free page hit counter

mars 21, 2005

Hej då Czeslaw


Hovgravören Czeslaw Slania har avlidit 83 år gammal. Slania föddes 1921 utanför Katowice i Polen och utbildade sig till gravör vid konsthögskolan i Krakow. Hans diplomarbete, som föreställer slaget vid Tannenberg efter en förlaga av Jan Matejko, tog honom två år att färdigställa och höll så när på att kosta honom synen. Han arbetade i några år som frimärksgravör i Polen men flyttade sedan till Sverige och har sedan 1959 arbetat för svenska Posten. Han omnämns i Guiness rekordbok som världens mest produktive frimärksgravör och hade också ett grundmurat rykte som den absolut främste gravören i världen. Alla som har samlat frimärken eller bara tagit sig tid att titta närmare på något av de små konstverken känner igen hans namn som står att läsa nere i hörnet på mer än 1000 frimärken runt om i världen.

Ett tecken på Slanias storhet är att många frimärkshandlare har hela avdelningar med bara frimärken av honom. Hans närmsta konkurrent bland gravörer har till dags dato "bara" fått ur sig ungefär hälften så många frimärken som honom. Läs mer om honom här, här och här.


Ralph Erskine

Ett märkligt sammanträffande är att dagen innan så avled en annan av våra invandrade storheter, nämligen arkitekten Ralph Erskine. Mer och mer tyder på att storheterna lämnar oss tre och tre. (Frågan är bara vem den tredje är. Några förslag Enar?) Däremot verkar "Den gode, den onde, den fule"-hypotesen börja falla sönder (om inte Ralph eller Czeslaw hade några riktigt otäcka lik i någon av sina respektive garderober förstås). Jag kommer i alla fall att sakna dem bägge två.

Skrivet av barse den mars 21, 2005 12:28 EM | TrackBack
Kommentarer

den onde är kanske på G aldeles snart...

   Skrivet av: Frun den mars 21, 2005 01:01 EM

~o, kanske. Men så fula var ju varken Raffe eller Sesslan, iallafall gjorde de fina saker.

   Skrivet av: Enar den mars 22, 2005 10:02 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com