free page hit counter

mars 03, 2007

Fredagsfyran v9, 2007

Blä. Jag går omkring och känner mig slö som inte bloggar så ofta som jag borde. Jag gör en fredagsfyra så kanske jag kommer igång.

Tema: Sätt betyg på dig själv!

1) Vad ger du dig själv MVG för?
Kreativitet och problemlösningsförmåga.

2) Vad ger du dig själv VG för?
Inlärningsförmåga och matlagningskunskap.

3) Vad ger du dig själv G för?
Allmänbildning och trafikvett.

4) Vad ger du dig själv IG för?
Ordning och uppförande.

Skrivet av barse klockan 11:34 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 12, 2007

Fredagsfyran, om släkt!

Jag kan inte motstå den senaste Fredagsfyran trots att den har några dagar på nacken. Den handlar nämligen om släkt.

Tema: Släkten är värst?

1) Hur långt bakåt i tiden kan du spåra din släkt?
Min farfars morfars farfars farfars farfars farfars farfar levde i början av femtonhundratalet. Jag har hittat ganska många släktingar från femtonhundratalet och ett helt gäng från sextonhundratalet och framåt. Jag har koll på alla mina förfäder fyra generationer bakåt och nästan full pott om man backar sex generationer.

I släktdatabasen har jag för tillfället över 2300 släktingar, men då ingår en del av min frus släkt också (eftersom släktdatabasens huvudperson är min son).

2) Vad är det mest intressanta eller märkliga som du har hört om din släkt?
Kanske historien om hur min morfars farmors morfar blev skjuten i knäet av ryssen, blev fråntagen sitt soldattorp och därefter (bokstavligen!) gick till kungs från Medle till Stockholm för att överklaga beslutet. Han fick rätt.

3) Träffas ni i er släkt ofta varandra?
Ganska sällan. Vi bor på många olika håll. Jag fick bege mig till San Francisco för att träffa min kusin från Sundsvall.

4) Har din släkt några traditioner som du inte vill föra vidare till dina barn?
Inga som jag kan komma på. Kanske att jag och mina barn kan undvika att dö lika tidigt som min farfar och farmor gjorde.

Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse klockan 09:54 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

oktober 13, 2006

Fredagsfyran v41 2006

Idag handlar Fredagsfyran om dagsaktuella moralfrågor.

1) Flera ministrar i den nya regeringen har tidigare undvikit eller “glömt” att betala tv-licens. Hur påverkar gamla synder deras nuvarande förtroende som ministrar?

Jag tycker att det påverkar deras förtroende märkbart. Först och främst det faktum att licensfusket verkar vara en utbrett fenomen och inte bara en enskild incident. Det tyder på att det finns en fuskarmentalitet som genomsyrar partiet. Man tycker att det är okej att åsidosätta lagar bara man inte blir upptäckt.

Inställningen att man efter eget skön väljer vilka regler, lagar och förordningar man vill följa och inte är för mig skrämmande. Hur kan man förvänta sig att man, som lagstiftare och landets folkvalda styre ska tas på allvar om man själv har visat sådant förakt mot regler och lagar? Varför ska vi lyda och lyssna på de här jepparna när de själva visat hur lite de själva bryr sig om att lyda lagen?

2) Plötsligt fick Radiotjänst tusentals samtal från privatpersoner som ringde in och anmälde tv-innehav. Vilka tror du fuskar mest med tv-licensen: Väljarna eller de valda?

Jag är helt övertygad om att väljarna fuskar betydligt mindre än (m)inistrarna. Nio av tio hushåll betalar faktiskt sin tv-licens så acceptansen för denna avgift verkar vara förhållandevis hög. Med det inte sagt att nittio procent av befolkningen tycker att systemet med tv-avgift är något bra (det finns t.ex. de som tycker att tv ska skattefinansieras, andra som tycker att reklamfinansierad public service är ok och de som tycker att en blandfinansiering skatt/reklam är bra).

Problemet ligger på ett helt annat plan. Om man vill kunna förvänta sig att andra ska spela efter spelreglerna så får man själv också se till att lyda dessa. Om man tycker att någon lag eller förordning är orättfärdig eller oetisk så finns det många sätt att påverka och förändra denna. Civil olydnad behöver inte (och bör inte) vara det första steget man tar. Dessutom tycker jag mycket illa om "civil olydnad" med egoistiska bevekelsegrunder. Det kallas roffarmentalitet på ren svenska.

3) Ska det ställas högre krav på politiker än på “vanligt folk”? Varför/varför inte?

Det tycker jag, av samma anledning som jag angav i frågan ovan. Vill man bli tagen på allvar och att folk ska rätta sig efter gemensamma normer så får man se till att följa dessa själv också. Dessutom är man, i varje maktposition, stor som liten, en förebild och styr ofta mer med sitt handlande än med sina order och det man säger. Fråga vilken förälder som helst om uppfostran så får du fort svaret: barn gör inte som man säger, barn gör som man gör. Detta gäller även i politiken, organisationen och näringslivet.

4) SSU:s ordförande, Anna Sjödin, blev nyligen dömd för krogbråket i vintras. Vem tror du mest på: Krogvakten eller Anna?

Jag är dåligt insatt, men det verkar ju som att hon var ganska otrevlig med vakten. Sen är det ju andra saker som pekar på hennes skuld (och dåliga smak). Bara själva det faktum att hon råkar i fyllebråk på sunkpalatset Crazy Horse borde nog resulterat i någon form av straff. Att hon dessutom väljer Leif Silbersky som försvarsadvokat stärker bara bilden av henne som skyldig. Finns det någon oskyldig människa som anlitar "Sillen" Silbersky?
SSU-Anna borde sparkas (eller ännu hellre frivilligt avgå).

Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse klockan 03:46 EM | Kommentarer (3) | TrackBack | Fyran och femman

september 08, 2006

Fredagsfyran v36 2006

Fredagsfyran :: Fredagsfyran v 36 2006 :: September :: 2006

Tema: På och om dumburken

1) Gör tv mer nytta än den gör skada?
Det beror på vad man menar med nytta och skada, men om man ska vara lite kategorisk så tror jag nog att nyttoaspekterna överväger.

2) Vissa menar att televisionen som vi känner den idag är dödsdömd när allt mer blir “on demand” via nätet. Vad tror du om det?
Ja och nej. Det kommer alltid att finnas ett behov av gemensamma och delade upplevelser (vad jag brukar kalla för Hylands hörna-syndromet) och där är direktsänd tv svårslaget. Men den typen av mediakonsumtion kommer att blandas upp mer och mer med on demand-konsumtionsmönstret. On demand-livsstilen är ju redan här, det är bara det att de stora medieföretagen inte har fattat grejen än och hittat rätt affärsmodell.

När det kommer ett abbonemangsbaserat on demandsystem med tillräcklig djup och bredd i sortimentet så hoppar jag på direkt. Om det fanns ett jättebibliotek med ett stort urval av teve- och radioprogram, e-böcker och musik så skulle jag vara villig att betala en ordentlig slant för att få vara med.

3) Har du, eller tänker du skaffa, en tv-apparat som kan visa HDTV?
Nej, varför det? Vår teve hemma funkar jättebra.

4) Idag är det exakt 40 år sedan det första avsnittet av Star Trek visades på amerikansk tv. Ser du någon tv-serie som kommit de senaste tio åren som skulle kunna bli lika långlivad?
Lost? Nä, hemska tanke. Damon får se till att avsluta serien snart innan det blir "the owls are not what they seem"-patetiskt.

Egentligen har jag ingen aning. Kanske om Buffyverse skulle få ordentlig backning från något stort tv-bolag (sju säsonger med Spike, sju säsonger Ripper och några omgångar med "the new Slayers") eller om Dave lyckas bli 112 år gammal...

Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse klockan 03:59 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

juni 02, 2006

Fredagsfyran v 22

Fredagsfyran v 22 Tema : Monarki

1, vad tycker du om vårt land monarki?
Jag tycker att det är en kvarleva av ett forntida odemokratiskt styrelseskick som vi borde göra oss av med. Jag kan dock tänka mig att låta monarkin avskaffa sig själv genom att göra den medlemsfinansierad. Alla får varje månad en postgiroblankett i brevlådan där de får betala in sin del av appanaget. De som inte vill betala slipper och nästa månad delas kostnaden bland de som fortfarande tycker att det är värt att ha kvar monarkin. Låt monarki och stat skiljas åt på samma sätt som kyrkan och staten.

2, vem av våra kungbarn vill du ha på tronen?
Inget av dem.

3, Är det rätt att att man gifter sig med en av “folket” när man är prins/prinsessa?
Jag tycker att "prinsar" och "prinsessor" ska få frihet att göra vad de vill av sina liv, precis som alla andra människor.

4, skulle du vilja vara kung/drottning för en dag?
Nix. Statsminister eller ännu bättre president skulle jag däremot kunna tänka mig att testa.

Skrivet av barse klockan 07:28 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

maj 19, 2006

Fredagsfyran vecka 20

Tema: Dator

1, Hur många timmar sitter du framför din dator?
Per dag eller? Runt 6-8 timmar. Jobbar man med att tillverka dataspel så blir det ganska mycket datortid. Det varierar visserligen, men för det mesta så sitter jag klistrad vid burken nästan hela dagarna.

2, Vad har du för Dator?
Hemma har jag en PC som jag plockade ihop för två år sedan och på jobbet en färdigbyggd burk från DELL.

3, Hur gammal är din dator?
Två år tror jag. Den är fortfarande ganska fräsch, men det skulle vara roligt att uppgradera snart.

4, Vilken är din drömdator?
Jag har ingen drömdator längre, fast om jag fick en obegränsad datorbudget så skulle jag skruva ihop en muskelmaskin med två eller kanske fyra SLI-kopplade grafikkort, multiprocessor (gärna fyra eller fler), SATA-2-RAID, en RAM-baserad hårddisk för snabb uppstart, fysikkort, ett bra ljudkort med ordentligt med DSP-kraft, kanske ett FPGA-kort och några fina platta skärmar.

Skrivet av barse klockan 06:29 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

april 07, 2006

Fredagsfyran v14-06

Fredagsfyran v14-06

Tema: Våren

1. Har vårkänslorna börjat spira i kroppen?
Inte än, snöslasket och regnmolnen håller fortfarande vårkänslorna i schack.

2. Har våren anlänt till din ort?
Den står så att säga för dörren. Solen tittar försiktigt fram mellan molnslöjorna och snön har snart tappat sitt grepp om gräsmattorna. Massor av hundbajs har tinat fram här på Östermalm så man får se upp när man går till jobbet.

3. Vilket vårtecken längtar du mest efter, förutom det näringsrika påskgodiset?
Torr asfalt så att man kan börja cykla.

4. Vad är det bästa med våren?
Kvalserien!

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 01:55 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 17, 2006

Fredagsfyran v11 -06

Tema: Boende

1. Hur bor du (ex. villa, radhus, hyreshus) ?
En jättefin bostadsrätt.

2. Med vem/vilka bor du med?
Min vackra och intelligenta fru och min underbare och fingerfärdige son.

3. Vad skulle du vilja bo i?
Ett ordentligt hus på cirka 200-250 kvm plus lite trevliga biytor. Inte så stor gräsmatta tack. Bergvärme, välisolerat och i gott skick ska det vara också. Gärna på Stora Essingen...

4. Hur många gånger har du flyttat?
Otaliga gånger. Sju eller åtta eller nåt sånt. Några gånger till lär det väl bli också.

Skrivet av barse klockan 09:07 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 10, 2006

Fredagsfyran v10 -06

Fredagsfyran v10 -06

Tema: Melodifestivalen

1. Vad är det första du tänker på när du hör det ordet?
Grymma schlagerlåtar. Björn Skifs, Loa Falkman, Anna Book och Nick Borgen. Larviga, sunkiga och galet svängiga låtar.

2. Känner du någon om varit med och tävlat?
Det tror jag inte. Inte någon som varit förgrundsartist åtminstone.

3. Vem tror du kommer vinna i Sverige?
Carola. Alltid Carola!

4. Vilken har varit den största floppen hittills?
Electric Banana Band tror jag. Tyvärr.

Skrivet av barse klockan 04:16 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 25, 2006

Fredagsfyran v08 -06

Tema: Bröllop

1. Hur ser du på äktenskapet?
Allvarligt. Det är en bra grej, att lova varandra trohet inför Gud, vänner och familj och jag tycker inte att man ska ta lätt på det. Vill man bara ha en rolig fest så finns det flera andra bra teman att välja på. Maskerad kanske?

2. Hur många bröllop har du varit på?
Typ 15 stycken tror jag.

3. Har du varit med och fixat ett bröllop?
Inget annat än mitt eget (vad jag kan minnas åtminstone). Lite spexgrejor har jag varit med och fixat, men jag har inte varit toastmaster eller festansvarig på någon annans bröllop.

4. Är du en sådan som skulle kunna hålla tal på bröllopsfesten?
Om jag kände mig tvungen. Jag har ganska ordentlig scenskräck men jag kan, om det behövs, hålla den i schack under en begränsad tid. Däremot skulle jag nog gå och gruva mig för talet flera dagar eller veckor innan, så om jag kan framföra min hyllning på något annat sätt än med ett tal så gör jag gärna det.

Andra bloggar om:

Skrivet av barse klockan 02:12 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 17, 2006

Fredagsfyran v07-06

Fredagsfyran

Tema: Kläder

1. Hur ofta köper du kläder?
Allt för sällan.

2. Vad tycker du om din klädstil?
Illa tyvärr. Jag bryr mig alldeles för lite om hur jag ser ut.

3. Brukar du köpa kläder av något speciellt märke?
Nix. Däremot gillar jag snygga kläder. Jag brukar inte köpa kläder med märken på och om jag skulle göra det så skulle jag nog sprätta bort märkena. Jag vill inte gå omkring med reklammärken på mina kläder.

4. Brukar du skänka kläder?
Tyvärr inte. Vanligtvis slänger jag kläder för att de har gått sönder. Ibland lägger jag kläder i en påse för vidare transport till Myrorna men det brukar sluta med att den hamnar i grovsoprummet på grund av klädernas bristande kvalitet och min brist på ork.

Skrivet av barse klockan 02:21 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 10, 2006

Fredagsfyran v06 -06

Tema: Tandvård

1. Har du haft hål i tänderna?
Massor.

2. Vad tycker du om kostnaderna hos tandläkaren?
Vad finns det att tycka? Det är dyrt. Kanske för dyrt tyvärr. Jag tycker nog att vi borde kunna göra något åt både tandvårdsförsäkringen och själva tandvårdskostnaden. Man borde väl kunna pressa priserna på nåt sätt. Vi är ju i alla fall ganska många som använder oss av tjänsterna. Antingen får vi börja styra upp folktandvården eller så får det bli bättre upphandling. Som det är nu så är priserna på tok för höga.

3. Har du haft tandställning, hur länge?
Nix. Borde kanske ha haft. Min nedre tandrad ser ut som raserade dominobrickor.

4. Hur ofta borstar du tänderna?
Två gånger dagligen. Varken mer eller mindre.

Skrivet av barse klockan 07:45 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 03, 2006

Fredagsfyran v05-06

Fredagsfyran v05 -06

Tema: Ekonomi

1. Tycker du att du sköter och tar hand om dina pengar bra, varför?
Nej, det tycker jag nog inte att jag gör. Pengarna tar slut hela tiden och framförallt så är storleken på det utgående pengaflödet starkt datumberoende. Jag önskar att jag kunde skärpa mig så att jag inte fick såna galna köpanfall veckan efter löning, men jag börjar inse att jag inte klarar det själv. Det kanske är läge för beteendeterapi eller 12-stegsprogram.

2. Om du skulle vinna en miljon, vad skulle du göra med pengarna?
Jag har länge tänkt att jag skulle försöka ge bort en stor del av pengarna till någon verksamhet där den gör större nytta (än personlig lyxkonsumtion gör), men jag kan inte svära på hur långt mitt moraliska ställningstagande skulle räcka när jag väl står där med checken i handen. Förhoppningsvis ger jag bort åtminstone cirka 30% av en storvinst. Resten skulle väl hamna på något sparkonto antar jag, efter att lån och sånt blivit avbetalda. Jag skulle förmodligen avsätta en slant till galen lyxshopping också (typ ny dator, ny cykel och kanske en metallsvarv, ett oscilloskop eller nåt annat galet som jag inte har så stort behov av).

3. Hur ofta tycker du man ska unna sig något? Hur ofta gör du det?
Det beror precis på vad man menar med att unna sig. Att köpa saker för att dämpa köpsuget (eller ångesten) är inte särskilt effektivt. Resultatet brukar nästan alltid bli det motsatta. Antingen blir man tillvand och får högre köpsug eller så får man bara mer ångest när man tänker på all skit man köper. Däremot tycker jag att man ska försöka unna sig att köpa grejor av bra kvalitet när man väl har bestämt sig för att investera. Hellre att man lägger ut lite extra på något som verkligen håller än att man snålar och köper halvdåliga grejor som bara går sönder och krånglar.

4. Sparar du till något speciellt just nu? Hur mycket sparar du?
Jag sparar till min pension (tråkigt!) och sedan sparar jag lite grann på ett fondkonto. Fondkontot använder jag som en slags buffert för oförutsedda utgifter (och som ett sätt att rädda lite av pengarna undan mitt ibland okontrollerade köpsug). Mycket av mitt tidigare sparande försvann när jag var pappaledig och fick klara mig på jättelite pengar, så just nu är det inte särskilt mycket på sparkontot.

Skrivet av barse klockan 03:08 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 27, 2006

Fredagsfyran v04-06

Fredagsfyrans frågor handlar om tidningar.

1. Brukar du regelbundet läsa någon tidning?
Massor. DN är min favoritdagstidning, men det går bra med andra. Dessutom läser jag massor av tidskrifter. MAKE, Internetworld, Åter, Circuit Cellar, Game Developer, Home Power, Uncut, EDGE, Gourmet, Wired, Allt om Elektronik, Studio, Musikermagasinet, Fenix, New Scientist, Scientific American, Popular Mechanics och Situation Stockholm läser jag gärna. Tidningen Pop saknar jag fortfarande.

2. Vilka sorts tidningar skulle du inte kunna läsa och varför?
Det mesta skulle jag nog kunna läsa, men jag har svårt för att uppamma något större intresse för tidningar som riktar sig till målgruppen 30-60-åriga tanter. (Amelia, div. veckotidningar, kvällstidningarna och deras bilagor, glossiga modetidningar för tjejer etc.) Men krisar det så kan jag läsa nästan vadhelst som bjuds.

3. Jobbar eller har du jobbat på en tidingsredaktion? Skulle du vilja?
Jag har skrivit i diverse små publikationer (gymnasietidning, universitetstidning, lokaltidning, föreningstidningar etc.) men jag har aldrig jobbat heltid med att skriva enbart för tidningar. Ett tag var jag redaktör för en branschtidning som hette Navigera@internet - för dig som arbetar proffessionellt med Internet.

4. Tänker du mycket på en tidnings layout och utseende?
Layout och utseende är viktigt, men fokus måste ligga på läsbarhet och tydlighet. AD:s som inte kan göra en tidning som är till för läsaren borde söka nytt jobb eller åtminstone gå på studiecirkel och måla akvarell eller nåt för att få utlopp för sina egocentriska böjelser.

Skrivet av barse klockan 04:19 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 20, 2006

Fredagsfyran v03 -06

Fredagsfyran om städer.

1. Vilken är den närmaste staden du bor?
Jag bor på Kungsholmen så Stockholm torde väl vara närmaste staden jag bor i.

2. Har du någon dröm om en stad där du skulle vilja bo.
Inte vad jag kan komma på. Det skulle visserligen vara spännande att bo någon annanstans under en tid, men jag trivs ganska bra i Sverige.

3. Vilken är den finaste staden i Sverige?
Jag tycker nog att Stockholm är en väldigt fin stad. Särskilt på alla årstider som inte slutar på -inter.

4. Bor du inne i stan eller utanför?
Inne.

Skrivet av barse klockan 05:33 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

december 16, 2005

Fredagsfyran v50 -05

Tema: Estetisk

1. Vad gillar du mest; drama, musik, bild och dans?
Musik tror jag, men jag uppskattar de andra uttrycksformerna också.

2. Om du går/har gått i gymnasiet, vad valde du där? Kunde ni välja något?
Kunde tyvärr inte välja, annars hade jag nog valt musik eller kanske alla fyra om det hade gått.

3. Är någon av dessa ett av dina stora intressen?
Musik tycker jag jättemycket om. Spelar tyvärr inte så mycket som jag borde och skulle vilja. Däremot lyssnar jag massor.

4. Vad av dessa är du sämst på?
Dans. Jag dramar ganska dåligt också.

Skrivet av barse klockan 10:38 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

december 02, 2005

Fredagsfyran v48 -05

Fredagsfyran

Tema: Andra advent

1. Ska du gå på någon adventsgudstjänst?
Förmodligen inte. Jag är gräspappa i helgen så det blir kanske tvgudstjänsten i stället.

2. Kommer det bli någon adventsfika?
Jepp, på lördag blir det pepparkaksbak.

3. Har du en adventsljusstake av stearin hemma?
Nix, men vi har en adventsljusstake av järnsmide som har plats för fyra stearinljus.

4. Vilken advent ger dig mest julkänsla?
Den när snön kommer. Brukar vara första, men med dagens klimat så kommer säkert snöpremiären att börja flytta senare och senare...

Skrivet av barse klockan 01:24 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

november 25, 2005

Fredagsfyran v47

Fredagsfyran frågar fyra frågor om bio.

1. Hur ofta går du på bio?
Alldeles för sällan. Nu för tiden kanske jag går på bio en gång varannan månad på sin höjd. Jag ska försöka bättra mig på den punkten. På söndag ska jag faktiskt försöka få mig iväg, om det inte hinner bli slutsålt innan dess vill säga.

2. Kan det bli spontant att du väljer att gå dit, eller bestämmer du noga innan, till vilken film och allt?
Numera är det nog mer "tillfället gör tjuven"-principen som gäller. Om jag har någon ledig kväll så kollar jag bioprogrammet och om det är något som tilltalar mig så går jag.

3. Vilken film är den bästa du sett på bio?
Jättesvårt att säga. Jag minns att jag tyckte att Chinatown, Donnie Darko och Doktor Zhivago var bra men jag tror nog att Flåklypa klår hela bunten. Det är förmodligen min starkaste filmupplevelse genom tiderna. En fantastisk film.

4. Vilken är den sämsta?
Den har jag glömt. Säkert nån målgruppsorienterad genrefilm. Kanske Chocolat. Den var apdålig.

Skrivet av barse klockan 01:54 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

november 18, 2005

Fredagsfyran v46

Den här gången handlar Fredagsfyran om musik.

1. Har du fastnat för någon speciell musikstil?
Inte om man inte kan kalla det Elvis Costello håller på med för en speciell musikstil (och det kan man inte). Jag är i stort sett allätare, men jag har svårt för reklamradiomusik och musik vars publik är allt för pretentiös. Om någon säger att hans eller hennes speciella musikgenre är bättre eller högre stående än andra så slår jag bakut. Att påstå att någon kulturyttring är "finare" än någon annan är bara ett uttryck för dålig självkänsla, rädsla för utmaningar eller bara en oförmåga att förstå sig på och sätta sig in i andra uttrycksformer.

2. Hur ofta lyssnar du på musik?
Dagligen, minst.

3. Kan du spela något instrument?
Jag spelar piano då och då. Ganska otränad är jag dock och jag har svår piano-scenskräck så jag spelar helst inte för andra.

4. Svår fråga, kan du sjunga?
Jajamen. Just nu är det mycket "lilla snigel", "imse vimse...", "när trollmor..." och liknande på repertoaren, men jag uppskattar också att sjunga i kör, även om jag inte har gjort det på några år. Det blir ju sång när man går i kyrkan också. Jag gillar psalmer.

Skrivet av barse klockan 01:11 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

november 11, 2005

Fredagsfyran

Fredagsfyrans tema är helger.

1. Vilken dag är skönast av fredag, lördag och söndag?
Söndag tror jag. Då har man gett upp förhoppningarna att man skulle kunna åstadkomma något nyttigt under helgen och resignerar ner i tv-soffan eller läsfåtöljen utan några större doser dåligt samvete.

2. Vad gör du helst en ledig helgdag?
Lökar.

3. Tycker du vi har lagom lång helg?
På tok för kort. 5-2 i stället för 2-5 om jag fick bestämma.

4. Vad ska du göra den här helgen?
Smida ränker, skruva ihop en ramp åt Liselotte Lööfs sopgubbar och förhoppningsvis bli farfirad.

Skrivet av barse klockan 03:17 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Fyran och femman

november 04, 2005

Fredagsfyran v44-05

Fredagsfyran handlar om Datorer.

1. Vilket operativsystem är det på datorn du använder nu?
Windows XP, SP2.

2. Föredrar du bärbara eller stationära datorer? Varför?
Det beror på vem som betalar. Jag skulle nog kunna tänka mig att ha en bärbar dator som komplement till de stationära, men nackdelarna med bärbara överväger för min del fördelarna. Bärbara är dyrare, har sämre prestanda, har nästan 50% risk att paja under första året, går inte att använda särskilt länge utan att sitta inkopplad på nätström och har dessutom osköna tangentbord. (Finns det någon bärbar dator som har ett "brutet" tangentbord som liknar MS Natural Keyboard Pro förresten?) Om jag hade längre än fem minuters restid till jobbet eller om jag reste mycket mer än vad jag gör just nu så skulle jag nog vara sugen på att skaffa en bärbar, men i nuläget finns det inget som talar för det.

3. Har du en egen dator? Hur kommer det sig?
Jag har köpt en dator. Jag sparade lite pengar och sedan köpte jag ett moderkort, en låda, ett grafikkort och lite annat smått och gott och skruvade ihop en maskin.

4. Hur ofta är du vid en dator?
I princip dagligen. Om man, som jag, arbetar med datorspel så är det svårt att undvika att sitta framför datorn. En hel del av arbetet sker i vårt kreativa soffhörn på jobbet, men till slut måste man ändå sätta sig vid burken och realisera det man har fantiserat ihop.

Skrivet av barse klockan 08:52 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

augusti 27, 2005

Fredagsfyran v34-05

Inget passar väl bättre att komma igång med efter en lång tids bloggsemester än en liten Fredagsfyra. Denna vecka handlar det om mat:

1. Följer du kostcirkeln?
Jag försöker äta en allsidig kost men jag kan inte påstå att jag är någon hälsofascist precis. Fisk är jag tyvärr dålig på att äta tillräckligt av. Det blir någon sushi då och då men tyvärr inte så mycket annan fisk.


2. Lägger du stor tid på din matlagning?
Det gör jag nog. Min kära fru skulle nog vilja påstå att jag alltid lägger för stor tid på matlagningen eller att jag åtminstone alltid börjar laga mat alldeles för sent.


3. Gillar du att pröva ny mat?
Jag älskar att pröva ny mat! Nytt är spännande och bra.


4. Vem/vad inspirerar dig när du lagar mat?
Jag gillar att inspireras av snygga bilder och gärna på maträtter som ser välgjorda ut. Tidningen Gourmet är en favorit. Sedan blir jag ofta inspirerad när jag handlar mat eller om jag testar nåt nytt som jag gillar på någon restaurang. Igår åt jag t.ex. en jättegod Burek och då blev jag sugen på att laga (jugo-)slavisk och persisk mat. Det värsta som finns är när man fastnar i gamla hjulspår och bara lagar samma tråkiga mat hela tiden. (Passa förresten på att testa Stockholms bästa Burek på Caffe Quattro om du har vägarna förbi Luntmakargatan.)

Skrivet av barse klockan 11:00 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

augusti 19, 2005

Fredagsfyran v33-05

Fredagsfyran , tema: Radio.

1. Ditt första radiominne?
Jag tror att det var någon bra radioföljetong. Kanske Tordyveln flyger i skymningen?

2. Vilket är ditt favoritprogram?
Ring P1.

3. När stänger du av radion?
När det bara är reklamradio i etern. Blä för sån skit!

4. Drömmer du om att någon gång göra ett eget radioprogram?
Njae, inte särskilt. Jag sände närradio i några år och det får räcka. Det var roligt, men det finns andra grejor som jag hellre vill lägga ner tid på.

Skrivet av barse klockan 02:42 EM | Kommentarer (4) | TrackBack | Fyran och femman

juni 19, 2005

Femman v24 -05

Det är bra att det finns grejor som fyran och femman att komma igång med när man känner sig bloggrostig och/eller oinspirerad. Temat på fredagens fyra är Sommar.


1. Kommer det att bli en lika kall och regnig sommar i år också, eller blir det bättre i år?
Det kommer att bli en alldeles vanlig svensk sommar i sommar. Kanske blir den lite regnigare än vanligt, men förmodligen inte.

2. Har du något bra förslag på lämpliga sommaraktiviteter?
Maratontitta på TV-serier på DVD. Carnivale, Buffy, Lost och Firefly rekommenderas t.ex. varmt.

3. Vad skall man göra om hela sommaren regnar bort?
Spela massor med brädspel och låtsas som det regnar.

4. Vad har du planerat att göra i sommar?
Jag ska jobba som ett svin. (Det är som vanligt deadline i början av hösten på dataspelen som ska hinna ut till julhandeln.)

Skrivet av barse klockan 08:28 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

maj 16, 2005

Femman v.20

Femman

1. Blunda en kort stund och lyssna, vad hor du?
En bullrig dator.

2. Blunda, vrid huvudet fram och tillbaka, oppna ogonen pa mafa, vad ser du?
En ryggsäck som ligger på golvet och väntar på att bli packad med saker som man kan leka med på en lång flygresa.

3. Blunda, strack ut din hand tills du vidror nagot, vad kanner du?
Hörlurarna till min mp3-spelare.

4. Ta ett par andetag, vad luktar det dar du ar just nu?
Det luktar hemma.

5. Kann efter, kanner du nagon smak och i sa fall vilken?
Nix, ingen alls.

Skrivet av barse klockan 04:23 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

maj 15, 2005

Fredagsfyran v19-05

Jag gör en Fredagsfyra trots att det redan har hunnit bli söndag. Temat är språk:

1. Vilka språk anser du att du behärskar?
Svenska och engelska. Norska, danska, tyska och lite franska förstår jag men talar inte.

2. Har du lätt för att lära dig språk?
Ja det har jag. Däremot har jag svårt för traditionell språkundervisning som går på tvären mot hur jag (och de flesta andra) lär sig språk.

3. Hur gör du för att förkovra dig i något språk?
Jag läser böcker på det aktuella språket, tittar på film, lyssnar på det och försöker tala språket så gott jag kan. Efter ett tag så lossnar det och om det är något som jag inte fattar så kollar jag i en ordbok eller en bok som beskriver hur språket funkar.

4. Om du fick möjlighet att lära dig ett språk snabbt och enkelt utan ansträngning, vilket språk hade du då valt att lära dig?
Kanske franska eller nåt icke-germanskt språk.

Skrivet av barse klockan 06:14 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

maj 03, 2005

Femman v.18

Kortfattad och kryptisk Femma:

1. Jag vet...
...lite grann om ganska mycket.

2. Jag ser...
...jättedåligt utan glasögon.

3. Jag kan...
...åstadkomma nästan vad som helst bara jag får lite tid på mig.

4. Jag har...
...surkål i mina läderbyxor.

5. Jag ar...
...den jag är.

Skrivet av barse klockan 09:31 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

april 29, 2005

Fredagsfyran v17-05

Veckans Fredagsfyran handlar om Valborgsmässoafton och innehåller en googleuppgift. Här kommer den:


1. Googleuppgift: Vad är valborg, hur firades det förr och hur firas det idag?
Valborgsmässoafton hette från början Frühjahrsfest och var ett vårkalas som firades i förkristen tid i Tyskland. När sedan Tyskland kristnades så råkade en invandrad Engelsk nunna vid namn Valborg (eller Walpurgis eller Walburga eller Bugga eller möjligen Gaudurge) bli helgonförklarad på just den dagen och de stackars dyslektiska hedningarna blandade ihop hennes namn med namnet Walborg (som sägs betyda moder jord). Därför blev det en kombinerad katolsk-hednisk überfest på sista april med både hedniska (brasor, grillkorv och sprit) och kristna (häxjakt med smällare, högtidliga sånger, vita kepsar) inslag. På senare år har nyhedningar, hårdrocksfjantar och andra skräckromantiker förgäves försökt återta Valborgsmässonatten, men den torde nu kunna anses förlorad både för hedningar och kristna.

2. Tar du någon notis om helgens festligheter eller är allt som vanligt?
Det blir nog inte så mycket notis om festligheterna. Kanske grillar vi en korv på vägen hem från svärmor imorgon, men förmodligen inte.

3. Har du några planer för helgen?
Jag ska leka med sonen, hälsa på svärmor, köpa ett par skor och kanske sitta en timme på biblioteket och försöka få lite släktforskning gjord.

4. Om du fick 10.000 kronor att göra av med de närmaste tre timmarna, vad skulle du då göra?
Köpa skor, myggnät, resväska och lite annat smått och gott inför afrikaresan på nån postordersajt.

Skrivet av barse klockan 09:13 EM | Kommentarer (10) | TrackBack | Fyran och femman

april 25, 2005

Femman v.15

Femman har officiellt bytt dag till måndag.


1. Om du var med pa Titanic, vilken klass skulle du troligen ha rest i?
Billigaste biljetten! Tredje klass eller nåt?


2. Om du levt i Nazi-Tyskland, vad tror du din position i samhallet hade varit?
Gissningsvis hade jag suttit i finkan eller varit död och nedgrävd i någon grop. Jag har svårt för att hålla truten och säger för det mesta precis som jag tycker.


3. Om du hamnar pa forstasidan nagon gang, varfor tror du att du hamnat dar?
Ingen aning. Jag kan inte påstå att jag strävar efter någon förstasidesplats så om jag ändå hamnade där så skulle det bero på någon slags slump eller olyckshändelse.

4. Om du skulle fa ga om skolan igen idag, vilken "roll" i klassen skulle du troligen ha nu?
Exakt samma roll, möjligen lite mer nedtonad vid vissa tillfällen. (Samma sak där som med Nazi-Tysklandfrågan. Jag har svårt för att hålla käften om jag tycker att nåt är fel eller dumt. Den egenskapen sänkte mina betyg en hel del. Det är ganska få lärare som gillar elever som inte håller med och lyder eller som till och med säger emot.)


5. Vilket vagskal i ditt liv skulle du vilja ga tillbaka till for att prova det andra alternativet?
Jag är helt nöjd med var jag befinner mig just nu och kan inte komma på något som jag skulle vilja göra annorlunda.

Skrivet av barse klockan 01:34 EM | Kommentarer (4) | TrackBack | Fyran och femman

april 22, 2005

Fredagsfyran v16-05

Dagens mobiltelefontema på Fredagsfyran känns skrämmande aktuellt. Jag har precis fått veta att jag har en telefonsvarare på mitt mobiltelefonabbonemang som har tagit emot meddelanden men som inte har skickat någon notifikation till mig. Den har legat där i mer än två år och tagit emot meddelanden som den sedan har raderat efter 72 timmar. När jag ringde Telia så sa telefonisten, efter att hon hade pratat med teknikern, att någon hade "glömt att kryssa i en sån där ruta i datorn". Gissa om jag ska kräva tjockt med ersättning från Telia! När jag sedan fått det (det brukar funka så att de bjussar på några månaders telefonavgift) så ska jag byta operatör.

Här kommer i alla fall femman:

1. Vad har du för mobiltelefon och varför valde du just den?
Jag har en P800 som jag köpte på premiärdan. Den har jag för att jag är en early adopter.

2. Har mobiltelefonen räddat dig ur någon knepig situation som du inte hade klarat utan telefonen?
Massor av situationer som hade varit tio gånger jobbigare att reda upp utan mobil.

3. Oroar du dig för strålningen från mobiltelefoner och telefonmaster?
Jag oroar mig inte för strålningen från masterna. Jag skulle inte heller påstå att jag är orolig vad gäller mobiltelefonerna. Däremot försöker jag tänka på att inte prata så länge, särskilt när jag är någonstans där det är dålig mottagning. Mikrovågsstrålning värmer upp vatten, protein- och fettvävnad och det blir varmt på örat och i hjärnan. Jag vill inte att saker inuti mitt huvud ska koagulera så att jag får nån blodpropp så därför försöker jag hålla nere taltiden i mobilen.

4. Finns det någon i din omgivning som inte har mobiltelefon?
Jepp. Min fru har en god vän som fortfarande vägrar. Min mormor har ingen mobiltelefon och min frus farmor och farfar har inte heller någon. Inte heller min son som är 16 månader i morgon har någon mobil som går att ringa med. Han har däremot en gul mobiltelefon som spelar melodier och blinkar med lysdioder när man trycker på knapparna.

Skrivet av barse klockan 04:41 EM | Kommentarer (5) | TrackBack | Fyran och femman

april 18, 2005

Femman v.15

Femman handlar om favoriter och mina svar kommer här:

1. Vilken är din favoritplats på jorden?
Ett tag var det Stockholm, men nu måste jag nog säga att det är i Bjurliden eller kanske i hängmattan på Lill-Gyltö.

2. Vilken är din favorittid på dygnet?
Jättesvårt att säga. Jag gillar större delen av dygnet om man bortser från den där första halvtimmen mellan 06.15 och 06.45.

3. Berätta något konstigt/ovanligt med dig.
Jag vet och kan en massa saker som jag knappt själv kommer ihåg att jag vet. Jag har bra läk-kött. Saker och ting fixar sig nästan alltid för mig. Jag är vänsterhänt.

4. Ange 3 saker som du är duktig på.
Kläcka idéer, laga mat, skriva prov.

5. Vilken kroppsdel är du mest stolt över?
Skägget, eller kanske ögonen. Jag har snälla ögon.

Skrivet av barse klockan 10:42 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Fyran och femman

april 15, 2005

Fredagsfyran v15-05

Veckans Fredagsfyra har temat övernaturlighet. Frågorna känns tyvärr inte särskilt passande till mina svar så jag klumpar ihop dem och svarar på allihopa i ett svep.

1. Tror du på övernaturliga fenomen?
2. Kan du nämna ett exempel på varför du tror/inte tror på det?
3. Vad är övernaturlighet?
4. Om du inte tror på övernaturliga fenomen, önskar du att du gjorde det och tvärt om, om du tror på det, önskar du att du inte gjorde det?

Jag tror inte på distinktionen naturligt/övernaturligt. Jag tror att alla upplevelser eller fenomen kan tolkas och förklaras på olika sätt. Den som väljer att kalla en sak för naturlig och en annan för onaturlig har valt ett synsätt på verkligheten, men det är inte det enda synsättet. För mig funkar inte den indelningen. Däremot så gillar jag förkortningen UFO som bättre speglar vad jag tror. Saker som vi har svårt att förklara bör i stället kallas oidentifierade eller ännu icke förklarade fenomen. Att benämna något övernaturligt innebär att man delar upp världen i en del som (de underförstått ofullständiga) naturlagarna kan förklara och en annan del som förklaras av helt andra, esoteriska principer. Jag menar i stället att rationellt tänkande, tvivel och tro måste samexistera. Upplevelser av, eller tro på det numinösa behöver inte alls betyda att man måste lämna allt vad rationalitet och kritiskt tänkande heter därhän. Det betyder bara att man upplevt, eller tror på något som man ännu inte förstår till fullo.

Helt på tvären mot det jag just sagt så bör jag ändå tillägga att jag älskar all form av fiktion som på ett eller annat sätt handlar om det övernaturliga. Arkiv X, Buffy, Lost och de drabbade är tv-serier som jag följer eller följde slaviskt. Övernaturligt gör sig helt enkelt bra på film, i böcker och i TV.

Skrivet av barse klockan 11:39 FM | Kommentarer (4) | TrackBack | Fyran och femman

april 10, 2005

Femman v.14

Femman handlar om topplistor den här veckan. Ett bra initiativ tycker jag!


1. Lista dina 5 favoritdrycker.
5. Öl
4. Red Bull
3. Vichyvatten
2. Kaffe
1. Vatten

2. Lista dina 5 favoritmaträtter.
Omöjligt! Men här kommer i alla fall några rätter som jag tycker mycket om, utan inbördes ordning:

  • Langos
  • Bibimbap
  • Saltimbocca alla Romana
  • Palt
  • Gulash

3. Lista dina 5 favoritgodissorter.
5. Foxs, syrliga karameller (som inte finns längre?)
4. Svärfars kolakakor
3. Kexchoklad
2. Marsipanbröd
1. Pingvinblandning

4. Lista dina 5 favoritsajter på nätet.
Jag passar på den frågan eftersom det känns helt omöjligt att besvara den. Det är lite grann som att be någon välja ut de 5 bästa kulturyttringarna och i detta inbegripa film, litteratur, mat, musik, arkitektur och konst. Det går inte att välja ut bara fem. Jag kanske kan välja fem favoritsajter om något specifikt ämne, men att välja bland alla går bara inte. Pass!

5. Lista dina 5 favoritlögner.
5. "Visste du att det har kommit Krav-märkt vatten?!" (Jag brukar skämta med frun då och då och det funkar nästan varje gång.)
4. Nej vi är tyvärr upptagna hela den helgen. (Nån ytlig bekant försöker ragga flytthjälp.)
3. Närå, ingen fara, jag var redan vaken. (En klassiker.)
2. Jag kommer nog att bli ett par minuter sen... (Snarare en kvart...)
1. Det tror jag tyvärr inte att jag hinner. (Passar de flesta tråkiga uppdrag som man inte vill ha.)

Skrivet av barse klockan 08:48 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

april 08, 2005

Fredagsfyran v14 -05

Idag handlar Fredagsfyran om politik.


1. Vilket parti skulle du inte rösta på om det vore val idag?
Nästan alla. Jag skulle till exempel inte rösta på S & M.

2. Om du skulle starta ett eget parti, vad skulle det handla om?
Demokrati och rättvisa. Om (när?) jag startar ett parti så ska det heta Demokraterna rätt och slätt och präglas av medmänsklighet, jämlikhet, respekt och omsorg om de svaga.

3. Har politiker för mycket eller för lite makt nuförtiden?
Problemet är inte att våra demokratiskt valda representanter har för mycket eller för lite makt utan att personer som inte är valda alls har på tok för mycket att säga till om. Vi behöver mer demokrati i vårt samhälle, inte mindre.

4. Vad skulle partiet i fråga 1 behöva ändra på för att du skulle rösta på dem?
Jag tror knappast att det skulle vara lönt för dem att ändra sig. M skulle tappa sina kärnväljare (bilåkande tjocka egoistiska farbröder som inte vill betala någon skatt) och S sina (bilåkande bittra tanter och farbröder som inte vill tänka så mycket själva). Det är bättre att de fortsätter att göra sin grej så länge som det går. Partier som jagar väljare i stället för att sträva efter att genomföra en vision om ett bättre samhälle kommer förr eller senare att tappa sin själ och bli en förening vars enda syfte är att skaffa eller behålla makten och hålla sina medlemmar och styrande om ryggen.

Skrivet av barse klockan 08:42 FM | Kommentarer (4) | TrackBack | Fyran och femman

mars 29, 2005

Femman, v.12

Femman handlar om lite av varje den här gången.

1. Hur skulle vi kanna igen dig i en dokusapa?
Som killen med massor av ideer och tummen mitt i handen kanske?


2. Hur tror du andra skulle beskriva dig som bilforare?
En del kanske skulle säga att jag ibland är lite disträ som bilförare, men de flesta skulle nog säga att jag är en ganska hygglig förare som kör sansat och bra.


3. Hur anser du sjalv att du ar som bilforare?
Ganska bra men jag har varit bättre. De senaste åren har jag kört alldeles för lite men å andra sidan har jag fått mer erfarenhet av storstadstrafik och utomlandstrafik. Jag körde bil i jobbet varje helg i sju år så det blev en bra grunderfarenhet för mitt bilkörande. Jag kraschade dessutom några gånger vilket också är bra att testa på om man ska utvecklas som förare. Jag har ganska bra koll på vad jag och bilen klarar av och aktar mig noga för att tänja på gränserna.


4. Beskriv din position i soffan nar du ser pa tv.
Halvligger i något av hörnen. Sedan ommöbleringen så ryms både jag och frun i tv-soffan. Om hon hade lite bättre smak vad gäller val av tv-program så skulle vi nog dessutom kolla oftare på burken tillsammans.


5. Vad skulle du heta i "Lojliga Familjen"?
Pappa joker.

Skrivet av barse klockan 04:44 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 25, 2005

Fredagsfyran v12-05

Fredagsfyran frågar frågor om påsken:


1. Vad finns på påskmiddagsbordet idag?
Kyckling av något slag. Jag köpte en hel kyckling igår och jag har inte bestämt vad jag ska göra av den. Kanske blir det något aseatiskt asiatiskt.
UPPDATERING:Det blev parmesangratinerad ugnsstekt kyckling, risotto med kronärtskockshjärtan och en calvadossås. Risotton blev fet och god.

2. Blir det någon utomhusaktivitet i helgen?
Jo det blir det. Vi ger oss ut och promenerar och försöker hindra sonen från att "undersöka" alla hundlortar och cigarettfimpar.

3. Vad har du alltid velat göra på påsken men aldrig fått möjlighet till?
Inte vet jag, spela in en skiva kanske? Jag kan inte komma på någon speciell påsk-grej som jag alltid har velat göra. Jag har över huvud taget svårt att komma på något som jag inte har kunnat göra om jag verkligen hade velat.

4. Vad kom först, hönan eller ägget?
Jag chansar på hönan tror jag. Är det rätt?

Skrivet av barse klockan 01:27 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

mars 20, 2005

Femman, v.11

Femman handlar om inställningarna man gör i sina apparater.

1. Vilken mobilsignal har du just nu?
Gammaldags ringsignal typ Diavox, fast jättehög. Folk hoppar till av förskräckelse när den ringer. Fördelen är att den hörs i alla miljöer.

2. Vilken bakgrundsbild, alternativt logga, har du pa mobilen?
Just nu har jag nog någon generisk skrivbordsbakgrund som jag laddat ner från nätet. Typ ljusblå-vit-aktig grej som jag skalade ner till P800-bakgrundsstorlek.

3. Vilken skrivbordsbild har du pa datorn?
Den här.

4. Vilken skarmslackare pa datorn har du, alternativt hade du senaste, alternativt varfor har du ingen?
Jag har Starfield på jobbet och Blank hemma. Skärmsläckare ska helst inte dra några systemresurser alls och avslutas ögonblickligen när man petar på datorn. 0,5 sekunders väntetid är för länge.

5. Hur tankte du nar du valde allt ovanstaende?
Inte (bortsett från valet av skärmsläckare, som jag förklarade ovan).

Skrivet av barse klockan 04:38 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 19, 2005

Fredagsfyran v11 -05

Kaffe är temat för veckans fredagsfyra.


1. Gillar du kaffe?
Älskar kaffe gör jag. Men det ska vara riktigt svart kaffe, ingen sån där välling som dricks av folk som inte tycker om smaken av kaffe.

2. Ditt bästa kaffeminne?
Min första kaffekopp. Jättestarkt kaffe som tillreddes i en gammal sotig hurra ute i skogen över öppen eld. Jag var stissig i ett dygn efter det, och jag var fast för kaffe.

3. Ditt sämsta kaffeminne?
Amerikanskt "kaffe"

4. Kaffekulturen är ju någonting som anses väldigt viktigt av de invigda, vad är det som skapar en så stark kultur kring just kaffedrickandet?
Jag har läst en förklaring som kändes ganska trovärdig i en bok som heter "Mind Hacks". Så här lyder den:
Efter att man har druckit en kopp kaffe så tar det bara 20 minuter innan koffeinet har spridit sig i hela kroppen. Koffeinet ökar dopaminets verkan, förmodligen genom att blockera en dopaminkonkurrent som kallas adenosin. Genom att trimma dopaminsystemet så påverkar koffeinet också kroppens belöningscentra och gör oss mer eller mindre beroende av koffeinet efter en tids användning. Efter ett tag kommer också kroppen att börja belöna beteenden förknippade med koffeinintaget (precis som Pavlovs hundar lärde sig förknippa ljudet av en klocka med belöningen). Därför får även de olika kringaktiviteterna en stor betydelse som alltså kan hänföras till ett inlärt beteende kopplat till ett substansberoende. Kaffekulturen och kafferitualerna är viktiga eftersom de triggar belöningssystemen i förväg för att på så sätt lura oss att verkligen fullfölja inhiberandet av den bruna drycken.

Skrivet av barse klockan 02:28 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 14, 2005

Måndagsfemman v.10

En snabb femman medans sonen dricker sin kvällsvälling.

Vad skulle du heta om du var en...

1. ...travhäst?
Randy Stallion

2. ...porrstjärna?
Randy Stallion

3. ...popstjärna?
Randy Stallion

4. ...bok?
Don't judge me by my cover

5. ...låt?
Everyday is like sunday


Väldans anglosaxiska svar märker jag att det blev. Kanske beror det på att jag nästan uteslutande konsumerar anglo-amerikansk kultur, lyssnar på musik med engelsk text och läser böcker på engelska. Titlar och namn låter väl kanske bättre på engelska bara.

Skrivet av barse klockan 07:18 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 11, 2005

Fredagsfyran V10

Det känns lite underligt att svara på sina egna fredagsfyra-frågor, men jag kan helt enkelt inte motstå frestelsen.
Temat är Hypotetiska frågor:

1. Om du fick ett piller som gjorde dig osynlig för en timme, men som sedan gjorde att du förlorade ena handens tumme permanent, skulle du då ta det och i så fall när och var?
Jo jag skulle nog offra högertummen för en timmes osynlighet. Förmodligen skulle jag planera en skön stöt eller göra nåt annat som skulle kunna ge mig en massa möjligheter efter att osynligheten har avklingat. Kanske skulle jag kunna utnyttja osynligheten till att plåta George Bush i duschen och sedan använda fotot för att utpressa honom och tvinga honom att göra grejor åt mig (som virus-utpressningen i 24 ungefär).


2. Om du kunde resa tjugo år framåt eller bakåt i tiden, men inte komma tillbaka till nutiden, skulle du göra det och i så fall framåt eller bakåt?
Nja, nej jag tror inte det. Om jag skulle tvingas välja så skulle jag åka tillbaka 20 år. Jag är ganska nöjd med mitt liv hittills, men det finns säkert saker som man skulle kunna göra lite bättre.


3. Om du kunde byta kön på en nu levande person, skulle du då göra det och i så fall på vem?
Vet inte. Det är ju ganska taskigt att byta kön på någon som inte vill, men å andra sidan finns det chauvinister av både han- och honkön som skulle må bra av att testa på ett lagbyte. Jag kanske skulle bjussa någon som verkligen ville byta på det perfekta könsbytet. Eller förresten, jag skulle göra om någon av missionsprovinsens biskopar. Om de bestämmer sig för en egen ärkebiskop så skulle jag välja honom.


4. Om du fick välja på att kunna flyga eller ha röntgensyn, vad skulle du välja?
Röntgensyn lätt! Fatta vilka hemligheter man skulle kunna snoka fram! Jag kunde plocka några företagshemligheter eller militära hemligheter och sälja dem för stora summor pengar. För pengarna skulle jag kunna köpa en riktigt bra ryggsäcksraket så att jag fick flyga också. Dessutom skulle man aldrig behöva känna sig nedtryckt av någon. Om man fick scenskräck så kunde man inte bara tänka sig att publiken satt och tittade på en i sina underkläder, man skulle till och med kunna uppleva det. Vilket moraliskt övertag man skulle ha!

Skrivet av barse klockan 02:48 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 06, 2005

Femman v. 09


Bibimbap. Mums!

Dagens femma handlar om mat och frukostar.


1. Är frukosten faktiskt den viktigaste måltiden?
Nej det tycker jag inte. Visst kan man vara attans hungrig på morgonen, men det går bra att slarva med frukosten om man äter ordentlig lunch eller ordentligt på kvällen innan.


2. Brukar du äta frukost? Vad består den av?
För tillfället så klarar jag mig inte utan frukost men det beror nog mest på att jag brukar bli väckt runt halv sex på morgonen och då blir det svårt att stå sig ända till tolv utan något i magen. Frukosten brukar för det mesta avnjutas tillsammans med lillkillen (som väckte mig) och den består nästan alltid av två eller tre smörgåsar. Alltid grovt bröd och nästan alltid ost på mackan.


3. Varma måltider; laga själv eller gå ut och äta?
Det beror på. Om jag har gott om tid så brukar jag nästan alltid föredra att laga själv, men jag uppskattar också att äta ute på någon bra restaurang.


4. Hurudan mat föredrar du?
Ambitiös och vällagad mat. Det märks om köket anstränger sig för att laga god mat. Dessutom uppskattar jag mat som är annorlunda, experimenterande eller exotisk på något sätt. En dröm som jag har är att, om jag någon gång skulle bli otäckt rik, varje dag äta ett djur som jag aldrig ätit förut. (Gråsparv, gecko, narval, järv, hornuggla, tigerhaj, etc...) Jag älskar att äta mat som jag aldrig ätit förr. Världen är full av smak- och matupplevelser som väntar på att bli upplevda.


5. Har du någon egen kulinarisk specialitet? Berätta.
Jag är, om jag får säga det själv, apgrym på att laga mat. Med det vill jag inte påstå att jag skulle platsa som restaurangkock, men för att vara "amatör" så är jag riktigt duktig. (Fy bubblan för falsk blygsamhet.)
Min senaste käpphäst i köket har varit Bibimbap (koreansk pytt-i-panna) som jag kan äta nästan hur ofta som helst. Dessutom har jag lärt mig att göra helt makalösa såser (tack Bosse!) med mirepoix och egen fond. Jag har gått ett antal matlagningskurser med flera mycket duktiga lärare och mitt självförtroende i köket har vuxit något alldeles enormt. Nu vågar jag slå upp vilken kokbok som helst och laga vadhelst jag blir sugen på (förutsatt att pengarna och tiden räcker till).

(För den som bor i Stockholm så kan jag varmt rekommendera Medborgarskolans gourmet-matlagningskurser, både som födelsedagspresent till någon annan och som "fortbildning" för kökspersonalen hemma.)

Skrivet av barse klockan 06:21 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 04, 2005

Fredagsfyran v9 -05

Temat på denna veckas väldigt introverta fredagsfyra är fredagsfyran.

1. Hur känner du för Fredagsfyran - är det kul att hålla på eller känns det bara som ett meningslöst tvång?
Om det kändes som ett meningslöst tvång så skulle jag väl knappast skriva den så ofta som jag gör? Det är skönt med fasta bloggaktiviteter ibland, särskilt om man har lite ont om tid eller om man har brist på inspiration. (Jag försöker till exempel skriva en topp tre-lista varje tisdag och jag överväger att lägga in fler såna schemalagda bloggämnen i min veckorutin.)

2. Är det någonting i Fredagsfyrans upplägg som du saknar (funktioner, utseende, interaktivitet etc)?
Inte i upplägget. Funktion, utseende och interaktivitet är helt underordnat. Det viktiga är vilka ämnen som behandlas och hur frågorna ställs.

3. Borde Fredagsfyran i efterhand uppmärksamma vilka som har svarat på tidigare veckors frågor och länka till "svaren"?
Det funkar ganska bra med intressant.se-pingningarna tycker jag. Jag automatpingar alla mina fyran och femman till intressant.se. Däremot funkar inte den automatiska trackback-länk-detektionen på Fredagsfyrans egen sida så den får jag pinga manuellt om jag orkar.

4. Har du något eget förslag på en Fredagsfyra?
Massor! Det är bara att säga till så kan jag spotta ur mig ett gäng fyror. Vad sägs om denna:

Tema: Hypotetiska frågor

1. Om du fick ett piller som gjorde dig osynlig för en timme, men som sedan gjorde att du förlorade ena handens tumme permanent, skulle du då ta det och i så fall när och var?

2. Om du kunde resa tjugo år framåt eller bakåt i tiden, men inte komma tillbaka till nutiden, skulle du göra det och i så fall framåt eller bakåt?

3. Om du kunde byta kön på en nu levande person, skulle du då göra det och i så fall på vem?

4. Om du fick välja på att kunna flyga eller att ha röntgensyn, vad skulle du välja?

Skrivet av barse klockan 03:18 EM | Kommentarer (7) | TrackBack | Fyran och femman

februari 27, 2005

Femman v. 08

Femman denna vecka är något slags ordspråkstest. (Jag kunde ha fuskat med hjälp av Stäcks ordspråkalizer men det gjorde jag inte.)

Avsluta meningarna:

1. Som man bäddar...
Som man bäddar blir man vis.

2. Hellre en... än tio...
Hellre en fraktur än tio.

3. Den som gräver en grop åt andra...
Den som gräver en grop åt andra kan vara utländsk arbetskraft som inte har samma rättigheter, löner och arbetsvillkor som svenska byggnadsarbetare.

4. Ropa inte hej förrän...
Ropa inte hej förrän du har kommit över ett bäcken. (...som man brukar säga på äldreboendet.)

5. Det finns inget dåligt väder bara...
Det finns inget dåligt väder bara dumsnål upphandling av snöröjningen från en billig och dålig entreprenadfirma.

Skrivet av barse klockan 07:56 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

februari 20, 2005

Femman v. 07

Femman handlar om fylleri och dumheter.

1. Minns du din första fylla? Berätta.
Nix, jag minns faktiskt inte min första fylla. Jag drack ganska försiktigt under tonåren så att avgöra vilken den första certifierade fyllan var är svårt.

2. Hur är du när du är full?
Glad, snygg och trevlig förstås. Är inte alla det när de är fulla?

3. Har du någongång supit så du kräkts/somnat/fått minnesluckor?
Det har hänt några gånger att jag har kräkts eller somnat, men några minnesluckor har jag aldrig fått. Det var dock länge sedan jag ölade så hårt att jag kexade eller somnade.

4. Vad är det knäppaste du gjort på fyllan?
Jag vet inte om jag har gjort så mycket dumheter på fyllan. Mitt omdöme är i det närmaste oklanderligt när jag fått alkohol i kroppen. Visst har det blivit lite oprovocerat fyllehångel och sånt, men jag har nog aldrig vaknat upp med ågren dagen efter och ångrat saker jag gjort i fyllan.

5. Hur ofta blir du full nu för tiden?
Typ aldrig. Det måste vara minst ett och ett halvt år sedan. Sonen, som är 14 månader, har inget som helst ölsinne så vi tvingas att hålla igen på spriten här hemma. Jag kan inte påstå att jag var någon storfestare innan heller. Under studietiden svingades det både en och annan bägare, men sedan har intresset för spirituosa avklingat markant. Jag tycker nog inte att det är lika intressant längre. (Eller så har jag smittats av något luftburet straight edge-virus. Jag slutade snusa för ett år sedan, helt utan anledning och det tyder väl på en begynnande straight edge-ism?)

Skrivet av barse klockan 10:49 FM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

februari 18, 2005

Fredagsfyran v7 -05

Fredagsfyran handlar idag om friluftsliv och skogsmullegrejor. (Det är tydligen sportlov nu, vilket är påpassligt och bra med tanke på snömängden och det ganska trevliga vädret.)


1. Fick du möjlighet att ägna dig åt friluftsliv när du var barn?
Hur mycket som helst. Jag var scout, jag fjällvandrade, jag åkte längdskidor och jag gallrade skog med min pappa när jag var liten.

2. Har du fortsatt med friluftsliv nu när du inte är barn längre?
Det händer, men inte alls så ofta som jag skulle vilja. Dessutom är det lätt att bli lite lat och bekväm och då blir det inte lika naturligt att ge sig ut i naturen. För tillfället så blir det mest barnvagnspromenader och en och annan cykeltur i närmiljön.

3. Hur viktig är utrustningen?
Den är viktig, men på ett lite annat sätt än vad många tror. Det viktiga är bra skor och kläder av naturmaterial (bomull och ylle). Alla dyra jackor, rep, GPS-apparater, kompositcyklar och sånt skit är bara prylar som stureplansungdomarna köper för att se tuffa ut. Har man bra skor, varma kläder och en morakniv så klarar man sig för det mesta.

4. Har du något favoritställe där du ägnar dig åt friluftsliv när du får möjlighet?
Fjällvandring är svårslaget och vinterdagar i Bjurliden står också högt på listan. Jag älskar dessutom friluftslivet på sommarön i Finland. Bastande, gin och tonic-drickande och hängmatteliggande, som sker under tämligen friluftsliv-lika förhållanden.

Skrivet av barse klockan 10:23 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 13, 2005

Femman v. 06

Femman handlar om flygning:

1. När och vart flög du senast?
För lite mer än en månad sedan när jag flög hem från Skellefteå.

2. Vilket ögonblick föredrar du; start eller landning? Varför?
Start. Jag gillar när planet drar på ordentligt. Dessutom kan man lättare orientera sig och hitta igen platser man känner igen om det är bra sikt.

3. Längst bak, mitten eller fram? Fönstret, mitten eller vid gången? Varför?
Gången och gärna vid en nödutgång eller där det finns gott om benutrymme på något sätt. Dessutom är det skönt att slippa sitta i mitten på ett tre-säte om man inte känner sina medpassagerare.

4. Är du/har du någongång varit flygrädd?
Lite tror jag. Vissa landningar när det blåste rejält tyckte jag kändes obehagliga. Men under senare delen av 90-talet så flög jag minst en gång i månaden och då släppte det. Nuförtiden har jag inga sådana problem (och problemen var väl knappast alarmerande när jag hade dem heller).

5. Vart ska/vill du flyga härnäst?
Kapstaden (via Frankfurt) för vidare resa mot Windhoek. Vi åker i mitten av Maj.

Skrivet av barse klockan 07:44 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 11, 2005

Fredagsfyran v6 -05

Fredagsfyran handlar idag om datorspel.

1. Spelar du något spel på datorn?
Jajamensan! Jag jobbar som spelutvecklare och spelar en hel del på jobbet. Det ingår helt enkelt i mina arbetsuppgifter.

2. Vilket är ditt favoritspel?
Idag testade jag Lord of the Rings, Battle for Middle Earth och det var grymt bra! Snyggt, lättlärt och bra ös.

3. Vad kännetecknar ett riktigt bra spel?
Jag gillar multiplay-möjligheter och spel som är lätta att komma in i. Dessutom är det väldigt viktigt att spelet inte innehåller avsnitt som är så svåra att man fastnar. Då brukar jag tappa intresset direkt. Bra spel har ofta också en miljö och en handling som är rik och djup så att man sugs in i spelvärlden och glömmer av att man spelar.

4. Tipsa om någon bra länk för spelintresserade!
Jag måste nog rekommendera Gamasutra som är branschtidningen Game Developers webbsajt. Den innehåller massor av intressanta artiklar om spel och spelutveckling samt färska nyheter om dataspelsbranschen. Särskilt läsvärda brukar deras post mortem-artiklar vara.

Är man intresserad av att köpa ett spel (för t.ex. utbildning, marknadsföring eller attitydpåverkan) så ska man surfa hit. Vi har också lagt upp några trevliga demoversioner under portfolioavdelningen.

Skrivet av barse klockan 04:19 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Fyran och femman

februari 06, 2005

Femman v. 05

Söndagens femma handlar om fester:

1. Vad gillar du mest; fester du organiserat själv, fester andra organiserat eller överraskningsfester?
Svårt att säga. Jag gillar att anordna fester men som småbarnsförälder så har man varken tid, ork eller städhjälp nog att kunna göra några mer avancerade festligheter. Jag har några polare som ordnar riktigt apgrymma fester och det är nog det bästa. Man får allt det roliga och slipper diska efteråt. Fester som man ordnar tillsammans är inte heller fy skam. Det är arbetsbesparande och man har ofta roligt när man planerar och fixar också.

2. Vilket är roligast; tema eller inte?
Tema kan vara hur roligt som helst men tyvärr kan det också bli pannkaka av alltihop. Det krävs en festfixare av rang med en otrolig fingerspitzgefühl för att en temafest ska bli lyckad, men då knäcker den också det mesta. Ett tema behöver ju heller inte vara så avancerat och tvingande. Visst kan det vara kul med rollspelsmaskerad där alla måste prata Klingon eller cowboyfest med spottkoppar, knallpulverpistoler och riktiga hästar, men ofta så handlar festens rolighetsfaktor om något helt annat.

3. Ge ett tips på en kul party-lek.
Karaoke!

4. Ge förslag på en riktigt god bål - eller kom på en själv.
(Phew, jag som har varit småbarnsförälder-nykterist i över ett år har ju nästan glömt bort hur man gör goda spritdrycker.) En god bål ska serveras ur tillbringare med mycket is så att den inte blir varm eller blaskig. Innehållsmässigt så passar citrus-smaker tycker jag, typ caipirinha eller liknande.

5. Ge exempel på vad du betraktar som en bra respektive dålig fest.
En bra fest är när folk känner sig trygga med sällskapet och kan släppa loss utan att behöva fundera vad andra tycker, en bra mix av människor helt enkelt. Bra musik, bra blandning av gemensamma och fria aktiviteter och lagom längd på festen är också viktigt.
En dålig fest är en fest där inte alla känner sig välkomna eller där folk blir utfrysta. För mycket sprit kan också vara en säker biljett till festinfernot. När vissa eller alla blir för fulla för fort så slutar det sällan lyckligt.

Skrivet av barse klockan 03:48 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 04, 2005

Fredagsfyran v5 -05

Fredagsfyran denna vecka: skrivprocesser

1. Varför har du valt just bloggen som uttryckssätt?
Jag har haft hemsidor på nätet ganska länge (typ 12-13 år) där jag har skrivit saker. MovableType installerade jag för lite mer än ett år sedan, men jag har skrivit webblogg sedan 2002. Att skriva webblogg är trevligt därför att man kan skriva lite som man vill, kort eller långt, allvarligt eller lite mindre allvarligt. Dessutom är det ett trevligt medium eftersom folk läser det man skriver. Jag har skrivit lite böcker och lite i tidningar förut, men fördelen med bloggen är ju att man får en mycket närmare kontakt med läsaren.

2. Vad gör du de dagar då inspirationen till att skriva tryter?
Känner jag ingen inspiration så skriver jag inte. (Men det är sällan som det är inspirationen som tryter. För det mesta så är det tiden som är den knappa resursen.)

3. Är bloggen det enda stället du skriver på, eller skriver du någon annanstans också?
Jag skriver i min Moleskine då och då.

4. Vilket av dina alster är du mest nöjd med?
Senaste inlägget som jag är särskilt nöjd med är nog Fiesta de San Blas. Frun fnissade när hon läste det och det brukar vara ett ganska gott betyg.

Skrivet av barse klockan 03:23 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 30, 2005

Femman v. 04

Femman går och handlar.

1. Färskvaror eller frysvaror?
60% färskvaror, 35% torrvaror och 5% frys.

2. Bäst-före-datum; lag, guide eller dekoration?
Mer som en överraskande upplysning när man undrar varför chutneyn smakar så konstigt (1998-04-14). Förresten, har någon lagt märke till att vissa datumstämplingar står med timme och minut också? Om man kollar igenom kylskåpet på morgonen så kan man ha tur och hitta något som kommer att bli dåligt på eftermiddagen och hinna äta upp det innan. Nä, det torde nog ha att göra med att man på fabriken ska kunna kolla när varan gjordes om något har gått fel (så att man kan plocka bort alla andra i serien).

3. Glass; liten, dyr och exklusiv eller billig storpack?
Inte särskilt ofta över huvud taget.

4. Mjölk; röd, grön, blå eller gul?
Inte så ofta det heller. Jag försöker köpa grön (alltså KRAV-märkt) mjölk de få gånger jag faktiskt köper mjölk. Dessutom brukar det stå en eller ett par 3 deciliters UHT-mjölkar i kylen för säkerhets skull.

5. I kassan; på rad med tungt först, brödet sist och streckkoden mot dig eller allt huller om buller?
Streckkoden mot mig om jag har möjlighet (om inte Elias gör uppror i vagnen under tiden som jag står i kön eller något liknande). Bäst tycker jag om Coop Forum där man inte behöver bry sig om sånt tjafs. Man blippar och packar själv och viftar med kortet när man går ut.

Skrivet av barse klockan 06:26 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 28, 2005

Fredagsfyran v4 -05

Fredagsfyran om främlingsfientlighet:

1. Har du på något sätt drabbats av främlingsfientlighet?
Nej det har jag inte, om man inte räknar lite fördomar mot norrlänningar.

2. Är du engagerad mot främlingsfientlighet?
Inte aktivt i någon förening, men jag tvekar inte att säga vad jag tycker om jag hör någon som kläcker ur sig dumheter.

3. Hur bör vi hantera personer med främlingsfientliga åsikter?
Tala dem till rätta om det går. Dessutom ska mal aldrig låta de främlingsrädda ta över dagordningen. Jag tror att det i mångt och mycket handlar om att försöka styra in det officiella eller privata samtalet på konstruktiva och positiva spår.

Det är lätt hänt att man trissar varandra att börja uttrycka förakt och fördomar. (Det är också ganska lätt att testa. Börja prata om dåliga eller konstiga lärare som du hade i skolan när ni äter lunch på jobbet och du startar ett samtal som är mycket svårt att få stopp på. Alla kan säkert minnas någon trä-Hitler som gjorde konstigheter. Vips börjar alla vädra sina fördomar och sitt förakt.)

Vi kan också motverka främlingsfientlighet och fördomar genom att aktivt arbeta mot segregationen i samhället. Alla platser där små homogena grupper sluter sig samman är potentiella grogrunder för fördomar och främlingsfientlighet. Botemedlet är dialog och integration.

4. Vad är anledningen till att man blir främlingsfientlig?
Många som är främlingsrädda eller hyser fördomar mot människor som är annorlunda gör det därför att de sällan eller aldrig har lämnat sin invanda miljö. Främlingsfientligheten föds ganska ofta i små grupper som känner sig hotade. Man kan skapa en känsla av samhörighet genom att peka på "den andre" som varande ett hot eller bara en lägre stående varelse. Denna strategi används i de mest skiftande grupper. Rasister definierar sig själva med hat mot utlänningar, kommunister skapar sammanhållning genom sin aversion mot borgarsvinen och överklassgrupper klappar sig själva på ryggen och uttrycker sitt förakt mot politiker och ofrälse.

Skrivet av barse klockan 10:53 FM | Kommentarer (2) | TrackBack | Fyran och femman

januari 23, 2005

Femman v. 03

Ämnet för dagens femma ligger mig varmt om hjärtat.

1. Vilken var den första artist/grupp du vet med dig att du gillade?
Jag är ganska säker på att det var Janne Lucas Persson.

2. Vilken var den första skiva du köpte själv?
Om jag inte missminner mig så var det Speak & Spell (Depeche Mode-skivan med svanen i tyll), eller möjligen You and me both med Yazoo.

3. Hur var din första konsert?
Den måste ju ha varit bra eftersom jag fick en viss mersmak. Vad det var för konsert minns jag däremot inte.

4. När var du på konsert senast?
I onsdags när jag var och lyssnade på Elvis Costello i konserthuset.

5. Längst fram, längst bak, i mitten eller på sidan?
I mitten ungefär. Men det beror lite på vem det är som spelar också. På en konsert med Ray Anderson så satt jag på första raden precis mitt fram och kände wiskey-doften som kom ut ur trombonen när han spelade. Det var coolt, men ibland känns det lite för intimt att stå eller sitta längst fram. Jag gillar inte att boxas och brottas när jag går på konsert.

Skrivet av barse klockan 03:29 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 16, 2005

Festliga femman v02

Femman handlar idag om festliga polare, coola talanger och urflippningar.

1. Vem är den festligaste person du känner?
Mycket svår fråga! Jag har åtminstone två kollegor som är riktigt festliga, men på ganska olika vis. Dessutom har jag en gammal barndomskamrat som också är riktigt underhållande och på samma gång trevlig. Jag tror inte att jag vill utnämna (eller namnge) någon specifik person.

2. Vad är det sjukaste du någonsin gjort?
Jag vet inte om jag någonsin har gjort något sjukt. Jag har gjort många dumheter och ett par grejor som jag ångrar, men inget som jag skulle beteckna som sjukt.

3. Vilken är din coolaste talang?
Kanske att jag är rätt kvick på att lära mig nya grejor och på att lösa problem. Eller, nej förresten, min coolaste talang är att jag är den grymmaste brainstormaren som finns.

4. När flippade du senast ur?
Igår eftermiddag när jag klev på en plastburk som min son lekt med. Men det blev som vanligt en mycket kort urflippning bestående av ett morr, lite sammanbitna tänder och ett djupt andetag. Jag flippar väldigt sällan ur på riktigt.

5. Har du haft någon frisyr som verkligen inte var att leka med?
Eh, nja, jag har väl inte haft så mycket hår att leka frisyr med... När jag var 18 så hade jag värsta sjökapten-looken. Jag hade rödlätt helskägg, ovårdat hår, runda glasögon och rökte rak pipa.

Skrivet av barse klockan 04:31 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 14, 2005

Fredagsfyran v2 - 05

Fredagsfyran, denna vecka om resor:

1. Finns det någonstans du kan tänka dig att resa just nu?
Jodå, jag kan tänka mig att resa till en hel massa ställen. Om allt går som det skall så åker vi iväg till Namibia i slutet av våren.

2. Har de senaste händelserna påverkat hur du planerar ditt resande?
Nej det kan jag inte påstå. Visst är det sorgligt det som har hänt, men vissa saker (som naturkatastrofer av den här typen) kan man inte göra något åt. Visst går det att låsa in sig på sin kammare och vara rädd (eller alternativt ilsken på statsministern som inte skyddade oss), men jag tror att livet tyvärr också innefattar en del risker.

3. Vilka är dina bästa tips för semesterresor utomlands?
Försök komma ifrån de turistanpassade stråken och områdena. Ta en buss och ät på en restaurang som inte är till för nordeuropeiska turister. Prata med lokalbefolkningen om du får chansen. Dessutom kan jag rekommendera att läsa på lite grann innan resan. På en av mina tågluffar så hade jag dessutom med mig några romaner som utspelade sig på de platser som jag besökte. Det gav definitivt en extra krydda till resandet.

4. Skall man resa på egen hand eller med charter?
Det viktiga är väl att man reser om man har chansen. På egen hand kan vara mer givande, men det ställer också högre krav på anpassningsförmåga eller planering och framförhållande. Charter är praktiskt, även om man lätt luras in i en ombonad turistbubbla på resmålet som det kan vara svårt att ta sig ur.

Skrivet av barse klockan 10:00 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 09, 2005

Femman v. 01

Veckans Femman handlar om berömmelse och beundran.

1. Vilken nu levande, känd, svensk kvinna beundrar du mest och varför?

Första namnet som dyker upp i mitt huvud är Ann-Britt Grünewald. Jag tycker att hon är rak, ärlig och visar en varm medmänsklighet utan att vara blödig eller flummig.

2. Vilken nu levande, känd, svensk man beundrar du mest och varför?

Spontant så kom jag att tänka på Claes Borgström. Han verkar vara en skärpt snubbe med hjärtat på precis rätt ställe. Jag är glad att vi har honom som JämO.


3. Om du fick vara en nu levande, känd person för en dag; vem skulle du då vilja vara och varför?

Då skulle jag nog vara George Bush. Jag skulle förbereda mig genom att tänka ut en lömsk plan som jag sedan skulle sätta i verket när jag iklädde mig hans skepnad. Jag skulle börja med att se till att efterskänka alla skulder som diverse utvecklingsländer hade till USA, sedan skulle jag ringa upp Ariel Sharon och ta honom ordentligt i örat (och plocka hem alla vapnen i Israel, eller ännu bättre, ge över dem i FN:s händer). Jag skulle också ta ett allvarligt snack med Mahmoud Abbas för att understryka allvaret i situationen. Sedan skulle jag sparka alla hökarna i Vita huset, ringa upp FN och be om förlåtelse för alla dumheter och slutligen så skulle jag göra en TV-sändning där jag ber om världens förlåtelse och säger att jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att göra världen till ett bättre ställe. Jo, jag skulle se till att förbjuda eldvapen och SUV:ar också när jag ändå hade chansen.


4. Hade du någon särskild person, känd eller okänd, som förebild när du var liten?

Många. Bland annat några lärare och ett par församlingsassistenter. Min farmor var också en viktig förebild för mig. Men någon känd person kan jag inte påminna mig att jag hade som förebild. Förmodligen fanns det några men det är ingen som dyker upp i huvudet på mig just nu.


5. Om du blev utnämnd till Årets Populäraste Man/Kvinna, vad skulle du önska var orsaken till det?

Jag vet inte om jag skulle vilja bli utnämnd till Årets Populäraste Man/Kvinna. Vad skulle det vara bra för?

Skrivet av barse klockan 06:03 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 07, 2005

Fyra 1/05

Efter helgerna och allt som har hänt i världen så känns det lite svårt att börja om med bloggen. Bra då att mjukstarta med en Fredagsfyra.

1. Hur är ditt förhållande till vardagen? En gammal vän eller en fiende?
Vän, definitivt. Det vore ganska tråkigt om man kände att vardagen var ens fiende eftersom den för de allra flesta utgör större delen av livet.

2. Finns det någon tjusning med vardagen?
Visst finns det det. Business as usual är riktigt trevligt om man har intressant business att syssla med. Vardagen kan vara en tabula rasa som blir det man gör den till. Om man ser den som en boja så är risken stor att den också blir det. Se vardagen som en möjlighet i stället.

3. Har du något tips för hur man förgyller vardagen?
Finn din egen takt. Var inte rädd för att zooma in om du hittar något intressant att syssla med. Ha inte för stora krav på att prestera saker, koncentrera dig i stället på att finna ett bra flöde som gör dig fokuserad.

4. Måste man sträva efter någonting mer än vad vardagen har att erbjuda?
Vardagen erbjuder väl inte särskilt mycket. Ansvaret för att fylla dagarna med mening och innehåll vilar helt och hållet på dina egna axlar. Intresserar man sig för det som händer och det man sysslar med så behöver man inte oroa sig för att vardagen ska bli ointressant.


(Oj vilket bludder det blev. Det bara halkade ur mig helt oprovocerat. Nåja, jag låter det stå kvar ändå. Kanske underhåller jag någon med mitt ofokuserade flumsnack.)

Skrivet av barse klockan 11:03 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Fyran och femman

december 26, 2004

Femman v. 52

Femman handlar om julen (liksom fyran och förra veckans femma gjorde).

1. Hade du en god jul?
Jotack.

2. Vad tyckte du om årets julvärd? Är det viktigt vem det är?
Jag kollade inte på tv. Han är väl ganska menlös den där Kirchenfelderchen? Jag förstår inte vad det är som upprör folk.

3. Bästa julklappen, varför?
Carcassonne, the City! Därför att det är ett lyxigt spel i trälåda och därför att jag fick det av min älskade fru.

4. I Sverige firas ju julaftonen, så vad gjorde du på juldagen?
Firade jul igen. Det gäller att stå i om man ska hinna fira jul med alla släktingar...

5. Bandy, hockey eller rea; vad gäller på annandagen?
Vilodag. Fick lite besök på eftermiddagen.

Skrivet av barse klockan 07:34 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman

december 25, 2004

Fyran v52

Fyran handlar om jultraditioner den här gången.

1. Vad innebär julhelgen för dig?
Man får träffa släkt och vänner, äta julmat och sitta och jäsa framför tv:n. (Ungefär som vanligt alltså bortsett från julmaten.) Dessutom äter jag blöta (ljusugnsbröd doppat i varmt skinkspad) på julen, det gör jag inte under resten av året.

2. Hur skulle du vilja att julhelgen var?
Jag tycker nog att den är ganska bra som den är. Kanske skulle det kunna vara lite mindre stress och lite mindre fokus på att hitta de rätta julklapparna. Men själva julhelgen är nog rätt skön. I år skiljer den sig i och för sig inte så mycket från min vardag eftersom jag ändå är föräldraledig och hemma om dagarna.

3. Är traditioner viktiga?
Jovars. Det är ju ganska skönt med traditioner för man vet vad man kan förvänta sig. Däremot ska man nog inte ha för stora förväntningar på hur det ska bli. Uppstår det traditioner så får man vara glad över detta och om traditioner faller i glömska eller förlorar sin charm så ska man nog låta dem göra det. Dessutom kan det vara spännande och uppfriskande att bryta traditioner. Lite vardagsrevolution sådär.

4. Finns det någon jultradition du absolut skulle vilja slippa?
Hmm... Nej, jag tror inte det. Jag gillar alla jultraditionerna som vi har. Jo, förresten, julgranen kan jag gott leva utan, men det är inte så att jag absolut måste slippa den. Jag kan nog lätt stå ut med en gran om det kan göra nån annan lycklig.

Skrivet av barse klockan 09:06 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Fyran och femman