free page hit counter

oktober 21, 2005

Matnytt(igt)

Min gamle vän och före detta rumskamrat Niklas mailade och berättade att han beslutat sig för att börja dela med sig av sina toksmarriga recept på nya bloggen Tiggers kokblogg. Waldorfsalladen med hummerkaramell får det att vattnas i munnen på mig (och får mig dessutom att hoppas att rikskupongerna har dykt upp idag). Bantare och andra asketiska tråkmånsar göre sig icke besvär.

Jag kan också passa på att tipsa om matbiten.net (den demokratiska receptsamlingen) om det är någon som har missat den. Den innehåller redan 3066 recept och med din hjälp kan det bli ytterligare några till.

För den som tycker att recept och andra matlagningsinstruktioner är allt för irrationella och inexakta så är Cooking For Engineers precis rätt ställe. Här presenteras alla recept med instruktiva bilder och med en tydlig sammanfattning i matrisform. Ta exempelvis en titt på receptet på gravlax eller den här tårtan så förstår du principen.

Smaklig måltid!

juni 10, 2005

Landet långt bort.

Hej, det är alltså jag som är Kocken.

Jag har lovat Lars att blogga under tiden han är borta, och bättre sent än aldrig så kommer här mitt första inlägg.

Jag undviker dock att gå in på någon vidare presentation av mig för att även om jag tror att jag inte jag kommer att trampa någon på tårna så är de så inom restaurangbranschen att ”alla känner alla”

För en tid sen så befann jag mig utanför landets gränser för att jobba utomlands (något som man bör ha gjort som kock, även om de finns dom som pratar mycket om att dom gjort det men förmodligen aldrig varit utomlands) För mig blev de ingen särskilt lång vistelse utomlands pga flera faktorer. Jag tänkte då börja med att göra en top-tio lista över några saker som jag tycker visar på att de är ett dåligt jobb man har hamnat på.

10. Restaurangen hade ingen leverantör. Man åkte alltså och handlade sina råvaror på snabbköpet. Dessutom kunde man då få ett samtal innan man skulle börja jobba.
-Du måste köpa med dig lite saker, 10 kg potatis, 5 kg lök, 2 kg mjöl , sallad etc etc …
Inte så kul att åka med på tunnelbanan nej!

9. Man hade inga fasta öppettider! Om de var några gäster som ville sitta kvar och festa till kl 5 så var de inga problem. Sen att stackaren i serveringen som skulle va tillbaka på jobbet kl 10 nästa dag för att öppna för lunch de är väl inga problem .. eller ?

8. Stället jobbade med svensk matlagning, men storsäljaren var .. Rösti … hmm ???
”Vi säljer svensk Rösti” enligt krögaren.

7. På samma gata så låg en Italiensk restaurang som hade många gäster. Då ville även den svenska restaurang ha pasta för att locka fler gäster. Men krögaren ville inte skriva pasta på menyn för att de såg ut som han kopierade så istället skrev han ”degremmsor”. Alltså ingen i landet förstod vad de va och på svenska lät de bara äckligt.

6. På telefon hade krögaren lovat mig att han skulle ordna en bostad. Så när jag anländer får jag veta ”Jag har ingen bostad åt dig än, men du får bo hos din köksmästare ett litet tag”
Perfekt!

4. Potatispurén gjordes på ett unikt sätt. Överkokt potatis som lades i en skål med någon sorts grädde och så in i mikron, värmdes upp och vispades runt till puré.

5. Choronsås är en Béarnaise som är smaksatt med chilisås. Men här hade man så klart en egen variant. Hollandaise i grunden , torkad dragon och ketchup. Jo, sa jag att de var pulver Hollandaise.

3. Första dagen på jobbet ringer hyresvärden till restaurangen.
- Var är eran ägare ? Han har inte betalt hyran på fyra månader, gör han de inte snart så skickar vi det vidare”. Några veckor senare kom tydligen kronofogden på besök.

2. Majonnäsen förvarades i torrförådet. Alltså i en temperatur mellan 18 – 25 grader. Perfekt för en kylvara. Varför försöka ta död på dom gäster som kommer, är de inte bättre att dom kommer tillbaka fler gånger … eller ??


1. Restaurangen hade inga gäster !!!