free page hit counter

augusti 31, 2006

XNA-Betan släppt!

Om det nu var någon som hade missat det så kan jag påminna om att Microsofts betaversion av XNA Game Studio Express släpptes igår kväll. XNA Framework och XNA Game Studio Express är en utvecklingsmiljö som man kan använda för att göra spel till PC och Xbox360 och den är dessutom helt gratis! (Kom bara ihåg att tanka och installera C# Express och senaste versionen av DirectX-SDK:n innan du installerar XNA GSE.)

Benjamin Nitschke har skrivit en väldigt bra introduktion och länklista för den som är intresserad av att testa.

Andra bloggar om: , , , , ,

Skrivet av barse klockan 09:36 FM | Comments (2) | TrackBack | Jobbet

augusti 24, 2006

C64

Härligt! (Ytterligare) en C64-emulator, men inte vilken som helst. Den här är gjord i Flash (version 9) och den puttrar på med bra fart. Dessutom är källkoden öppen så om man vill modda den, trimma den eller kanske göra om den till en Ti99-emulator så är det bara att hugga i.

[Via:BoingBoing]
Andra bloggar om:

Skrivet av barse klockan 10:13 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Man får hoppas att det bara är ett misstag...

New York Times rapporterar att ämnet evolutionsbiologi har fallit bort ur listan av ämnen som är godkända som huvudämnen för de elever som ansöker om federalt studiebidrag för låginkomsttagare i USA. Man får verkligen hoppas att detta är ett tryckfel och att den tomma raden där kurskoden för evolutionsbiologi skulle stått blivit rensad på grund av något tekniskt missöde och inte på grund av att någon bestämt att ämnet inte längre bör läras ut eller åtminstone understödjas av den federala myndigheten.

En intressant kommentar på Slashdot gjorde kopplingen mellan Lysenkoism och det som på vissa ställen verkar pågå i det stora landet i väst. Det gick inte särskilt bra den gången, för att uttrycka sig milt.

När människor, mer eller mindre selektivt, väljer bort empiriskt bevisade fakta för att landets politiska eller religiösa doktrin emotsäger dessa så är det illa ställt. Vissa säger att det är ett tecken som tyder på att ett imperium håller på att börja rasa ihop. Det är svårt i längden att "skydda" befolkningen mot sanning och rationellt tänkande.

[Via: Slashdot]
Andra bloggar om: , , ,

Skrivet av barse klockan 09:46 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Mjuk mus

När jag såg det hemgjorda pekdonet Soap så kom jag att tänka på att jag skulle vilja ha en sån, fast med en mer traditionell musfunktion. Att styra pekaren med tummen som Soap tycker jag verkar opraktiskt och jobbigt, men formfaktorn: liten, trådlös och täckt av mjuk långhårig frotte skulle vara helt perfekt.

Kanske skulle det vara trevligt om man inte behövde pressa den mot bordsytan för att få bra styrning. Det skulle säkert funka bra om man kunde klicka och högerklicka genom att krama bollen på olika ledder. Mindre och mjukare möss efterlyses i alla fall. Jag är trött på att dra runt på stora plastklumpar. Kanske skulle det kunna funka att göra styrningen med en bra accelerometer i kombination med den optiska trackingen för att möjliggöra styrning en bit ovanför bordet?

[Via: Hack a day]

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 04:12 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

augusti 23, 2006

Ge igen

Precis som Jerry Seinfeld så tycker jag illa om telefonförsäljare och tar varje chans jag får att ge igen lite om jag bara kan. Martijn Engelbregt har tagit kampen mot telefonterrorn ett steg längre genom att utveckla ett frågeformulär som man kan använda mot telefonförsäljare. Kanonbra! Nästa telefonslav som ringer upp mig när jag sitter och äter eller lägger 2-åringen ska få igen med råge!

[Via: Lifehacker]
Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 10:05 FM | Comments (8) | TrackBack | Hittat på nätet

augusti 12, 2006

Große gemüse!

Det låter inte vackert, men å andra sidan kan musikerna das erste wiener gemüseorchester knapra i sig instrumenten efter konserten. Underbart! Släng er i väggen circuit benders grönsaksorkester är det nya svart (typ)!

[Via: Make]

Skrivet av barse klockan 11:30 EM | Comments (1) | TrackBack | Konstigt

Jordens tråkigaste gräsänkling

[Varning: Nu kommer ett sånt där långt, snackigt och navelskådande blogginlägg. Hoppa gärna över det om du tycker illa om såna, jag tar inte illa upp.]

Jag måste ju vara jordens tråkigaste gräsänkling. När jag äntligen får nästan en hel helg för mig själv, vad gör jag då? Går ut och ölar med polarna? Spelar bort veckopengen på Kosmopol eller skrålar med i allsången på Debaser? Nix, efter bara några timmar i ensamhet så börjar jag städa och röja ur lägenhetens garderob/städskrubb/förvaringsrum som under de senaste åren varit knökfullt från golv till tak med grejor som vi efter hand tryckt in där under våra sedvanliga panikstädningar.

Jag känner mig jättenöjd och ganska stolt med att äntligen ha tagit itu med denna gamla surdeg. Jag tog mig i kragen och släpade (bokstavligen) fram den gamla havererade datorn och lockade ur den de gamla dokumenten och bilderna som jag aldrig trodde att jag skulle lyckas få ur den (på grund av att diskarna var RAID:ade med specialhårdvara som bara passade på det gamla, svajiga och instabila moderkortet). Efter otaliga omstarter och borttagning av ett antal delar ur datorns innanmäte så gick det slutligen vägen. Hurra. Klumpen är förpassad till de sälla jaktmarkerna för gott. (Eller egentligen är den förpassad till grovsoprummet där någon annan dödsföraktande tekniknörd gärna får plocka upp den. Jag plockade i gengäld en HP200LX som någon tröttnat på.)

Jag slängde säkert en kubikmeter grovsopor (två datorer, ett hårddiskchassi, plankor, 10 PCI-kort, tomkartonger och diverse bôs), bar ner två kubikmeter grejor i källarförrådet och fick, om jag får säga det själv, riktigt bra ordning på skrubben. Sedan tvättade jag två maskiner tvätt och dammsög lägenheten. Helgens underhållningshöjdpunkter var två timmars släktforskning med Genline i morse, Mission Impossible: III och en kanalkrock mellan melodifestivalen 1984 och Schwarzenegger-festen "Rovdjuret" på 6:an. En gräsänklingshelg så långt ifrån ungkarsliv och leva rullan man kan komma, men jag har det ganska bra.

Jo förresten, jag såg en råtta springa ut från Biovitrum när jag cyklade hem också. Ska inte medicinfabriker vara rena och fräscha, eller åtminstone råttfria? Eller det kanske var nån laboratorie-skeppsråtta som hade rymt förresten. Nåja, bara de inte sprider sig hit ner på gården så är jag nöjd. Biovitrum, ring Anticimex!

Andra bloggar om: , , , ,

Skrivet av barse klockan 10:17 EM | Comments (4) | TrackBack | Navelskådande

augusti 11, 2006

Lugnt utanför ambassaden idag


En av demonstranterna grips

Igår var det lite stökigt utanför dörren. Ungdomarna som lastades in i bilarna igår blev tydligen gripna för "ohörsamhet mot ordningsmakten".

Så här skriver polisen:

09:46 CITY

DEMONSTRATION, Israels ambassad. 23 demonstranter samlades utanför ambassaden och de saknade tillstånd för demonstrationen. Anvisades plats. 14 demonstranter fick lyftas bort. Kl. 10:51 hade samtliga lämnat området. Inga skador på ambassaden.

13:41 CITY

DEMONSTRATION, Israels ambassad. Demonstranterna åter. Anvisade plats men vägrar åtlyda detta. 10 personer gripna för ohörsamhet mot ordningsmakten.

(Ur polisens sammanfattning av gårdagen i Stockholm.)

Polisens händelserapportering är förresten intressant (och tyvärr också ganska nedslående) läsning. Det ger en god inblick i vad polisen till vardags får handskas med. Det verkar till exempel ha varit en tämligen bisarr natt i Södertörn i måndags.

Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 01:48 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Katter som ser ut som Hitler


Den här kissen heter Mao!

På webbsajten Cats that look like Hitler finns det massor av bilder på katter som liknar Hitler.

[Via: Bryan McNett]

Andra bloggar om: ,

Skrivet av barse klockan 10:21 FM | Comments (14) | TrackBack | Hittat på nätet

augusti 10, 2006

Den svenska bloggosfären lever och har hälsan

Ett blogginlägg som detta kan jag inte motstå att länka till. Jag känner mig mållös.

Skrivet av barse klockan 08:42 EM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

Ytterligare demonstrationer utanför israeliska ambassaden

Det räckte tydligen inte med demonstrationen i morse utan samma gäng demonstranter, något förstärkta numerärt, återkom för en halvtimme sedan och började skrika igen. Den här gången hade några av demonstranterna dessutom kedjat ihop sig med något slags hemmagjorda bojor vilket gjorde att det blev extra jobbigt för polisen att avlägsna demonstranterna från porten.


Hemmagjord boja

Skingrandet gick förhållandevis smidigt även den här gången och för att inte kunna anklagas för övervåld och brutalitet så stod en polis och filmade avlägsnandet av ungdomarna framför dörren. Dessutom var en pressfotograf och en mängd nyfikna grannar (och jag och mina kollegor på parkettplats) där och beskådade och dokumenterade spektaklet.


Omhändertagandet(?) filmas

Hoppas bara att det var allt för den här gången. Det är jobbigt att vara instängd och sonen (och hans dagisfröknar) skulle bli ledsen om jag inte kunde komma och hämta honom i tid i eftermiddag.

Här kommer lite fler bilder i alla fall.


Runar?-Vad heter din pappa?The chain gang

Skrivet av barse klockan 02:25 EM | Comments (5) | TrackBack | Omvärlden

Hejdå polisen

Jaha, nu var det tydligen klart. Demonstranterna har knallat iväg in mot stan och polisen håller på att packa ihop sina grejor och sticka.

Två bilder blev det i alla fall. (Håll till godo Petter!)


Polisen "skingrar demonstranterna".


Polisen packar ihop och åker vidare.

Enligt polisen så var det totalt fjorton arga unga killar och tjejer som befann sig här utanför och hojtade. Ungefär lika många till såg ut att sluta upp när de blev ivägkörda till Strandvägen. Poliserna var många fler, men de var å andra sidan riktigt trevliga och hälsade och småpratade vänligt med förbipasserande storögda dagisbarn och med några av demonstranterna.

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 11:16 FM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

"Oroligheter" vid Israeliska ambassaden

För en halvtimme sedan började ett litet gäng ungdomar högljutt skandera en massa infantila ramsor utanför vårt kontor. Våra grannar på översta våningen är nämligen Israels ambassad. Det hela såg till en början ut att bli ganska harmlöst. Fem-sex av kidsen stod utanför porten och skrek dumheter om "intifadan" och uttryckte något slags onyanserat hat mot Israel, lika många stod på behörigt avstånd och flinade och fotograferade med sina digitalkameror och de vanliga securitasvakterna tittade på spektaklet på lite avstånd.

Några minuter senare kom cirka 20-25 poliser till kvarteret och började släpa bort ungdomarna som krampaktigt försökte hålla armkrok framför ytterdörren. Den enerverande, korkade men ändå ganska harmlösa "demonstrationen" fick genast ny energi. Det känns som att polisens uppdykande med självaste Robinsson-Martin i släptåg fick det hela att bli mycket mer intressant. Jag undrar vad som hade hänt om man hade låtit ungdomarna hållas? Hur länge hade de orkat hålla på och skrika? Jag gissar att de förmodligen hade varit borta från porten lagom vid lunchtid så att jag lugnt kunde gå ut och köpa min lunch på ICA.

Just nu har poliserna spridit ut sig runt kvarteret och de flesta står och bevakar den växande klungan med ungdomar som förvisats till Strandvägen. Första tidningsfotografen kom alldeles nyss på plats och ambassadören stannar nog hemma idag. Jag skriver mer om det blir spännande eller om det händer nåt nytt. Nu ska jag snabba mig ut och köpa lunch innan det blir svårt att komma in eller ut igen. Hoppas bara att det hela har fjunat av innan jag måste sticka iväg och hämta sonen på dagis i eftermiddag.

Jag kan förresten passa på att klargöra att jag personligen inte är någon vän av Israels politik, men steget därifrån till att hylla intifadan tycker jag ändå är stort. Jag är för en fredlig lösning i mellanöstern och jag tror att all hatpropaganda gör att fredsprocessen bara tar längre tid. Lägg ner!

Andra bloggar om: , ,

Skrivet av barse klockan 10:28 FM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

augusti 02, 2006

Nobody fucks with the Jesus

The Big Lebowski är en av mina absoluta favoritfilmer och här är en två minuter lång sammanfattning av filmen som fångar dess essens på ett ypperligt sätt. (Kristdemokrater, Hem- och Skolaaktivister och andra nymoralister göre sig icke besvär.)

[Via: Irrlicht3D.org]

Andra bloggar om: , , , , , ,

Skrivet av barse klockan 02:56 EM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

Stillestånd

Landets tidningar kämpar febrilt för att besegra sommarens nyhetstorka.

Skrivet av barse klockan 12:32 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden