle det gå att blanda upp sedlarna med en mängd falska, värdelösa eller spårmärkta sedlar för att göra det olönsamt och mer riskabelt att stoppa en värdetransport?

Skulle det gå att göra om bilarna så att den bakre delen, själva "valvet" skulle bli betydligt mer svårforcerat? Kanske bara ett stort tjockt metallvalv där butiken kunde stoppa in pengar, men som inte gick att öppna annat än på plats i depån. Då skulle transportbilen se ut som trucken på en lastbil och valvet skulle vara släpet som man hakade på. Ett sådant valv skulle förmodligen gå att göra så svårforcerat att det inte skulle gå att spränga upp det på något praktiskt sätt. Om man dessutom byggde in ordentligt med spårsändare i valvet så skulle det vara opraktiskt att försöka dra iväg med det också.

Fler ideer?

   Skrivet av: Barse den november 8, 2005 10:54 FM

Jag tycker att vi skall skicka pengarna med vakuum.

http://www.piab.com/Templates/Page.aspx?id=4129

   Skrivet av: Joakim den november 8, 2005 01:55 EM

Vacuum. Det skulle vara mysigt! Då skulle det stå en tunnhårig farbror med ljusblå overall och hårnät i källaren på varje affär och skicka iväg sedlarna med ett vakum-muskedunder varje kväll.

   Skrivet av: Barse den november 8, 2005 03:12 EM

Ja, annars ar ju en valdigt bra losning att vi opererar in ett litet chip i alla nyfodda barn. Sen kan det chippet avlasas vart man an gar. Da kommer man ju bara kunna kolla upp i efterhand vem det var som ranade transporten. Och da behovs ju inga andra sakerhetsarrangemang, vilket kommer att spara jattemycket pengar!

Securitas:
"Jaha, nu har vardetransport 213 blivit ranad har, men det var Anders Bokvist i Sudbyberg, sa da aker vi val och hamtar honom och pengarna?"

Ja, och sen slipper vi ju alla andra problem ocksa. Otrohet och annat mygel.

Och hur ska man hindra att folk pillar ut sitt chip, undrar ni? Ja, jag vet val inte allt heller! Man sprangs val da eller nat.

Varsogoda, dar har ni losningen. Nu gar jag och gor nat viktigare (sover).

   Skrivet av: Svinom den november 15, 2005 04:15 EM

Tror faktist jag hittat en ganska simpel lösning?
Varför inte använda oss av en teknik som redan existerar? vad då undrar ni? Jo samma sak som vi använder på cyklar / mopeder. Ett serie nummer som skrivs in i varje sedel. Blir en värdetransport rånad så blir dessa pengar "spärrade". Vi kommer behöva placera ut någon slags anordning som man kör in sedlarna i när man ska handla där serienummret läses av. Alla butiker m.m kommer då behöva ta fram en sådan aparat. Jag tror att konstnaden för att tillverka alla dessa apparater kommer att kosta en j*vla massa, men kommer ändå gå i vinst pga alla pengar som blir rånade.

   Skrivet av: David den november 26, 2005 11:35 EM

David: Bra idé! Serienumren finns ju redan på alla sedlar och många butiker har sedelscanners i kassan (typ Konsum på Sveavägen) som säkert skulle kunna läsa serienummer också. Problemet blir väf som sagt att det blir dyrt att installera systemet på de affärer som inte har automatiserade kassor och dessutom kommer det alltid att finnas andra sätt att "tvätta" pengarna.

Serienummersystemet skulle dock kunna användas för att stärka säkerheten avsevärt. Så fort en stulen sedel hamnar i en kassa med serienummerläsare så larmas polisen och man kan börja spåra rånarna.

   Skrivet av: Barse den november 27, 2005 10:01 FM
Bloggtoppen.se BlogRankers.com