free page hit counter

februari 15, 2006

Äntligen lite humor

Som svar både på muhammedbilderna och på den anti-judiska satirteckningstävlingen som anordnas av en iransk tidning kommer nu Israely Anti-Semitic Cartoons Contest. [Via: BoingBoing] Den judiske serietecknaren och förläggaren Amitai Sandy anordar tävlingen för att visa alla att ingen kan teckna upprörande och judehatande satir lika bra som judarna själva. "No Iranian will beat us on our home turf!" skriver han. Den 5:e mars är deadline för tävlingen och därefter kommer vinnarna att visas upp i Tel-Aviv.

Här är äntligen ett initiativ som kan hjälpa till och lätta lite på trycket. Det är först när någon vågar ta ett steg tillbaka och driva med sig själv som saker och ting kan återfå lite av sina rätta proportioner. Personligen tror jag att Gud överlever att skrattas åt (och mycket mer än så) och att alla som känner att de måste beskydda sin gud, sitt folk och sin religion från förlöjligande bara gör situationen än mer förlöjligande. Tävlingen visar på storsinthet, självinsikt och ett stort mått av humor. Amitai Sandy är i mina ögon en sann hjälte.

Det vore underbart om exempelvis Al Jazeera kunde haka på och göra ett satirprogram som driver med den muslimska världens självbild och fördomar. Vi behöver mer humor här i världen. Bland annat är vi i västvärlden ganska okunniga om muslimsk humor. Min enda kontakt med denna är historierna om Mulla Nasruddin (som är muslimernas form av Bellmanhistorier ungefär).

Tills dess att situationen lugnar ner sig får man väl skaffa en sån här tröja och hoppas på det bästa...

Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse den februari 15, 2006 11:00 FM | TrackBack
Kommentarer
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com