free page hit counter

november 24, 2004

Bloggen, pengarna eller livet?

Jag skrev för några dagar sedan om ett kanadensiskt företag som betalar bloggare som skriver om dem. Annica Tiger kommenterade och undrade om det inte är att sälja sin själ när man börjar ta emot pengar för att skriva om specifika saker i sin blogg. Jag kan på sätt och vis hålla med henne. Det är en vansklig fråga, särskilt när man faktiskt börjar blanda "redaktionell text" med annonser. Hur ska den som läser bloggen kunna veta om inlägget är genuint eller om det är ett inlägg som skrivs bara för att författaren har fått en summa pengar för att skriva det. I dagstidningsjournalistiken försöker man för trovärdighetens skull undvika redaktionell reklam så långt det är möjligt. (Men man bör vara medveten om att journalister inte är omutbara, man ska bara muta med lite finess så går det oftast hem.) Om man börjar "sälja sin själ" och ersätta sina åsikter och sitt skrivande så tror jag dock att läsarna känner detta ganska fort och slutar besöka en. En blogg (eller en tidning för den delen) som slutar bry sig om varför man började skriva från början och i stället låter ekonomin styra går sotdöden till mötes. Se bara på kvällstidningarnas lösnummerhets där jakten på snabba upplagehöjningar med hjälp av snaskiga löpsedlar snabbt har eroderat deras tidigare trovärdighet och i längden minskar upplagan i stället för att höja den.

Nu tror jag ändå att det går att hitta "affärsmodeller" för en blogg som drar in en liten slant och trots detta bevarar dess integritet och för att bevisa det så tänkte jag koppla upp Barsebloggen mot Tradedoubler . (Länken genererar pengar på mitt TradeDoubler-konto om någon gör som jag och startar ett konto. Sponsrad länk alltså.) Jag kommer att rapportera hur det går för mig framöver, men min gissning är att Barsebloggens eventuella integritet kommer att vara i stort sett oförändrad. (Kontoställningen på TradeDoubler-kontot kommer förmodligen också att vara det, om man betänker att jag har runt 50 läsare om dan på bloggen...)

Jag har länge funderat på att ha sponsrade länkar när jag skriver om någon bok, film eller skiva som jag gillar. Jag letar ju ändå efter någon passande länk när jag skriver, så varför inte länka till Bokus (som finns på TradeDoubler) i stället för till Amazon eller SFbokhandeln? Visst, risken finns ju att jag börjar skriva en massa smörja som jag egentligen inte hade tänkt skriva, bara för att kunna lägga in såna spons-länkar, men jag hoppas att jag kan motstå frestelsen. :-)

Skrivet av barse den november 24, 2004 02:46 EM | TrackBack
Kommentarer

Just like Grand Gangsters 3D, you can run freely across a menacing and dangerous landscape muddled with gang violence, thieves and robbers, illegal auto racing, and more. gangstar game

   Skrivet av: Ruairidh Legge den oktober 18, 2019 04:06 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com