free page hit counter

februari 19, 2006

Glasbruket

Efter att äntligen ha tagit sig igenom Judas Unchained (som förresten rekommenderas å det varmaste) så var det skönt att sätta tänderna i något lite mer lättuggat. När jag var hemma i Västerbotten i julas så satte min pappa ett par böcker i händerna på mig och sa att han trodde att jag skulle gilla dem. Böckerna jag fick var "Glasbruket" (som finns på bokrean i kartonnage med ISBN: 9172635592) och "Kvinna i grönt" (ISBN: 9172636122) skrivna av Arnaldur Indridason. Han hade helt rätt.

Det var ett tag sedan jag läste deckare och det var med glädje och njutning jag återsåg genren. (Anledningen till att jag valde att läsa just dessa böcker var, förutom genren framför allt formatet. Tunna pocketböcker är betydligt bättre lämpade för min korta resväg med tunnelbana än de sedvanliga tegelstenarna som jag brukar belasta min jackficka med.) Bokserien handlar om en ensamstående, äldre polis med utflugna barn (någon som känner igen receptet?) men där slutar också de flesta likheterna med de andra Wallandrarna och Van Veeterarna. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson befinner sig i en betydligt mörkare och kanske också mer verklighetstrogen miljö än de andra farbröderna. Författaren Indridasons Reykjavik skildras som en tämligen otäck plats där samhällets mörka baksida ofta skiner igenom den tunna ytan, inte minst via huvudpersonens utslagna och knarkande dotter.

Språket är ganska korthugget och berättandet är rakt på sak, ibland på bekostnad av miljöbeskrivningarna som ibland lyser med sin frånvaro. Trots bristen på beskrivningar av platser och människor så fungerar hans berättelser ypperligt. Dramaturgin är det absolut inget fel på och hans tempo, eller ska man säga känsla för historiens rytm är klockren. Man fyller själv på med de bilder som saknas och ofta känns den avskalade berättarstilen mer som en frihet än som en brist.

Missa alltså inte detta bokreafynd (Bokus tar 44 kr för Glasbruket och Akademibokhandeln tar 69 för kvinna i grönt, bägge i kartonnage) eller ännu bättre: köp pocketupplagan och knöla ner i jackfickan så kommer resan till och från jobbet att försvinna som i en tung isländsk dimma.

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 09:53 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Böcker

juli 21, 2005

Harry Potter...

Sådärja. Då var senaste Harry Potter plöjd. (Man hinner en hel del när man sitter och väntar på att datorn ska kompilera färdigt...)

På det stora hela så är jag helt nöjd med boken. Den var underhållande, rent av mer underhållande och spännande än vad jag hade väntat mig, och den var också något mer välskriven än de senaste böckerna i serien. Lyckligtvis har Rowling brutit trenden att alltid göra nästa bok 50 sidor tjockare än den föregående. (Harry Potter and the Half-Blood Prince är cirka 250 sidor kortare än the Order of the Phoenix och det tar den absolut ingen skada av, tvärt om.) Utan att avslöja allt för mycket så kan jag ändå berätta att boken innehåller ett par överraskningar, en hel del mer eller mindre seriösa kärleksförvecklingar, en viktig persons frånfälle samt ett antal viktiga pusselbitar i historien om Voldemorts bakgrund och identitet. Dessutom slutar den, om än inte i en cliffhanger, så åtminstone på ett sätt som gör att man har svårt att bärga sig inför den sista delen i historien.

Skrivet av barse klockan 08:28 EM | Kommentarer (5) | TrackBack | Böcker

mars 31, 2005

Ni-na ni-na ni-na-na...

Idag fick jag meddelande från Akademibokhandeln att Game Programming Gems 5 äntligen hade dykt upp. Glad i hågen trippade jag bort till bokhandeln med små hoppsa-steg och fick mitt vackra exemplar som jag sedan spenderade en stor del av eftermiddagen med att bläddra i. För den som inte vet vad Game Programming Gems är så kan jag berätta att det är en serie böcker fyllda med djuplodande artiklar av spelbranschens skarpaste hjärnor. Böckerna behandlar allt ifrån allmänna programmeringsknep och matematiska små trix till nya AI-algoritmer och grafikprogrammeringsmetoder. Varje liten artikel är som en droppe koncentrerad kunskap från någon ämnesexpert. Lite grann som gröngölingsboken för spelprogrammerare.

GPG5 motsvarade alla mina förväntningar och jag tycker nog att man verkar ha gjort en uppryckning sedan del 3 och 4 men jag har svårt att sätta fingret på vad det är som har hänt. Efter ett par timmars bläddrande och ströläsande så fastnade jag för några artiklar som direkt kändes spännande och tilltalande. Ett par programmerare från Microsoft beskriver i en av artiklarna hur man på ett enkelt sätt, med hjälp av multitexturing och lite fingerspitzgefühl kan fixa jättefint snöfall med parallaxkänsla i sina bil- och flygspel. I en annan står det hur man kan förenkla frustum culling-algoritmen genom att använda en metod som beskrivs som "the radar approach". En intressant artikel beskrev en metod för att bevara pekare med hjälp av pekartabeller för att snabbt och enkelt kunna serialisera objekt och sedan kunna läsa in dessa utan att behöva återskapa pekarna "för hand".

För den som är intresserad av spelprogrammering eller av att bara lära sig lite nya programmeringsknep så är GPG-serien en veritabel guldgruva. Dessutom räcker böckerna väldigt länge, både att läsa och som uppslagsverk när man stöter på något knepigt problem som man inte lyckas knäcka. Den som inte är intresserad av spelprogrammering, men som sysslar med 3D-modellering, grafikprogrammering, bildbehandling eller webbdesign rekommenderar jag ett besök på bokförlagets hemsida. Charles River Media, som förlaget heter, brukar generellt sett hålla en mycket jämn och hög kvalitet på sina böcker och är ett av få databoksförlag som jag litar blint på. Föredömligt välskrivna böcker utan en massa onödigt lull-lull som annars brukar hitta i utländska databoks-biblar.

Skrivet av barse klockan 09:38 EM | Kommentarer (99) | TrackBack | Böcker

februari 06, 2005

Jag vill bo i en holk


Byggförlagets nya bok Arkar blev jag förälskad i vid första ögonkastet så jag köpte den direkt. Boken handlar om de små husvagnsliknande lådor som dras ut på Torneträskets is varje vinter av engagerade pimpelfiskare och en del om människorna inuti lådorna. Jag är inte säker på vad det är som lockar mig med boken, men jag misstänker att det har att göra med någon slags "nesting instinct" parat med en barnslig fascination för kojor.

Som vanligt så blev jag inte besviken, Byggförlaget har ett grundmurat gott rykte hos mig, särskilt gällande böcker i genren sunkmys. Gamla godingen Lugnet: Här Går Plåtvågor rekommenderas varmt till alla som gillar nostalgi och tycker att det finns en viss charm i gamla industriområden och deras innevånare. Även boken De ovanliga tillhör mina absoluta favoriter. En spännande bok som presenterar ett antal människor som går mot strömmen på ett varmt och respektfullt sätt.

Skrivet av barse klockan 08:43 EM | Kommentarer (44) | TrackBack | Böcker

december 09, 2004

En bra bok om Movable Type

Jag plockade upp Movable Type 3 Bible, desktop edition (Bokus) idag. Hittills har jag bara hunnit bläddra igenom boken lite snabbt, men den verkar vara på precis lagom nivå för att man ska få en god överblick över MT men också en viss djupare inblick i en del specialområden. Bokens första halva tar upp installation, konfiguration och användning av MT 3, inklusive hur man skriver inlägg, hur man ska gå tillväga för att organisera sin MT-blogg och hur man gör för att ändra och göra egna templates. Bokens andra del går ytterligare på djupet och tar bland annat upp hur man använder plug-ins, hur man gör för att använda XML-RPC-anrop, hur man använder externt material i sin blogg och hur man skriver egna plug-ins i Perl. En överraskande matnyttig bok (som förhoppningsvis kommer att hjälpa mig att få tummen ur och uppgradera till MT 3.1x).

Nu när behovet av teknisk dokumentation är tillfredsställt så önskar jag att jag kunde hitta några intressanta böcker som handlar om själva bloggningen. Är det någon som har nåt boktips?

Skrivet av barse klockan 05:56 EM | Kommentarer (101) | TrackBack | Böcker

november 18, 2004

Thomas Covenant, coming to a brain theater near you...

Jag börjar närma mig slutet av Runes of the Earth som jag berättade om för några dagar sedan och nu försöker jag stålsätta mig inför väntan på den andra delen (av fyra). Jag kollade runt lite på nätet för att se om jag kunde hitta någon information om när man kan vänta nästa del. Någon sådan information hittade jag inte, men jag hittade i stället något mycket värre: en trailer för "Runes"! (Klicka på den snurrande knappen till vänster.)

Även om Covenant-trailern inte skulle vara så oerhört kalkonartat producerad så borde det väl finnas många andra sätt att vispa upp intresse för en bok på. Nu har boktrailer-spåret testats och det funkade inte. Hitta på nåt annat till nästa gång tack.

Skrivet av barse klockan 10:27 FM | Kommentarer (0) | Böcker

november 10, 2004

"No, Mr Covenant," she repeated for the third time. "I can't do that."

Döm om min förvåning när jag praktiskt taget snubblade över The Runes of the Earth på Akademibokhandeln. Jag som trodde att Thomas Covenant, den gamle leprasnubben, var död och begraven men ack vad jag misstog mig.

Jag började självklart läsa så fort jag fått boken i min hand och än så länge så håller den mig i ett järngrepp. (Hoppas att det inte dröjer så länge innan fortsättningen dyker upp. Det ryktas om att det ska bli fyra böcker i sista Covenant-krönikan.)


[köp boken hos Bokus]

Skrivet av barse klockan 06:58 EM | Kommentarer (103) | Böcker

oktober 23, 2004

Coupland tror jag...

Annica Tiger ställde gårdagens fredagsfyrafrågor. Lite ledig tid materialiserade sig i form av barnvakt så här kommer mina svar:

1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?

Just nu läser jag Eleanor Rigby av Douglas Coupland.


2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg mellan ett och fem får den?

Boken handlar om ensamhet och hittills känns det nog som att den är uppe och nosar på en femma.


3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den handla om?

(Jag har ju redan skrivit några böcker men jag antar att frågan egentligen handlar om romaner så...)
Ja, jag skulle självklart vilja skriva en roman! (Jag skulle dessutom vilja göra en bra spelfilm och ge ut en jättebra skiva. Dessutom vill jag bli statsminister. Massor av grejor att hinna med...)
Vad romanen skulle handla om vet jag däremot inte än. Visste jag det så skulle jag nog redan ha börjat skriva på den. Vad jag dock vet är att jag vill ha något viktigt att säga med min berättelse. Utan ett viktigt budskap så skulle jag nog ha svårt att hålla uppe intresset tillräckligt länge för att få boken ur mig.


4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.

Det där var ju en jättesvår fråga. Bland de utländska författare som jag gillar att läsa så återfinns bland annat Douglas Coupland, Paul Auster, Ian McEwan och Chuck Palahniuk och bland de svenska så finns bland andra Torgny Lindgren och Claes Hylinger. Men att välja ut en utländsk och en svensk tror jag inte att jag kan. Dessutom har jag säkert glömt någon som jag inte har läst på ett tag men som jag tyckte mycket om när jag läste honom eller henne. Margaret Atwood till exempel.

Skrivet av barse klockan 12:12 EM | Kommentarer (105) | Böcker

juli 21, 2004

Analfabetism?

Jag skäms å min gamla hemstads vägnar. Fler än var tredje person som svarade på Norrans enkät säger att de inte läser böcker över huvud taget. Inte undra på att folk flyttar därifrån.

Skrivet av barse klockan 09:19 EM | Kommentarer (98) | Böcker

juni 30, 2004

Nu bär det av

Om en timme åker vi iväg mot Finland med en stor kasse böcker och ett gäng sällskapsspel. Två veckor utan el och rinnande vatten men med god tillgång på GT och bastu gör susen för trötta själar.

Skrivet av barse klockan 05:33 EM | Kommentarer (199) | Böcker

juni 16, 2004

Bilderbok

Jag slank in på Akademibokhandeln i eftermiddags på vägen hem från jobbet. Väl där hittade jag nötcreme och moviebox-boken i pocket och en stor fin bilderbok med copyrightfria gamla bilder. Det är alltid roligt när man kan fynda lite.

Skrivet av barse klockan 09:58 EM | Kommentarer (101) | TrackBack | Böcker

februari 24, 2004

Reapremiären

Det var som vanligt lång kö till bokreapremiären i natt, men i år fanns det två köer. En inomhuskö med sång och diktläsning och en utomhuskö för de riktigt hårda bokentusiasterna som skulle få komma in en(!) sekund innan inomhuskön. Hela spektaklet håller på att utvecklas och det känns som att det sakta växer i popularitet. Om några år kanske det har kommit ikapp deklarationsinlämningsfestligheterna vid skatteskrapan. Det vore trevligt med varmkorv och cheerleaders när man står och köar i nattkylan.

(Det blev några fynd i natt, men jag kommer nog att gå dit och finkamma lite senare så att jag inte missar nåt.)

Skrivet av barse klockan 09:36 FM | Kommentarer (102) | TrackBack | Böcker

december 12, 2003

Nyberg (m fl) på nätet

Många av mina favoritserietecknare finns på nätet numera. Jag hittade nyligen hem till tecknaren Robert Nybergs webbsajt. Det är en trevlig sajt med mängder av hans underfundiga skämtteckningar. Buzz har också lyxat till sina sidor genom att ha en ny Rockystrip på sidan varje dag. På Operas webbsida har man ju sedan länge kunnat läsa Frode Øverlis geniala serie Pondus i riklig mängd. Nu önskar jag bara att det kunde dyka upp en ny Berglinare varje dag också...

Skrivet av barse klockan 11:53 EM | Kommentarer (130) | TrackBack | Böcker

december 11, 2003

Snow Crash

Jag har precis läst ut Snow Crash av Neal Stephenson och jag gillade boken.

Den kändes inte som en alldeles vanlig roman, snarare som en idébaserad berättelse där fokus inte låg så mycket på figurerna och deras inre liv som på samhället och dess framtida utveckling. (Det faktum att bokens protagonist och hjälte heter Hiro Protagonist gör att man tidigt får en känsla av att personerna bara är någon slags arketyper.)

Både personerna och berättelsens dramaturgi är lite lagom platta, men trots detta så tycker jag mycket om det Stephenson skriver. Hans känsla för var de utvecklingstrender som vi nu har i samhället håller på att ta oss är klockren och miljön känns, trots att den är rätt extrem, inte alls otrolig. Stephensons framtidsvärld består av s k "Burbclaves" (en ihopskrivning av suburbs och enclaves), små stater ägda och övervakade av internationella företag. Nationalstaten har fallit och samhället har anpassat sig till den extrema marknadsekonomin på ett intressant, om än oroväckande sätt.

Trots vissa brister i berättartempo och personteckning så är detta en bok som jag rekommenderar varmt. Den sägs dessutom vara en milstolpe i den s k cyberpunklitteraturen (om man gillar att genreplacera det man läser). En tankeväckande smygtitt (och karikatyr) på den framtid som vi alla är på väg in i.

Skrivet av barse klockan 11:17 FM | Kommentarer (143) | Böcker

december 09, 2003

Författare + bloggar = sant?

Det verkar som om författare använder sig av webbloggar i högre utsträckning än andra "kändisar". Många av mina favoritförfattare har webbloggar där de skriver mer eller mindre regelbundet.

Jag hittade bland annat Dave Barrys, Neil Gaimans och Chuck Palahniuks bloggar. Alla tre skriver regelbundet.

Konstigt nog verkar Douglas Coupland inte ha någon blog. På hans webbsajt finns visserligen en hel del intressanta grejor (bland annat en rolig novelltävling), men det förvånar mig att hans webbsajt är så statisk.

Neal Stephensson går mot strömmen och har startat en wiki som komplement till sin nya bok. En bra idé som andra författare borde haka på.

Skrivet av barse klockan 12:02 EM | Kommentarer (141) | Böcker