free page hit counter

februari 28, 2006

Photoshopfest

Hos The story of my life... Emma hittade jag en länk till FluidEffect som är en byrå som specialiserar sig på digital bildbehandling och retusch och för mig som (relativ) lekman så verkar de vara riktiga hejare på Photoshop. Precis som Emma säger så är före- och efterbilderna värda att kolla in. Klicka på 'portfolio' så hittar du bilderna.

Jag kan knappt titta mig mätt på deras retuscharbeten. Först och främst så slår det mig hur van man har blivit vid att nästan alla bilder man ser i tidningar är hårt efterbehandlade. Man blir i stället förvånad när man får se hur den där kändisen ser ut i verkligheten, utan den förskönande digitalfernissan. Dessutom förundras jag över vilka grejor det är man väljer att ta bort (bortsett från reflexer och skuggor). Är det verkligen så osexigt och fult med knän och armbågar, och vad är det för fel på rynkor egentligen? Vissa av bilderna blir rent av skrattretande när man bläddrar mellan före- och efterläget. Vem tror egentligen att en kvinna eller man i 50-årsålder har en hy som en spädbarnsrumpa? Nä, nu är jag trött på barbiedock-stilen, nu får ni hitta på något nytt att göra med Photoshop.

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 09:45 EM | Comments (12) | TrackBack | Omvärlden

AutoHotkey - Ett guldkorn!

I det allra första numret av tidningen Make så skriver Mark Hurst en veritabel hyllningssång till ett Mac-program som heter TypeIt4Me. Programmet ligger och smyger i bakhuvudet på datorn och varje gång som det känner igen en på förhand bestämd teckenkombination som avslutas med ett mellanslag eller ett skiljetecken så passar det på att snabbt som attan byta ut förkortningen mot en fullständig fras av något slag.

Mums filibabba tänkte jag, som av ergonomiska och hastighetsmässiga skäl gärna undviker att flytta min högerhand till musen så mycket det bara går. Tyvärr var PC-programmet som han rekommenderade som alternativ inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Dessutom är både Mac- och PC-programmen kommersiella program som kostar en förhållandevis saftig slant att registrera. Därför gav jag mig ut på programletarstråt och det dröjde inte länge förrän jag hittade vad jag sökte...

AutoHotkey är ett oerhört kraftfullt makroprogram som, förutom tangentbordsmakron också klarar av att styra nästan allt som går att styra i Windows. Dessutom är programmet, hör och häpna, riktigt enkelt att komma igång med. Man skriver bara en rad i inställningsfilen för varje förkortning och ber programmet läsa om inställningarna så funkar det.

En vanlig rad kan till exempel se ut så här:
::ahr::<a href="" target="_blank"></a>{Left 22}

När jag sedan skriver ahr och trycker mellanslag så ersätts bokstäverna med texten som står efter det andra semikolonparet och sedan backas markören 22 steg så att jag hamnar mellan citationstecknen efter href. Jättepraktiskt om man skriver blogginlägg varje dag!

Jag har bara börjat skrapa på ytan vad gäller AutoHotkeys potential, men det känns redan som att det blir ett program som jag kommer att tycka mycket om. Att det dessutom är GPL-licensierat och därför är både gratis att ladda ner och använda och dessutom är fritt att själv modifiera (om man är lagd åt det hållet) gör inte saken sämre. Får du skrivkramp och eksem av att skriva samma fraser (e-postadress, bloggadress etc.) dag ut och dag in till leda så är detta definitivt ett program för dig.

Om du däremot har oturen att köra Mac så får du tyvärr hålla tillgodo med Typeit4me och pynta cirka 250 spänn för nöjet. (...om du inte är en hejare på att porta program mellan osX och Windows förstås. Källkoden är ju som sagt fri!)

Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse klockan 09:10 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

februari 26, 2006

Dra- och släppstöd på Bloglines!

I fredags introducerade Bloglines dra- och släppstöd i sitt onlineinterface. Nu kan man sortera om sina nyhetsflöden där nästan lika enkelt som man sorterar om i startmenyn i Windows eller bland bokmärkena i sin Opera-webbläsare. Ett riktigt lyft. Nu ska här storstädas!

Skrivet av barse klockan 08:07 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Slaskrensning

Dags igen för lite blandade grejor som inte passar in någonstans.

 • Hewlett-Packard har visat upp ett kaffebord som är en pekskärm. Tanken är att man ska kunna använda bordet för att kunna sitta och rita fina UML-diagram tillsammans eller som ett slags interaktivt brädspel. För mig så känns det här helt rätt. Datamodellering och brädspel är vad min vardag till största delen består av. Kanske skulle man kunna specialbeställa ett nytt skrivbord till jobbet som funkar på samma sätt?

 • Shamus Young har skrivit en suverän tutorial till hur man gör en terrängmotor.

 • På Parallax diskussionsforum snackas det en hel del om Propellerprocessorn. Hydra game system (som är någon slags uppföljare till LaMothes XGS) baserar sig på propellern och verkar också högintressant. Förhoppningsvis kommer det mer information (och priser) inom kort.

 • Jag har börjat plugga anagramstationskartan (eller faktiskt mest bara fnissat åt den). [Via: mymarkup.net]

 • Opera släpper en ny testversion av browsern varje fredag. Hur länge har detta pågått och varför har jag inte hittat det förrän nu? Det känns som att man alltid är hopplöst efter, hur mycket man än försöker hänga med. Kanske om man hade en text-to-speech-grunka som viskade RSS-flöden i örat på en medan man sov...

 • En bra trimmguide till WindowsXP. Det kan aldrig gå för snabbt.

 • Ett nytt initiativ på Sveriges lilla blogghimmel är Dagens blogg. Det ska bli intressant att se hur den utvecklas (och om den överlever). Den första bloggpresentationen kneps välförtjänt av Annica Tiger.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Skrivet av barse klockan 07:26 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet
 • Guuuuld!

  Det kanske inte var världens roligaste hockey i alla studer från Tre kronor, men vad gör väl det? Slutminuterna var åtminstone alldeles tillräckligt spännande. Grattis Sverige, grattis Tre kronor!

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av barse klockan 04:21 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden

  februari 25, 2006

  Fredagsfyran v08 -06

  Tema: Bröllop

  1. Hur ser du på äktenskapet?
  Allvarligt. Det är en bra grej, att lova varandra trohet inför Gud, vänner och familj och jag tycker inte att man ska ta lätt på det. Vill man bara ha en rolig fest så finns det flera andra bra teman att välja på. Maskerad kanske?

  2. Hur många bröllop har du varit på?
  Typ 15 stycken tror jag.

  3. Har du varit med och fixat ett bröllop?
  Inget annat än mitt eget (vad jag kan minnas åtminstone). Lite spexgrejor har jag varit med och fixat, men jag har inte varit toastmaster eller festansvarig på någon annans bröllop.

  4. Är du en sådan som skulle kunna hålla tal på bröllopsfesten?
  Om jag kände mig tvungen. Jag har ganska ordentlig scenskräck men jag kan, om det behövs, hålla den i schack under en begränsad tid. Däremot skulle jag nog gå och gruva mig för talet flera dagar eller veckor innan, så om jag kan framföra min hyllning på något annat sätt än med ett tal så gör jag gärna det.

  Andra bloggar om:

  Skrivet av barse klockan 02:12 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

  februari 24, 2006

  Bloggsverige växer

  Den som är uppmärksam har säkert märkt att det står "3000+ svenska bloggar" i den lilla menyn på Nyligen i stället för "2000+..." som det stod för inte så länge sedan. Jag tror dessutom att blogghobbyn fortfarande bara är i sin linda. Om ett par år, när Aftonbladet (och/eller Expressen eller någon annan stor aktör) har lanserat gratisbloggar för sina läsare så kommer det hela att explodera. Jag tror fortfarande att de flesta som bloggar nu i Sverige är early adopters och att chansen för ett riktigt Allsång på Skansen-stort genombrott är tämligen hög.

  Kanske blir det en ordentlig rush när nästa version av Internet Explorer (och Windows) ska spridas över datorsverige som en farsot. I IE7 finns nämligen stöd för läsning av RSS-flöden vilket förhoppningvis betyder att vanliga svenssontyper börjar läsa bloggar och nyhetssajter på ett, för dem, helt nytt sätt. Vem vet, kanske Microsoft har smugit in ett bloggverktyg i Vista också? (Givetvis låst till MSN Spaces då.)

  3000+ bloggare och säkert minst lika många som läser bloggar. Undrar hur lång tid det dröjer innan denna målgrupp är tillräckligt stor i Sverige för att det ska börja dyka upp tidningar eller tv-program som handlar om bloggar och bloggning?

  Skrivet av barse klockan 07:40 EM | Comments (2) | TrackBack | Bloggar

  februari 23, 2006

  Grattis Curlingtjejerna (och Acuvue)!

  Musikvideon med Hammerfall och curlingtjejerna måste vara årets stora reklamjackpot. Först sprids videon med blixtens hastighet mellan nätets alla stora buzz-sajter och sedan går curlingtjejerna och vinner OS-finalen. Tjugo minuter senare visas videon på svt och Acuvue får ovärderlig reklamtid på public service-tv. Det lär skålas och hurras på både mediabyrån och hos kontaktlinstillverkaren i kväll.

  Det var en extremt rafflande final förresten. Roligt att Sverige är bäst i världen (på ytterligare en grej). Ingen slår curlingtjejerna!

  Skrivet av barse klockan 09:19 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

  Aaaa guhaaaa aaaaa uhaa aar rrrrnnn!

  UUUHHHGGG-rrrr!

  Skrivet av barse klockan 01:37 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

  februari 19, 2006

  Le Vase

  UPPDATERING: Det var tydligen fejkat. Ett gammalt aprilskämt som låg kvar på nätet. (Tack Dara för att du påpekade det för mig!)

  Belgiska forskare har lyckats läsa av 6500 år gamla ljud, närmare bestämt människoröster och skratt, från en kruka med hjälp av modern teknik. Ljuden fastnade i krukan när vibrationerna fortplantade sig i drejverktygen och bildade ljudspår i krukan liknande de som finns på vanliga lp-skivor. Här kan man höra hur det lät.

  Inspelningen låter, trots att den knastrar, väldigt bra och man kan tydligt urskilja någon slags dialog och slutligen ett varmt, kluckande skratt. Det verkar som man hade det ganska trevligt på den tiden och det känns fantastiskt att sitta här, en massa tusen år senare, och lyssna på deras röster. Jag tror inte att vi människor har förändrats särskilt mycket sedan dess. Samhället och vårt gemensamma kunskaps- och kulturarv må ha tagit sjumilasteg framåt(?) sedan dess, men vi som enskilda personer är nog inte särskilt olika de som levde för sex tusen år sedan.

  [Via: Make: Blog]

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av barse klockan 10:09 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

  Glasbruket

  Efter att äntligen ha tagit sig igenom Judas Unchained (som förresten rekommenderas å det varmaste) så var det skönt att sätta tänderna i något lite mer lättuggat. När jag var hemma i Västerbotten i julas så satte min pappa ett par böcker i händerna på mig och sa att han trodde att jag skulle gilla dem. Böckerna jag fick var "Glasbruket" (som finns på bokrean i kartonnage med ISBN: 9172635592) och "Kvinna i grönt" (ISBN: 9172636122) skrivna av Arnaldur Indridason. Han hade helt rätt.

  Det var ett tag sedan jag läste deckare och det var med glädje och njutning jag återsåg genren. (Anledningen till att jag valde att läsa just dessa böcker var, förutom genren framför allt formatet. Tunna pocketböcker är betydligt bättre lämpade för min korta resväg med tunnelbana än de sedvanliga tegelstenarna som jag brukar belasta min jackficka med.) Bokserien handlar om en ensamstående, äldre polis med utflugna barn (någon som känner igen receptet?) men där slutar också de flesta likheterna med de andra Wallandrarna och Van Veeterarna. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson befinner sig i en betydligt mörkare och kanske också mer verklighetstrogen miljö än de andra farbröderna. Författaren Indridasons Reykjavik skildras som en tämligen otäck plats där samhällets mörka baksida ofta skiner igenom den tunna ytan, inte minst via huvudpersonens utslagna och knarkande dotter.

  Språket är ganska korthugget och berättandet är rakt på sak, ibland på bekostnad av miljöbeskrivningarna som ibland lyser med sin frånvaro. Trots bristen på beskrivningar av platser och människor så fungerar hans berättelser ypperligt. Dramaturgin är det absolut inget fel på och hans tempo, eller ska man säga känsla för historiens rytm är klockren. Man fyller själv på med de bilder som saknas och ofta känns den avskalade berättarstilen mer som en frihet än som en brist.

  Missa alltså inte detta bokreafynd (Bokus tar 44 kr för Glasbruket och Akademibokhandeln tar 69 för kvinna i grönt, bägge i kartonnage) eller ännu bättre: köp pocketupplagan och knöla ner i jackfickan så kommer resan till och från jobbet att försvinna som i en tung isländsk dimma.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av barse klockan 09:53 EM | Comments (0) | TrackBack | Böcker

  Parallaxeffekt

  Stencoola företaget Parallax (som bl.a. tillverkar Boe-Bot och dessutom har förvärvat rättigheterna till den snabba och flexibla mikrokontrollerfamiljen SX28/48/52) har lyft på locket och visat upp sitt alldeles egenutvecklade 8-pipiga propellerchip som, om det håller vad det lovar, kommer att krossa allt motstånd i sin prisklass. Chippet är en mikrokontroller med åtta kärnor som var och en tuffar på i cirka 80 Mhz vilket i slutändan resulterar i ungefär 160 MIPS.

  Det intressanta är dock inte främst den blodiga prestandan utan i stället de färdiga byggblocken som Parallax bjuder på. Bland annat finns det byggobjekt för sensorer, stegmotorer, PS/2-mus och annat gôtta. Dessutom kan man plocka in ett byggblock som låter chipet generera TV-signal eller VGA-signal. Vill man skoja till det rejält så kan man till och med låta chipet emulera en liten radiosignal för att sända TV-bilden till närmsta teveapparat, helt utan externa kretsar. Allt sker i chipet.

  Senare under året, när de färdiga kretsarna börjar komma ut på marknaden tror jag att vi kommer att få se ett helt gäng fräcka hembyggen...

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av barse klockan 07:32 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

  Jag vill bo i en svamp undervattensstuga

  Lloyd Godson heter en snubbe som vann Australian Geographics tävling "Live your dream - Wildest Adventure" med sitt tävlingsbidrag som i princip går ut på att han ska bo i ett hus under vattnet en längre tid. Huset kommer att vara ett nästan helt slutet ekosystem, om man bortser från dricksvattnet och syret som till viss del kommer att utvinnas ur sjövattnet med hjälp av ny och spännande teknik. Han kommer också att få syre (och mat) ur växterna som han ska odla där nere i djupet.

  Tycker man att det låter lockande att bo under ytan så finns det möjlighet att testa på livsstilen i Utter-Inn i Västerås innan man slår till och köper sig ett radhus där nere.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av barse klockan 06:15 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

  februari 17, 2006

  Fredagsfyran v07-06

  Fredagsfyran

  Tema: Kläder

  1. Hur ofta köper du kläder?
  Allt för sällan.

  2. Vad tycker du om din klädstil?
  Illa tyvärr. Jag bryr mig alldeles för lite om hur jag ser ut.

  3. Brukar du köpa kläder av något speciellt märke?
  Nix. Däremot gillar jag snygga kläder. Jag brukar inte köpa kläder med märken på och om jag skulle göra det så skulle jag nog sprätta bort märkena. Jag vill inte gå omkring med reklammärken på mina kläder.

  4. Brukar du skänka kläder?
  Tyvärr inte. Vanligtvis slänger jag kläder för att de har gått sönder. Ibland lägger jag kläder i en påse för vidare transport till Myrorna men det brukar sluta med att den hamnar i grovsoprummet på grund av klädernas bristande kvalitet och min brist på ork.

  Skrivet av barse klockan 02:21 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

  februari 16, 2006

  Frustrerande (och roligt) spel

  Jag försöker och försöker, men jag lyckas inte komma förbi 20-bollarsgränsen i Ball Trap. Det slutar alltid med att jag blir så frustrerad att jag morrar och stänger ner webbläsarfönstret, men så fort jag har lugnat ner mig så blir jag sugen på att spela igen och surfar dit igen. Har du tillräcklig split vision för att klara nivån med 25 bollar? Det har nog inte jag...

  Skrivet av barse klockan 09:54 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

  Beatles + Beastie Boys = Jättebra!

  När jag var liten så experimenterade jag, som så många andra barn, med att blanda ihop häxbrygder bestående av diverse smaskens. Tanken var att om man blandar flera goda saker så blir slutresultatet supergott. Så var tyvärr nästan aldrig fallet utan i regel blev det i stället en oätlig sörja av det hela.

  Den här gången har superblandningen dock lyckats. Mannen som har rivit av mästerstycket kallar sig dj BC och resultatet heter The Beastles, en superb blandning av Beatles och the Beastie Boys. Två album finns att ladda ner (med hjälp av bitTorrent).

  Andra bloggar om:

  Skrivet av barse klockan 05:06 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

  februari 15, 2006

  Opera till Nintendo DS

  Opera meddelade idag att deras webbläsare kommer att släppas till Nintendo DS. Vilken grym kombination! Världens bästa webbläsare på ett wlan-kapabelt fickspel från världens vassaste speltillverkare.

  Tidigare idag läste jag också om DSOrganize som är ett program som ger DS:en PDA-funktioner som kalender, adressbok och handstilsigenkänning på pekskärmen. Samme programmerare har också gjort en mycket bra mediaspelare till maskinen som bland annat spelar .ogg, .mp3, .divx, .avi och ett gäng andra film och ljudformat.

  Skrivet av barse klockan 10:30 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

  Bli nummer 1000

  Uppropet mot intolerans, rasism och våld som jag skrev om för några dagar sedan har snart samlat 1000 namnunderskrifter. (Senast jag kollade så stod räknaren på 975.)

  Du kan bli nummer 10002000 om du snabbar dig. Du kan dessutom på köpet bli den första cykelreparatören, borgerliga politikern, diskaren eller laboratorieassistenten som skriver på om du lägger på en rem!

  UPPDATERING: Jahapp, då var 1000-gränsen nådd. Grattis till Jonas Larsson som knep den platsen.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av barse klockan 08:58 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

  Nunsploitation

  Efter att den tidigare bristen på vampyrfilmer nu har åtgärdats så kanske det är dags för ett par ordentliga nunsploitationrullar? Jag hade inte ens hört talas om genren förrän en kollega gjorde mig uppmärksam på dess existens för ett par veckor sedan. Jag trodde att det var ett ganska litet nischfenomen, men det finns tydligen folk som uppskattar sånt även här.

  Om det inte blir nunsploitation som blir nästa filmgenre som slår i Sverige så kanske man kan hoppas på hixploitation (om inte Pistvakt redan räknas som tillhörande den genren) eller kanske en svensk superhjältefilmtrend?


  UPPDATERING: Äh, jag kom på att om det är något vi inte lider brist på i Sverige så är det väl hixploitation. Stefan & Krister, Eddie Meduza, Pistvakt, Åsa-Nisse, Edvard Persson, Bröderna Djup... Listan kan göras hur lång som helst.


  Läs mer om exploitationfilm här
  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av barse klockan 02:04 EM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

  Äntligen lite humor

  Som svar både på muhammedbilderna och på den anti-judiska satirteckningstävlingen som anordnas av en iransk tidning kommer nu Israely Anti-Semitic Cartoons Contest. [Via: BoingBoing] Den judiske serietecknaren och förläggaren Amitai Sandy anordar tävlingen för att visa alla att ingen kan teckna upprörande och judehatande satir lika bra som judarna själva. "No Iranian will beat us on our home turf!" skriver han. Den 5:e mars är deadline för tävlingen och därefter kommer vinnarna att visas upp i Tel-Aviv.

  Här är äntligen ett initiativ som kan hjälpa till och lätta lite på trycket. Det är först när någon vågar ta ett steg tillbaka och driva med sig själv som saker och ting kan återfå lite av sina rätta proportioner. Personligen tror jag att Gud överlever att skrattas åt (och mycket mer än så) och att alla som känner att de måste beskydda sin gud, sitt folk och sin religion från förlöjligande bara gör situationen än mer förlöjligande. Tävlingen visar på storsinthet, självinsikt och ett stort mått av humor. Amitai Sandy är i mina ögon en sann hjälte.

  Det vore underbart om exempelvis Al Jazeera kunde haka på och göra ett satirprogram som driver med den muslimska världens självbild och fördomar. Vi behöver mer humor här i världen. Bland annat är vi i västvärlden ganska okunniga om muslimsk humor. Min enda kontakt med denna är historierna om Mulla Nasruddin (som är muslimernas form av Bellmanhistorier ungefär).

  Tills dess att situationen lugnar ner sig får man väl skaffa en sån här tröja och hoppas på det bästa...

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av barse klockan 11:00 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

  februari 14, 2006

  En liten god gärning varje dag

  Ett tag klickade jag på The Hunger Site varje dag, men det är lätt att glömma bort. Nu har det dykt upp en Yahoo! Widget som hjälper en att komma ihåg. Enkelt och bra.

  (Widgets är små applikationer som man lägger på skrivbordet. Inget nytt under solen egentligen, men när Yahoo tog över Konfabulator och när Apple började inkludera widgets i osX så tog det hela skruv. Yahoo Widgets kryllar av bra småprogram. Jag är personligen speciellt förtjust i Bloglineswidgeten, AdSense-trackern och den där snygga nixie-klockan. Botanisera och hitta egna favoriter, men glöm inte att installera Hunger Site-widgeten!)

  Skrivet av barse klockan 10:39 FM | Comments (7) | TrackBack | Hittat på nätet

  februari 13, 2006

  Jersey boy

  Igår kväll tog jag modet till mig och såg "Jersey Girl". Jag formligen avgudar Kevin Smith och allt han har gjort, men faktum är att jag avsiktligen skjutit upp min kontakt med just denna filmen eftersom jag från flera håll har hört att det är hans sämsta film och att den är betydligt mer mainstream än de andra filmerna. Jag var alltså rätt orolig och rädd att filmen skulle vara en platt och kalkonartad historia. Gissa om jag blev glatt överraskad!

  Visserligen var det en ganska konventionell romantisk komedi, men det omisskännliga Kevin-tilltalet fanns där genom hela filmen. Hans varma hjärta och den ganska råa och stundtals något infantila humorn. (Min absoluta favoritreplik i hela filmen är när en av huvudpersonens två halvalkoholiserade "farbröder" tappar tålamodet och säger till den andre: "I get real tired of being your geisha!". Fantastiskt!) Kort sagt, 103 fullkomligt uthärdliga minuter i utkanten av View Askewniverse.

  Nå, det var egentligen inte det jag ville berätta om, utan i stället något jag såg i extramaterialet. En av extrafilmerna var en 20 minuters snackorgie med Kevin och Ben Affleck där de i stort sett bara står och pratar goja och driver med varandra. Ben Affleck säger i slutet av inslaget att Kevin bara har tre filmer i sig: Clerks, Mallrats och Chasing Amy och att han sedan dess bara har gjort upprepningar av desamma och Kevin håller förstås med. (Hans kontring består i ett kort film-/dramateoretiskt resonemang som hävdar att det bara finns tre historier att berätta...).

  Hur som helst så har teaser-trailern för Clerks 2 ganska nyligt dykt upp på nätet. Nu är det lite mer än ett halvår kvar tills dess att filmen går upp på biograferna så den som inte har sett Clerks (eller glömt den) bör ta tillfället i akt och hyra den under våren. Den är ett underbart insteg i Kevin Smiths fantastiska New Jersey-värld och en storartad hyllning till slackerkulturen.

  (Filmen visar sig vara lite svår att få tag på i Sverige men på Amazon finns den i alla fall.)

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av barse klockan 08:49 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

  "En billig hobby"

  Det är sånt här som public service är till för. Vem skulle annars göra inslag om farbröder som bygger skulpturer av gamla torskhuvuden?

  Skrivet av barse klockan 05:03 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

  Ny DirectX-SDK ute!

  Microsoft har släppt en ny DirectX-SDK. Den här gången följer det bland annat med Managed DirectX 2.0-bibliotek. Julafton för oss som gillar C# alltså!

  Skrivet av barse klockan 04:47 EM | Comments (0) | TrackBack | Jobbet

  februari 12, 2006

  Nakenfest


  Foto: Jonas Wiklund

  För den som känner sig sugen på att läsa berättelser från exotiska platser så rekommenderar jag ett besök på resedagboken "Dagar och nätter i Nagoya". I förrgår skrev Jonas en underbar skildring av nakenfestivalen Hadaka Matsuri. För den som vågar så finns det bilder av spektaklet också.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av barse klockan 06:44 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

  Kriget mot Iran kommer närmare

  DN skriver idag om en artikel i Sunday Telegraph som handlar om USAs planer för ett anfallskrig mot Iran. Det är väl knappast någon nyhet? För ett år sedan skrev jag ett inlägg med anledning av Seymor Hershs mycket intressanta artikel om krigsplanerna mot Iran. Att planera ett anfallskrig görs nämligen inte i en handvändning. Det kommande kriget mot Iran verkar ha planerats sedan lång tid tillbaka och kan knappast sägas vara en isolerad händelse utan bör i stället ses som ett steg i en större strategisk plan.

  Synd bara att vi inte informeras om planeringen för vad som ska hända och vilka länder som ska bombas och/eller demokratiseras. Jag är nyfiken! Vilka länder står på tur efter Iran? Är det måhända Syrien? Om den långsiktiga strategiska planeringen var öppen så skulle det ju finnas alla möjligheter att tänka utanför ramarna och hitta alternativa lösningar till bombning och anfallskrig.

  Skrivet av barse klockan 10:45 FM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

  februari 11, 2006

  Lördagspyssel


  Den som har massor av gamla ogiltiga femtioöringar som ligger och skräpar (eller bara en massa tid över) kan hitta många bra tips och nybörjarguider på hur man staplar mynt hos studenten Mitch Fincher. Några av mynt-tornen som finns avbildade på hans sida är fullkommligt osannolika! Visst är det härligt att det finns folk som har så mycket fritid...

  (Om man har bacillskräck eller lider av nickelallergi så kan man i stället limma ihop nån snygg tändsticksmodell. Inspiration för sådant står att finna hos Patrick Acton.)

  Skrivet av barse klockan 07:37 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

  Det handlar om respekt

  Jag tycker att Klas Corbelius sätter huvudet på spiken när han skriver om muhammedteckningarna och den senaste tidens debatt och oroligheter. För mig blir det hela helt klart. I grund och botten handlar det om respekt. Respekt för varandras egenart och varandras tro och övertygelse.

  Om man vill visa att man tycker att det är viktigt att visa tolerans och att man tar avstånd från främlingsfientlighet och våldsyttringar så tycker jag att man ska skriva på det här uppropet. Många muslimer, kristna och andra har redan skrivit på. Det har jag också.

  Så här lyder uppropets sista stycke:
  "Vi tar kampen för människovärdet och vi tar avstånd från alla krafter – såväl främlingsfientliga som våldsförhärligande - som exploaterar den situation som uppkommit. Försoning kan nås genom att vi använder våra demokratiska och fri- och rättigheter till att bekämpa rasism och intolerans."

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av barse klockan 06:35 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden

  februari 10, 2006

  Fredagsfyran v06 -06

  Tema: Tandvård

  1. Har du haft hål i tänderna?
  Massor.

  2. Vad tycker du om kostnaderna hos tandläkaren?
  Vad finns det att tycka? Det är dyrt. Kanske för dyrt tyvärr. Jag tycker nog att vi borde kunna göra något åt både tandvårdsförsäkringen och själva tandvårdskostnaden. Man borde väl kunna pressa priserna på nåt sätt. Vi är ju i alla fall ganska många som använder oss av tjänsterna. Antingen får vi börja styra upp folktandvården eller så får det bli bättre upphandling. Som det är nu så är priserna på tok för höga.

  3. Har du haft tandställning, hur länge?
  Nix. Borde kanske ha haft. Min nedre tandrad ser ut som raserade dominobrickor.

  4. Hur ofta borstar du tänderna?
  Två gånger dagligen. Varken mer eller mindre.

  Skrivet av barse klockan 07:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

  februari 09, 2006

  Teknik och miljö

  Det händer en hel massa grejor på forskningsfronten som kommer att ha positiva konsekvenser för miljön (vilket verkligen kommer att behövas om det fortsätter så här). Bland annat har forskare vid MIT uppfunnit en ny superkondensator som byggs upp av nanotuber (enligt principen: större yta, större kapacitans). Kondensatorn kommer i princip att ha samma energitäthet som moderna kemiska batterier, men sakna flera av dess nackdelar. Kondensatorer kan laddas snabbt, klarar mycket höga urladdningsströmmar utan att gå sönder, tål smällar och håller betydligt längre än vanliga batterier. Framtidens energilagringsteknik helt enkelt. Dessutom torde kondensatorer uppbyggda av kol vara betydligt mer miljövänliga än kemiska batterier som innehåller sällsynta (och i många fall giftiga) metaller.

  Jag passar på att flika in med en grej (som inte har med miljöteknik att göra) som forskarna i grannlaboratoriet har kokat ihop. En åtsmitande rymddräkt. Kanske var inte Barbarella så långt från sanningen ändå...

  Nya, miljövänliga och intressanta fordon börjar också dyka upp, åtminstone som prototyper och konceptfordon. Aeroscraft är jätteflygplan som närmast kan liknas vid en heliumfylld finlandsfärja med en elpropeller i rumpan. En galen idé som dock verkar ganska genomtänkt när man tittar lite närmare på den. Större delen av lyftkraften kommer från heliumtankarna, men planets välvda kropp fungerar också som en jättelik vinge som gör att planet lyfter. Stort, magnifikt och relativt miljövänligt om man jämför med dagens bränsleslukande flygplan.


  Bild: Peter Schulz

  Även på bilfronten börjar det hända grejor. Honda släpper inom några år sin första kommersiella bränslecellsbil med 134 hästar under huven och ungefär 55 mils räckvidd ur en tank med vätgas. Med tanke på de nya framstegen på nanoteknikfronten där man tagit fram solceller som splittrar upp vatten i syre och väte med ganska god verkningsgrad så börjar bränslecellstekniken se ganska lockande ut. Särskilt om man bor någonstans där solen lyser mycket.

  Får jag inte tag på en bränslecellsbil så håller jag tummarna att Saab eller Volvo tar sig samman och bygger en fullskaleversion av den här transformersbilen. Då skulle jag vara nöjd.

  Till slut: Miljöteknik som dessutom är snygg är väl det bästa av allt. Fläktarna drivs av värmeenergi och snurrar av sig själva när de värms upp. Resultatet blir att de kan användas för att öka värmespridningen och verkningsgraden på vanliga kaminer alldeles knäpptyst, och dessutom pryda rummet.

  Skrivet av barse klockan 08:03 EM | Comments (9) | TrackBack | Omvärlden

  Här är ett tips:

  Om du har tänkt göra inbrott någonstans, glöm inte bort att logga ut när du går därifrån.

  Skrivet av barse klockan 07:08 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

  Pekskärm deluxe

  Jeff Han vid New York University har gjort en revolutionerande pekskärm som läser av positionen för varje finger i stället för bara ett finger åt gången som gamla vanliga pekskärmar gör. Det kanske inte låter så imponerande, men titta på den här filmen så förstår du säkert varför det här är framtidens teknik. Jag vill ha OS och program med ett GUI som funkar som på filmen! Nu hoppas jag att skärm- och datortillverkarna tävlar om att få ut en produkt på marknaden så fort som möjligt. Jag kommer att stå först i kön den dag det dyker upp sådana skärmar till konsumentpriser.

  [Via: Ninja Monkeys]

  Skrivet av barse klockan 01:56 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

  Exploderande bläck

  Forskare inom den brittiska försvarsindustrin (Q?) har uppfunnit en bläckstråleskrivarpatron som innehåller exploderande bläck. (Först trodde jag att det var ytterligare ett sätt för den organiserade bläckstråleskrivarbrottsligheten att blåsa oss stackars kunder på pengar. Att bläckpatronerna helt enkelt detonerade efter en viss tid, för att tvinga oss att köpa nya svindyra patroner med jämna mellanrum, men så var det tack och lov inte.)

  Tanken med produkten är att man ska kunna skriva ut jättesmå stubiner och liknande för att kunna använda dessa i luftkuddar till bilar, fyrverkerier och i vanliga (människodödande) bomber. Jag tänkte nog att det kunde vara en rolig grej att använda om man vill göra spännande inbjudningskort eller nåt annat roligt. Inbjudningskortet skulle kunna se helt oskyldigt ut, ända tills dess att man tänder på den lilla fliken som sticker ut, varvid en stubintråd snabbt brinner av och avslöjar det hemliga meddelandet som printats ut på papperet. Möjligheterna till practical jokes och annat skoj är oändliga. Hoppas bara inte att skrivartillverkarna får sina smutsiga händer på tekniken och börjar använda den mot oss...

  Skrivet av barse klockan 10:13 FM | Comments (38) | TrackBack | Prylar

  februari 08, 2006

  Bloggwalk säger tack och hej

  Bloggwalk lägger ner på grund av hög belastning, men för den som vill ta över så finns källkoden (php) att ladda ner på hemsidan. Det är tråkigt att Bloggwalk måste försvinna, men man får väl hoppas att det finns någon intresserad och finurlig person (eller grupp) som kan använda sig av källkoden och utveckla nya och spännande bloggtjänster. Personligen tycker jag inte att det kan bli för många innovativa samlingssidor för bloggar. Om jag hade haft en gnutta energi kvar i mitt trötta huvud så skulle jag ha rapat upp ett par tre roliga idéer på nya spännande bloggtjänster, men det får vänta till någon annan dag.

  Skrivet av barse klockan 10:22 EM | Comments (2) | TrackBack | Bloggar

  HV71 1986/87

  Jag passar på att länka till några sköna och äkta frisyrer av ishockeyformat.

  Skrivet av barse klockan 06:44 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

  Teslasköld i fickformat

  Bullshit-o-metern slår i botten med en skarp smäll när jag läser säljsnacket för Life Technologys hyperdimensionellt oscillerande teslasköld. Ett hundra procent kvalificerat snömos bestående av en härlig blandning av new age-goja, psykobabbel, kvantfysikromantik och diverse sekteristiskt flum. Men det gör inget för den är riktigt snygg! (...och det är ju som bekant utsidan och inte funktionen som räknas...)

  Nu kan priset $179 tyckas lite häftigt för en klump svarvad och eloxerad aluminium, men tydligen är såna grejor ganska dyra. Om man inte känner något behov av auraförstärkning, DNA-föryngring, takyonenergistimulering eller energibalansering så kanske det går lika bra att gå omkring med nåt sånt här i fickan.

  Efter att ha gottat sig i Life Technologys hemsida ett tag så kan det vara bra att återställa lite av den mentala hälsan genom att läsa om den verklige Nikola Tesla som var en mycket intressant person.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av barse klockan 06:33 EM | Comments (3) | TrackBack | Konstigt

  februari 07, 2006

  Goda lokaltrafiknyheter

  Idag hittade jag två trevliga nyheter med lokaltrafikanknytning. Den första var Näringsliv 24 som rapporterade att Göteborg förmodligen ska få en alldeles egen tunnelbana om sådär en tio år. Äntligen! Nu kanske deras avundsjuka och mindervärdeskänslor gentemot oss som bor i stockholmsregionen minskar en smula.

  Den andra glada nyheten var att SL beslutat slopa zontaxan i lokaltrafiken vilket alltså betyder att det kommer att kosta 20 spänn att åka, oavsett hur långt man åker. Det är ju kanonbra! Enkelt, lika för alla och inget kalkylerande med stämplar och zongränser. (Hoppas bara att det håller i sig efter valet så att inte de som (eventuellt) tar över efter valet inte river upp beslutet igen.)

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av barse klockan 09:18 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

  Liten länkdump

  Jag behöver rensa browsern (och huvudet). Här kommer lite blandade grejor.

 • Tricks of the Trade är en sajt/blogg där man varje dag får lära sig ett knep av en yrkesman. Här berättar t.ex. en polis om hur man tar reda på om någon uppger sitt rätta namn eller ljuger.
 • Talskrivarna säljer färdigskrivna tal. Jag blir både imponerad, förvånad och lite full i skratt när jag tittar igenom deras exempel. Säkerligen en jättebra tjänst om man helt plötsligt får veta att man måste hålla tal och inte har tid eller förmåga att skriva det själv, men många tal var mer än lovligt stereotypa. Å andra sidan kanske man får vara glad att man får ett tal över huvud taget till det priset (mellan 80 och 160 spänn typ). Läs, fnissa och förvånas!
 • En jättebra artikel om riskundvikande beteende i organisationer och varför det är dåligt.
 • Två fantastiska temabloggar. Super Sized Meals (kolla in den här baddaren) och Cute Overload. Det är bra med bloggar som har funnit sitt fokus.
 • Opera 9.0 tp2 har släppts.
 • Långa svansen biter Hollywood i rumpan. Folk börjar tröttna på blockbusterfilmer (no shit sherlock!) samtidigt som filmbolagen satsar mer och mer pengar på sagda filmer. (Riskundvikande beteende återigen...) Förhoppningsvis kommer vi att se långa svansen påverka mer och mer av resten av vår kulturkonsumtion också.
 • IBM har hittat på ett nytt smart sätt att skriva ord med penna på en skärm. Systemet kallas SHARK och kan väl beskrivas som en korsning mellan gest-styrning (som bl.a. finns i Operabrowsern), T9-ordboken (som finns i mobiltelefoner) och grafitti (som finns i Palm Pilot). Men istället för att rita bokstäver så ritar man ord. Ladda hem demon och testa!

  Skrivet av barse klockan 04:27 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet
 • Sexschack

  Om du har tröttnat på dina sex-schackspel så kommer nu äntligen Lovechess : Age of Egypt (NSFW) som tar den tidigare så uttjatade sexschack-genren till en helt ny miljö. Nu kan du låta dina schackpjäser kopulera i Egypten, med konstiga mössor på huvudena.

  Ärligt talat, vem är det som kommer på såna här idéer och vad tänker man på förlaget när man beslutar sig för att ge ut en sån här produkt? Att datorschackspelare är en grupp människor som är särskilt erotiskt svältfödda? Eller att folk som tänder på datorrenderade sexscener känner att ett större strategiskt djup skulle kunna vara det som gör upplevelsen perfekt?

  [Via: Game Set Watch]
  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av barse klockan 10:58 FM | Comments (0) | TrackBack | Jobbet , Jobbet

  Äh, glöm det där...

  Glöm det där med Aerogelen förresten. När jag precis hade postat mitt förra inlägg så bläddrade jag vidare på United Nuclears hemsida och fick se att de säljer riktiga monster till neodymiummagneter. Jag älskar varningstexten på sidan som, tro det eller ej, är skriven på fullaste allvar.
  Beware - you must think ahead when moving these magnets. If carrying one into another room, carefully plan the route you will be taking. Computers & monitors will be affected in an entire room. Loose metallic objects and other magnets may become airborne and fly considerable distances - and at great speed - to attach themselves to this magnet. If you get caught in between the two, you can get injured. Two of these magnets close together can create an almost unbelievable magnetic field that can be very dangerous. Of all the unique items we offer for sale, we consider these items the most dangerous of all. Our normal packing & shipping personnel refuse to package these magnets - our engineers have to do it. This is no joke and we cannot stress it strongly enough - that you must be extremely careful - and know what you're doing with these magnets. Take Note: Two Super magnets can very easily get out of control and break fingers and even your arm if opposing poles fly at each other. If working with multiple Supermagnets, always handle one magnet at a time, secure it, then proceed to the next magnet.

  Tyvärr får man inte beställa magneterna till Sverige. De går nämligen inte att frakta med flyg eftersom det starka magnetfältet stör ut flygplanets instrument och datorer. Kanske om man betalar någon att paddla över med magneterna på en träflotte från staterna?

  Skrivet av barse klockan 09:56 FM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

  Aerogel

  Någon gång i framtiden, när jag blir stenrik så ska jag köpa ett hus och isolera det med Aerogel. Jag kanske gör en mössa av materialet också om jag får pengar över.

  Aerogel, som är världens lättaste material och också världens bästa isoleringsmaterial, har tidigare inte gått att få tag på (om man inte är NASA). Nu har United Nuclear börjat sälja jättesmå provbitar för 250-1100 kr, men man kommer även att kunna köpa större bitar framöver. Perfekt för värmande huvudbonader alltså, om man bortser från prislappen.

  Skrivet av barse klockan 09:39 FM | Comments (3) | TrackBack | Prylar

  februari 06, 2006

  Torrt och livlöst hår?

  Många av mina sökordsbesökare på bloggen kommer hit i jakt på frisyrtips, kanske beroende på att de hittar igen nåt gammalt inlägg om kändisfrisyrer eller nåt annat som jag skrivit om hår. För att ytterligare stärka min position på frisyrfronten så ber jag här, helt ogenerat, att få presentera topplistan över världens tre värsta diktatorsfrisyrer. Med sådana ostyriga hårtestar på huvudet så är det inte konstigt att folk börjar visa aggressivt och associalt beteende. Förmodligen kunde mycket lidande ha undvikits om vitamininstitutet i Schweiz hade börjat sina efterforskningar ett halvt decennium tidigare. Nåväl, här kommer listan:

  3. Saddam Hussein. Vanligtvis en ganska välklippt och vardagligt grå herre (visserligen med en uppseendeväckande mustasch, men med en i övrigt rätt normal farbrorfrisyr) som, precis samma dag som USA och världens alla tv-kameror knackar på dörren (luckan?) har oturen att drabbas av århundradets "bad hair day". Kunde inte CNN ha skickat sminkösen i förväg eller åtminstone ringt upp honom så att han fick chansen att dra en kam genom luven?

  2. Adolf Hitler. Mannen som gav fett och stripigt hår (och dödsläger) ett ansikte. Även på honom sitter det en tämligen surrealistisk mustasch uppkrupen på överläppen strax under näsan. Hade han levat så hade jag sagt: tvätta håret och skaffa dig ett riktigt jobb Adolf!

  1. Kim Jong Il. Egentligen är det väl bara logiskt. En frisyr som perfekt avspeglar hans personlighet. Irrationell, galen och helt enkelt overklig. Den påminner lite grann om sånt där plasthår som dockor brukar ha. Kanske när Kim en hemlig dröm om att vara en barbiedocka? Det skulle faktiskt inte förvåna mig ett skvatt.

  Andra bloggar om:

  Skrivet av barse klockan 09:04 EM | Comments (1) | TrackBack | Topp tre

  Svara

  En snubbe som skriver uppsats i kursen Informationsdesign på Masters of Media behöver din hjälp. Hjälp honom genom att svara på enkäten om bloggar och bloggläsare.

  [Via: Annica Tigers Blog]

  Skrivet av barse klockan 11:53 FM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

  februari 03, 2006

  Bläh

  Nu är jag trött på det här. Jag sitter och dumsurfar utan något egentligt mål när jag i stället borde ta mig i kragen och göra nåt ordentligt som att tömma diskmaskinen eller läsa färdigt den där boken. Här kommer några länkar som jag tänkte skriva något om. Typ nåt om "gamla godingar" eller nostalgi. Det orkar jag inte, så det får bli länkar i lösvikt i stället.

 • Bröderna Dal
 • Agaton Sax
 • Ideell Rebell - med nedladdningsbara mp3:or och gôtta.
 • Semlons gröna dalar. Någon som minns den?
 • Sant och Sånt med Staffan och Bengt.

  Dessutom hittade jag en intressant artikel (som inte har med nostalgi att göra) om något som kallas för en Aerosan. Det ser ut som en sån där pimpel-ark, fast med kanoner på sidorna och en fet propeller där bak. Kanske en bra idé för den som börjar tröttna på pimpelfiske och tycker att det är kallt att sitta på älgpasset?

  Skrivet av barse klockan 09:40 EM | Comments (6) | TrackBack | Navelskådande
 • Ytterligare en lista

  Odi et Amo har hittat ett roligt meme. Jag vill också svara på frågorna:

  1. Grab the book nearest to you, turn to page 18, and find line 4.
  "this function into OnPaint directly after the clear call, and we are now ready to run our appli-"

  2. Stretch your left arm out as far as you can.
  Mer böcker...

  3. What is the last thing you watched on TV?
  Vädret på morgonteve i morse.

  4. Without looking, guess what time it is.
  16:44

  5. Now look at the clock. What is the actual time?
  16:32

  6. With the exception of the computer, what can you hear?
  En bil som kör förbi, kollegans visslande, en lampa som knäpper och lite elektronisk musik.

  7. When did you last step outside? What were you doing?
  Imorse. Gick till jobbet.

  8. Before you started this survey, what did you look at?
  En filmsnutt om en japansk räddningsrobot.

  9. What are you wearing?
  Röd skjorta, blå brallor, skor etc.

  10. Did you dream last night?
  Det gör man väl varje natt?

  11. When did you last laugh?
  På ett möte i eftermiddags.

  12. What is on the walls of the room you are in?
  En plansch med Homer Simpson, en tavla med en lättklädd George Costanza, en whiteboard med topphemliga spelidéer, några anslagstavlor och en cinemateketkalender.

  13. Seen anything weird lately?
  Massor

  14. What do you think of this quiz?
  Längre än vad jag trodde.

  15. What is the last film you saw?
  Nästan hela Pluto Nash som gick på teve igår. Mjäh!

  16. If you became a multi-millionaire overnight, what would you buy?
  Se förra blogginlägget.

  17. Tell me something about you that I don't know.
  Jag ville lära mig spela harpa (eller trummor) när jag var åtta år.

  18. If you could change one thing about the world, regardless of guilt or politics?
  Om svält och fattigdom utrotades skulle nog många bli glada.

  19. Do you like to dance?
  Sådär. Jag är tyvärr riktigt kass på det och dessutom rätt nervöst lagd vad gäller såna saker så det blir nästal aldrig.

  20. George Bush?
  ...ska snart byta jobb.

  21. Imagine your first child is a girl, what do you call her?
  Ingen aning. Man måste väl ändå se vem det är som kommer ut innan man hittar på ett namn?

  22. Imagine your first child is a boy, what do you call him?
  Elias är fint.

  23. Would you ever consider living abroad?
  Jodå.

  24. What do you want God to say to you when you reach the pearly gates?
  Välkommen hem!

  25. 4 people who must also do this meme in THEIR journal:
  Orkar inte spamma vidare det här. Den som vill får haka på och den som vill slippa slipper.

  Skrivet av barse klockan 04:45 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

  Fredagsfyran v05-06

  Fredagsfyran v05 -06

  Tema: Ekonomi

  1. Tycker du att du sköter och tar hand om dina pengar bra, varför?
  Nej, det tycker jag nog inte att jag gör. Pengarna tar slut hela tiden och framförallt så är storleken på det utgående pengaflödet starkt datumberoende. Jag önskar att jag kunde skärpa mig så att jag inte fick såna galna köpanfall veckan efter löning, men jag börjar inse att jag inte klarar det själv. Det kanske är läge för beteendeterapi eller 12-stegsprogram.

  2. Om du skulle vinna en miljon, vad skulle du göra med pengarna?
  Jag har länge tänkt att jag skulle försöka ge bort en stor del av pengarna till någon verksamhet där den gör större nytta (än personlig lyxkonsumtion gör), men jag kan inte svära på hur långt mitt moraliska ställningstagande skulle räcka när jag väl står där med checken i handen. Förhoppningsvis ger jag bort åtminstone cirka 30% av en storvinst. Resten skulle väl hamna på något sparkonto antar jag, efter att lån och sånt blivit avbetalda. Jag skulle förmodligen avsätta en slant till galen lyxshopping också (typ ny dator, ny cykel och kanske en metallsvarv, ett oscilloskop eller nåt annat galet som jag inte har så stort behov av).

  3. Hur ofta tycker du man ska unna sig något? Hur ofta gör du det?
  Det beror precis på vad man menar med att unna sig. Att köpa saker för att dämpa köpsuget (eller ångesten) är inte särskilt effektivt. Resultatet brukar nästan alltid bli det motsatta. Antingen blir man tillvand och får högre köpsug eller så får man bara mer ångest när man tänker på all skit man köper. Däremot tycker jag att man ska försöka unna sig att köpa grejor av bra kvalitet när man väl har bestämt sig för att investera. Hellre att man lägger ut lite extra på något som verkligen håller än att man snålar och köper halvdåliga grejor som bara går sönder och krånglar.

  4. Sparar du till något speciellt just nu? Hur mycket sparar du?
  Jag sparar till min pension (tråkigt!) och sedan sparar jag lite grann på ett fondkonto. Fondkontot använder jag som en slags buffert för oförutsedda utgifter (och som ett sätt att rädda lite av pengarna undan mitt ibland okontrollerade köpsug). Mycket av mitt tidigare sparande försvann när jag var pappaledig och fick klara mig på jättelite pengar, så just nu är det inte särskilt mycket på sparkontot.

  Skrivet av barse klockan 03:08 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

  februari 02, 2006

  Sequel-o-Rama

  Det tar aldrig slut. Man hade ju kunnat önska att monstermuppfilmen Dark Crystal hade fått ruttna i frid i sin grav, men inte då. Jim Henson Co. har börjat planera för Dark Crystal 2. Uppmaning till alla svenska film- och produktionsbolag: in och rota längst in i arkiven. Kanske finns det någon gammal dammig IP som det är dags att återuppliva? Vad sägs om Dunderklumpen 2 eller kanske en serie med nya avsnitt av Mästerdetektiven Blomkvist (a.la. Beckfilmerna)?

  Skrivet av barse klockan 01:33 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

  februari 01, 2006

  Lågprispyssel

  Det finns ritningar och beskrivningar på massor av bra grejor som man kan skruva ihop själv om man har lite tid över. Jag måste nog börja spara ihop en lista med bokmärken på projekt som verkar intressanta som jag kan göra någon regnig dag. Här är några kandidater till den listan:

 • En lasermikrofon som man kan använda om man vill lyssna på vad folk pratar om i grannhusen. Det är bara att lysa på deras fönster och lyssna.
 • En 3D-scanner, byggd av en laserpekare och ett vinglas (eller någon annan rund glaspinne).
 • En sån där vakumformare som Jamie och Adam har.
 • En laserljusshow för en tia.
 • Jag ska testa att göra eget mikropopcorn. Billigare och tydligen mycket mindre cancerframkallande än det där gojset som man köper färdigt.

  Däremot tror jag inte att jag ska bygga nån skorpiondetektor även om det vore bra att ha en om det plötsligt blir jättevanligt med skorpioner i Sverige. Det blir ingen hembyggd respirator heller.

  Skrivet av barse klockan 09:11 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar
 • Man lär sig nya saker varje dag

  Bara en liten del av alla som har Tourettes syndrom har symptomet Koprolali. Där ser man.

  Det känns skönt att bli fri från ytterligare en fördom genom att lägga denna klinomorfism på skräphögen.

  Skrivet av barse klockan 05:12 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

  Stick(a)

  Var det någon som sa att stickning är töntigt?
  Inte en chans!

  Skrivet av barse klockan 10:48 FM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt