free page hit counter

mars 21, 2005

Bibligoogleteket

Jag blev alldeles lycklig när jag upptäckte att Google Print har börjat returnera träffar. Man har hos Google börjat scanna in böcker från ett antal bibliotek och indexerat in dessa i den vanliga sökmotorn. Om man skriver book innan första sökordet så kommer det för det mesta upp en ikon som föreställer fyra bokryggar.


Bokträff

Efter ikonen så finner man upp till tre sökträffar som kommer från de inscannade böckerna. Träffarna kommer inte bara, som i t.ex. projekt Runeberg och projekt Gutenberg, från gamla böcker vars upphovsrättsskydd har gått ut utan även från helt nya böcker. Gör t.ex. en sökning på bloggar så får du fram träffar ur två relativt färska böcker om bloggning. Urvalet verkar dessutom vara ganska omfattande eftersom jag fick träffar på en stor del av mina sökningar. Vill man lära sig mer om påvarnas släktförhållanden, veta hur man gör ett sällskapsspel av sin favoritbarnbok, ta reda på hur kaffe påverkar hjärnan eller något helt annat så är Googles boksök rätt ställe att börja leta på.

När man sedan har hittat boken man vill ha är det bara att bege sig till sitt närmaste bibliotek eller sin favoritbokhandel med ISBN-numret i högsta hugg. Man kan dessutom kolla att boken verkligen finns att låna på biblioteket (via Libris) innan man ger sig iväg. (Om den inte finns kan man faktiskt be biblioteket att köpa in boken. Oftare än vad man tror så blir resultatet av ett inköpsförslag att boken faktiskt inhandlas.) Jag ser fram emot den dag då våra svenska folkbibliotek digitaliseras och görs tillgängliga via nätet, men det lär nog dröja ett tag tills dess att vi är där.

Skrivet av barse den mars 21, 2005 10:18 EM | TrackBack
Kommentarer
Bloggtoppen.se BlogRankers.com