free page hit counter

mars 30, 2006

Barse...

Då och då brukar jag googla lite på mitt smeknamn "Barse" (efter kärnkraftverket) och se efter vad jag hittar. Jag blir lika överraskad varje gång. Barse verkar till exempel inte vara ett särskilt vanligt namn på nyfödda. Dessutom verkar det finnas något indiskt fenomen som heter Rang Barse. Vad det är har jag ingen aning om, men det verkar roligt.

Det verkar också finnas några ställen som heter Barse, ja till och med en tysk släkt som bär namnet.

Skrivet av barse klockan 09:01 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Ballongtax? Löjligt!

Undrar hur länge man måste öva innan man kan vika ihop en motorcykel av ballonger?

[Via: MAKE: Blog]

Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 03:09 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

mars 26, 2006

Kartor

Jag har placerat min blogg på bloggkartan.se, närmare bestämt på Kungsholmen. Åtminstone hoppas jag det. För att hamna på bloggkartan behöver man nämligen lägga in en länk som motsvarar ens vistelseort (eller var man nu känner att ens blogg hör hemma). Lite konstigt blir det då om man bor i Stockholm (eller någon annan större ort) eftersom man kanske vill synas både på stadsdelslistan och på stadens lista. Nåja, går det så går det.

På tal om kartor så blev jag förresten mäkta imponerad när jag zoomade in på huset vi bor i med Google Maps. Var det inte mycket grynigare bilder förr eller minns jag fel? Har Google uppdaterat och utökat sverigetäckningen? Vågar man hoppas på att byarna i norra Västebotten står på tur för en kvalitetsförbättring?

Skrivet av barse klockan 03:08 EM | Comments (5) | TrackBack | Navelskådande

mars 22, 2006

Gorua!

Trots att jag inte fattar ett skvatt av vad man ska göra så är den här lilla pärlan hur bra som helst. Det verkar handla om att man ska klicka på de små vita varelserna eller nåt. Enbart musiken ger mig gåshud.

"Ba ra tu ta ti, ba ra tu ta ti, ba ra tu ta tu ta ti..."

Skrivet av barse klockan 11:32 FM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

mars 17, 2006

Fredagsfyran v11 -06

Tema: Boende

1. Hur bor du (ex. villa, radhus, hyreshus) ?
En jättefin bostadsrätt.

2. Med vem/vilka bor du med?
Min vackra och intelligenta fru och min underbare och fingerfärdige son.

3. Vad skulle du vilja bo i?
Ett ordentligt hus på cirka 200-250 kvm plus lite trevliga biytor. Inte så stor gräsmatta tack. Bergvärme, välisolerat och i gott skick ska det vara också. Gärna på Stora Essingen...

4. Hur många gånger har du flyttat?
Otaliga gånger. Sju eller åtta eller nåt sånt. Några gånger till lär det väl bli också.

Skrivet av barse klockan 09:07 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Rättvisemärkt vin


Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage 2005 (art.nr. 98386, pris 65 kr)

Jag smakade Systembolagets nya rättvisemärkta rödvin till middagen i afton och jag måste säga att det var en mycket angenäm bekantskap. Jag är visserligen svag för både caberneter och rättvisemärkta produkter, men så långt som mina otränade smaklökar kan avgöra så tycker jag att det var ett mycket prisvärt vin. Så här säger i alla fall Systembolaget: Fruktigt med intensiv mörk bärfrukt och har både moderna Pinotagetoner och en cassiston samt en bra struktur av Cabernet Sauvignon.

Systemet har dessutom tagit in ett vitt vin som jag dock inte har hunnit testa. Har någon smakat det så får ni gärna skriva en liten kommentar och berätta.

Totalt så finns det ännu så länge 30 000 buteljer rättvisemärkt vin i landets systembutiker. Ta chansen och köp hem ett par flaskor och smaka detta goda vin så ger du dessutom ditt stöd till en hållbar och rättvis utveckling för ett antal vinodlare och vinarbetare i Sydafrika.

Rättvisemärkningen är en viktigt initiativ där syftet är att arbetarna som tillverkar produkterna ska få en lön de kan leva på, rätt att organisera sig och att man arbetar aktivt för att minska rasdiskrimineringen. (Läs mer här.)


Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 08:52 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Truth Lasers

Nu har äntligen första numret av Truth Lasers dykt upp på nätet. Ladda ner och läs en tidning som kan mäta sig med andra betydligt större och mer namnkunniga speltidningar, åtminstone på attitydfronten. Visserligen känns det som om väldigt många av artiklarna är uppbyggda på samma sätt och läser man allt på en gång så blir man kanske trött på det eviga kverulerandet men jag tycker fortfarande det känns fräscht och idérikt. Jag fick flera aha-upplevelser när jag bläddrade igenom första numret. Oavsett om du jobbar i branschen eller om du är spelentusiast så borde Truth Lasers vara obligatorisk läsning för dig hädanefter.

Skrivet av barse klockan 04:25 EM | Comments (0) | TrackBack | Jobbet

Vi cyklar runt i världen...

Skinny på en bänk
Skinny på en bänk. Bild: Enhjulingsfolket

Jimmy tipsade i en kommentar om ett forum för enhjuliga cyklister på nätet som heter Enhjulingsfolket. Kolla in bilderna! Jag tappade hakan när jag fick se alla underbara och dödsföraktande (eller ska man kanske säga testikelföraktande?) konster som dessa ungdomar hänger sig åt. Världen vore en betydligt gråare och tråkigare plats utan dessa enhjulsekvilibrister.

Skrivet av barse klockan 02:42 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

mars 16, 2006

Många svenskar negativa till [valfri grupp]

Resultatet av undersökningar brukar ofta bero på vilka frågor man ställer och hur man ställer dem. Om man skulle ha frågat: "Kan du tänka dig en statsminister som är scientolog?" eller "Kan du tänka dig en bulgarisk statsminister?" eller kanske "Kan du tänka dig en statsminister som är med i Rotary?" så skulle säkert många ha svarat nej på frågan också. Det betyder inte att alla som svarar nej på frågan är scientologofober, rädda för människor som kommer från Bulgarien eller hatar Rotarianer.

Ett nej på den frågan kan för många betyda att man vill ha en politiker som står för en politisk åsikt och inte primärt företräder någon religiös eller nationell grupp eller någon annan intresseorganisation.

Jag tycker att man ska vara försiktig både hur man ställer frågor och vilka växlar man drar på det resultat som man får fram. Visst är det viktigt att hålla ett öga på både extrema främlingsfientliga grupper och på de fördomar som florerar bland vanligt folk men de enda som tjänar på krigsrubriker av det här slaget är grupper som lever och frodas av folks rädsla.

Skrivet av barse klockan 09:27 FM | Comments (1) | TrackBack | Samhället

mars 10, 2006

Fredagsfyran v10 -06

Fredagsfyran v10 -06

Tema: Melodifestivalen

1. Vad är det första du tänker på när du hör det ordet?
Grymma schlagerlåtar. Björn Skifs, Loa Falkman, Anna Book och Nick Borgen. Larviga, sunkiga och galet svängiga låtar.

2. Känner du någon om varit med och tävlat?
Det tror jag inte. Inte någon som varit förgrundsartist åtminstone.

3. Vem tror du kommer vinna i Sverige?
Carola. Alltid Carola!

4. Vilken har varit den största floppen hittills?
Electric Banana Band tror jag. Tyvärr.

Skrivet av barse klockan 04:16 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 08, 2006

...så här ser vi ut inuti...

Jag älskar att fynda och brukar ofta ta en extra sväng förbi Myrorna eller Stadsmissionen (för att gå igenom spel- och leksakshyllan) så fort jag får en chans. Även Överskottsbolaget, Jula och Clas i sjön kan då och då överraska med någon nödvändig pryl till bra priser.

Lågpriskedjan Netto är ett annat ställe där man nästan alltid hittar någon vara som man helt enkelt inte kan undgå att köpa på grund av det oerhört förmånliga priset. Många gånger har jag med ett nöjt leende gått ut från den kaotiska butiken med kassar innehållande t.ex. familjesäckar med snacks gjorda av fläsksvål, en förpackning ultramarinblå isglass, 90-pack med tekakor (som blir torra och hårda innan man ätit upp en tredjedel), eller en gigantisk blekgul ost från ett mejeri som jag aldrig hört talas om.

Netto har dessutom den goda smaken att ta in olika icke matrelaterade varor varje vecka och ganska ofta kan man göra rejäla fynd. (Jag köpte till exempel brädspelet Doom på Netto för en spottstyver.) Men lika ofta tittar jag bara klentroget på deras "lockvaruhylla" och kliar mig förundrat i skalpen. Man undrar ibland vem det är som sitter på inköpsavdelningen och planerar vårens kampanjer. För några veckor sedan var temat för veckans lockvara "liverollspelare". Jo, du läste rätt! Förutom ett antal galet billiga matvaror så hade man alltså fyllt några hyllmeter i varje butik med orchmasker, gummisvärd och diverse attiraljer som lätt skulle ha passerat obemärkta in på någon extrem läderfetischklubb.

Detta galenskapsrekord slogs i veckan med en noslängd av den ovan avbildade anatomidockan. 149 kronor är visserligen ett oerhört bra pris för en sån där docka som man kan plocka njuren och mjälten ur och pussla ihop, men vilken är egentligen målgruppen? Vad tänker man när man beställer in åtta containrar med inälvsdockor från Kina till matvarukedjan?
"- Det här blir populärt bland barnfamiljerna! Fyra liter mjölk, ost, fiskpinnar och en docka med löstagbar tunntarm. Klockrent!"

Vad kommer härnäst på Netto? Jättebilliga laserspektroskop från Taiwan? Lösskägg av människohår? Fosfor på lösvikt? Tanken svindlar!

(Jag kommer självklart att hänga på låset och införskaffa en anatomimodell så fort butiken öppnar morgon bitti.)

Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse klockan 08:38 EM | Comments (3) | TrackBack | Konstigt

mars 07, 2006

Författargenerna

Jag visste väl att det skulle löna sig med släktforskning! Äntligen har jag hittat mina författargener. Nils Andersson (som är min mormors farmors farmors farfars farfars far) är förfader till författarna Torgny Lindgren, Sara Lidman, Birger Vikström, Martin Lönnebo, P-O Enquist och Åke Lundgren. Då torde saken vara klappad och klar för min kära son som dessutom på mödernet innehar förstklassiga gener från skalden Runeberg. Det blir romanskrivningsträning för hela slanten för honom så fort han bara klarar av att hålla i en penna.

(Mitt författararv säger antagligen mer om storleken på den västerbottniska genpoolen än på speciellt särpräglade författaranlag, men man kan ju alltid drömma...)

Tack till släktforskningstidningen Roten och till den anonyme släktforskaren som ritat författarsläktträdet i senaste numret.

Skrivet av barse klockan 09:25 EM | Comments (3) | TrackBack | Navelskådande

Evenemangskalender

Mattias Ahlström har, tillsammans med en kompis, skapat kommande.se som närmast kan beskrivas som en svensk variant av upcoming.org. Vad skillnaden mellan de två tjänsterna är har jag svårt att se, men det är gott att det har kommit en användardriven evenemangskalender på svenska. Med tanke på att RSS-flöden förmodligen kommer att bli högsta mode om några veckor/månader när Microsoft släpper nästa version av Internet Explorer så är timingen för kommande.se perfekt. Om jag vore ansvarig på DN På Stan (eller Allt om Stockholm) så skulle jag snabbt som ögat passa på att köpa kommande.se på stubben för att se till att få dominans inom segmentet innan RSS-vågen sköljer över oss på allvar. Om herr Ahlström och kompani jobbar på och har en gnutta tur så kan kommande.se bli nästa Blocket (eller åtminstone nästa Buzz eller Intressant).

Skrivet av barse klockan 02:36 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

mars 01, 2006

Förbrukade idéer

Jaha då var den idén tagen också. Tänk om man hade tid och pengar att realisera alla sina knasiga idéer innan någon annan gör det...

Skrivet av barse klockan 01:50 EM | Comments (0) | TrackBack | Ideer

Galaxnytt

Sauron?

Skrivet av barse klockan 12:51 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Fastan börjar idag

Idag är det första dagen på fastan. Kanske borde man ta tillfället i akt och ställa om till vegetarisk kost. Bortsett från ekologiska, ekonomiska och etiska nackdelar så verkar det ju inte helt säkert att sätta i sig döda djur heller...

Skrivet av barse klockan 10:16 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Porrstaden, Hämnarmagen och Ölborren


Bild: Enar Nordvik

Anagramfebern sprider sig snabbare än fågelinfluensan dessa dagar. Först var det några storstäder i landet i väster, sedan drabbades Stockholm och nu har smittan tagit sig ända upp till en stad i Norra Västerbotten. Var ska detta sluta? Går man säker om man flyttar till Kräkångersnoret (förlåt, Lövsele) eller måste man flytta ut i skogen för att klara sig från denna farsot? (Blixtsnabbt ritat och bokstavsjonglerat av Enar som vanligt.)

Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 09:51 FM | Comments (3) | TrackBack | Omvärlden