Emmas favvostatyer


Den store vite   Det här är Den store vite av Edvin Öhrström. Statyn står i parkleken Lugnet, jag tror inte att det finns nån unge som har lekt där utan att försöka rida på gåsens rygg.
Det är en mysig gås! Jag har för mig att den föreställer Akka från boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Semla Lagerlöf.
Den här snubben har även gjort glas-&stålpinnen som står mitt i rondellen vid Sergles torg.
 
Vindens saga   Den här stora mosaiksaken finns i ljushallen min gamla låg- och mellanstadieskola. Det är Vindens saga av Otte Sköld. Han har tydligen gjort en hela massa snygga konstverk, det här är inte nåt av hans bästa heller, men lite cool är det. Den är uppbyggd kring Victor Rydbergs strof "Bättre är kämpens ädla armod än drakens dolska ro på guldet...", typ...
 
Getgubben   För mig heter den här statyn Gubben med geten, men skulptören Allan Runefelt envisas med att kalla den för Getgubben *muttra* ;).
Han står på trottoaren vid Störtloppsvägen, snett framför "Lobans" (det extremt lokala namnet på gatuköket där). Precis som på gåsen brukar vi ungar alltid rida en liten bit på getens rygg :).
 
Efter badet   Dessa coola gubbar finns utanför Västertorpshallen. När jag var mindre brukade jag och pappa gå dit varje helg och simma. Jag brukade nästan alltid sätta mig i den här gubbsoffan som egentligen heter Efter badet och är gjord av Pye Engström.
Den är häftig. Persongalleriet är minst sagt underligt, men ganska coolt (från vänster):
  • Elise Ottosen-Jensen (dansk-norsk sexualpedagog och samlevnadsexpert)
  • Paolo Freire (brasiliansk pedagog och psykolog)
  • Sara Lidman (svensk författarinna; empatisk och livfull samhällsdebattör)
  • Mao Zedong (kinesisk ideolog och statschef)
  • Angela Davis (en av de ledande i de svartas befrielserörelse i USA på 60-talet)
  • Georg Borgström (professor i växtfysiologi; engagerad debattör i globala livsmedelsförsörjningsfrågor)
  • Pablo Neruda (chilensk författare och nobelpristagare)
 
Katedralen   Det här är Katedralen som Arne Jones har gjort. Den är egentligen inte alls nå speciell för mig, men jag tycker att den är snygg.
Den står på en kulle, bakom centrum, på vägen till Lugnet liksom. Tja, den är fin.
 
Klockan   Den här klockan är det Endre Nemes som har gjort. Under siffrorna finns det bilder på de tolv stjärntecken som vi har. Klockan är placerad på husväggen alldeles ovanför Gubben med geten.
 
Sigyn   I början av Skidvägen, på det lilla torget mellan Västertorps simhall och Hägerstensåsens T-banestation, står Nils Möllerbergs Sigyn och fångar drypande ormgift i ett kärl för att skydda sin fjättrade make Loke.
Den här skulpturen går jag förbi varje gång jag ska till t-banan (eller, nja, inte på vintern, för då tas hon in).
 
Sagan om solen och stormen   Den här saken Sagan om solen och stormen finns också i Västertorpsskolan. Den sitter på väggen i trapphuset, högst upp vid mellanstadiekorridoren :).
Vera Nilssons målning bygger på greken Aisopos' fabel om hur (nordan)vinden och solen slog vad om vem som först skulle få kappan av en man som kom vandrande på vägen. Först blåste vinden, men ju mer den kalla vinden ven om mannen desto tätare drog han kappan omkring sig. Därefter började solen lysa, och i solvärmen tog det inte lång stund innan mannen slängde av sig kappan. Sensmoralen är alltså att det varma och mjuka segrar över det kalla och hårda.

 
 
Tillbaka till Västertorp

 

Senast ändrad 2003-03-03 20:56:09
Copyright © 2000-2003 Emma Lindqvistemma at helgo punkt net