free page hit counter

januari 31, 2006

I Wanna Rock

Nu kan alla träiga nü metal-band lägga ner. Här är hela genren i koncentrerad form. Mer behövs inte.

Skrivet av barse klockan 11:12 FM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

januari 30, 2006

Fram med piskan och hatten

Rambo, Rocky, Terminatorn och Basic Instinct-Sharon får sällskap av ytterligare en åldring som vill återuppliva en gammal filmhjälte. Varför inte dra till med Han Solo direkt? Kanske en romantisk komedi om livet på äldreboendet i Cloud City tillsammans med Leia och den där håriga apan. Eller vad sägs om "Näst sista natten med gänget"?

Skrivet av barse klockan 10:54 EM | Comments (2) | TrackBack | Konstigt

Tokbilligt VR-system till XBox

Ryan Robinson har byggt en huvudrörelsestyrning till sin XBox för en femtiolapp. Lösningen är lika enkel som den är genial. Han satte helt enkelt en pannlampa i nacken och satte upp en kartongbit med fyra LDR (ljuskänsliga motstånd) bakom sig och kopplade dessa till den vänstra styrspakens kontaktpunkter. Sedan kopplade han bara in den i XBoxen och tydligen funkade det alldeles klockrent redan från början. Enda problemet verkar vara att ljuskäglan från hans pannlampa klingar av för snabbt vilket gör att systemet blir ganska känsligt.

Det enda som saknas för att kunna bygga ihop en bra VR-hjälm till XBoxen är alltså skärm-glasögonen. Så fort jag hittar jättesmå LCD-skärmar för några hundralappar så åker lödkolven fram!

Skrivet av barse klockan 03:58 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

januari 29, 2006

Tag, you're it!

Prästflickan taggade mig och uppdraget jag fick var att göra upp en lista med fem konstiga ovanor eller egenheter som jag har och tagga fem andra bloggare med samma uppgift. [Barndomsflashback: "Skicka brevet vidare till fem personer och skicka två bugg till den som står överst på listan..."]

Här är min ovanor-/egenheter-lista:

1. Jag har ganska ofta dålig impulskontroll, särskilt vad gäller "practical jokes" (eller vad som i min dimmiga hjärna under ett kort ögonblick framstår som dylika). De flesta av mina kollegor hatar min huligantuta, mina vattenpistolanfall från balkongen och mina övriga små bus. I efterhand kan jag förstås se att det kanske inte är någon kanonidé att oanmäld hoppa in på någons kontor och tuta jättehögt i en hockeytuta, men det är något i mina signalsubstanser som fattas så överjaget hinner helt enkelt inte vara med och sätta stopp och sen går det som det går.

2. Jag visslar eller hummar för mig själv när jag är ute och går, särskilt om jag går omkring djupt försjunken i tankarna. Vanligtvis hajar jag till när jag möter någons förvånade blick och inser i samma stund att jag faktiskt gått omkring och nynnat på något larvigt ("Kär i moccomat" eller kanske "Tre dar i buren").

3. Jag gillar att sitta och pilla mig i skägget när jag tänker.

4. Jag trummar nästan alltid takten med händer eller fötter när jag hör en bra låt. Någonstans långt inuti mig finns det en Travolta eller Morgan Ågren som vill komma ut...

5. Jag blir jätteirriterad på folk som går i bredd, sakta och gärna svajar lite oberäkneligt fram och tillbaka. När jag hetsat upp mig tillräckligt på folk som inte ser sig för och som tvärstannar, vänder sig om eller bara står i vägen i största allmänhet så förvandlas jag till en bulldozer, ökar farten och fäster blicken någonstans i fjärran. Jag slutar helt enkelt väja vilket ibland får närmast förödande konsekvenser eftersom jag är ganska stor (och ofta kör omkring med en barnvagn fullastad med pojke och diverse packning). Många hälsenor har upplevt döden på nära håll när mitt tålamod har trutit. Som tur är har jag inte kapat någon än...


Här kommer mina kedjebrevsoffer:

Syskonen Giraffen och Spindeln, Persiljeblog-Nina, förortstjejen Steffanie och Helgo-grannen Simon.

Skrivet av barse klockan 07:39 EM | Comments (3) | TrackBack | Navelskådande

Var det verkligen bättre förr?

För 50-60 år sedan hade man andra hobbies, andra framtidsdrömmar och var förmodligen rädd för andra saker. Mycket har blivit bättre sen dess, men en sak är i alla fall säker: papporna byggde mycket roligare leksaker till sina barn och sina fruar på den tiden.

Skrivet av barse klockan 06:26 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 27, 2006

Bättre flow

Mina RSS-flöden har tydligen varit alldeles för sparsmakade för att kvala in på knuff.se så nu har jag försökt göra något åt det. Nere i den högra spalten finns numera följande variant att välja: RSS2.0 - hela inlägg.

(Om du som läser det här undrar vad RSS-flöden är och inte har någon läsare så kan jag rekommendera Bloglines som jag personligen trivs väldigt bra med. Det finns också en snajdig Yahoo Widget som visar en lista på olästa flöden på datorns skrivbord och öppnar flödet i ett nytt webbfönster om du klickar på det.)

Skrivet av barse klockan 10:13 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Sent omsider...

...har även jag halkat dit på "Every Extend". Beroendeframkallande är bara förnamnet. Att sluta snusa var en barnlek i jämförelse med att försöka sluta spela det irriterande charmiga och adrenalinframkallande e2. Kom ihåg att jag varnade!

Nedladdningslänk här. (.lzh-fil. Går att packa upp med bl.a. winRar)

Skrivet av barse klockan 09:36 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Fredagsfyran v04-06

Fredagsfyrans frågor handlar om tidningar.

1. Brukar du regelbundet läsa någon tidning?
Massor. DN är min favoritdagstidning, men det går bra med andra. Dessutom läser jag massor av tidskrifter. MAKE, Internetworld, Åter, Circuit Cellar, Game Developer, Home Power, Uncut, EDGE, Gourmet, Wired, Allt om Elektronik, Studio, Musikermagasinet, Fenix, New Scientist, Scientific American, Popular Mechanics och Situation Stockholm läser jag gärna. Tidningen Pop saknar jag fortfarande.

2. Vilka sorts tidningar skulle du inte kunna läsa och varför?
Det mesta skulle jag nog kunna läsa, men jag har svårt för att uppamma något större intresse för tidningar som riktar sig till målgruppen 30-60-åriga tanter. (Amelia, div. veckotidningar, kvällstidningarna och deras bilagor, glossiga modetidningar för tjejer etc.) Men krisar det så kan jag läsa nästan vadhelst som bjuds.

3. Jobbar eller har du jobbat på en tidingsredaktion? Skulle du vilja?
Jag har skrivit i diverse små publikationer (gymnasietidning, universitetstidning, lokaltidning, föreningstidningar etc.) men jag har aldrig jobbat heltid med att skriva enbart för tidningar. Ett tag var jag redaktör för en branschtidning som hette Navigera@internet - för dig som arbetar proffessionellt med Internet.

4. Tänker du mycket på en tidnings layout och utseende?
Layout och utseende är viktigt, men fokus måste ligga på läsbarhet och tydlighet. AD:s som inte kan göra en tidning som är till för läsaren borde söka nytt jobb eller åtminstone gå på studiecirkel och måla akvarell eller nåt för att få utlopp för sina egocentriska böjelser.

Skrivet av barse klockan 04:19 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 26, 2006

Lillsessan

Prinsessan Madeleine är trött på att kallas partyprinsessa och vill i stället "hjälpa barn i krigsdrabbade länder och kanske även besöka krigszoner". Hon kan ju börja med att åka till det här stället (eller bara sälja sina aktier i företaget).

Skrivet av barse klockan 12:10 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

januari 25, 2006

Nils Dacke lattjar med organet


[Via: Johns blögg]

Nils Dacke spelar partyorgel [Via: Yoes gästbok]

Skrivet av barse klockan 01:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Jam-o-matic

En kollega tipsade mig på the Song Tapper (i vilken man kan söka efter låtar genom att trumma dem på mellanslagstangenten) och jag började fantisera om spin off-produkter. Först tänkte jag att det vore fräckt att ha en mp3-spelare som man valde låt på genom att knacka rytmen på låten. Den skulle kunna se hur läcker ut som helst. Bara en liten dosa med en knapp (eller en drum pad) på och inget annat.

Sedan kom jag på att den verkliga killer-applikationen för en mojäng med en anslagskänslig kontrollyta på vore en musikspelare (eller telefon, eller PDA) som automatiskt kopplade upp sig trådlöst mot andra spelare i närheten och lät folk välja var sitt instrument. Sedan kunde man jamma tillsammans i smyg med främlingar på tunnelbanan, i bussen eller på biblioteket. Det skulle definitivt uppstå fler spontanband om folk gick omkring med såna mojänger i fickan. (Tyvärr skulle väl latensen bli ytterst irriterande, men vem vet? Det kanske går att lösa...)

Jag såg just att det släppts trummaskin/groove box till PSP, så steget till anonyma grupp-jam kanske inte är så långt borta ändå. Jag menar, PSP har ju wlan...

Skrivet av barse klockan 12:36 EM | Comments (3) | TrackBack | Ideer

Second Life, Second Phone

När jag hade skrivit klart mitt förra inlägg om att etablera IKEA i Second Life-världen och hade gått och lagt mig så fick jag ytterligare en idé om att koppla ihop SL-världen med den vanliga. Tänk om man kunde få en Second Life-version av sin mobiltelefon/iPod/Saab/etc på köpet när man köper en i den "verkliga" världen. [Notera citationstecknen, jag börjar assimileras...]

Alla som köpte en iPod skulle kunna få en SL-version med några förinstallerade album att lyssna på i spelet. Det skulle både ge ett mervärde för konsumenten och också en hel massa publicitet när nyheten kommer ut i media. ("Nokia säljer världens första virtuella mobiltelefon!") Dessutom skulle avatarerna som springer omkring med vita små hörlurar utgöra alldeles utmärkta livsstilsreklampelare i själva spelet.

Volvokunder skulle t.ex. kunna få en radiostyrd liten Second Life-Volvo att leka med och någon betydande modeskapare skulle också kunna skapa en kollektion av dubbelvärlds-kläder som folk kunde strutta omkring i. Det kanske skulle kunna vara en bra sätt för HM att använda sig av om de vill försöka toppa Lagerfeldt- och McCartney-hypen?


Läs ännu mer om ekonomin i Second Life hos mymarkup.net.

Skrivet av barse klockan 08:35 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 24, 2006

Frågor och några svar

She Cat vill svara på frågor och det vill jag också (men var hon fått dem från har jag ingen aning om).

Four jobs you have had in your life:
Brevbärare
Musikkritiker
Spelutvecklare
Elektroniktestare/reparatör

Four movies you could watch over and over:
Donnie Darko
Flåklypa Grand Prix
The Big Lebowski
Gudfadern

Four places you have lived:
Umeå
Uppsala
Gubbängen
Skellefteå

Four TV shows you love to watch:
Lost
Buffy
Firefly
Prison Break

Four places you have been on vacation:
Finlands skärgård (Finland)
Bratislava (Slovakien)
Las Vegas (USA)
Conwy (Wales)

Four websites you visit daily:
http://tvprogram.nu/
http://www.grannarna.se/
http://www.hackaday.com/
http://slashdot.org/

Four of your favorite foods:
Gulash
Bibimbap
Blöta
Saltimbocca

Four places you would rather be right now:
I ett eget hus på lagom pendlingsavstånd utanför Stockholm
På valfri semesterort på södra halvklotet
I mitt labb i Palo Alto
Inne i nåt hemligt rum på CIA-högkvarteret med en dator inloggad i hemlis-databasen.


Four bloggers you are tagging:
Jag taggar inte bloggar. Hinner knappt läsa bloggar faktiskt.

Skrivet av barse klockan 09:29 EM | Comments (2) | TrackBack | Navelskådande

Second Life, second economy

mymarkup.net skriver om att Linden Labs har börjat sälja verkliga, fysiska grejor i sin Second Life Butique. Man kan alltså köpa ett grafikkort för sina surt ihopskrapade Linden dollars om man inte vill sätta sprätt på dem "in game" (vilket inte utgör någon större svårighet).

Det ska bli intressant att se SL-ekonomin utvecklas. Privata banker och sparformer har ju börjat etablera sig och fastighetsmarknaden är, vad jag förstår, blodigt seriös. Undrar t.ex. när man börjar kunna köpa verkliga fysiska saker för L$ från butiker inuti Second Life?

Vore inte det en bra affärsidé förresten? Att starta den första internetbutiken (med verkliga varor) som satsar på SL som ett viktigt skyltfönster. IKEA kanske? Eller nån tröjtryckare, typ Busted Tees eller Cafe Press. Men vad vet jag (som är rätt grön andralivare), det kanske redan finns flera såna butiker som jag bara inte hittat.

IKEA borde flytta sitt koncept till Second Life och öppna ett bautavaruhus med billiga, snygga möbler (och småprylar) till alla som inte orkar modellera själva eller inte har råd att köpa dyra designermöbler. Det skulle både dra in (Linden-)stålar och dessutom vara excellent marknadsföring mot de cirka 125 000 onlinespelarna som säkert kan påverkas att även köpa IKEA-grejor i "meatspace" när de väl loggar av SL. Dessutom skulle man kunna låta folk rezza den senaste IKEA-katalogen i SL.

Om det är någon på IKEA som läser det här så säger jag bara: Pax för att vara regionschef för era kommande Second Life-varuhus! (Om Volvo eller Sony Ericsson hinner före så kanske jag hjälper dem att etablera butiker i stället, så rappa på!)

Skrivet av barse klockan 07:08 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Rösta

Glöm inte bort att rösta.

Skrivet av barse klockan 11:35 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 23, 2006

A prisoner of the past

Det finns knappast ord för hur smärtsamt mycket jag längtar efter mer musik från Paddy McAloon. Den här snutten från 1991 (där Paddy sjunger "The Highwayman" tillsammans med Jimmy Webb som också skrev låten) gör bara att jag längtar ännu mer.

Letar man lite så hittar man ännu mer Prefab Sproutgrejor på You Tube.

Skrivet av barse klockan 11:25 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Nya muppiga frisyrer

Demonbaby följer upp fjolårets succe med en ny version av MySpace Stupid Haircut Awards. Missa inte heller den sköna 36-bildsmatrisen med dåliga (och identiska) emofrippor. Darinfrisyr.nu?

Skrivet av barse klockan 11:32 FM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

januari 20, 2006

Fredagsfyran v03 -06

Fredagsfyran om städer.

1. Vilken är den närmaste staden du bor?
Jag bor på Kungsholmen så Stockholm torde väl vara närmaste staden jag bor i.

2. Har du någon dröm om en stad där du skulle vilja bo.
Inte vad jag kan komma på. Det skulle visserligen vara spännande att bo någon annanstans under en tid, men jag trivs ganska bra i Sverige.

3. Vilken är den finaste staden i Sverige?
Jag tycker nog att Stockholm är en väldigt fin stad. Särskilt på alla årstider som inte slutar på -inter.

4. Bor du inne i stan eller utanför?
Inne.

Skrivet av barse klockan 05:33 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 19, 2006

Time for a dump

Fullt bland flikarna. Dags att dumpa länkar:

 • Jättefina höghastighetsbilder.
 • Bluetooth-tangentbord i tyg
 • Fakta om Chuck Norris. (Favorit i repris!)
 • Internet Archive öppnar bibliotek (och Microsoft lovar att bjussa på 150 000 böcker).
 • Det vankas öl.
 • Underbara japanska reklamfilmer med amerikanska stjärnor. Kolla t.ex. in Kiefer när han jagar bantningsdryck i bästa 24-stil.
 • Lär dig hypnotisera kaninen.

  Skrivet av barse klockan 02:54 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet
 • Armatur

  Grym lampa! Undrar vad den kommer att kosta när IKEA har kopierat den?

  Skrivet av barse klockan 12:05 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

  Prenumerera på kungen (eller inte)

  Roligt att höra att det är fler som börjar fatta att det är dags att utsätta kungahuset för marknadskrafterna. Låt de som är intresserade finansiera det och låt oss som är ointresserade slippa betala.

  Skrivet av barse klockan 09:38 FM | Comments (3) | TrackBack | Samhället

  januari 18, 2006

  Blandade känslor

  Med bara några hundra nagelbitande sidor kvar av Judas Unchained så var det både glädjande och lite skrämmande att hitta följande snutt om den kommande boktrilogin Void Trilogy på Peter F. Hamiltons hemsida. Visst kommer det att bli roligt att återse samväldet och se vad som har hänt, men hans nära på kubformade, 1000+-sidiga böcker inger en viss respekt. Man får helt enkelt avsätta några veckors intensivt läsande om man ska ge sig i kast med hans skrifter.

  Jag som hade tänkt hinna plöja Neal Stephensons Baroque cycle i vår. Den får nog vänta. Man kanske måste gå med i motståndsrörelsen om det fortsätter på det här viset.

  Skrivet av barse klockan 03:05 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

  januari 13, 2006

  Galningar

  Jag visste inte ens att det fanns såna här galningar i Sverige (eller att det fanns såna galningar över huvud taget för den delen). Hur resonerar man när man bestämmer sig för att bege sig upp i bergen med en enhjuling? Har man tröttnat på att slå sig på asfalten och söker efter omväxling?

  Nä, om jag ska sätta mig på en enhjuling så ska det inte vara i livsfarlig bergsklättrarmiljö utan på plan mark och på en sån här eller allra helst på en sån här (om den kommer i produktion nån gång). Tills dess fortsätter jag att drömma om en velomobil...

  Skrivet av barse klockan 01:30 EM | Comments (10) | TrackBack | Konstigt

  januari 04, 2006

  Swayze gör en Hasselhoff

  Det här kan bli hur bra som helst!

  Skrivet av barse klockan 09:03 FM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen