free page hit counter

april 11, 2006

Topp tre - Spelutvecklingsböcker

Entusiasmen för jobbet går, som allt annat, i vågor och för tillfället känns det förhållandevis roligt och inspirerande. Därför tänkte jag lista tre favoritböcker för den som antingen befinner sig i spelbranschen eller funderar på att ge sig in i den. Vassego:

3. Core Techniques and Algorithms in Game Programming av Daniel Sánchez-Crespo Dalmau.
En faktaspäckad och välskriven bok som håller en precis lagom nivå mellan översiktlighet och djup. I den här boken hittar man en i stort sett heltäckande genomgång av de tekniker som används när man programmerar spel nu för tiden. Om man vill börja utveckla spel och bara har råd med en bok så är det här ett rekommenderat köp.

2. Creating Emotion in Games av David Freeman.
En underbar bok för den som lära sig hur man gör spel som verkligen berör och rycker med sin publik. Trots att den känns ganska ostrukturerad på sina ställen så är boken en makalös idégenerator som man kan slå upp för att få nya infallsvinklar och grepp som skapar djup och känsla i de spel som man planerar eller arbetar med. Jag gissar att denna bok kan fungera precis lika bra för den som skriver manus till tv-serier, filmer eller den som knåpar på en roman och behöver nya idéer. En rolig och framför allt inspirerande bok.

1. Game Programming Gems (1-6). (Lite fuskigt kanske, men på första plats hamnar faktiskt en serie böcker.) Varje år i samband med Game Developers Conference så släpps en ny bok i serien och varje gång slås man av hur snabbt utvecklingen går i spelbranschen och hur många knivskarpa hjärnor som sitter och löser problem runt om i världens alla spelstudios. Varje bok innehåller ett femtiotal artiklar uppdelade i olika ämnen och nästan varje artikel är, precis som titeln antyder, en riktig juvel. Eftersom böckerna består av korta artiklar i stället för långa pratiga kapitel så kan man alltid plocka upp en Gems-bok och läsa en liten snutt när man får en lugn stund. Nästan varje gång drabbas man också av aha-upplevelser och lär sig nya saker.

Andra bloggar om: , , , ,

Skrivet av barse klockan 07:22 EM | Kommentarer (6) | TrackBack | Topp tre

februari 06, 2006

Torrt och livlöst hår?

Många av mina sökordsbesökare på bloggen kommer hit i jakt på frisyrtips, kanske beroende på att de hittar igen nåt gammalt inlägg om kändisfrisyrer eller nåt annat som jag skrivit om hår. För att ytterligare stärka min position på frisyrfronten så ber jag här, helt ogenerat, att få presentera topplistan över världens tre värsta diktatorsfrisyrer. Med sådana ostyriga hårtestar på huvudet så är det inte konstigt att folk börjar visa aggressivt och associalt beteende. Förmodligen kunde mycket lidande ha undvikits om vitamininstitutet i Schweiz hade börjat sina efterforskningar ett halvt decennium tidigare. Nåväl, här kommer listan:

3. Saddam Hussein. Vanligtvis en ganska välklippt och vardagligt grå herre (visserligen med en uppseendeväckande mustasch, men med en i övrigt rätt normal farbrorfrisyr) som, precis samma dag som USA och världens alla tv-kameror knackar på dörren (luckan?) har oturen att drabbas av århundradets "bad hair day". Kunde inte CNN ha skickat sminkösen i förväg eller åtminstone ringt upp honom så att han fick chansen att dra en kam genom luven?

2. Adolf Hitler. Mannen som gav fett och stripigt hår (och dödsläger) ett ansikte. Även på honom sitter det en tämligen surrealistisk mustasch uppkrupen på överläppen strax under näsan. Hade han levat så hade jag sagt: tvätta håret och skaffa dig ett riktigt jobb Adolf!

1. Kim Jong Il. Egentligen är det väl bara logiskt. En frisyr som perfekt avspeglar hans personlighet. Irrationell, galen och helt enkelt overklig. Den påminner lite grann om sånt där plasthår som dockor brukar ha. Kanske när Kim en hemlig dröm om att vara en barbiedocka? Det skulle faktiskt inte förvåna mig ett skvatt.

Andra bloggar om:

Skrivet av barse klockan 09:04 EM | Kommentarer (1) | TrackBack | Topp tre

november 20, 2005

Topp tre - Gratis

Gratis är ju som bekant gott, så därför vill jag ta tillfället i akt och göra en topp trelista på de gratisgrejor som jag tycker bäst om just nu. (Har du några andra topplistekandidater så får du gärna fylla på i kommentarerna, eller göra en egen topplista på din egen blogg.)

3. Gratis parkering för miljöbilar är ett bra initiativ. (Men Stockholm skulle kunna vara ännu bättre.)

2. Microsoft ger bort Visual C# Express (och J#, C++, VB, SQL och WebDeveloper också) helt gratis. För en månad sedan så kostade billigaste VC#-versionen runt tusingen, men nu kostar den noll. Man får dessutom använda den till att utveckla kommersiella produkter. Vad är haken? Samma som alltid, nämligen att man får sälja sin själ till Ballmer, Gates och gänget. Jag trodde aldrig jag skulle säga det här men jag gillar VC#Express skarpt och önskar att alla utvecklingsmiljöer jag jobbat i hade varit lika bra. Hurra för Microsoft!

1. Gratis muséer! Nu kan man gå in på ett intressant museum utan att behöva känna press på sig att man måste hinna gå igenom hela för att få valuta för pengarna. Man kan njuta av utställningarna i lagom takt och frossa i kunskap som man annars kanske inte skulle ha prioriterat. Ett museibesök räddar definitivt en gråkall söndageftermiddag (om man inte har biblioteksärenden eller kulturhusbesök på agendan vill säga).

Skrivet av barse klockan 02:07 EM | Kommentarer (8) | TrackBack | Topp tre

juni 02, 2005

Topp tre - ovanliga grejor i Windhoek

Efter några veckor i Namibias huvudstad så har det slagit mig att vissa saker som man är van vid hemifrån inte alls existerar i samma utsträckning här. Därför kommer här en topp tre-lista med saker som man väldigt sällan får syn på i Windhoek.

3. Sällskapsdjur - Jag har inte sett en enda hund i koppel sedan vi anlände. Ett par vakthundar och en herrelös hund har jag sett men inga sällskapshundar inne i stan. Inga katter heller för den delen.

2. Grafitti och hasch-klistermärken - Windhoek är en mycket prydlig stad och folk verkar vara stolta över detta. Trots att vi har åkt en hel del bil och beskådat diverse vägtunnlar och viadukter så har jag inte sett en enda liten fläck med klotter eller grafitti. Tydligen har namibierna bättre saker för sig.

1. Trafikvett och cykelhjälmar - Det verkar finnas en utbredd uppfattning om att man är osårbar i trafiken i denna stad. Visserligen är det ganska lugnt trafiktempo här om man jämför med många andra städer i samma storlek men folk verkar ändå göra saker i trafiken som man skulle baxna om man såg någon göra hemma. Dessutom är standardtiden för gröna gubben på övergångsställena ungefär två och en halv sekund. Vill man komma helskinnad över större trafikleder så måste man tjuvstarta.

Det som fick mig att förvånas mest var dock när våra grannar skulle skicka iväg ett flyttlass och en av killarna ställde sig på flaket på pickuptrucken för att hålla i det stora kylskåpet för att det inte skulle tippa i svängarna. Jag tittade storögt på när de drog iväg och tänkte att det väl var en engångsföreteelse, men senare samma dag såg vi en snubbe susa förbi på ett annat flak i 60 km/h med ena handen på en frysbox. Säkerhetsbälten och hastighetsbegränsningar verkar också vara något som innevånarna anser vara någon slags rekommenderade försiktighetsåtgärder för fegisar...

Skrivet av barse klockan 10:27 FM | Kommentarer (1) | TrackBack | Topp tre

maj 03, 2005

Topp tre - överskattade svenska komiker

Idag är det tisdag och det är dags för en topplista. Dagens tema är överskattade svenska komiker:

3. Hey Baberibagänget - Ytterligare ett bevis för att TV4 inte fixar att göra humorprogram. Nej du Scherman, fyran får se till att hålla sig till faddergalor, dokusåpor och Martin Timell-program för komedi det klarar ni inte.

2. Pontus "Pottan" Enhörning - Plump och otrevlig radiopratare som blivit tv-ansikte i Lantz och TeveTeve. Alla hans skämt känns grabbiga, ointressanta och tämligen unkna. Hans humor är inte ens provocerande trots ivriga försök. Ett får i ulvakläder.

1. Robert Gustafsson - Sverige har många komiker att vara stolta över och en lång tradition av utmärkt komedi och satir. Tyvärr verkar det ha blivit lite stopp i maskineriet under de senaste åren då jätteproppen Orvar korkat igen möjligheterna för nya begåvade talanger att ta sig fram. De simulerade hostattackerna, snubblingarna och de halvdåliga imitationerna börjar kännas riktigt gamla vid det här laget. Hans bäst före-datum gick ut för cirka tio år sedan vilket bara bevisas av att Lasse Berghagen verkar tycka att Gustafsson är höjden av humor. Robert Gustafsson är för komedin vad Bert Karlsson är för musiken.

Skrivet av barse klockan 09:20 FM | Kommentarer (8) | TrackBack | Topp tre

maj 01, 2005

Topp tre - hårdost

Jag tänkte skriva en snutt om Street idag på bloggen, men ändrade mig i sista sekunden. Jag blev överraskad av konformiteten som rådde på marknaden och både jag och sonen tröttnade ganska snabbt. Vad är meningen med en marknad som sägs vilja sträva mot att erbjuda originella designade produkter när det verkar som om alla försäljare ändå bara sneglar på varandras produkter? Graden av originalitet var skrämmande låg.

I stället blir det en liten topp tre-lista om hårdost. Här är mina tre favoriter just nu:

3. Herrgård - Vanlig Herrgårdsost har underbar konsistens och den där perfekta nötiga smaken och den känns på samma gång trygg och invand. En svensk klassiker!

2. Tête de Moine - En schweizisk hårdost med smak av valnötter och en lätt smörig konsistens. En fantastisk ost som dessutom har en egen webbsajt med flash-intro. Desutom betyder namnet "munkens huvud". Bara en sån sak!


Min egen hårdostfavorit

1. Comté - En underbar fransk ost som görs av mjölken från Montbeliard-kossor som betar på var sin egen hektar betesmark i Jurabergen. Osten smakar lite olika beroende på årstid och lagring, men hittar man en ordentligt lagrad vinter-Comté som har fått ligga och gotta till sig i tre år så har man en guldklimp. En sådan ost är nästan stenhård ute i de gulbruna kanterna och smakar tydligt av hasselnöt. Självklart finns det en webbsajt om Comté också.

Skrivet av barse klockan 02:48 EM | Kommentarer (4) | TrackBack | Topp tre

april 19, 2005

Topp tre tran-grejor

Idag blir det en liten topplista på bra grejor som börjar på Tran.

3. Tranås - Tänk om inte Tranås fanns. Vilket stort och konstigt hål det skulle vara där då.

Kenn Kiser
Foto: Kenn Kiser

2. Transibiriska järnvägen - Jättebra, jättelång järnväg som man kan åka om man gillar att åka länge på samma tåg.

1. Transvestiter - Vilken tråkig värld det skulle vara om inte transvestiterna fanns. Det är bra att folk vågar klä sig som de vill. Hurra för transorna!

Skrivet av barse klockan 09:09 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

april 12, 2005

Topp tre - dagens glada nyheter

Jag rafsar ner en snabb topplista idag så att jag hinner kolla på Jamie Olivers skolmatsbestyr. Temat för topplistan är helt enkelt dagens glada nyheter.

3. Carina har fått jobb.

2. Coop har fått rätt.

1. Anna har fått barn.

Skrivet av barse klockan 10:00 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Topp tre

april 05, 2005

Topp tre - gitarr

Precis som man kan känna igen en sångare på en skiva så kan man också känna igen vissa instrumentalister vars sound genomsyrar inspelningen med sin omisskännliga röst. Här är min topp tre-lista på gitarrister som man känner igen utan att de behöver öppna munnen:

3. Nick Drake visade att skillnaden mellan en riktig singer songwriter-trubadur och en trulig wannabee med ledsamma texter sitter i gitarrfingrarna. Mästerlig gitarrhantering parat med helt egna stämningar av gitarren resulterar i ett uttryck som ibland är vemodigt, ibland ljuvt och ibland rentav olycksbådande. Gitarrspelet är en helt omistlig del av hans musikaliska tilltal.

2. James Burton spelar virtuost, vackert och dessutom ganska atonalt på sina ställen. Burton bjuder på ett helt unikt gitarrspel som föll bägge Elvisarna på läppen.

1. Neil Young spelar gitarr som ingen annan. Hans ljud är helt omisskännligt och kan väl närmast beskrivas som spattigt, spretigt och oemotsåndligt medryckande på något obeskrivligt sätt. Om det är någon som har gjort sig förtjänt av att få spela elgitarr så är det Shakey. (Krya på dig förresten Neil.)

Skrivet av barse klockan 09:23 EM | Kommentarer (4) | TrackBack | Topp tre

mars 29, 2005

Topp tre - förkylningsdags

Fy bubblan för förkylning. Jag har varit risig i några dagar nu och det känns inte som om det blir bättre, men någon gång måste det vända. När man är frisk så tänker man inte på hur bra man har det. Det är så många grejor som man borde vara tacksam för som man bara tar för givet.

Här är min topp tre-lista på grejor som man inte uppskattar tillräckligt när man är frisk:

3. Att slippa snyta sig - När jag blir förkyld så går det åt massor av näsdukar. Eventuella utflykters längd begränsas av hur många näsdukspaket man kan proppa ned i sina jack- och byxfickor.

2. Smak och lukt - Det blir bara tråkigt att äta och dricka när man är förkyld. Det känns som att uppleva världen genom en gasmask. Stort minus!

1. Att vara pigg och alert - När man är frisk så tänker man sällan på hur skönt det är att slippa ha huvudvärk och vara trött. Man tar det bara för givet. Om man däremot är hängig så gör sig huvudvärken och tröttheten ständigt påminda och det enda man kan tänka på långa stunder är hur skönt det ska bli att kvickna till.

Skrivet av barse klockan 02:09 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

mars 22, 2005

Topp tre - företag som hatar barn (och barnföräldrar)

Det är trevligt att vara föräldraledig, men det finns också smolk i glädjebägaren. De allra flesta butiker, museer och andra offentliga platser i stan är barnvagnsvänliga och har personal som är trevlig och tillmötesgående mot familjer med små barn men det finns också undantag. Här kommer min topp tre-lista på de värsta barn-hatarna:

3. H&M på Hamngatan. Här skiter man högaktningsfullt i barnvagnar och placerar hyllor och klädhängare så trångt att det omöjligen går att ta sig fram. Särskilt trångt är det på avdelningen för barnkläder. Dessutom är det inte ovanligt att det står vagnar med ouppackade varor i vägen så att man får gå jätteomvägar för att komma fram. Sluta sälja barnkläder eller gör nåt åt kaoset H&M!

2. Baby Planet på S:t Eriksgatan. Kommer man in i butiken med en baby i magen så uppvaktas man som om man vore en kunglighet men har man däremot en barnvagn med ett barn i så behandlas man som (illaluktande) luft. Jag har gått från butiken ett antal gånger och varit arg för att jag har blivit så illa behandlad, men jag trodde att det var personalen som hade en dålig dag. När jag nämnde det på öppna förskolan så fick jag höra att jag var långt ifrån ensam om den upplevelsen. En mamma berättade till exempel att hon blivit utskälld av en expedit där. Sånt ska man inte behöva tåla. Ett tips till blivande föräldrar är att köpa barnvagnen någon annan stans. Ni blir visserligen väl behandlade när ni shoppar vagnen, men om den går sönder eller om ni behöver köpa något tillbehör så kommer ni att ångra att ni köpte den på Baby Planet.

1. Connex. Att ta sig fram i kollektivtrafiken med barnvagn är inte alltid roligt. Både barnvagnspassagerare och förare tenderar att bli ganska trötta på stillastående rulltrappor, nedkissade hissar och busschaufförer som har så bråttom att de nästan hinner åka iväg innan man kommit av bussen. När man då, trött och lätt irriterad, försöker att ta sig igenom spärrarna in eller ut ur tunnelbanan så är det sista man vill att bli snäst åt eller utskälld av någon trött spärrvakt. De senaste veckorna har beslutet att månadskorten måste detaljgranskas vid spärrarna gjort att jag fått en hel del oförtjänt ovett från spärrvakter (som säkert tycker lika illa om reglerna som jag). Jag vill inte bli illa behandlad när jag ska åka tunnelbana eller buss. Dessutom är den nya "hårda" biljettgranskningen en fars. Vem tror på allvar att de som använder sig av barnvagnsspärrarna fuskar med biljetterna? Min gissning är att mer än 99% av alla tunnelbaneresenärer med barnvagn har ett giltigt färdbevis. Det är ganska svårt att hoppa över spärrarna med en barnvagn under armen.

Dessutom måste jag passa på att utgjuta mig över den otroliga dumhet man har gjort när man inte har gjort barnvagns- och handikappingången med magnetremsa precis som de andra ingångarna. Detta skulle spara mängder med tid, frustration och arbete och jag kan inte tro att det skulle ha kostat mycket mer än de nuvarande plåtdörrarna. Men förmodligen har det suttit någon träig handelshögskoleekonom i någon styrelse och tänkt att man säkert kan fuska med breda spärrar och därför suboptimerat genom att i stället göra systemet manuellt. Nä, blä för Connex!

Skrivet av barse klockan 08:56 EM | Kommentarer (2) | TrackBack | Topp tre

mars 15, 2005

Topp tre - sociologer

Idag är det tisdag och det är dags för en topplista igen. Ett topplisteämne som länge har försummats är sociologin så därför kommer här en topplista på mina favoritsociologer:


3. Pierre Bourdieu - Var en briljant samtidsforskare med ett skarpt öga för de underliggande strukturer. Han beskrev bland annat det kulturella kapitalet i olika miljöer och hur den härskande klassen reproducerar sig och trots detta påstår att samhället präglas av social rörlighet.


2. Theodor Adorno och Max Horkheimer - Portalfigurer för Frankfurtskolan som skrev Upplysningens dialektik tillsammans. Bitskt, klarsynt och bra.


1. Zygmunt Bauman - Bauman har alltid den svage som utgångspunkt för sin forskning. Skärskådade modernismens roll som förutsättning för förintelselägren. Sägs ha myntat begreppet postmodernism och beskrev detta som en befrielse från dogmer och färdiga svar.

Skrivet av barse klockan 05:00 EM | Kommentarer (3) | TrackBack | Topp tre

mars 08, 2005

Topp tre - Penisbonus

Idag på den internationella kvinnodagen så tänkte jag passa på att tacka alla inblandade (ni vet vilka ni är!) för den kvotering och de förmåner som jag har åtnjutit eftersom jag föddes med snopp.

3. Mer taltid. Eftersom jag är kille så förutsätts det att det jag säger är viktigare än det tjejerna försöker säga. Därför har jag under hela min uppväxt och utbildning fått uttrycka mina åsikter och helt enkelt babbla mer, både i klassrummet och på arbetsplatsen.


2. Bättre karriärmöjligheter. Eftersom jag hade förmånen att födas med en x- och en y-kromosom så har jag långt större möjligheter att själv välja min karriär. Jag skulle till exempel kunna jobba som präst, rabbi eller imam om jag bestämde mig för det och vägen in till de "viktiga" posterna i näringslivet och politiken är helt öppna för mig. Styrelsemöte i herrbastun? Räkna med mig!


1. Mo' money! Det här är det bästa med att ha pillesnopp. Man får mer pengar i plånboken varje månad, Även om man gör precis samma jobb som brudarna!

Skrivet av barse klockan 05:07 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

mars 02, 2005

Topp tre - John Constantine

Att sätta träbocken Keanu i rollen som John Constantine måste vara årtiondets sämsta rolltillsättning. Vem som helst hade passat bättre i rollen än Keanu "pretty boy" Reeves. Därför kommer här topp tre-listan på skådespelare som skulle ha passat betydligt bättre i rollen.


3. Ralph Fiennes - Britt, rutinerad skådis, bra på att spela elakingar.


2. Robert Carlyle - Britt, bra skådis, ingen tråkmåns som Keanu, rätt feeling.


1. James Marsters - Det självklara valet. James är John Constantine. Vad var det som gick snett?


Den här gången blir det en liten bubblare också. Om Micke hade pluggat in en skön cockneydialekt så hade han regerat fett på castingen.

Skrivet av barse klockan 02:45 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

februari 25, 2005

Topp Tre - Kändisfrisyrer i riskzonen

Idag skippar jag nog fredagsfyran (som handlar om heminredning som väl inte är min paradgren precis) och ägnar mig åt en topplista i stället. Jag kör vidare på frisyrer så temat för listan blir: Topp tre - kändisar som jag inte skulle kunna hejda mig från att raka håret av om jag träffade dem i fyllan med en fulladdad rakapparat.Foto: Thord Lindgren
3. Brolle Jr - Den där tofsen i pannan bara tigger om att bli avverkad. Brolle verkar vara en skön kille med en grym pipa, men frisyren kommer direkt från helvetet.


Foto: Roberts mamma?
2. Robert Wells - Kom igen, vem skulle inte raka håret av honom om den fick chansen?


Foto: Curt Kvicker
1. Göran Greider - Jag har massor av respekt för Göran och han verkar vara en mjuk och snäll kille under den ibland lite buffliga ytan, men rakapparaten skulle gå glödhet om jag kunde tränga in honom i en mörk gränd.


UPPDATERING: Jag glömde att säga att det är helt okej att göra en egen lista som kommentar eller som eget inlägg med ping hit. Men kom ihåg att lämna Elisabeth ifred.

Skrivet av barse klockan 01:25 EM | Kommentarer (20) | TrackBack | Topp tre

februari 22, 2005

Topp tre - Bondespel

Om du har tröttnat på Nya Bondespelet och letar febrilt efter något nytt så är tisdagens topp tre-lista något för dig. Här är topp tre - brädspel med jordbrukstema:


3. Settlers of Catan - Jordbruk, byteshandel, bråk om ytor och ett visst mått av elakhet.


2. Carcasonne - Ett ord: bondekrig!


1. Puerto Rico - Inte bara det bästa spelet med jordbrukstema utan också ett av de bästa brädspelen över huvud taget.


Puerto Rico kändes som en självklar etta men det var svårt att ranka tvåan och trean. Carcassonne knep andraplatsen mest på grund av att det är så lätt att lära sig och att det går fortare att spela än ett parti Settlers. Settlers är å andra sidan ett mycket välbalanserat spel som nästan alltid är riktigt rafflande ända till slutet. I Carcassonne händer det ganska ofta att någon spelare drar ifrån rätt så ordentligt ganska tidigt och då tappar spelet lite av sin spänning (utom de gånger då det är jag som drar ifrån förstås).

Skrivet av barse klockan 10:04 FM | Kommentarer (48) | TrackBack | Topp tre

februari 18, 2005

Topp tre - filmer med kaniner

Det finns några väldigt bra filmer med kaniner i viktiga roller. Här är, i min mening, de tre absolut bästa kaninfilmerna:


3. Monty Python and the holy grail - Filmhistoriens farligaste kanin. I denna film får man lära sig att aldrig underskatta en lurvig morotsätande mördarmaskin, hur gullig och liten den än är.


2. Watership down - En riktig snyftare med bra musik. Den här filmen var den första film som jag grät riktigt ordentligt när jag såg. Jag måste ha varit i 12-13-årsåldern och såg filmen på stans coolaste ungdomsgård (CeGe) och försökte förgäves dölja mitt hulkande. De coola snubbarna (16-åringarna) höll inne med gråten, avgav några råa kommentarer och lämnade salongen när det blev för hjärtskärande och gick ut för att röka.


1. Donnie Darko - En av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier. Den som har missat Donnie Darko har missat en av 2000-talets bästa filmer och dessutom den läskigaste och sorgsnaste kaninen genom tiderna. Dessutom har jag aldrig sett Patrick Swayze i en sådan klockren rollbesättning som här.
(Filmen finns förresten att köpa på Ginza för ynka 49 kronor.)

Har jag missat någon kanin eller tycker du helt annorlunda? Gör en egen topplista då eller berätta åtminstone vad som är fel med min.

Skrivet av barse klockan 10:06 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

februari 15, 2005

Topp tre - Luktisar

Det är tisdag och då är det som vanligt dags för en topp tre. Denna veckas lista gäller de tre godaste luktis-lukterna:


3. Körsbär


2. "Grape stuff"


1. Popcorn

För den som undrar vad luktisar var så kan jag berätta att det var en sorts klistermärken som fanns på 70-talet när jag var barn. Man skrapade frenetiskt med nageln på klistermärket, satte näsan mot märket och snortade för glatta livet och om klistermärket var någorlunda nytt och inte utslitet så fick man känna en doft av till exempel läder, persika, cola, skelett, motorolja eller skunk ("scent-sational!"). Det har hänt en hel del på underhållningsfronten sedan dess (färgfilm, popmusik, xbox etc.), men när jag var liten så var luktisar ungefär det roligaste man kunde hålla på med. Om det är någon som undrar hur luktisar fungerar och var uppfinningen kommer ifrån så kan man läsa det
här.

Tycker du att min topplista är helt åt skogen så kan du skriva en egen lista som kommentar eller helt enkelt bara göra en ny lista på din blogg och skicka mig ett trackback-ping. Har du glömt bort vilka lukter som fanns så kan du hitta en bra lista här.

Skrivet av barse klockan 09:09 EM | Kommentarer (8) | TrackBack | Topp tre

februari 12, 2005

Topp tre - vildvuxna trilogier

Ny topplista och denna gång handlar den om trilogier med fler än tre delar. Här är min topp tre-lista:

3. Brentfordtrilogin - Hem till gården möter Arkiv X. Jag kan inte undgå att charmas av berättelserna om farbröderna Pooley och Omalley. Det är en serie mustiga skrönor om gubbar som lurar varandra på pengar, sparkar Dimac och räddar världen för att sedan avsluta dagen på den lokala puben. Kan det bli bättre?

2. Stiftelsetrilogin - Politisk thriller som sträcker sig över hundratals år. George Lucas snodde både ett och annat från Asimovs stiftelsetrilogi när han skrev Stjärnornas krig.

1. Jersey-trilogin - Kevin Smiths mästerliga filmserie som handlar om livet i New Jersey och i livet i största allmänhet. Spännande karaktärer, bra dialog, skön humor och ordentliga pluspoäng för alla trådar som löper mellan filmerna.

Haka på och skriv en egen om du tycker att din lista är bättre eller om du har något att invända mot min.

Skrivet av barse klockan 10:22 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

februari 08, 2005

Topp tre - kungliga frisyrer

Det är tisdag och det känns som att det är dags för en topp tre. Varför inte smida medan järnet är varmt. Här kommer en topp tre med konstiga kungliga frisyrer:

3.
    Drottning Elizabeth I

2.
    Prinsessan Leia

1.
    Don King


Tycker du helt annorlunda? Gör en egen topplista då och skicka mig ett ping!

Skrivet av barse klockan 09:29 FM | Kommentarer (1) | TrackBack | Topp tre

februari 04, 2005

Topp tre - program i P1

Jag gillar public service och mest av allt så gillar jag P1. P1 har fått en oförtjänt tråkmåns-stämpel och därför tänkte jag skriva en topp tre-lista över mina favoritprogram i ettan.

Topp tre - Program i P1:

3. Släktband - Mumma för släktforskningsnördar.
2. Spanarna - Zeitgeist!
1. Ring P1 - Underhållande, allmänbildande och ibland upprörande.


Som vanligt så är det trevligt om du skriver en egen topplista som kommentar eller som eget blogginlägg med en trackback.

Skrivet av barse klockan 10:30 FM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre

februari 02, 2005

Topp tre - Postorderkataloger

Det görs för lite topplistor nu för tiden. För att försöka råda bot på detta så har jag skapat en ny kategori inlägg i bloggen som heter topp tre.


Här är min topp tre - postorderkataloger.

3. Clas Ohlson - Gubbdagisets egen bibel.

2. Kjell & Company - Uppstickaren från södra Sverige.

1. Elfa - Kungen av kataloger. Tung, dyr och innehållsrik.


(Kommentera eller trackbacka gärna om du tycker annorlunda, om du håller med eller om du vill lämna din egen topplista.)


UPPDATERING: Kjell & Company, som jag skrev var från södra Sverige, ska öppna en butik i Forum Nacka den 11:e februari! Allt mitt (och andras) tjat har gjort verkan, eller så har sörlänningarna bara insett att det bor folk här uppe i stockholmsregionen också.

Skrivet av barse klockan 08:20 EM | Kommentarer (0) | TrackBack | Topp tre