free page hit counter

februari 19, 2006

Le Vase

UPPDATERING: Det var tydligen fejkat. Ett gammalt aprilskämt som låg kvar på nätet. (Tack Dara för att du påpekade det för mig!)

Belgiska forskare har lyckats läsa av 6500 år gamla ljud, närmare bestämt människoröster och skratt, från en kruka med hjälp av modern teknik. Ljuden fastnade i krukan när vibrationerna fortplantade sig i drejverktygen och bildade ljudspår i krukan liknande de som finns på vanliga lp-skivor. Här kan man höra hur det lät.

Inspelningen låter, trots att den knastrar, väldigt bra och man kan tydligt urskilja någon slags dialog och slutligen ett varmt, kluckande skratt. Det verkar som man hade det ganska trevligt på den tiden och det känns fantastiskt att sitta här, en massa tusen år senare, och lyssna på deras röster. Jag tror inte att vi människor har förändrats särskilt mycket sedan dess. Samhället och vårt gemensamma kunskaps- och kulturarv må ha tagit sjumilasteg framåt(?) sedan dess, men vi som enskilda personer är nog inte särskilt olika de som levde för sex tusen år sedan.

[Via: Make: Blog]

Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse den februari 19, 2006 10:09 EM | TrackBack
Kommentarer

Jag förstår i och för sig inte ett ord franska(?), men detta är ju riktigt imponerande! Om nu inte killen med pipa bluffar sin väg till framgång..

   Skrivet av: kusin Susanne den februari 20, 2006 12:50 FM

Fake!

Tyvärr. Kolla make.com igen.

   Skrivet av: dara den februari 20, 2006 02:53 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com