free page hit counter

november 13, 2006

Cecilia Stegö Chilò lyssnar till sitt hjärta

Jag tänker inte ens applådera, bara konstatera att Stegö Chilo har tagit ett korrekt beslut när hon bestämde sig för att inte ta ut sin fallskärmslön efter bara tio dagars arbete. Tänk om fler makthavare inom politiken och näringslivet kunde göra som henne och försöka lyssna på sin moraliska kompass i stället för att bara vara så giriga som möjligt. Då kanske den mentaliteten skulle sprida sig i samhället.


Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse klockan 01:42 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

november 01, 2006

"Jag dricker nog mer vin än svensken i genomsnitt..."

Oavsett om Per var full eller inte så är det väl ganska otaktiskt att låta honom lägga fram en sån här motion? Om han vore lite taktisk så borde han hellre ställa sig bakom motioner av den här typen.

Den allmänna motionstiden gick ut igår eftermiddag och när slutsignalen löd så hade 2 419 motioner registrerats. Det är roligt att söka bland de inlämnade motionerna. Man hittar både högt och lågt. En del dumheter kan man också hitta.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Skrivet av barse klockan 12:01 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

september 18, 2006

Datagruvdrift

Valmyndighetens nya webbsajt är lättnavigerad och det är jätteroligt att bläddra runt och undersöka vad det var som hände och var saker och ting gick snett (eller rätt om man är lagd åt det hållet). Frågan är dock om det inte blir lite lätt integritetskränkande när man kan borra sig ner ända ner på valdistriktsnivå? Centerpartisten i Porjus, herr och fru Kommunist i Lillpite, miljöpartisten i Hakkas och folkpartisten i Tuolluvaara kan nog känna sig lite utpekade...

Andra bloggar om:

Skrivet av barse klockan 03:43 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

september 06, 2006

Nu blev det fel va?

Härifrån kommer skärmdumpen. Ytterligare ett bevis på att korrekturläsare har ett existensberättigande.

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 12:32 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Samhället

september 05, 2006

Varför...

punktmarkerar partierna inte sina galningar när det är valrörelse? Det var i och för sig tur i oturen att folkpartistfyllot passade på att bråka på porrbiografen en dag som denna då personliga (och politiska) tabbar lätt hamnar i skymundan.

Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 09:21 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

juli 03, 2006

Lojal med den härskande eliten...
The Swedish bloggers that gathered in Stockholm are all very loyal to the Government and the ruling elite. And unlike their American namesakes, they oppose all change. But since they are socialists and communists they cannot think of themselves as anything but radicals, which is why they claim that helping the party that has governed Sweden for nearly eighty years is progressive.

Tack för det tillmälet Christopher. Jag gick på seminariet för att jag inte vill att Fredrik Reinfeldt ska styra vårt land efter valet. Om det automatiskt gör mig till regimkramare, inbillat radikal och smygkonservativ så får det stå för dig. (Det är inte bara socialdemokrater som vill slippa se Reinfeldt vid rodret...)

Om du hade varit med på seminariet hade du fått höra flera mycket intressanta föredrag, bland annat om nya och intressanta arbetsmetoder i det politiska kampanjarbetet och en mycket intressant inblick i hur det går till att driva en amerikansk presidentkandidatkampanj (och vad konsekvenserna blir om man i denna kampanj berättar att man vill försvara homosexuellas rättigheter).

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 12:15 FM | Kommentarer (3) | TrackBack | Samhället

juni 04, 2006

Det behövs så lite...

Med bara några månader kvar till valet så kanske det inte razzian mot sajten The Pirate Bay var den mest vältajmade. Att man dessutom klantade till det alldeles ohemult mycket gör inte heller saken bättre. Piratpartiet (som redan innan all uppståndelse började dyka upp i de statistiska undersökningarna) går nu fram med stormsteg och kommer förmodligen att ha fler medlemmar än Miljöpartiet om bara någon vecka.

Vad händer om deras medvind håller i sig ända till September? Vad gör vi om vi helt plötsligt sitter med ett gäng finniga riksdagsmän med vågmästarmakten efter valet? Då lär vi få se hur mycket löftena som säger att man ska agera som enfrågeparti är värda. Hur omutbara kan ett gäng nybörjarpolitiker i 20-årsåldern egentligen vara? Visst, man fortsätter säkert att driva sin linje vad gäller upphovsrättsfrågan, men vad händer när det börjar dyka upp lockelser eller påtryckningar gällande helt andra frågor? Vad är det som säger att inte dessa möjliga vågmästare, i stället för att blankrösta i frågor som inte berör deras "enfråga", kroknar och börjar använda sin demokratiskt förvärvade makt efter eget skön?

Förmodligen kommer Piratpartiet inte att nå fyraprocentsgränsen, hur ljus framtiden än verkar te sig för dem idag. Trots det så kan det kan ändå hända att deras plötsliga framgångar rör om i grytan på andra sätt. Vad händer till exempel om Centern, Miljöpartiet eller Kristdemokraterna halkar ur riksdagen på grund av att några av deras redan fåtaliga väljare röstar på piraterna? Även om PP inte kniper en plats i riksdagen så kan denna ovärderliga PR-lotterivinst ändå förändra det politiska landskapet under de närmsta fyra åren.

Tur i oturen kan väl ändå sägas vara det faktum att idioter frodas inom alla grupper. Efter att piraterna vann en martyrkrona av sällan skådat så tappar de stora delar av sitt "tycka synd om-kapital" på bara ett par dagar när några (finniga och militanta) jubelåsnor bestämmer sig för att förstöra polisen och riksdagens webbtjänster med DDoS-attacker. Om jag hade varit aktiv i piratpartiet (eller Piratbyrån för den delen) så hade jag släppt loss alla mina blodhundar direkt, snokat reda på sabotörerna och författat en anmälan till polisen i vilken jag dessutom skulle påpeka att jag ville se dem dömda till lagens strängaste straff. Den nyvunna sympatin som vanliga människor känner för PP och PB lär ebba ut väldigt fort när såna här illdåd begås. Vill man vara martyr så får man noga se till att ingen i ens organisation eller ens i närheten av en börjar göra dumheter.

Om jag var piratpartist eller piratanhängare skulle jag i stället passa på att springa runt på stan och riva ner de olagligt uppsatta affischerna som vår kära musikbransch smutsar ner städerna med. Sedan skulle jag polisanmäla varje affischerande företag.

Därefter skulle jag sätta mig utanför riksdagshuset och kolla vilka av riksdagsmännen som går in genom portarna bärandes en iPod (lätt att se på hörlurarnas färg). Sedan skulle jag se till att ta reda på vad han/hon hade på sin spelare (kanske genom att fejka en intervju) för att slutligen göra en polisanmälan eftersom jag misstänker att han/hon piratkopierar upphovsrättsskyddat material. Om riksdagsmannen (eller polisen, företagsledaren, kungabarnet, antipiratbyråisten eller artisten) inte kunde producera inköpskvitton för alla låtar på iPoden så skulle det bli stor uppståndelse.

Jag lovar att om man skulle göra razzia hemma hos de 50 poliser som var med i PB-razzian så skulle man säkert hitta mp3:or eller annat piratkopierat material på deras hårddiskar. Jag vet i alla fall med säkerhet att folk som jobbar på förlag eller som producenter av upphovsrättsskyddat material inte är några änglar. Det förekommer gissningsvis nästan lika mycket nedladdning och kopiering hemma hos politiker, journalister, poliser och förlagschefer som hos resten av befolkningen. Om jag var aktiv piratkopieringsförespråkare så skulle jag se till att snoka reda på någon olaglighet att polisanmäla Henrik Pontén (eller någon i hans familj) för.

Äh, nog snackat om det här. Om några veckor är allt (förhoppningsvis) glömt och allt är tillbaka till det normala igen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Skrivet av barse klockan 02:45 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

mars 16, 2006

Många svenskar negativa till [valfri grupp]

Resultatet av undersökningar brukar ofta bero på vilka frågor man ställer och hur man ställer dem. Om man skulle ha frågat: "Kan du tänka dig en statsminister som är scientolog?" eller "Kan du tänka dig en bulgarisk statsminister?" eller kanske "Kan du tänka dig en statsminister som är med i Rotary?" så skulle säkert många ha svarat nej på frågan också. Det betyder inte att alla som svarar nej på frågan är scientologofober, rädda för människor som kommer från Bulgarien eller hatar Rotarianer.

Ett nej på den frågan kan för många betyda att man vill ha en politiker som står för en politisk åsikt och inte primärt företräder någon religiös eller nationell grupp eller någon annan intresseorganisation.

Jag tycker att man ska vara försiktig både hur man ställer frågor och vilka växlar man drar på det resultat som man får fram. Visst är det viktigt att hålla ett öga på både extrema främlingsfientliga grupper och på de fördomar som florerar bland vanligt folk men de enda som tjänar på krigsrubriker av det här slaget är grupper som lever och frodas av folks rädsla.

Skrivet av barse klockan 09:27 FM | Kommentarer (1) | TrackBack | Samhället

januari 19, 2006

Prenumerera på kungen (eller inte)

Roligt att höra att det är fler som börjar fatta att det är dags att utsätta kungahuset för marknadskrafterna. Låt de som är intresserade finansiera det och låt oss som är ointresserade slippa betala.

Skrivet av barse klockan 09:38 FM | Kommentarer (3) | TrackBack | Samhället

november 29, 2005

Packa Thomas kappsäck

Snart ska Thomas ut och resa. Hjälp honom packa väskan!

Skrivet av barse klockan 09:57 FM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

november 25, 2005

Tredimensionell expropriation

Coolt. Nu har det tydliggjorts i expropriationslagen att kommunen kan ta utrymmet ovanför mitt hus i anspråk. Förhoppningsvis blir det fler såna där "radhusområden på tak"-projekt av det här (och inte en massa "skyskrapa ovanpå radhus"-byggen).

(Undrar vad som händer om kommunen beslutar att bygga ovanför mitt hus och låta det stå kvar, får jag ingen ersättning då? Det står säkert i proppen, men jag fattar inte tillräckligt och jag orkar inte läsa igenom hela propositionen. Tänk om man t.ex. kände någon som satt i byggnadsnämden som kunde förklara för en hur det hela hänger ihop...)

Skrivet av barse klockan 03:11 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

En procent av BNI!

Moderaterna och Centern blev överkörda och nu är det beslutat godkänt i utrikesutskottet att Sverige ska lägga 1 procent av den beräknade BNI på internationellt bistånd! Det lönar sig att skriva brev, arbeta politiskt och driva kampanj (länge). Hurra!

Uppdatering: Beslutet är alltså bara taget i utskottet ännu, men fp och kd är med på tåget, så tillsammans med den röda sidan så finns nu en bred riksdagsmajoritet för enprocentsmålet när det ska beslutas den 7:e december.

Skrivet av barse klockan 12:16 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

oktober 31, 2005

Hurra för Bill!

Veckans hyllning går till nyblivne 50-åringen Bill Gates som donerar över 2 miljarder kronor till kampen mot malaria. Säga vad man vill om honom, men han vet i alla fall vad man ska använda pengarna till. Tänk om fler kunde tänka som William. Då skulle världen se betydligt annorlunda ut.

Skrivet av barse klockan 02:35 EM | Kommentarer (3) | TrackBack | Samhället

juli 06, 2005

Yay!

Hurra!!! Parlamentet sa nej! Skönt att veta att vi har (något så när) kloka politiker som bestämmer saker åt oss här i EU.

Skrivet av barse klockan 04:29 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

maj 12, 2005

Gör om, gör rätt!


Bild: Layton Findlater

Den nya, skärpta upphovsrättslagen träder i kraft den första juli och den är full av otydligheter och rent nonsens. Det sägs bland annat att det ska vara tillåtet att kopiera en skiva som man köpt men att det ska vara förbjudet att kringgå kopieringsskydd. Hur går det ihop? Ganska många CD-skivor har väl någon form av "kopieringsskydd" nu för tiden. Ska det stå jättestort på skivomslaget att den är "kopieringsskyddad" så att man inte råkar begå ett brott av misstag när man bandar av skivan?

Det som verkligen upprör mig är dock att avgiften som tas ut på bland annat CD- och DVD-media för att kompensera upphovsrättsinnehavare för den tillåtna privatkopieringen ska höjas. Här är det något som inte riktigt stämmer. I mitt arbete använder jag stora mängder CD- och DVD-skivor som då köps in med den extra straffavgiften. Detta trots att upphovsrätten på det som bränns på skivorna tillhör företaget eller någon av våra kunder. Däremot har jag aldrig varit med om att det har dykt upp någon med en påse pengar och kompenserat oss för piratkopieringen av spelen som vi gör. Är det inte något som är snett här? Varje skiva som används för att säkerhetskopiera eller arkivera saker från våra servrar, som används för att skicka demos eller betaversioner till kunder eller för testning kommer alltså att straffbeskattas. När kommer skatteåterbäringen?

Nä, hela lagen (som grundar sig på ett EU-påbud) känns framhastad, osammanhängande och som att den har tillkommit genom massivt lobbyarbete från de stora mediebolagen på EU-nivå. Om jag var chef i det här landet så skulle jag ta lagutskottet hårt i örat och ryta: Gör om, gör rätt!

Skrivet av barse klockan 09:30 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

mars 10, 2005

Körkort på sjön

Riksdagens trafikutskott har uppdragit åt regeringen att utreda frågan om förarbevis för fritidsbåtar. (Pressmeddelande.) Detta som en följd av ett tidigare beslut om att antalet olyckor på sjön skulle halveras till 2007. Bakom trafikutskottet står alla riksdagspartier (utom Moderaterna) så det lutar åt att det kommer att införas körkortskrav på sjön inom en inte allt för avlägsen framtid.

Min förhoppning är att det dessutom pytsas in en hel del pengar på trafiksäkerhetsområdet, både på lands och till sjöss (och till snös) så att lagarna inte blir tandlösa. Det behövs fler trafikpoliser och folk som kör bil, båt eller skoter måste bli fråntagna både sina körkort och sina fordon utan pardon. Framför man något motorfordon med alkohol eller droger i kroppen så har man förverkat sin rätt att vistas i trafiken med motorfordon.

Skrivet av barse klockan 02:55 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Samhället

februari 08, 2005

Sverige är bäst igen...

Invest in Sweden Agency som sorterar under Utrikesdepartementet meddelar att Sverige (och ISA) är rankat som världsledande i en internationell jämförelse av 178 investeringsbefrämjande organisationer gjord av Världsbanken. Också Business Arena Stockholm (BAS) och East Sweden Development Agency (ESDA) hamnar på topp tiolistan. Vi är duktiga på att marknadsföra oss utomlands.

Bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst... Börjar det inte bli lite tjatigt nu?

Skrivet av barse klockan 08:12 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

februari 07, 2005

Glöm inte katastrofens offer!

Varje dag dör 18 000 barn under fem år på grund av hunger och sjukdomar.

Sedan den 26:e december förra året så har över 1 miljon människor dött i brist på mat, vatten och hälsovård. Tsunamikatastrofen var en fruktansvärd naturkatastrof, men den kommer ändå inte i närheten av den kroniska katastrofen som kallas svält och fattigdom, en situation som vi faktiskt kan göra något åt. Idag gick Lutherhjälpen, Diakonia och Rädda barnen ut med en gemensam debattartikel för att påminna oss om att det är dags att ta itu med fattigdomsfrågan.

Igår startade dessutom Lutherhjälpens fasteinsamling "Utrota hungern". Lutherhjälpen arbetar aktivt med fattigdomsbekämpning genom ett långsiktigt utvecklings och påverkansarbete. Läs mer om hur Lutherhjälpen vill göra för att utrota hungern eller om hur du gör för att hjälpa till.

Skrivet av barse klockan 07:45 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Samhället

februari 04, 2005

Grattis på födelsedan Rosa!

Rosa Parks fyller 92 år idag.

Det känns konstigt att tänka sig att det för bara 50 år sedan var segregerade sittplatser på bussarna i Rosas hemstad. För sextio år sedan infördes allmän rösträtt i Sverige, homosexualitet upphörde att vara straffbart för 61 år sedan och för 84 år sedan avskaffade vi dödsstraffet. Det är lätt att tro att de friheter och rättigheter som vi åtnjuter alltid har funnits, men sanningen är att det är tack vare hjältar som Rosa som vi har det så bra som vi har det. Skänk henne en tanke idag.

Skrivet av barse klockan 09:56 FM | Kommentarer (3) | TrackBack | Samhället

januari 26, 2005

Stackars lilla rika flicka

Trots att jag är republikan och för det mesta har svårt för att känna något som helst förståelse för familjen "stekta sparvar" Bernadotte så var det något i den här artikeln som berörde mig. Förmodligen var det kompisens ord: "hon vill vara som en helt vanlig tjej". Artikeln handlar sedan om hur prinsessan Madeleine gör sitt bästa för att försöka leva ett "normalt" liv med IKEA-shopping och "lågpriskläder". Tyvärr så kommer den flickan aldrig att få chansen att leva något normalt liv hur mycket hon än skulle vilja. Kanske kan hon under något eller några år leva i en låtsasvärld och intala sig själv att hon fortfarande har makt att själv bestämma över hur hon vill ha det, men verkligheten kommer snart att komma ikapp henne. Madeleine och de andra barnen i familjen Bernadotte har redan, innan de föddes, fått sina liv till stor del utstakade. De är födda som gisslan, visserligen med ett gäng silverskedar i sina munnar, men trots det utan möjligheter att själva välja sina liv. Det gör mig faktiskt ledsen att se hennes smått desperata försök att leva normalt. Någonstans under ytan så tror jag inte att hon är en helt och hållet lycklig flicka.

Skrivet av barse klockan 03:39 EM | Kommentarer (3) | TrackBack | Samhället