free page hit counter

november 27, 2004

Köp ingenting

Jag måste passa på att påminna om att det är En Köpfri Dag idag. Jag ska göra mitt bästa och försöka att inte köpa något på hela dan. Jag känner på mig att det inte kommer att bli så enkelt som jag tror, med julklappsmanin som hetsar och lördagsshoppingen som lockar. Det blir nog ett besök på Kulturhuset i stället för shoppingrundan, eller så kanske jag spelar en liten sång.


Buy Nothing Day - En Köpfri Dag

Den viktigaste aspekten av den köpfria dagen tycker jag nog är att man får chansen att reflektera över hur bunden man är av vårt samhälles konsumtionsmönster. Det skulle vara mycket svårt, åtminstone för mig, att ha en "vit vecka" varje år då man inte köpte någonting. Det känns tråkigt att en så stor del av våra liv ska handla om saker och om de små grå papperslapparna som vi använder oss av för att byta till oss saker. Riktigt ruskigt är det när man betänker att många faktiskt är beredda att använda våld mot andra människor för att skydda sina små papperslappar och prylar, eller för att ta av andra deras lappar och grejer. Vi har verkligen en konstig uppfattning om vad som är viktigt och inte i vårt samhälle.

På BND:s svenska hemsida finns det en lista på frågor som man kan ställa sig innan man köper nåt som får en att reflektera lite extra över varför man köper saker. Behöver jag det? Hur många har jag redan? Hur mycket kommer jag använda det? Hur länge varar det? Kan jag låna det från en vän eller familjemedlem? Klarar jag mig utan det? Hur ska jag göra mig av med det när jag använt det färdigt? Ha dessa frågor i bakhuvudet när du går ut idag, oavsett om du tänker shoppa eller om du tänker avstå.

Skrivet av barse klockan 09:56 FM | Comments (107) | Omvärlden

november 26, 2004

Psykbryt

Helt plötsligt så snöade jag in på släktforskning igen. Pappa kom ner och hälsade på och i packningen så hade han lite gamla antavlor som han och mamma hade hittat hemma i gömmorna. Efter att ha knappat in informationen så gav jag mig ut på internet och började leta efter förfäder och du milde vad jag hittade förfäder och släktingar. Nu har jag kommit så långt tillbaka som till 1500-talet på ett par ställen. Det visar sig att jag har både björnjägare (35 fällda!), nämdemän, sinnesslöa och tiggare ibland mina utdöda släktingar. En hel del sköna historier dök också upp, bland annat en berättelse om hur min farfars morfars farfar lekte gerillasoldat och gillrade en fälla för ryssarna när de var och härjade runt i Västerbotten 1808-1809. Jag fortsätter, sporadiskt men oförtrutet att forska vidare och rekommenderar hobbyn varmt till alla som känner sig rotlösa.

Skrivet av barse klockan 10:45 FM | Comments (99) | Navelskådande

november 24, 2004

Bloggen, pengarna eller livet?

Jag skrev för några dagar sedan om ett kanadensiskt företag som betalar bloggare som skriver om dem. Annica Tiger kommenterade och undrade om det inte är att sälja sin själ när man börjar ta emot pengar för att skriva om specifika saker i sin blogg. Jag kan på sätt och vis hålla med henne. Det är en vansklig fråga, särskilt när man faktiskt börjar blanda "redaktionell text" med annonser. Hur ska den som läser bloggen kunna veta om inlägget är genuint eller om det är ett inlägg som skrivs bara för att författaren har fått en summa pengar för att skriva det. I dagstidningsjournalistiken försöker man för trovärdighetens skull undvika redaktionell reklam så långt det är möjligt. (Men man bör vara medveten om att journalister inte är omutbara, man ska bara muta med lite finess så går det oftast hem.) Om man börjar "sälja sin själ" och ersätta sina åsikter och sitt skrivande så tror jag dock att läsarna känner detta ganska fort och slutar besöka en. En blogg (eller en tidning för den delen) som slutar bry sig om varför man började skriva från början och i stället låter ekonomin styra går sotdöden till mötes. Se bara på kvällstidningarnas lösnummerhets där jakten på snabba upplagehöjningar med hjälp av snaskiga löpsedlar snabbt har eroderat deras tidigare trovärdighet och i längden minskar upplagan i stället för att höja den.

Nu tror jag ändå att det går att hitta "affärsmodeller" för en blogg som drar in en liten slant och trots detta bevarar dess integritet och för att bevisa det så tänkte jag koppla upp Barsebloggen mot Tradedoubler . (Länken genererar pengar på mitt TradeDoubler-konto om någon gör som jag och startar ett konto. Sponsrad länk alltså.) Jag kommer att rapportera hur det går för mig framöver, men min gissning är att Barsebloggens eventuella integritet kommer att vara i stort sett oförändrad. (Kontoställningen på TradeDoubler-kontot kommer förmodligen också att vara det, om man betänker att jag har runt 50 läsare om dan på bloggen...)

Jag har länge funderat på att ha sponsrade länkar när jag skriver om någon bok, film eller skiva som jag gillar. Jag letar ju ändå efter någon passande länk när jag skriver, så varför inte länka till Bokus (som finns på TradeDoubler) i stället för till Amazon eller SFbokhandeln? Visst, risken finns ju att jag börjar skriva en massa smörja som jag egentligen inte hade tänkt skriva, bara för att kunna lägga in såna spons-länkar, men jag hoppas att jag kan motstå frestelsen. :-)

Skrivet av barse klockan 02:46 EM | Comments (101) | Navelskådande

november 23, 2004

Rule Britannia

Det blev en väldigt trevlig och lyckad weekend i London både för oss och för lillprutten. England var sig likt, med svinkalla hus, regnigt novemberväder och en julskyltning som inte är av denna världen. Det som för tillfället upptog engelsmännens tankar under denna helg var (förutom X-factor) den försvunna earlen, de kungliga och deras bristande verklighetskontakt och förstås den eviga frågan om rävjaktens vara eller inte vara. Trots att det nu tagits beslut om ett förbud mot rävjakt och trots att förbudet kommer att träda i kraft under den tidiga våren 2005 så tror de allra flesta att lagen kommer att vara mycket svår att genomdriva. Förutom beviskrav som är i det närmaste omöjliga att uppfylla (att filma någon som på häst, iklädd röd jacka jagar en räv med hjälp av drevhundar kan förmodligen inte räknas som tillräckliga bevis), så talas det dessutom om att många rävjägare tänker bedriva civil olydnad om lagen verkligen kommer att användas. Godsägare hotar att säga upp de avtal mellan markägaren och staten som tillåter starkströmsledningsgator och liknande på ägorna för att på så sätt hämnas det demokratiskt fattade beslutet om rävjaktsförbud. En sak är i alla fall säker och det är att det finns ganska många riktiga praktnötter på bägge sidor i denna fråga. Det ska bli kul att se hur det hela slutar.

Skrivet av barse klockan 09:30 EM | Comments (1) | Omvärlden

november 19, 2004

London calling

Nu drar vi till London hela familjen. Undrar vad som passar att hitta på med en liten 11 månaders kille?

Skrivet av barse klockan 08:10 FM | Comments (2) | Barnalstrandet

november 18, 2004

Det var väl det jag visste

Att Bill Gates får mest spam i hela världen är väl inte så konstigt, men att han sitter på ett spamfilter som verkligen fungerar ("only a few junk e-mails gets through") och inte delar med sig av den gör mig riktigt förbannad. Varför kan inte alla vi andra också få tillgång till din topphemliga reklamdödar-teknik Bill? (Förmodligen är det teknik som han har köpt av den militärindustrin, alternativt något som han har fått tag på via sina kontakter med utomjordingarna.)

Skrivet av barse klockan 07:21 EM | Comments (102) | Hittat på nätet

Är det här framtiden för vår hobby?

Ett kanadensiskt teknikföretag har bestämt sig för att betala bloggare som skriver om företaget. $180000 amerikanska dollar har man budgeterat till marknadsföringsspektaklet. I en intervju med Marc Cantor, hjärnan bakom projektet och tillika bloggare, säger han att pengarna kommer att betalas ut oavsett om bloggaren skriver positivt eller negativt om företaget. All publicitet är bra publicitet, typ.

Frågan är när något svenskt företag bestämmer sig för att genomföra något liknande. Jag gissar att något sådant inte kommer att inträffa förrän efter det efterlängtade "genombrottet", eller möjligen om det finns något företag som vill rikta en marknadsföringskampanj direkt mot de individer som existerar i den svenska bloggosfären. När det än händer så räkna med att jag står först i kön med mössan i hand!

Skrivet av barse klockan 06:37 EM | Comments (103) | Hittat på nätet

God morgon bloggsverige!

En om inte het, så i alla fall intensiv debatt har blossat upp gällande weblogs.se vara eller inte vara och då kan det vara på sin plats att berätta lite om en idé som jag har grunnat på i några veckor. Bloggandet är på stark frammarsch i Sverige och många går och funderar på när bloggarna ska få sitt stora genombrott i folks medvetande. (Den frågan kom bland annat fram under Bloggforum 04.) Vad sägs om en "direktsänd" superblogg en dag i veckan, företrädesvis på söndag eftermiddag? En blogg som summerar det som har hänt (både på bloggarna och i världen i stort) under veckan som gått.

En sådan gruppblogg skulle kunna vara det som skapar genombrottet som så många väntar på (eller som åtminstone kan rida på framgångsvågen när genombrottet kommer). Det kan vara en insats som gör bloggandet lite tydligare i det allmänna medvetandet. Dessutom tror jag att det skulle vara väldigt kul, både att läsa och att medverka på ett eller annat sätt.

Jag tänker mig att det varje söndag finns två programledare (precis som i SVT:s och TV4:s morgonteve) och dessutom ett antal ämnesansvariga som bloggar om eller summerar det som hänt inom sina respektive ämnesområden. (Programledarskapet och även ämnesansvaret skulle givetvis vara rullande för att inte bränna ut någon.) En förstasida liknande den som finns på DN eller SvD skulle kunna passa bra. (Dessutom skulle man kunna ha en politisk höger- och vänsterspalt på var sin sida om mitten för att visa att det faktiskt finns bloggare både på höger- och vänsterkanten.)

Man skulle dessutom varje vecka kunna ha en kändisbloggare som får låna bloggplats och skriva under en vecka. Dessutom skulle det vara roligt med en söndagsintervju där det finns möjlighet att kommentera och kanske också få svar på frågor direkt från intervjuoffret.

Det finns dock ett antal frågor som behöver få sitt svar. För det första: är det verkligen en bra idé att skapa en direktsänd gruppblogg eller är det bara korkat och onödigt? Ska det finnas något slags manifest eller avsiktsförklaring bakom eller ska syftet bara vara att framhäva det svenska bloggandet som en ny intressant form av debatt och nyhetsrapportering? Hur når man ut till "vanligt folk"? Risken är ju att en sådan superblogg bara blir ännu mer introvert och ogenomtränglig för de icke invigda. Hur undviker man detta? Slutligen, vem ska bestämma? Vem bestämmer inriktningen, vem bestämmer vem som ska vara programledare och ämnesansvarig? Vem gör slag i saken och startar en kommenterande, direktsänd veckoblogg?

Lite mer läsning om gruppbloggar hittar man här och här.

Skrivet av barse klockan 04:07 EM | Comments (138) | Ideer

Thomas Covenant, coming to a brain theater near you...

Jag börjar närma mig slutet av Runes of the Earth som jag berättade om för några dagar sedan och nu försöker jag stålsätta mig inför väntan på den andra delen (av fyra). Jag kollade runt lite på nätet för att se om jag kunde hitta någon information om när man kan vänta nästa del. Någon sådan information hittade jag inte, men jag hittade i stället något mycket värre: en trailer för "Runes"! (Klicka på den snurrande knappen till vänster.)

Även om Covenant-trailern inte skulle vara så oerhört kalkonartat producerad så borde det väl finnas många andra sätt att vispa upp intresse för en bok på. Nu har boktrailer-spåret testats och det funkade inte. Hitta på nåt annat till nästa gång tack.

Skrivet av barse klockan 10:27 FM | Comments (0) | Böcker

november 17, 2004

Titta det snöar!

Nu snöar det här på Kungsholmen. Imorgon ska Elias få se sin första snö.

Skrivet av barse klockan 11:44 EM | Comments (101) | Omvärlden

Som warez, fast lagligt!

Skivbolag, filmbolag och andra stormoguler inom underhållningsbranschen ligger vakna och kallsvettiga på nätterna och funderar hur de ska undkomma den förödande piratkopieringen. Åtminstone gör de sken av att vara väldigt rädda för piratkopieringen om man läser de utspel som då och då görs. Hur som helst så finns det all anledning att tro att det måste komma en grundläggande förändring i affärsmodellen för musik och filmförsäljningen om inte p2p-nätverken ska käka upp en betydande del av underhållningsbolagens feta vinstkaka. Det är helt enkelt tid för förändring.

Mitt förslag är att man helt enkelt skapar ett stort mediebibliotek där man som kund endast betalar en fast månadsavgift och där man sedan får full tillgång till allt innehåll. Det verkar ju fungera för Brafilm så varför skulle det inte fungera med en annan distributionsform och med lite annat innehåll i kanalen? Som konsument skulle jag kunna leta fram exakt den musik, film, tv eller bok jag för tillfället ville njuta av och sedan få den streamad direkt till min avnjutningsterminal utan väntetid.

Förutsatt att mediebiblioteket faktiskt innehöll det jag var intresserad av så skulle det vara ett rejält lyft i jämförelse med andra, lagliga och olagliga, distributionsformer. I stället för att gå till en butik för att köpa eller hyra något, eller istället för att vänta fjorton timmar för att nedladdningen skulle bli klar så skulle detta nya mediebibliotek streama det jag ville ha i realtid. Inga väntetider, inget onödigt letande på webben eller i affärer, bara bläddra fram musiken och spela upp den. Jag skulle lätt kunna tänka mig att betala några hundringar i månaden för ett sådant abbonemang. Obegränsad mediekonsumtion direkt i mobiltelefonen, teven eller PDA:n som dessutom betalar sig för de som äger rättigheterna. Kan det bli bättre?

Ja det kan det! Drivkrafterna bakom piratkopieringen skulle kunna stävjas genom att man erbjöd bättre service och ett mer komplett innehåll i det lagliga/kommersiella mediebiblioteket. Som medlem så skulle det inte finnas någon anledning till att piratkopiera t.ex. musik för att spara undan på hårddisken när man ändå har full tillgång till musiken som abbonent.

Royaltyersättningen skulle enkelt fördelas efter hur många spelningar som ett visst verk hade. Svagheten med hela idén är först och främst att man måste uppnå någon slags kritisk massa av innehåll innan det blir intressant att bli abbonent. Dessutom ställer ett sådant här system mycket stora krav på nätverken, men det är nog bara en tidsfråga innan vi har kapacitet att hantera och leverera media på detta sätt. Dessutom tror jag tyvärr att de stora medie- och underhållningsföretagens förändringsovilja är det som till syvende och sidst kommer att sätta käppar i hjulen. Att lämna de trygga invanda distributionssätten och på detta sätt släppa saker och ting "fria" tror jag inte att man vågar.

Skrivet av barse klockan 08:41 EM | Comments (1) | Ideer

Framsynt tillväxtkommun eller trångsynt norrlandskommun?

Trots att man anser sig ha råd med att bygga om både simhallen och ishallen (borgarna ville dessutom bygga fotbollshall) så är det tydligen så lite pengar i kassan att man måste avskeda fem bibliotekarier. Inte konstigt att Skellefteåborna inte läser böcker, de måste ju hinna med att bada i Eddahallen och åka skridskor i isladan. Visst förstår jag att det är viktigt med bra idrottsmöjligheter, men om man vill att folk ska flytta till kommunen så tror jag att det är en dålig idé att dra in bokbussarna så att man måste åka flera mil bara för att låna en bok. Allsvenskan-laget AIK må ha hur fin hockeyplan som helst, den kulturella utarmningen kommer ändå att innebära utflyttning.

Skrivet av barse klockan 08:18 EM | Comments (102) | Omvärlden

Tjänsteplikt i stället för värnplikt?

En sak som jag funderat över länge är hur det skulle se ut om vi införde en allmän tjänsteplikt för att ersätta (och inkorporera) den allmäna värnplikten. Tillåt mig förklara hur jag tänker. Tjänsteplikten skulle bestå av ett års arbete till gagn för landet. Alla medborgare mellan 16 och 30 års ålder skulle ha ett tjänsteår att avverka, antingen direkt efter grundskolan eller någon gång därefter, men helst innan man fyllt 30. Innehållet i tjänsteåret ska som sagt vara till gagn för landet och ganska många skulle förmodligen välja att göra sin tjänsteplikt inom försvaret (militärt eller civilt), men även andra allmännyttiga tjänster måste kunna väljas. Tjänsteplikten ska gälla både killar och tjejer och man bör i hög utsträckning kunna styras dess inriktning och när man väljer att ta ut tjänsteåret. Detta för att man t.ex. ska kunna välja att jobba ett år mellan grundskola och gymnasium om man är skoltrött, eller för att kunna göra någon slags lärlingsår efter gymnasieutbildningen. Man kan också tänka sig att ett tjänsteår skulle kunna användas som ett första år på forskarutbildningen för att på så sätt hjälpa de som önskar slå sig in på forskningens bana med finansiering under det första året.

Jag ser ett antal fördelar och några svaga punkter med tjänsteårsiden. Fördelarna är att alla medborgare omfattas av detta pliktår, till skillnad från hur det fungerar nu när bara pojkar avkrävs ett år av sina liv i rikets tjänst. Möjligheten att göra värnplikt, civilförsvarsplikt eller annan tjänst för samhället bör vara helt könsneutral. Detta system skulle med allra största sannolikhet göra det lättare för tjejer att komma in i den militära sektorn och det skulle också göra det möjligt för pojkar att inte automatiskt placeras där.

Pliktåret skulle också vara till gagn för samhället då man skulle kunna inrätta plikttjänster inom områden där det i nuläget är svårt att hitta arbetskraft eller där man ser ett växande behov av erfaren arbetskraft och vill börja få in lärlingar i god tid. Dessutom skulle tjänsteåret kunna vara en utmärkt resurs för att motverka skoltrötthet, agera som buffert mot tillfällig arbetslöshet och erbjuda insteg i branscher som i annat fall kan vara svårtillgängliga.

Den stora nackdelen som jag ser är nog att tjänsteåret totalt kan förstöra arbetsmarknaden för vissa grupper, så det gäller att utforma de tillgängliga tjänsterna på ett sätt så att de inte inkräktar på den ordinarie arbetsmarknaden för mycket. Man får också hålla ett öga på de organisationer och företag som tillåts använda sig av tjänstepliktiga så att inte systemet utnyttjas och ger oriktiga konkurrensfördelar. Detta är dock en regleringsfråga och jag tror nog att fördelarna skulle kunna överväga nackdelarna.

Skrivet av barse klockan 10:37 FM | Comments (97) | Ideer

Ideer...

Alla bra idéer som man kommer på dyker förr eller senare upp i någon annans huvud (som till exempel den här telefonlur-handsfree-grejen som jag gick och funderade på för några år sedan när jag köpte min första Motorolatelefon. Därför har jag bestämt mig för att göra en ny kategori som heter ideer där jag kan skriva ner alla dumheter som pluppar upp i mitt huvud. På så sätt så kan jag i alla fall säga "jag var först" (om jag nu var det) när någon snor eller kommer på en bra idé som jag har haft.

Skrivet av barse klockan 10:36 FM | Comments (102) | Ideer

november 16, 2004

"its like Guns for Cash only without the guns or the cash"

MetaFilter rapporterar om den nya gräsrotsrörelsen H.O.P.E. som kämpar med näbbar och klor mot det som de definierar som skräpkultur. Deras senaste PR-trick är att man erbjuder skivköpare som lurats att köpa en Ashlee Simpson-CD att byta den mot en bra CD (med t.ex. Joni Mitchell, Elvis Costello eller Brian Wilson). Mycket lovvärt initiativ tycker jag. Kultursnobberi har sällan varit såhär roligt och frågan är bara när detta fenomen kommer till Sverige. Om det är någon som funderar på att dra igång en H.O.P.E.-franchise här hemma så kan jag meddela att jag gärna byter ut TV3 på min tv mot t.ex. BBC World, SVT24 eller Barnkanalen.

Skrivet av barse klockan 08:19 EM | Comments (0) | Kulturen

Det stora popcornrånet

Det är inte utan att man börjar tänka på Jönssonligan, Ture Sventon och Agaton Sax när man läser i DN idag om SF-chefen i popcornhärvan. Vem tar hand om filmatiseringen av popcorndramat? Mikael Ekman, Jonas Cornell eller kanske Christjan Wegner?

(Den stora kassakon på landets biografer är popcornförsäljningen, på samma sätt som korvförsäljningen är det som driver landets bensinmackar. När får vi läsa om det stora bratwurstbedrägeriet?)

Skrivet av barse klockan 02:33 EM | Comments (99) | Omvärlden

Forum04, några kommentarer

Jag hittade just InternetWorlds artikel om paneldebatten som hölls igår. Artikeln kändes lite rumphuggen, men jag antar att den kommer i en lite mer utförlig version i nästa nummer av blaskan. Hur som helst så talades det en hel del om bloggar som maktfaktorer och man undrade när bloggarna skulle "slå igenom". Lite grann kan jag nog hålla med om det som sas under debattsamtal nummer två, att bloggare i det stora hela är egofundamentalister. Den fråga som hela tiden verkar ligga under ytan och bubbla är: "när får vi fler läsare på våra bloggar och när blir vi kändisar?"
Kanske är det på samma sätt med bloggare som Gustav Holmberg sa att det var med forskare. Vi gör det för att våra mammor inte älskade oss tillräckligt och nu vill vi visa oss duktiga. Inte för att jag tycker att det är nåt fel att drivkraften bakom mycket av bloggandet här i landet (och i världen) är ren och skär självhävdelse, tvärt om, ju starkare drivkrafter bakom bloggandet desto fler bloggar att läsa.

I den sista debattrundan så diskuterades bland annat journalistiken och bloggandet och jag tyckte nog att Jonas Söderström var precis på kornet när han berättade vad det var som var så bra med bloggar, nämligen att bloggen, till skillnad från annan journalistik, har en möjlighet att visa upp bloggaren själv i helfigur. Ett personligt tilltal och en möjlighet att lära känna skribenten leder också till en mycket större trovärdighet. Man vet helt enkelt var man har henne eller honom. Kan det vara så enkelt så att många journalister (och andra makthavare för den delen) inte vill lämna ut sig själva i så hög utsträckning? Ansvaret för det man skriver blir på något sätt ännu större om man gläntar lite på förlåten och visar upp vem man är, var man kommer ifrån och vilka källor man har.

Här finns en gyllene möjlighet för den "första svenska journalisten i webbrymden". Vem vågar? Försten dit kommer garanterat att belönas med en rejäl dos trovärdighet och popularitet. Stå för det ni skriver murvlar, låt oss kika i era garderober och kommentera era texter! Det har redan börjat hända en del i USA på den fronten.

Skrivet av barse klockan 01:11 EM | Comments (104) | Navelskådande

Sony vs Microsoft

Jag undrar förresten om Sony kommer att stämma Microsoft för att de använder piratkopierad mjukvara som de äger. Microsoft torde ju ha dragit in en och annan spänn på WindowsXP vid det här laget så det skulle kunna bli en ganska skön slant för Sony att kamma hem. Dessutom är det nog rätt svårt att undanröja bevisen.

Första postningen trillade precis in på Sonys supportforum för SoundForge så nu får vi se hur länge det dröjer innan Sony reagerar.

Skrivet av barse klockan 11:56 FM | Comments (100) | Hittat på nätet

Bra vibrationer

Nu har jag inte någon bil men när jag skaffar en så skulle jag gärna vilja ha en sån här. Jag är av den åsikten att det är lika viktigt att följa gällande lagar och regler i trafiken på samma sätt som man följer alla andra lagar. Hastighetsskyltar händer det dock att man missar så en bil som påminner en om att man kör för fort skulle vara jättebra. Hoppas att försöket faller väl ut.

Skrivet av barse klockan 10:57 FM | Comments (99) | Prylar

Avskum

Amerikanska soldater skjuter sårade obeväpnade irakier. Är det någon som är förvånad? (Är det nån som tror att Bush hade varit lika ivrig att anfalla Irak om han hade vetat att de verkligen hade massförstörelsevapen att försvara sig med?)

Tyvärr ser det ut att kunna fortsätta i samma stil ett tag till.

Skrivet av barse klockan 10:07 FM | Comments (3) | TrackBack | Omvärlden

november 15, 2004

Bloggforum Stockholm 2004

Jag fick mig iväg på BloggForum Stockholm 2004 i alla fall, snuva och försenad registrering till trots.

Än så länge så har jag inte riktigt smält allt som sas under kvällen, men diskussionerna handlade bland annat om huruvida bloggar är en demokratisk revolution eller inte, om bloggar som arbetsverktyg och kunskapsbanker samt varför journalister och företag behöver (eller inte behöver) blogga. Debatten väckte både en och annan tanke hos mig, men själva tillställningen kändes rätt opersonlig. Det var en ganska konstig känsla att sitta i ett rum tillsammans med en massa personer som jag inte känner, men vars personliga loggböcker jag läser mer eller mindre regelbundet. Nu väntar jag bara på att det ska komma lite fler postningar som behandlar kvällens begivenhet. Jag trodde att det redan skulle vara skrivet en hel del, men tydligen var det ganska få som realtidsbloggade över Wi-Fi-nätet (typ två som räckte upp handen) och de som inte gjorde det har väl dragit vidare till Tranan där de sitter och ölar och har det gott. (Själv hastade jag hem på min skruttiga Monark för att hinna med att natta Elias.)

UPPDATERING: Jag såg just att Stephanie Hendrick som också satt i en av panelerna redan har hunnit skriva ett inlägg.

Skrivet av barse klockan 09:43 EM | Comments (111) | Navelskådande

Ticket to Ride the Mystery Train

Om man har köpt brädspelet Ticket to Ride kan man registrera sig här och få en gratis expansion som heter Mystery Train. Expansionen släpptes för beställning från webbsajten idag så den finns fortfarande kvar, men vänta inte för länge för såna freebiesar brukar ta slut illa fort. Registrerar sig gör man med den där koden som står på spelreglerna till spelet. Då får man också tillgång till on-line-versionen av spelet som är helt okej men fortfarande i beta.

Skrivet av barse klockan 02:18 EM | Comments (101) | Prylar

Fem fina fåglar

Nystartade söndagsfrågan Femman hittade jag i morse. Den sägs vilja vara ett komplement till fredagsfyran, men med ett ämnesval som är lite mindre djuplodande än fyrans. Hur det än må vara med den saken så tycker jag att det är ett lovvärt initiativ. Nog med snack, här kommer mina svar:

1. Vilken artist/grupp har du flest skivor av i din skivsamling?

Elvis Costello utan tvekan. Jag gissar att jag har uppåt femtio plattor med Elvis, säkert ännu fler om man räknar skivor som han producerat, skrivit låtar till eller spelar eller sjunger på.


2. Vilken författare har du flest böcker av i din bokhylla?

Vet inte. Jag har jättemånga böcker men inte blir det så många av samma författare. Det är väl nån sån där lång serie med böcker. Roman om ett brott kanske, eller Douglas Coupland?


3. Vilken typ av film har du mest av i din DVD/videosamling?

Just nu är det oavgjort mellan 24 och Buffy, men vampyrjägaren kommer att gå om när säsong sex och sju släpps i ny utgåva i slutet av månaden.


4. Vilken typ av foton har du mest av i ditt fotoalbum?

Det var också lätt. Foton på Elias förstås. Sedan han kom har vi knäppt nästan 4000 bilder på honom.


5. Vilken sorts publikation finns det mest av i din pappersinsamling?

Dagens Nyheter och en och annan Kyrkans Tidning.

Skrivet av barse klockan 09:40 FM | Comments (0) | Hittat på nätet

november 14, 2004

Stenkastning + glashus = dåligt

En tysk PC-tidning har hittat bevis för att Microsoft använt sig av piratkopierade program när man redigerade ljudfilerna till Windows XP rapporterar IDG.se.

(Först trodde jag att det var nåt lurt med artikeln, ett företag som Microsoft borde väl ha koll på såna saker, men efter att ha kollat efter filerna på min egen XP-installation och hittat dessa så måste jag erkänna att det stämmer. Ljudfilerna finns i katalogen

C:\WINNT\Help\Tours\WindowsMediaPlayer\Audio\Wav
. Öppna nån av filerna i Notepad och kolla in slutet av filen, där finns namnet på hackaren som knäckte SoundForge-licensen som användes.)

Om inte Microsoft bryr sig om att betala mjukvarulicenser hur ska de då övertyga sina kunder att det är viktigt att betala licenserna på deras egna produkter? Ett företag som Microsoft som omsätter 32 miljarder dollar och som gjorde 10 miljarder dollar i vinst förra året borde väl ha råd att köpa in ett par SoundForge-licenser.

Skrivet av barse klockan 08:37 EM | Comments (98) | Omvärlden

Neeej!

Varför ska jag alltid skjuta upp allt till sista minuten? Nu kan man inte längre föranmäla sig till BloggForum Stockholm 2004. Jag som verkligen ville gå dit. Nåja, jag kanske får cykla dit och kolla om man kan bli insläppt ändå, eller om det har kommit några avanmälningar. Det stod ju inget om att antalet platser var begränsat (fast det kanske man skulle ha kunnat gissa i och för sig). Blä!

Skrivet av barse klockan 05:24 EM | Comments (106) | Navelskådande

En brandgul Trocadero

Tack vare ett namnupprop så har låtsaschampagnen Pommac räddats för att kunna fortsätta sitt tynande liv på butikshyllorna ytterligare en tid. Men inget ont som inte har något gott med sig. Carlsberg bestämde sig i samma veva för att fortsätta att brygga gudarnas dryck Trocadero. Visserligen licensbryggs Trocca av flera andra bryggerier runt om i landet, men att Carlsberg fortsätter med sin tillverkning gör att man fortfarande kommer att kunna få tag på drycken på fler ställen även i mindre civiliserade delar av landet.

Det har aldrig sålts så mycket Trocadero som det gör nu. Förhoppningsvis kommer den norrländska visdomen att fortsätta sitt segertåg neråt landet i många år framöver. (Max öppnade förresten en ny restaurang på Norrmalmstorg för några veckor sedan så det ser ljust ut för oss som bor i Stockholm.)

Skrivet av barse klockan 03:27 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

november 12, 2004

Listor, listor, listor

Stefan har gjort en lista på Sveriges tio minst inflytelserika bloggar. Inte ens på den listan platsar man. Det verkar som om man vore dömd till ett liv i medelmåttighet. Det är en hel del snack om topplistorna just nu. Kan det bero på att folk börjar vara nervösa inför hur de ska placera sig på Internet Worlds årliga(?) blogglista eller är det verkligen bara Observergrejen som ligger bakom? Det enda jag vet säkert är att om man vill ha bra topplistor så finns det bara ett ställe att vända sig till.

UPPDATERING: Nu finns jag äntligen med på en lista (visserligen långt ner, på 17:e plats, men ändå).

Skrivet av barse klockan 02:51 EM | Comments (99) | Hittat på nätet

Bromerade flamskyddsmedel i leksaker

Sveriges konsumentråd berättar i ett pressmeddelande om en undersökning där det konstateras att det finns farliga kemikalier i leksaker som säljs i Sverige. Det enda positiva i rapporten var nog att inga av leksakerna som köpts in i Sverige innehöll ftalater (mjukgörare för plast). Ska det vara så svårt att göra bra leksaker som inte innehåller en massa skit som barnen får i sig? Hur ska man som förälder kunna skydda sitt barn mot såna här saker? Det lär väl knappast stå en lapp på förpackningen där det står: "innehåller bromerade flamskyddsmedel, om ditt barn suger på leksaken så kan vi inte garantera dess överlevnad". Man får väl hoppas att de nya EU-direktiven blir bra och att det finns kraft och resurser bakom orden.

Skrivet av barse klockan 02:35 EM | Comments (99) | Barnalstrandet

Fyra frågor för fredagen

Idag handlar Fredagsfyran om den där tio-i-topplistan som Observer satt ihop (som mest verkade innehålla högervridna och/eller extremliberala killar av nån anledning). Dessutom var dagens fyra nog den tyngsta på mycket länge, men skam den som ger sig. Här kommer!

1. Vad är det hos en blogg som gör den unik som kanal för omvärldsbevakning? (Vad kan bloggar erbjuda i detta avseende som inte "traditionella" kanaler kan, dvs. tidningar, teve och radio?)

En tydlig och personlig avsändare är väl det som man först och främst förknippar med en webblogg. Öppet subjektiv rapportering på gott och ont. Dessutom har varje bloggare sig själv som gatekeeper och har därför chansen att undgå att dras med i drevet. I de vanliga nyhetskanalerna så värderar man ofta nyheter utefter vad största konkurrenten har på ettan eller löpet. I bloggvärlden förekommer mycket nosande i varandras bloggar, men en framgångsrik bloggare är ofta den som skriver om saker som de andra inte skriver om eller åtminstone på ett sätt som skiljer sig från hur de andra rapporterar. Eftersom varje bloggare bestämmer vad som ska skrivas om så blir dessutom mångfalden hos det som rapporteras på bloggarna mycket större än det som rapporteras på andra ställen. Det finns helt enkelt obegränsat med löpsedelsplats för den som vill sjunka djupt in i sitt ämne.


2. Är tiden mogen för mediebevakningsföretag att följa svenska bloggar? (Om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?)

Jag vet inte om jag tycker att det är en bra ide. Vem ska bestämma vilka av dessa subjektiva nyhetsförmedlare vars åsikter ska basuneras ut? När man läser saker på en blogg så vet man att det man läser är färgat av den personens åsikter, men det som kommer via en nyhetsbyrå eller ett bevakningsföretag ges en aura av opartiskhet som i detta fall är helt falsk. Jag tror inte att den breda publiken är tillräckligt medveten om vad bloggande är ännu.


3. I vilken utsträckning handlar de bloggar du läser regelbundet om omvärldsbevakning och opinionsbildning?

Inte alls eller ganska mycket beroende på hur man ser det. De flesta bloggar jag läser behandlar saker som händer i omvärlden, men kanske inte specifikt saker inom den geopolitiska och ekonomiska arenan utan kanske hellre saker som ligger lite närmare vardagen.


4. Nämn tre svenska bloggar du tycker är intressanta som omvärldsbevakare. (Se det inte som en nominering av favoriter utan som ett val av de tre bloggar som skulle få informera dig om omvärlden om du avstod från att läsa tidningar, lyssna på radio och se på teve. Du väljer själv hur oberoende eller partisk din bevakning ska vara, dvs. hur "opinionsbildande" dessa bloggar bör vara.)

Om jag inte skulle läsa tidningen, lyssna på radio eller kolla på nyheterna på tv så tror jag inte att jag skulle våga läsa bloggar som rapporterade om nyhetshändelser. Det skulle vara så mycket svårare att filtrera det man läste om man inte hade någon tillgång till antingen "opartiska" kanaler som SR och SVT eller åtminstone "varumärkta" kanaler (som t.ex. DN (liberal) eller Arbetaren (Syndikalistisk)).

(Jag måste erkänna att jag faktiskt inte läser så mycket bloggar över huvud taget. Det kanske man borde, men jag har inte så mycket tid över...)

Skrivet av barse klockan 12:17 EM | Comments (96) | Navelskådande

Missa inte!

Glöm inte att det är arkivens dag imorgon. Hos riksarkivet på Marieberg serveras bland annat följande pärlor:

* Resande Ystad – Stralsund 1680-1860.
* Nationalutgåvan Äldre Geometriska Jordeböcker – våra äldsta storskaliga kartor
* Heraldisk hörna
* Väg-och vattenbyggare, vad är det i arkiv och annat?

Dessutom bjuds det på kaffe/the/saft med kakor. Det låter som en riktig folkfest och om vi inte var bortresta så skulle jag knata dit och kolla in spektaklet. Gör din lokale arkivarie glad, hälsa på henne eller honom på lördag!

Längre ner på sidan hittade jag dessutom något i hästväg:
"Michael Schneiter, som är stor samlare av Finlandsfärjor, berättar och visar bilder ur sin stora samling." Kan det stämma? Var har han sina färjor? Är det en vanlig hobby? Varför har vi inte hört talas om detta innan? Frågorna hopar sig och jag önskar att jag kunde åka till Norrtälje på lördag också. Typiskt att det alltid ska bli såna kanalkrockar.

Skrivet av barse klockan 09:06 FM | Comments (99) | Hittat på nätet

Var sak på sin plats?

Visst kan man tycka att förpackningsdesignen är lite övertydlig, och att den inte lämnar något åt fantasin, men det stora problemet med Cockolada är nog ändå att det är så lätt att förväxla den med den andra produkten som säljs i en liknande förpackning.

Skrivet av barse klockan 08:21 FM | Comments (101) | Hittat på nätet

november 11, 2004

Yo Barney!

Ja nu har vi ju inte haft Barney på svensk tv vad jag vet så jag känner honom inte, men jag gissar att om jag hade gjort det så skulle det här videoklippet vara ännu roligare.

Det vore kul om Kobra-snubben (som gjorde Bush & Blair-videon) kunde göra nån skön remake med Björne och Snigel.

Skrivet av barse klockan 07:58 EM | Comments (99) | Hittat på nätet

100 bilder

10x10 kan man se de 100 viktigaste nyhetsbilderna och orden för varje timme (sedan den 5 november 2004). Dessa bilder och ord skrapas fram en gång i timmen av en robot och läggs upp i viktighetsordning. Ett snyggt flash-gränssnitt hjälper dig att bläddra fram och tillbaka i tiden. Förhoppningsvis kommer 10x10 att överleva ett bra tag framöver så att vi får en levande historiebok att titta i. Det kommer också att skapas 10x10-bilder för dagar, månader och år så att man när t.ex. en månad har nått sitt slut kan se de viktigaste bilderna för den månaden.

Vill man använda bilderna och orden i ickekommersiella syften (t.ex. konstverk) så går det bra att göra det också.

Skrivet av barse klockan 05:25 EM | Comments (94) | Hittat på nätet

Pop.nu.tre.år

Jag fick ett mail i morse från pop.nu som berättade att sajten fyller tre år idag. Grattis på födelsedan!

För den som inte vet vad pop.nu är så kan jag berätta att det är en webbsajt där man kan lägga upp sin skivsamling så att man vet vilja skivor man har. (Jag har inte hunnit lägga upp mer än kanske bara en femtedel av samlingen, men jag ska, nån gång, kanske...) Sedan kan man markera om det är plattor som man vill skiljas ifrån eller om det är skivor som andra har som man är intresserad av att köpa. Man kan också matcha sin skivsamling mot andras för att på så sätt hitta ny intressant musik som man förmodligen skulle gilla. En mycket praktisk webbtjänst om man är musikintresserad. Har du inte gått med innan så gör det nu!

(Tyvärr verkar det vara svårt att få in pengar på webbannonseringen, så om du har tid så gå gärna in på sajten och klicka på en annons. Om du dessutom har tänkt handla nåt från t.ex. CDON så är det en god ide att göra det via pop.nu:s CDON-banner.)

Skrivet av barse klockan 10:24 FM | Comments (2) | Kulturen

november 10, 2004

"No, Mr Covenant," she repeated for the third time. "I can't do that."

Döm om min förvåning när jag praktiskt taget snubblade över The Runes of the Earth på Akademibokhandeln. Jag som trodde att Thomas Covenant, den gamle leprasnubben, var död och begraven men ack vad jag misstog mig.

Jag började självklart läsa så fort jag fått boken i min hand och än så länge så håller den mig i ett järngrepp. (Hoppas att det inte dröjer så länge innan fortsättningen dyker upp. Det ryktas om att det ska bli fyra böcker i sista Covenant-krönikan.)


[köp boken hos Bokus]

Skrivet av barse klockan 06:58 EM | Comments (103) | Böcker

november 07, 2004

Fem små steg!

Vi var in på Rum för Barn för en liten lekpaus idag när Elias helt plötsligt bestämde sig för att knata iväg en liten bit på egen hand. Han har inte varit särskilt våghalsig vad gäller gå-försöken innan och så bara chockerar han med att gå fem steg som om det vore det naturligaste i världen. Gissa om jag blev förvånad (och gissa om Jenny blev avundsjuk). Nu måste jag börja hålla stenhård koll på den lille rackaren så att han inte springer iväg och hittar på nåt ofog.

Skrivet av barse klockan 08:48 EM | Comments (101) | Barnalstrandet

november 05, 2004

Fredagsfyran, nu i ny regi

Veckans fredagsfyran handlar inte helt otippat om presidentvalet i USA.

1. Vann rätt person presidentvalet i USA?
Det tycker jag inte. Inte för att John Kerry skulle ha varit så mycket bättre i och för sig. Jag skulle känna mig helt uppgiven om man bara kunde rösta på Moderaterna eller Kristdemokraterna i Sverige. Det är skönt att vi har en demokrati där man inte måste samla ihop miljardstöd från näringslivstoppar för att kunna bli vald.


2. Lägger vi oss i amerikansk politik för mycket?
Tvärt om! Vi lägger oss i vad som händer i andra länder (särskilt på andra kontinenter än Europa och Nordamerika) på tok för lite. Vi borde kasta skygglapparna och ta en noggrannare titt på världen utanför EU:s murar.


3. Vem borde bli president i Sverige?
Jag är inte helt övertygad om att vi behöver en president. Statsminister skulle jag däremot passa bra som. Nån gång när jag inte har småbarn att ta hand om kanske jag kan tänka mig att ta mig an jobbet.


4. Vad skulle hända om George W Bush och Carl Gustaf Bernadotte (kungen
asså) bytte jobb med varandra?

Intressant tanke att låta två av världens mest kända dyslektiker byta plats. George och Silvia skulle nog komma ganska bra överens. (De har ungefär samma åsikter vad gäller abort, familjesyn och synen på personer med "avvikande sexualitet" efter vad jag har hört.) Jag tror tyvärr att det skulle gå åt skogen både för George W (en före detta missbrukare på ett jobb som inbegriper regelbundna representationsmiddagar med fri alkohol) och Carl (en socialt kompetent, men politiskt tämligen naiv person som förmodligen skulle vara helt i händerna på vita husets hök-falang). Å andra sidan kanske vi inte skulle märka nån skillnad alls.

Skrivet av barse klockan 03:16 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden