[ tillbaka ]

Doktorn!

Detta är en hälsning ifrån gammelrysklärarn dine. Jag hoppas att du är uti doktorshatten ikväll och har det lasteligt åtvid dem andra människorna däri Mensträsk.

Du har ju allti varit som lite egen. Oppå rysktimmarna var du en ljusglimt, en färgklick, med en glimt deri mungipan. Du var en stark kontrast till storhopen av eleverna. Det jag talar om är en inre, visuell sak, även om det ock finns andra sätt att se oppå detta: sociala, historiska, psykologiska och allehanda vetenskapliga vinklarna som jag icke förstår. Men du förstår det, och det är därför jag skriver.

Oppå proven brukade du rita tre enar under namnet ditt. Dem var bortur en sort som vi icke ser i trakterna våra, för dem stod alldeles opprätt, icke som dem som kryper utvid marken i Norsjö och Burträsk. Och det gick ju icke att taga fel på innebörden.

Vi blev liksom bekanta då. Men så stor är ordets makt att när du igår presenterade avhandlingen din om träbilderna deri hörsaln, var det som att jag såg dig för förstgången. Du hade hertaskläderna och svartkostymen och vitstärkeskjortan och rosetten, och gick åt och fram åtvid skärmen och pekade och ömsom slog ut med armarna, ömsom tog ihop händerna framför dig. Och störstorden dina var så knastriga och invecklade. Du var liksom en vandrande pinne. Och det du sade var icke ryskan, utan heller grekiska och latin. Jag anade likväl att du talade om trägolven, om huru olika man kan se på dem. Och jag såg att du mådde väl utav träet som du hade levt med under alla dem här åren. Och träet var hårt och starkt och verkade i dig.

Och sedan tänkte jag oppå att man skulle ha haft köpt en skogstomt, liksom svärfarn din har gjort. Det är icke gott för människan att leva utan träet. Det är ju sjölvesta fotspönna häromkring. Och nog är det väl en bra affär, huru kvistut det än är. Och jag tänkte att ´n Enar han är en riktig trädoktor. Och har dem icke alltid varit trägubbarna, Perssönara borti Böle. Västerbottningen ber ju icke om hjälpen. Men nästgången ska jag fråga: Jo du, doktorn, vars nagerst är det som bäst att köpa skogen? Vem vill int komma på grön kvist?

Men i kväll sitter du nöjd mitt i skogen och samtalar med träpinnarna runtikring. Na zdaróvje! Du val hava ´ne!

´n Tore

[ tillbaka ] [ toppen ]