free page hit counter

oktober 30, 2004

Leve republiken

SVT gör ett våghalsigt drag och sänder en mockumentary-valvaka som handlar om det svenska presidentvalet. Kan det måhända vara så att opinionen börjar svänga så pass mycket att det kan anses vara politiskt korrekt att visa sånt här på tv?

Personligen så tycker jag att vi skulle klara oss mycket bra utan både president och kung, men jag tror att det kommer att ta ett tag innan vi är där. Mitt förslag till lösning är att vi inför en frivillig licensavgift för kungahuset. De personer som anser att kungahuset är något att ha anmäler sitt rojalistiska intresse till radiotjänst och får därefter ett inbetalningskort varje kvartal där de får betala sin del av kungakakan. Vi som tycker att vi skulle klara oss lika bra utan de kungliga slipper då betala och alla är nöjda och glada. De marknadsekonomiska principerna får råda och problemet löser sig självt.

Skrivet av barse klockan 10:26 FM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

Tre dagar innan valet...

Med bara tre dagar kvar till valet så dyker det upp en ny Usama-video. Den kunde inte ha kommit fram mer lägligt varken för Bush eller för bin Ladin (vars maktposition förmodligen försvagas om inte Bush vinner valet). Eller som Wolfgang Hansson säger i Aftonbladet: Bush är bönhörd. Det känns lite skrämmande att tänka sig, men förmodligen sitter både George och Usama på var sitt håll och myser över videons effekt på opinionssiffrorna i USA. Snacka om att driva en effektiv valkampanj!

Skrivet av barse klockan 09:44 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

oktober 29, 2004

Fredagsfyran, nu KRAV-märkt!

Fredagsfyran denna vecka handlar om miljön.

1. Är du engagerad i någon organisation med miljö på agendan?
Bortsett från Svenska kyrkan så tror jag inte att jag är med i någon organisation som tar något tydligt miljöansvar. Mitt organisationsengagemang är nere på en ganska låg nivå för tillfället.


2. Håller jorden på att gå under eller mår jorden egentligen ganska bra?
Jag tror nog att jorden mår lite sämre än vad vi i allmänhet tror. Själva stenbumlingen jorden kommer förstås att finnas kvar i många miljoner år framöver, men min gissning är att vi kommer att förstöra förutsättningarna för mänskligt liv ganska snart om vi fortsätter som vi gör.

3. Påverkar mänskligheten jordens klimat och miljö?
Ja, det är väl självklart. Ekosystemet är visserligen ett dynamiskt system som tål en viss misshandel, men inte hur mycket som helst. Dessutom är miljöeffekter ofta sådana som inte visar sig förrän efter en ganska lång tid. När vi upptäcker problemen kan det mycket väl vara för sent att lösa dem.


4. Försöker du minska miljöeffekterna i din vardag?
Ja, jag tänker på miljön, t.ex. när jag handlar. Kanske inte så ofta som jag borde, men hellre lite haltande miljöengagemang än inget alls. Man får inte låta sig nedslås om man nån gång glömmer, missar eller bara inte orkar göra helt rätt. Bättre då att hålla humöret uppe och försöka göra bättre nästa gång.

Skrivet av barse klockan 09:04 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Tänk om

Tänk om det fanns pengar till att visa såna här reklamfilmer på amerikansk tv. Tänk om Murdoch-media skulle släppa in sådan reklam.

Skrivet av barse klockan 10:22 FM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

oktober 28, 2004

Skrämseltaktik

Valet i USA verkar spåra ur mer och mer. BBC rapporterar att hemliga dokument från republikanernas kampanjhögkvarter i Florida har läckt ut där namnen på 1886 röstberättigade från ett valdistrikt med en majoritet av traditionellt demokratiska väljare finns listade. Avsikten med denna lista sägs vara att republikanska valarbetare ska kunna stoppa dem i vallokalerna. Dessa personer kan då endast genomföra röstningen "provisoriskt", vilket innebär att de, för att få avlägga sin röst, måste skriva under ett intyg som styrker deras lagliga rösträtt.

Lagen som gör det möjligt att ifrågasätta en persons lagliga rätt att rösta används mycket sällan. Valobservatören Ion Sancho säger i artikeln att han inte har varit med om att någon har åberopat lagen under de sexton år som han har bevakat valen i Florida. Han kallar det för skrämseltaktik.

Jag tycker att det är skrattretande att USA, som med Bush Jr i spetsen gärna vill sprida sin "demokrati" till små oljerika eller på annat sätt geopolitiskt intressanta små länder, inte klarar av att sköta sina egna interna demokratiska angelägenheter. USA är ett land med tvåpartisystem, där bägge presidentkandidaterna är med i samma hemliga klubb (skulls), tar emot pengar från samma företag och organisationer och där bara hälften av alla röstberättigade anser det vara lönt att rösta. Skrattretande och tämligen läskigt tycker jag att det känns.

Skrivet av barse klockan 07:11 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

oktober 27, 2004

Filmfestival igen!

Idag damp filmfestivalprogrammet ner i min brevlåda. Årets festival som är den 15:e i ordningen verkar som vanligt bli väldigt intressant. Det återstår att se hur det går med filmfrossandet. Elias lär ju inte bli insläppt på dagföreställningarna så det hela bygger på att jag kan boka in några bra filmer på kvällar och helger. Om jag har möjlighet så ska jag i alla fall försöka se Todd Solondz film, den nya Ken Loachfilmen och den där Garden State som verkar så intressant. (Jag fick värsta Donnie Darko-vibbarna av trailern, och det lilla jag läst om filmen har varit mycket positivt.) Hoppas som sagt bara att det klaffar med tiderna och att jag får biljetter till det jag vill se.

Skrivet av barse klockan 06:53 EM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

Fler som kommer ut ur garderoben

Vem kunde tro att detta skulle bli nationella "bloggare som kommer ut ur Buffygarderoben-veckan"? Yukio som är den senaste i raden av personer som slutat smyga med sitt Buffy-beroende berättar på sin blogg att hon till och med chockade sig själv när hon upptäckte att hon var Buffy-fan. Strongt av dig att outa ditt Buffybehov inför allmänheten Yukio!

Vågar man tro att det kommer att komma ut fler bloggare ur vampyrjägargarderoben inom den närmsta tiden?

Skrivet av barse klockan 06:34 EM | Comments (1) | TrackBack | Kulturen

Se upp tjejer!

I en undersökning på MSN Search har det kommit fram män hellre rådfrågar Google än sina flickvänner. Kvinnor, ta er i akt! Er traditionella position som "makten bakom tronen" håller snabbt på att erodera bort och ersättas av en amerikansk sökmotor.

Kvinnor använder sig i högre grad än män av traditionella sätt att få svar på sina frågor (t.ex. familj, vänner eller partner). I artikeln om undersökningen nämns också ett antal andra könsskillnader, bland annat att män bara orkar kolla upp två eller tre av sökträffarna medan kvinnor kollar mellan sex och sju svar. Män använder sig ofta bara av två ord som sökargument medan kvinnor använder tre. I ett fall så använder sig dock kvinnor av sökmotorer i högre utsträckning än män, nämligen när det rör sig om hälsorelaterade spörsmål.

Jag ser två slutsatser som man kan dra ur denna undersökning och den första är att det förmodligen finns pengar att tjäna för den sökmotor som lyckas göra en sökmotorportal med en flick- och en pojkingång. Skräddarsydda sökmotorer som utnyttjar de sociokulturella könsskillnaderna kan vara nyckeln till de stora pengarna. (Könssegregerade ingångar gör ju dessutom att man kan sälja in könssegregerad reklam.)
Min andra slutsats är att det förmodligen skulle vara nyttigt för oss alla om man kunde undersöka effektiviteten i de båda könsschablonernas sökmönster och ur dessa ta fram ett ännu mer effektivt sökbeteende. Ett androgynt sätt att leta efter information på nätet helt enkelt.

Skrivet av barse klockan 10:33 FM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

oktober 26, 2004

Kablamo!

Jag fick ett exemplar av Kablamo idag av spelkonstruktören själv. Det torde väl dyka upp i välsorterade spelbutiker och på Designtorget om några veckor. Ett roligt, lättspelat och ganska svårbemästrat spel som fungerar bäst om man har druckit några koppar kaffe och har koncentrationsbatterierna laddade till max. Den som tappar koncentrationen och glömmer ordningen på sina kulor tappar vanligtvis också huvudet snart.

Spelet funkar bäst om man antingen är jättekoncentrerad eller om alla som spelar är sådär lagom okoncentrerade. Roligt, annorlunda och med tämligen högt "production value". Spelkartongen var mycket tung, välfylld och gedigen.

Skrivet av barse klockan 07:06 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Klappa en get

Trots att vi har Augustendals 4H-gård precis på andra sidan vattnet från oss (så att man förmodligen kan se getterna med en bra kikare från vår balkong) så har vi aldrig varit dit förrän idag. Trots det grådassiga vädret så var besöket en succe med jättespännande ponnyer, får, getter, en gris och en och annan kanin. Fikat är dessutom både gott och billigt. Grillplats, lekpark, skötbord och barnvagnsgarage finns och dessutom är cafedelen rikligt bestyckad med barnstolar. Stället rekommenderas varmt!

Skrivet av barse klockan 05:59 EM | Comments (0) | TrackBack | Barnalstrandet

När är en luftgitarr inte en luftgitarr?

Jag läste ett inlägg i Organiserat Kaos om NaSoAlMo (National Solo Album Month) där herr Adolvsson säger att han har god lust att ta fram sin luftgitarr ur garderoben. Jag får ta tillfället i akt och passa på att varna för en marknadsföringsbluff av kollosalformat som jag själv drabbades av för ett par veckor sedan. Glad i hågen gick jag och bläddrade i Akademibokhandelns hyllor när jag stötte på boken How to Play Air Guitar: All the Greatest Moves from Your Guitar Heroes. På omslaget står tydligt och klart "FREE INSIDE GENUINE AIR GUITAR". Bonus! tänkte jag och sprang genast till kassan och checkade ut boken. Döm om min besvikelse när jag upptäckte att boken inte alls innehöll någon luftgitarr utan i stället en uppblåsbar bad-stratocaster. Det var visserligen en gitarr som man fyller med luft, men inte var det någon luftgitarr inte.

För er som redan har en skön luftgitarr som ni trivs med så kan jag varmt rekommendera boken, men bli som sagt inte förvånade om innehållet i paketet inte riktigt motsvarar det man ser på framsidan.

Skrivet av barse klockan 09:10 FM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

oktober 25, 2004

Ytterligare en buffyberoende ger sig till känna

Det är skönt att veta att man inte är ensam om att ha insett Joss Whedons storhet. Magnus Nordin har skrivit en hyllning till Joss på familjen Nordins blogg som jag helhjärtat kan skriva under på. Det är gott att veta att det finns fler tummar som hålls för att Joss ska få sin egen och några tv-mogulers tumme ur och börja jobba på nya spännande TV-serier. Kanske man kan hoppas att det blir nåt av Ripper-spin offen till slut?

Skrivet av barse klockan 09:30 EM | Comments (1) | TrackBack | Kulturen

Ässet i rockärmen?

I somras när vi var på väg till Finland så kom vi i samspråk med ett trevligt amerikanskt par som var på semester i Skandinavien. Vi diskuterade bland annat valet i USA och de hävdade på fullt allvar att de trodde att George W Bush hade Usama bin Ladin undangömd någonstans för att kunna plocka fram honom om det började se mörkt ut i valkampanjen. De gissade att bin Ladin skulle dyka upp några dagar innan valet bara för att få maximal effekt hos väljarna.
För några dagar sedan hävdade en irländsk journalist ungefär samma sak så vi får väl se vad som händer nu när det börjar dra ihop sig. Just nu börjar det tyvärr luta åt att Bush kanske inte behöver någon extra draghjälp av Bushfamiljens gamle kompis Usama.

Skrivet av barse klockan 09:04 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Varför får alla tjejer som söker till Robinson frågan om de vill vika ut sig?

Idag såg jag de första tunnelbane-reklamplanscherna i flicka-kampanjen och jag måste säga att jag gillar det jag såg. På planscherna så står det saker som "Ska man behöva ha sex i tv för att ta sig fram?" följt av texten: "Fråga Manfred Aronsson, vd på Kanal 5, 08-520 555 55". Jag lovar att det är både en och annan redaktör eller vd som kommer att tycka mycket illa om den här kampanjen. Personligt ansvar för skräpet som visas i tv och i tidningar är något som allt för sällan utkrävs.

Ta även en titt på kampanjsajten också. Där kan man bland annat se på reklamfilmerna och få hjälp att se igenom mediebruset med hjälp av några klargörande frågeställningar. Flicka-projektets hemsida innehåller ännu mer matnyttiga grejor, bland annat en snabbguide till hur man anmäler diskriminerande reklam och medieinslag till rätt ställen, men även tips på hur man gör för att höra av sig direkt till de företag som står bakom det man reagerar på.

All heder till reklambyrån Forsman & Bodenfors som har gjort hela kampanjen gratis. Även mediekanalerna som kampanjen går i har bjussat på utrymmet. (Kanal 5 ville dock inte ställa upp och bjuda på reklamplats. Det kan ha att göra med att en av reklamfilmerna parodierar Kanal 5:s egen dokusåpa Big Brother.)

Skrivet av barse klockan 08:45 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Elias gick och la sig tidigt...

Elias gick och la sig tidigt i kväll (en hel kvart) så jag fick lite tid över till att krympa och ftp:a över de två senaste månadernas bilder till fotoalbumet så nu kan alla som klagar över att jag aldrig lägger upp bilder sluta göra det.

Skrivet av barse klockan 08:07 EM | Comments (1) | TrackBack | Barnalstrandet

oktober 23, 2004

Krillans första blogg?

Sådärja, nu är Kristineberg med på
bloggkartan.

Skrivet av barse klockan 09:28 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Sushi, nu med USB 2.0

Solid Alliance som gjorde gummianka-USB-minnet överraskar igen och släpper en serie sushi-minnesdonglar. Jag säger som Gert Fylking brukar säga: Äntligen!

Skrivet av barse klockan 04:13 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Vilken filtyp är du, stort test på sidan 23!

I mitt ständiga sökande efter mitt sanna jag så kastade jag mig över BBSpots test"vilken filändelse är du" och döm om min förvåning när jag fick se svaret:


You are .cgi Your life seems a bit too scripted, and sometimes you are exploited.  Still a  workhorse though.

Det stämmer ju alldeles utmärkt, bortsett kanske från den där kommentaren om att mitt liv skulle vara skriptat och att jag ibland blir utnyttjad. Någon särskild arbetshäst kan man inte med den bästa vilja i världen anklaga mig för att vara heller, men filändelsen i sig stämmer på pricken. Jag är .cgi!

Skrivet av barse klockan 01:04 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Coupland tror jag...

Annica Tiger ställde gårdagens fredagsfyrafrågor. Lite ledig tid materialiserade sig i form av barnvakt så här kommer mina svar:

1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?

Just nu läser jag Eleanor Rigby av Douglas Coupland.


2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg mellan ett och fem får den?

Boken handlar om ensamhet och hittills känns det nog som att den är uppe och nosar på en femma.


3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den handla om?

(Jag har ju redan skrivit några böcker men jag antar att frågan egentligen handlar om romaner så...)
Ja, jag skulle självklart vilja skriva en roman! (Jag skulle dessutom vilja göra en bra spelfilm och ge ut en jättebra skiva. Dessutom vill jag bli statsminister. Massor av grejor att hinna med...)
Vad romanen skulle handla om vet jag däremot inte än. Visste jag det så skulle jag nog redan ha börjat skriva på den. Vad jag dock vet är att jag vill ha något viktigt att säga med min berättelse. Utan ett viktigt budskap så skulle jag nog ha svårt att hålla uppe intresset tillräckligt länge för att få boken ur mig.


4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.

Det där var ju en jättesvår fråga. Bland de utländska författare som jag gillar att läsa så återfinns bland annat Douglas Coupland, Paul Auster, Ian McEwan och Chuck Palahniuk och bland de svenska så finns bland andra Torgny Lindgren och Claes Hylinger. Men att välja ut en utländsk och en svensk tror jag inte att jag kan. Dessutom har jag säkert glömt någon som jag inte har läst på ett tag men som jag tyckte mycket om när jag läste honom eller henne. Margaret Atwood till exempel.

Skrivet av barse klockan 12:12 EM | Comments (2) | TrackBack | Böcker

oktober 22, 2004

Mind Games

Idag när jag satt på tunnelbanan och var lite småsur och trött på min dåliga rygg så laddade jag på Jens Lekmans nya samlingsskiva och livet blev genast lite vackrare. (Ett bra soundtrack kan lyfta den gråaste eftermiddag.) När jag satt där och humörmätaren började snigla sig in på grönt igen så vandrade mina tankar in på att det vore lite mysigt att vara med i en rockgrupp, eller kanske till och med leda ett band som i den där irländska filmen. Då kom jag på en rolig liten fantasilek som man kan syselsätta sig med om man har långtråkigt. Man funderar över vad som skulle hända om man skulle bilda ett band med de som satt på sätena i närmast en. Helt plötsligt så hade världen förvandlats för mig. Jag såg nya intressanta band vart jag än vände mig, i rulltrappan, i konsumkön, på tunnelbanan. Band som kändes mer äkta och mer intressanta än det mesta man hittar i skivbutikerna och musikkanalerna nu för tiden.

Och tänk vilken skön story man skulle kunna dra för journalisterna när man släppt sin första platinaplatta.
"Tja, vi träffades i väntrummet på kvartersakuten en torsdagförmiddag. Erik, vår trummis, tyckte att vi skulle bilda ett band tillsammans. Vi tyckte förstås att han var knasig och hade han inte varit så förbålt envis så hade det aldrig blivit nåt..."
Det känns väl lite mer intressant än det gamla vanliga tramset med skivbolagsauditions, silikonbröstoperationer och dokusåpor som insteg i musikbranschen?

Skrivet av barse klockan 06:04 EM | Comments (1) | TrackBack | Navelskådande

oktober 12, 2004

Heltidsjobb

Vadå pappaledig? Man är ju inte ledig alls. Hela den här föräldraledighetsgrejen verkar ju vara en enda stor bluff där man luras att tro att det ska vara någon slags semester eller ledighet som man ska få när det i själva verket är nästan lika mycket jobb som ett vanligt arbete. Fejk! Och inte får man någon tid över att blogga heller.

Nä, skämt å sido så är det riktigt trevligt och då och då dessutom ganska vilsamt att vara pappaledig. Särskilt när man har ett sånt trevligt barn som vi har. Tyvärr blir ju alla andra saker som man tänkte göra under föräldraledigheten (starta företag, plugga, komponera musik, programmera ett jättebra spel, skriva en bok) lidande, men vad gör det. Såna saker får man säkert tid över till när barnet flyttat hemifrån om sådär en 20 år eller så (om inte bostadsmarknaden har blivit ännu sämre då...).

Nu vaknade killen. Tillbaka till verkligheten. :-)

Skrivet av barse klockan 02:43 EM | Comments (3) | TrackBack | Barnalstrandet