free page hit counter

februari 13, 2006

Jersey boy

Igår kväll tog jag modet till mig och såg "Jersey Girl". Jag formligen avgudar Kevin Smith och allt han har gjort, men faktum är att jag avsiktligen skjutit upp min kontakt med just denna filmen eftersom jag från flera håll har hört att det är hans sämsta film och att den är betydligt mer mainstream än de andra filmerna. Jag var alltså rätt orolig och rädd att filmen skulle vara en platt och kalkonartad historia. Gissa om jag blev glatt överraskad!

Visserligen var det en ganska konventionell romantisk komedi, men det omisskännliga Kevin-tilltalet fanns där genom hela filmen. Hans varma hjärta och den ganska råa och stundtals något infantila humorn. (Min absoluta favoritreplik i hela filmen är när en av huvudpersonens två halvalkoholiserade "farbröder" tappar tålamodet och säger till den andre: "I get real tired of being your geisha!". Fantastiskt!) Kort sagt, 103 fullkomligt uthärdliga minuter i utkanten av View Askewniverse.

Nå, det var egentligen inte det jag ville berätta om, utan i stället något jag såg i extramaterialet. En av extrafilmerna var en 20 minuters snackorgie med Kevin och Ben Affleck där de i stort sett bara står och pratar goja och driver med varandra. Ben Affleck säger i slutet av inslaget att Kevin bara har tre filmer i sig: Clerks, Mallrats och Chasing Amy och att han sedan dess bara har gjort upprepningar av desamma och Kevin håller förstås med. (Hans kontring består i ett kort film-/dramateoretiskt resonemang som hävdar att det bara finns tre historier att berätta...).

Hur som helst så har teaser-trailern för Clerks 2 ganska nyligt dykt upp på nätet. Nu är det lite mer än ett halvår kvar tills dess att filmen går upp på biograferna så den som inte har sett Clerks (eller glömt den) bör ta tillfället i akt och hyra den under våren. Den är ett underbart insteg i Kevin Smiths fantastiska New Jersey-värld och en storartad hyllning till slackerkulturen.

(Filmen visar sig vara lite svår att få tag på i Sverige men på Amazon finns den i alla fall.)

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse den februari 13, 2006 08:49 EM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com