free page hit counter

november 13, 2005

Toppmöte om informationssamhället i diktatur

Vi lever i ett land där man får tycka och säga i princip vad som helst så länge man inte hotar och hetsar mot personer eller grupper. Det är något som åtminstone jag inte alls är tillräckligt tacksam för. Jag bara tar det för givet. I flera länder får man inte säga vad man vill eller läsa vilka tidningar, böcker och webbsajter man vill och i ett av dessa länder kommer FN-organet ITU att hålla sitt världstoppmöte om informationssamhället om några dagar.

Landet är Tunisien, ett land som bland annat fängslar bloggande dissidenter och som styr vilka internetsidor som befolkningen ska tillåtas se. Endast de mediebolag som tros kunna bete sig "lydigt" kommer att släppas in för att kunna rapportera om toppmötet och ett antal oliktänkande bloggare och journalister har fängslats och kommer att hållas inlåsta under toppmötet (och förmodligen under lång tid därefter). Med detta förtryck i tankarna så är det nedslående att läsa inledningsorden i förslaget till överenskommelse (pdf) som i slutet av september togs fram inför toppmötet som börjar på onsdag. Sällan kommer väl några ord ha klingat så falskt som när Tunis-överenskommelsen blir uppläst och klubbad framåt slutet av veckan.

Efter att ha läst delegaten Astrid Dufborgs redogörelse (pdf) från det förberedande PrepCom3-mötet så känner jag dock ett visst hopp. Det verkar som att trycket från många länder och från samarbetsorganisationer som CSIS och TMG/IFEX är mycket stort och att den Tunisiska regimen känner sig pressad. Cirka hälften av länderna som tidigare hade beslutat att delta i toppmötet med sina statschefer har "skalat ner" sina delegationer och skickar inte dessa, utan bara lägre rankade tjänstemän. Detta är tydligen en mycket kraftfull diplomatisk markering som skadar värdlandets anseende avsevärt.

Vill man uttrycka sitt stöd eller anordna någon slags upprop, demonstration eller annan stödaktion för de mänskliga rättigheterna så rekommenderar jag ett besök på CSIS. Maila ditt namn till support@citizens-summit.org för att uttrycka ditt stöd.


(Tack till Noureddine Chatti som gjorde mig uppmärksam på detta!)

Mer läsning och lyssning:

 • Lyssna på den här intervjun med den tunisiske människorättskämpen och läkaren Moncef Marzouki som sändes i P1 i programmet Vår grundade mening i somras så förstår du lite mer om hur läget är i Tunisien. (Spola fram till 17:20 om du inte vill höra hela programmet.)
 • Artikel ur Expressen
 • Krönika i Aftonbladet.
 • Nyhetsnotis från Amnesty.
 • Handbok för bloggare och cyberdissidenter från Reportrar utan gränser. Var glad att den här boken inte behövs här!

  Skrivet av barse den november 13, 2005 10:26 EM | TrackBack
 • Kommentarer
  Skriv en kommentar  Spara personliga inställningar?


  Bloggtoppen.se BlogRankers.com