free page hit counter

mars 30, 2005

Standardisering för sjutton!

Vårdminister Ylva Johansson vill införa en standardisering av patientjournalerna i Sverige. Det trodde jag i min enfald redan var fixat, men tydligen så har varje landsting handlat upp olika system från glada programvaruutvecklare så nu sitter vi på ett gäng helt inkompatibla system som inte vill snacka med varandra. Hur svårt är det att förstå att man tjänar på att samordna och standardisera lösningar på problem som är likadana i hela landet?

Varför inte ta tillfället i akt och skapa en kommitte som går igenom alla dataformat som kan tänkas behöva något slags standardisering. Om en sådan kommitte, tillsammans med branschföreträdare, skulle fastställa ett antal standarder för beskrivning av t.ex. platsannonser, skolbetyg, utredningsjournaler, inventarieförteckningar och allt möjligt annat som kommuner, landsting och myndigheter köper datasystem för att hantera så skulle man kunna uppnå mycket gott. När en kommun behöver byta ut sina föråldrade system så ser man bara till att köpa in ett program som stödjer den aktuella standarden (t.ex. skolbetygXML) och får då en betydligt lägre kostnad eftersom man kan köpa färdiga programvaror i stället för att kontraktera en mjukvarufirma som utvecklar ett nytt system from scratch. Det skulle skapa en mycket bättre konkurrenssituation och dessutom göra det betydligt lättare för företag som inte har ramavtal (och på grund av sin storlek inte har någon chans att få ramavtal) att slå sig in på den luckurativa marknaden.


En bild för att bryta monotonin...

Vinsterna för den offentliga sektorn skulle kunna bli stora med en bättre standardisering av dataformaten och den stelnade datakonsultbranschen skulle kunna få en nyttig och nödvändig injektion av konkurrens som den länge saknat. Genom en bra standardisering så kan dessutom andra problem tänkas minska. En kompetent kommitte som går igenom ett problemområde noggrannt och skapar en väl genomtänkt standard som sedan kan realiseras av flera aktörer på mjukvarumarknaden torde resultera i färre fel och minskade underhållskostnader. När systemutvecklarna inte längre har exklusiva kontrakt med sina stora offentliga kunder så finns det betydligt mer att förlora på att sälja dåliga programvaror till kunden. Gör man ett dåligt jobb så köper kunden ett annat system i stället för att betala en för att fixa felen.

En standardiserin skulle också kunna innebära att det blev lättare att gräva fram och presentera viktig information från offentliga data. Man skulle till exempel kunna tänka sig att en XML-standard för alla protokoll för alla olika beslutande organ i Sverige skulle kunna användas för att plocka fram olika RSS-flöden med relevant information till den medborgare som finner intresse i någon fråga. Ett RSS-flöde för alla nya jobb har jag också efterfrågat i ett tidigare inlägg. Riktigt trevligt vore det ju om alla arbetsförmedlingar, inte bara den statliga, och alla företag som själva annonserar efter arbetskraft kunde använda sig av samma format för annonserna. Då skulle man lätt kunna skapa en skräddarsydd sökning som spottade ut ett RSS-flöde med ett heltäckande innehåll i stället för att behöva spendera otaliga timmar framför någon "informationsterminal" på AMV. Dessutom skulle företagen som letar efter folk kunna vara säkra på att de verkligen når sin målgrupp med annonsen.

Skrivet av barse den mars 30, 2005 02:15 EM | TrackBack
Kommentarer

Ja det där är fascinerande. Ett exempel - när jag blev gravid så bodde jag i sollentuna och följdaktligen tog jag min blodgrupp och sånt där. Sen flyttade vi och jag började hos en barnmorska på söder. Då var jag tvungen att ta ett nytt blodprov för att bestämma blodgrupp eftersom SÖS inte kunde använda sig av de uppgifter som givits med tanke på att användas på danderyd. SJälv förstår jag ingenting - det är ju liksom en journal på papper...

   Skrivet av: Anna den mars 30, 2005 04:30 EM

I simply wanted to write down a quick word to say thanks to you for those wonderful tips and hints you are showing on this site. sudoku hard

   Skrivet av: Ruairidh Legge den november 7, 2019 01:57 FM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com