free page hit counter

april 05, 2005

Topp tre - gitarr

Precis som man kan känna igen en sångare på en skiva så kan man också känna igen vissa instrumentalister vars sound genomsyrar inspelningen med sin omisskännliga röst. Här är min topp tre-lista på gitarrister som man känner igen utan att de behöver öppna munnen:

3. Nick Drake visade att skillnaden mellan en riktig singer songwriter-trubadur och en trulig wannabee med ledsamma texter sitter i gitarrfingrarna. Mästerlig gitarrhantering parat med helt egna stämningar av gitarren resulterar i ett uttryck som ibland är vemodigt, ibland ljuvt och ibland rentav olycksbådande. Gitarrspelet är en helt omistlig del av hans musikaliska tilltal.

2. James Burton spelar virtuost, vackert och dessutom ganska atonalt på sina ställen. Burton bjuder på ett helt unikt gitarrspel som föll bägge Elvisarna på läppen.

1. Neil Young spelar gitarr som ingen annan. Hans ljud är helt omisskännligt och kan väl närmast beskrivas som spattigt, spretigt och oemotsåndligt medryckande på något obeskrivligt sätt. Om det är någon som har gjort sig förtjänt av att få spela elgitarr så är det Shakey. (Krya på dig förresten Neil.)

Skrivet av barse den april 5, 2005 09:23 EM | TrackBack
Kommentarer

Kul att någon mer gillar Neil Young, en av mina absoluta favoriter. Cortéz the Killer från Live Rust... eller Powderfinger från samma skiva...

   Skrivet av: BGAN den april 5, 2005 10:04 EM

Har du hört Richie Havens??? Han är bra och har ett ganska unikt gitarrspel.

   Skrivet av: Erik den april 6, 2005 12:06 FM

Nick Drake ja, jag önskar att fler än jag hade köpt hans skivor då.

Jag kan inte klara mig med 3 så förutom Nick och Neil tar jag sex till (jag har säkert glömt tio andra jag gillar):

Leo Kottke - En lite bortglömd amerikan som spelar tungt akustiskt.

David Gilmour - gjorde mycket för Pink Floyds sound med ett karakteristiskt bluesigt uttryck som kompletterade Roger Waters paranoida texter.

Roy Harper - Kompis med Jimmy Page inte bara för att han är kul och intelligent. Fruktad närvaro på akustisk gitarr. Samma djup som Nick Drake om än lite mer politisk i sina texter.

Roine Stolth - Vår svenske virtuos som aldrig spelar en onödig ton.

Bert Jansch - Stilbildare för folkrock (även för Nick Drake faktiskt) fantastisk kombination av kanter och melodi.

Robert Fripp - Kungen av gitarrspel men med utstrålning som en brädvägg, sitter längst bak i mörkret och spelar skjortan av nästan alla. Detta utan att det övergår till gitarronani.

   Skrivet av: Mr Hanaga den april 6, 2005 12:24 FM

Neil Young, David Gilmour, Mike Oldfield, Roine Stolt, Steve Rothery, Brian May... och säkert många fler.

   Skrivet av: pni den april 6, 2005 06:41 EM
Skriv en kommentarSpara personliga inställningar?


Bloggtoppen.se BlogRankers.com