free page hit counter

december 26, 2004

Femman v. 52

Femman handlar om julen (liksom fyran och förra veckans femma gjorde).

1. Hade du en god jul?
Jotack.

2. Vad tyckte du om årets julvärd? Är det viktigt vem det är?
Jag kollade inte på tv. Han är väl ganska menlös den där Kirchenfelderchen? Jag förstår inte vad det är som upprör folk.

3. Bästa julklappen, varför?
Carcassonne, the City! Därför att det är ett lyxigt spel i trälåda och därför att jag fick det av min älskade fru.

4. I Sverige firas ju julaftonen, så vad gjorde du på juldagen?
Firade jul igen. Det gäller att stå i om man ska hinna fira jul med alla släktingar...

5. Bandy, hockey eller rea; vad gäller på annandagen?
Vilodag. Fick lite besök på eftermiddagen.

Skrivet av barse klockan 07:34 EM | Comments (1) | TrackBack | Fyran och femman

december 25, 2004

Vad är det på var är du?

Helt plötsligt (eller egentligen för fem dagar sedan) så dök det upp en ny grunka på bloggkartan Var är du?. Grunkan kallas bloggleken och sägs vara bloggversionen av en lek som man lekte som barn. Vad denna lek skulle vara kan jag för mitt liv inte räkna ut, och hur själva bloggleken fungerar vågar jag bara gissa. Det verkar som om blogglek-skriptet var femte minut hämtar ett gäng meningar från ett antal bloggar och plockar ihop dessa till små textstycken. Resultatet blir texter som väl närmast skulle kunna liknas vid vad en påtänd, DAMP-drabbad beat-poet med klipulver i brallan skulle kunna åstadkomma. Eklektisk nutidspoesi som ganska ofta liknar rappakalja men som i vissa stunder kan bli rent av briljant (på ett rätt skruvat sätt).

Här är ett litet exempel:
"Kan man tro på Gud? Hon har en blogg som heter Emerging Communications. Men på olika sätt skickar de förtäckta meddelanden till varann."

Skrivet av barse klockan 09:28 EM | Comments (103) | TrackBack | Hittat på nätet

Fyran v52

Fyran handlar om jultraditioner den här gången.

1. Vad innebär julhelgen för dig?
Man får träffa släkt och vänner, äta julmat och sitta och jäsa framför tv:n. (Ungefär som vanligt alltså bortsett från julmaten.) Dessutom äter jag blöta (ljusugnsbröd doppat i varmt skinkspad) på julen, det gör jag inte under resten av året.

2. Hur skulle du vilja att julhelgen var?
Jag tycker nog att den är ganska bra som den är. Kanske skulle det kunna vara lite mindre stress och lite mindre fokus på att hitta de rätta julklapparna. Men själva julhelgen är nog rätt skön. I år skiljer den sig i och för sig inte så mycket från min vardag eftersom jag ändå är föräldraledig och hemma om dagarna.

3. Är traditioner viktiga?
Jovars. Det är ju ganska skönt med traditioner för man vet vad man kan förvänta sig. Däremot ska man nog inte ha för stora förväntningar på hur det ska bli. Uppstår det traditioner så får man vara glad över detta och om traditioner faller i glömska eller förlorar sin charm så ska man nog låta dem göra det. Dessutom kan det vara spännande och uppfriskande att bryta traditioner. Lite vardagsrevolution sådär.

4. Finns det någon jultradition du absolut skulle vilja slippa?
Hmm... Nej, jag tror inte det. Jag gillar alla jultraditionerna som vi har. Jo, förresten, julgranen kan jag gott leva utan, men det är inte så att jag absolut måste slippa den. Jag kan nog lätt stå ut med en gran om det kan göra nån annan lycklig.

Skrivet av barse klockan 09:06 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

december 23, 2004

Idioter!

Snart släcks tv-sändningarna ner i Gävle, Motala och Visby som ett led i införandet av den marksända digitalteven. Det verkar som om idioterna i riksdagen aldrig har lärt sig något av den uråldriga sentensen "om det inte är trasigt, laga det inte". Under de senaste åren har ett antal miljardprojekt startats som inte innebär någon märkbar kundnytta över huvud taget, men som trots detta basuneras ut som revolutionerande. Jag talar om DAB-radio, 3G-telefoni och förstås digitalteven. Jag liksom många andra förstår inte varför det ska satsas en massa pengar på nya radio, tv eller mobiltelefonisystem som ändå inte gör något nytt. Slutkunderna har redan genomskådat bluffen. 3G-operatörerna har svårt att dra in pengar (man räknar med att det behövs i genomsnitt 90 euro per abbonent och månad i intäkt för att 3G ska bära sig), DAB har verkar ha kajkat helt och digitalteveboxar säljer väl i princip bara till folk som vill kunna titta på tv1000-porr i sommarstugan.

Här kommer en upplysning till riksdagsmän och andra lättlurade 55+-gubbar: Vi kan redan ringa, titta på tv och lyssna på radio i det här landet! Använd pengarna till något som vi kan få nytta av i stället. Om fem år så kommer vi gissningsvis att ringa med ip-telefoni, titta på tv- och radio via gamla analogsystemen eller via w-lanet och sköta allt annat över vårt gamla hederliga bredband. De påkostade DAB-, digitaltv- och förmodligen också 3- och 4G-näten kommer bara att samla damm till ingen större nytta. Fatta nån gång! Det finns redan ett världstäckande nät för informationsöverföring som kallas Internet. (För den som fattar lite trögt: telefoni, radio och tv är också information som kan överföras över Internet.)

Det var inte förvånande att se att Lorentz Andersson, Skellefteås gamla kommunalråd sitter som ordförande i Digital-tv-kommisionen. Vem kan vara bättre lämpad på en sån post än en gammal insnöad, konservativ och lydig norrlands-sosse? Som tur är så är kommissionens uppgifter ganska tydligt definierade. Tidsplanen för digital-tv verkar stå fast.

Jag undrar vad som händer när man börjar släcka ner tv-sändningarna? Vad händer om en betydande del av befolkningen inte har köpt digitaltevebox när det gamla vanliga analoga tevesystemet släcks ner? Min gissning är nog att rätt många inte kommer att förstå nyttan med att ha ytterligare en låda bredvid teven som ändå funkar bra som den är. Förmodligen kommer vi att få se mer och mer påkostade reklam- och övertalningskampanjer när släckdatumet närmar sig. I slutändan så tror jag att det analoga systemet kommer att överleva tills dess att digitaltevetekniken har ersatts av något bättre som verkligen ger en påtaglig kundnytta.

Skrivet av barse klockan 07:16 EM | Comments (101) | TrackBack | Omvärlden

Elias fyller ett!

Idag fyller Elias ett år. Grattis lillkillen!

Skrivet av barse klockan 10:18 FM | Comments (101) | TrackBack | Barnalstrandet

december 22, 2004

Fem julklappstips i sista minuten

Om ni, liksom jag, känner av julpaniken så kommer här några sista minuten-tips på bra och billiga julklappar som man kan snickra ihop i sitt eget hem.

Årets fynd var definitivt Kjell Ericssons kalenderprogram som skapar snygga utskrivbara bildkalendrar. Lite snabbframkallning på närmaste digitallab och några fotohörn så får man dessutom kanonkvalitet på bilderna utan att bli utfattig.

Har man inget vackert att visa upp i en kalender så kan man baka ihop ett pepparkakshus. Vem skulle inte bli överlycklig av att få en brun Höga kusten-bro eller ett Taj Mahal som går att äta?

Orkar man inte baka så kan man alltid bränna en CD-skiva med bra livemusik. På Internet Archives sajt Live Music Archive finns det över 18000 konsertinspelningar med band/artister som t.ex. Calexico, Grateful Dead, Gary Jules och Godspeed You Black Emperor!. Tanka hem och bränn CD-isar med gott samvete, all musik på sajten är royaltyfri och helt laglig att ge bort.

Mitt sista panik-tips är att man faktiskt kikar igenom bokhyllan eller skivsamlingen och letar fram en riktigt bra bok eller skiva och slår in. När julen är över, köinfernot har avklingat något och när januaripengarna har trillat in på kontot så kan man ge sig ut på stan och "köpa tillbaka" det man gett bort.

Skrivet av barse klockan 07:04 EM | Comments (3) | TrackBack | Prylar

Avreglering = sämre och dyrare

Jag läste i Enars lagbok att biljettpriset har ökat med 128 procent sedan tågtrafiken avreglerades. Norrans artikel berättar dessutom att Miljöpartiets språkande rör Peter Eriksson vill ge rikstrafiken (och i slutändan Connex och de andra) ytterligare 100 miljoner. Nu är det lika dyrt (eller dyrare) att åka nattåg till Luleå som det är att flyga dit. Snart är det bara de riktigt rika som har råd att åka tåg, och de som är flygrädda får väl se till att köpa en personbil om de vill ta sig till eller från Norrland. Kan någon påminna mig om varför vi gjorde avregleringen av tågtrafiken?

Skrivet av barse klockan 10:25 FM | Comments (99) | TrackBack | Omvärlden

Än finns det tid...

...att rösta på årets skandal. Kanske tycker du att Robinson-Robban äntligen har gjort sig värdig titeln, eller att Kungen har haft ett bra år? Rösta innan det är för sent! Eller förresten, vänta till juldagen med att rösta, Ernst Kirchsteiger är ju nominerad...

Personligen så tycker jag nog att det skämmigaste, mest skandalösa som har hänt under året är utlämningen av egyptierna. Irak-tortyren är också en stark kandidat till titeln, men ärligt talat, är det någon som är förvånad? Att USA torterar sina krigsfångar var väl ändå ingen överraskning? Nä vill man vinna skandaltiteln så måste man göra något förvånande lågt. Om Amrisarna chockar med att bomba Paris eller börja invadera Norge nästa år så kanske de har en möjlighet att knipa titeln.

Skrivet av barse klockan 09:52 FM | Comments (100) | TrackBack | Hittat på nätet

december 20, 2004

Femman v51

Femman dök upp sent igår kväll:

1. Har du köpt alla julklappar än?
Nix. Jag har lite kvar att fixa. Det blir inte bara köpejulklappar utan även en hel del "hemmabyggen" i år.

2. Har du köpt någon julklapp till dig själv?
Beror väl på hur man räknar. Jag har passat på köpa lite bra böcker när jag fortfarande har chansen att få dom billigt. Inte så mycket annat.

3. Hur tänker du fira jul i år?
Julafton blir hos svärmor, men inte så sent eftersom sonen ska sova och frun ska iväg och jobba. Juldan blir hemma hos oss tillsammans med svärfar och hans föräldrar och sedan så åker vi iväg och firar jul uppe i norrland runt den 28:e.

4. Hur hade du velat fira jul i år?
Jag är nog rätt så nöjd med hur vi firar. Det blir massor av släktingar i flera omgångar och flera olika julbord (ja det kanske till och med bjuds en del utländska matinslag).

5. Vad är julstämning egentligen?
Julstämning är nog när man bara kan sitta och jäsa och äta skinksmörgåsar och ha det gott. Läsa en bra bok, sova länge på morgonen och självklart den goda norrländska blötan hör ju också till julen.

Skrivet av barse klockan 04:07 EM | Comments (100) | TrackBack | Navelskådande

december 19, 2004

Vinterkräksjukan med kaskadkräkningar

Det verkar som att vi precis har prickat av toppen på novovirus-säsongen både jag och frun. Som tur är så brukar man bli frisk på ett par dagar. Jag börjar redan känna mig bättre.

Kräksjukesäsongen verkar ha startat cirka tio veckor tidigare i år är vad som är vanligt vilket är lite tråkigt eftersom många då kommer att ligga hemma och ha ont i magen på julaftonen. Men allt är inte elände och mörker. Ett forskningsteam vid Washington University School of Medicine i St. Louis har lyckats odla novoviruset i sitt labb så utsikterna för att ett vaccin ska kunna tas fram på några års sikt är ganska goda. Vem vet, snart kanske vi kan vaccinera oss mot den obligatoriska julbords-matförgiftningen på samma sätt som vi kan vaccinera oss mot influensan?

Eftersom vinterkräksjukan med kaskadkräkningar har dykt upp flera veckor tidigare än var den brukar så har dessutom Bollands Dagblad plockat fram fjolårets succereportage om vinterkräksjukan med kaskadkräkningar. Läs och häpna!

Skrivet av barse klockan 10:21 EM | Comments (99) | TrackBack | Hittat på nätet

december 18, 2004

Fredagsfyran vecka 51-04

Igår handlade Fredagsfyran om motion.

1. Motion: Hur, var, när och varför?
Just nu är det barnvagnspromenader på Kungsholmen, vanligtvis efter lunch för att få lite luft, ge Elias lite nya intryck och för att få röra på sig lite innan det är dags för 15.00-tuppluren.

2. Går det att få bra motion utan att gå på gym?
Jodå, det går alldeles säkert. Susanne Lanefelt kunde ju motionera svenska tanter framför tv-apparaterna redan för 20 år sedan.

3. Vad är viktigast när man skall motionera?
Att man gör det regelbundet. Gärna ofta också.

4. (Hur) motionerar du?
Inte mycket. På vårarna, somrarna och i början av hösten så cyklar jag rätt mycket, men annars så består min motion för närvarande bara av enstaka barnvagnspromenader och barnlyft.

Skrivet av barse klockan 11:47 FM | Comments (100) | TrackBack | Navelskådande

december 14, 2004

Skaffa ett liv!

Uttrycket "skaffa ett liv" dyker upp i huvudet på mig när jag läser om nörden som har köpt en fantasiö för 180000 pix. Självklart rör det sig om MMORPG-missbrukare som tar sig för att göra såna saker, men man undrar om han inte hade kunnat ha lite roligare för pengarna i den verkliga världen? Ännu underligare blir det när man betänker att han ödslade pengarna i kalkonspelet Project Entropia (som måste vara det tråkigaste multiplayerspel som världen skådat).

Skrivet av barse klockan 11:22 EM | Comments (106) | TrackBack | Hittat på nätet

Stress + hudkräm = 0 år?

Jag är förmodligen inte ensam om att ha hajat till idag när ena kvällsblaskan utlovar en tio års föryngring och den andra berättar hur man gör för att bli tio år äldre väldigt snabbt. Frågan som naturligtvis poppar upp i mitt huvud är om dessa två "upptäkter" tar ut varandra? Kan man leva ett stressigt liv och upphäva dess konsekvenser genom att äta vild lax och smeta in sig med hudkräm? Det låter ju bättre än den där tavel-metoden i alla fall.

En del människor är till och med beredda att gå till kammarrätten för att bli tio år yngre.

Skrivet av barse klockan 03:32 EM | Comments (98) | TrackBack | Omvärlden

december 13, 2004

Ljusets drottning

Skönsången kom som en glad överraskning mitt i en i övrigt ganska konstig dag (mer om det någon annan dag). Nu fattar jag äntligen grejen med Lucia, hon muntrar upp när det är mörkt, jobbigt eller osäkert. (Dessutom börjar jag inse att även Handelshögskolan äger något slags existensberättigande. De sjunger bra, räknenissarna.)

Skrivet av barse klockan 03:15 EM | Comments (101) | TrackBack | Kulturen

Reportage M.M.

Jag tycker om WhigsNews.se för deras snabba nyhetsrapportering, deras utmärkta vädertjänster och ibland även för reportagen, men nu har man väl ändå
passerat gränsen för vad som är lämpligt och anständigt...

Skrivet av barse klockan 09:54 FM | Comments (113) | TrackBack | Hittat på nätet

december 12, 2004

Tyst! Någon tjuvlyssnar på din internetbank...

New York Times rapporterar att en forskare på IBM har lyckats avlyssna en dator genom att spela in ljudet från tangentbordet och översätta det till text. Det låter ju inte alls som någon omöjlighet och i artikeln berättas det också om att man förmodligen kan avlocka bläckstråleskrivare sina hemligheter på samma sätt.

Det lär ju knappast behövas några djupare kunskaper i varken spionerivetenskap, programmering eller ljudanalys för att knåpa ihop en lasermikrofon och använda den tillsammans med en vanlig pc för att sno alla grannens (eller grannföretagets) hemligheter och pengar. Kanske är det ingen dum ide med biometriska skyddsmekanismer i alla fall.

Det här med helt tysta datorkomponenter skulle ju också kunna fungera, men tydligen så är det en teknisk omöjlighet att göra en heltyst dator. Vi kan skicka folk till månen, men vi kan inte göra en dator som inte surrar så man får ont i huvudet...

Skrivet av barse klockan 08:06 EM | Comments (141) | TrackBack | Prylar

Femman v50

Femman handlar om film:

1. Vilken var den första tecknade respektive otecknade film du såg på bio?

Den första tecknade filmen jag såg var Svärdet i stenen och den första otecknade var förmodligen Flåklypa Grand Prix.


2. Går du helst ensam eller helst med någon annan?

Det kvittar ingen större skillnad. Det är trevligt med sällskap efter bion, men det kan också vara skönt att få gå helt upp i bioupplevelsen och njuta av filmupplevelsen i ensamhet.


3. Finns det någon film du inte sett på bio men som du skulle vilja se i det formatet?

Inte som jag kan komma på. Eller förresten, Hellboy skulle jag nog vilja se på bio. Den var överraskande bra och snygg.


4. Har du haft någon annorlunda/speciell bioupplevelse? Berätta!

Jodå. Till exempel när jag såg Man bites dog och ungefär halva publiken lämnade salongen.


5. Är film bäst på bio?

Film är bäst när man ser en bra film. Bra film funkar oavsett om man ser den i tv-soffan eller på en biograf. Halvdåliga (melodramatiska förutsägbara anglo-amerikanska) filmer kan däremot lyfta lite av att ses i en biograf.

Skrivet av barse klockan 07:25 EM | Comments (102) | TrackBack | Navelskådande

december 09, 2004

En bra bok om Movable Type

Jag plockade upp Movable Type 3 Bible, desktop edition (Bokus) idag. Hittills har jag bara hunnit bläddra igenom boken lite snabbt, men den verkar vara på precis lagom nivå för att man ska få en god överblick över MT men också en viss djupare inblick i en del specialområden. Bokens första halva tar upp installation, konfiguration och användning av MT 3, inklusive hur man skriver inlägg, hur man ska gå tillväga för att organisera sin MT-blogg och hur man gör för att ändra och göra egna templates. Bokens andra del går ytterligare på djupet och tar bland annat upp hur man använder plug-ins, hur man gör för att använda XML-RPC-anrop, hur man använder externt material i sin blogg och hur man skriver egna plug-ins i Perl. En överraskande matnyttig bok (som förhoppningsvis kommer att hjälpa mig att få tummen ur och uppgradera till MT 3.1x).

Nu när behovet av teknisk dokumentation är tillfredsställt så önskar jag att jag kunde hitta några intressanta böcker som handlar om själva bloggningen. Är det någon som har nåt boktips?

Skrivet av barse klockan 05:56 EM | Comments (101) | TrackBack | Böcker

december 07, 2004

Alla har något att dölja utom jag och min apa

Apforskaren William Hopkins har undersökt 66 chimpanser och kommit fram till att högerhänthet inte alls har med människans utveckling av det talade språket att göra. Forskare har tidigare ansett att högerhandsdominansen började framträda ungefär samtidigt som människan utvecklade språket (som sitter i vänster hjärnhalva). Den högra kroppssidan skulle då ha påverkats av vänster hjärnhalvas tillväxt. Men så är alltså inte fallet. Hopkins fann att även chimpanserna var högerhänta, trots att aporna så vitt vi vet inte har utvecklat något talat språk ännu. Det verkar alltså som om språkcentrat och motorisk höger- eller vänsterdominans inte har något med varandra att göra.

Fortfarande så vet man inte vad det är som gör att vissa (t.ex. undertecknad) blir vänsterhänta och andra högerhänta, men vissa forskare tror att det har att göra med fosterskador och andra gissar på att det är genetiskt. Vad man däremot vet är att vänsterhänta oftare blir autistiska, dyslektiker, schizofrena, mensamedlemmar och framstående musiker. För det mesta blir vi inte allt på en gång dock. Dessutom tror vissa forskare, primatforskaren Hopkins inräknad, att vi genuint vänstervridna innehar ett bättre spatialminne vilket kanske skulle kunna förklara varför vänsterhäntheten inte har dött ut än. Det behövdes helt enkelt någon som hittade tillbaka till grottan när man hade klubbat björnen.

Skrivet av barse klockan 07:00 EM | Comments (98) | TrackBack | Hittat på nätet

Rädda alla stackars barn!

Igår blev jag irriterad på Ann Perssons artikel i DN om barn och tv-spel. Artikeln var baserad på en enkät som gjorts bland besökare på en informationskampanj som turnerat i landet och bland besökare på Fair Play hemsida. (Urvalet i enkäten av kan inte med bästa vilja i världen anses vara slumpmässigt och därför bör man inte heller lita på slutsatserna som dras av Fair Play.) Trots detta så baserar journalisten Ann Persson ett antal artiklar på lobbyorganisationens enkät. Källkritiken är i det närmaste noll. (Hur skulle det se ut om resultatet av en webb-enkät gjord på till exempel Sverigedemokraternas hemsida helt okritiskt skulle blåsas upp i Dagens Nyheter under flera dar som om innehållet vore sant och allmängiltigt?)

Bortsett från hennes okritiska upprapande av Fair Plays "undersökning" så innehåller också artiklarna en hel del andra fel. Bland annat skriver hon att "Ett första krav på spelbranschen är att alla spel bör ha tydliga åldersgränser". Om hon hade bemödat sig med att titta på omslaget till något dataspel så hade hon sett att ett sådant åldersmärkningssystem redan finns. Det nya pan-europeiska åldersmärkningssystemet PEGI har redan funnits i mer än ett år och det kom till för att skapa en gemensam europeisk standard för att ersätta de märkningssystemen som fanns dessförinnan.

Man kanske inte ska bli förvånad att det då och då blossar upp moralpanik, men att det är Dagens Nyheter som hakar på panikdrevet tycker jag känns tråkigt. Det är ju bara att byta ut ordet tv-spel i artiklarna mot till exempel "rockmusik" och vips så är man förflyttad tillbaka till 50-talet. (Själv så minns jag fortfarande när Hem och Skola ville förbjuda VHS-bandspelarna. Studio S sände debattprogram om videovåldet och på föräldramötena så var det skamkänslor, indignation och många arga ord när videobanspelarna skulle diskuteras.)

Nä, moralpaniken får vi nog dras med så länge som "ungdomskulturen" fortsätter att förändras och komma fram med nya uttryck för uppror och frihetslängtan. Hoppas bara att DN tar sig i kragen och höjer nivån på journalistiken framöver. Snaskiga kvällsblaskor med krigsrubriker varje dag har vi ju redan två av i Sverige. Hade jag velat ha sensationsjournalistik så hade jag väl köpt Expressen i stället.

Skrivet av barse klockan 10:48 FM | Comments (100) | TrackBack | Omvärlden

december 06, 2004

Jag robot

Säga vad man vill om katolska kyrkan, men ibland överraskar de. Filmfestivalen Third-Millennium Spiritual Film Festivals tema i år är förhållandet mellan människa och maskin. Det är faktiskt inte utan att man blir lite imponerad över deras framsynthet. Filmfestivalens tema åtföljs av en forskarkongress med titeln "Man-Machine Hybridization, Identity and Conscience in Postmodern Cinema". Jag tycker att det är strongt att katolerna vågar ta sig an och diskutera ett sådant abstrakt och "flyktigt" ämne som relationen människa-maskin och dess etiska grunder och konsekvenser.

Dessutom flimrar bilden av popcornätande kardinaler som tittar på Järnjätten och I Robot förbi mina ögon. Jag blir nästan snurrig i huvudet av att tänka på det...

Skrivet av barse klockan 09:45 EM | Comments (100) | TrackBack | Omvärlden

Spegeltele till mobilen?

Elfa tipsar i senaste numret av Antenn om klistra-på-linserna som fungerar på alla typer av mobiltelefonkameror. Rolig idé, men varför så dyra? 120 kronor för tre små linser i vad jag gissar är plast, med medföljande klisterlappar för att fästa "objektiven" på telefonen eller PDA:n. Jag väntar nog tills dess att det kommer en mer robust modell. Dessutom, vore det inte en bra idé om man kunde ha ett magnetfäste för linserna så att man snabbt kunde byta, eller åtminstone en revolverfattning med tre-fyra olika linser i så att man inte står där med kaleidoskoplinsen fastklistrad precis när det händer nåt spännande som man måste fota?

Skrivet av barse klockan 03:24 EM | Comments (98) | TrackBack | Prylar

Femman, på självständighetsdagen

Söndagsfemman handlade (delvis) om Finland så därför har jag valt att spara den till idag, Finlands självständighetsdag.

1. När och i vilket sammanhang åkte du senast på en Finlandskryssning? (Danmarkskryssning?)

För tre månader sedan ungefär. Vi åkte till Helsingfors för att vara med på en konfirmation och kryssningsbiljetterna var billiga.


2. Varför väljer man att åka på kryssning istället för att ha en utekväll hemma i stan?

Vi brukar åka till Finland för att träffa fruns släktingar eller för att semestra i skärgården. Det var väldigt länge sedan jag åkte finlandsfärja för att festa. Det finns ju minst hundra mycket fräschare och roligare ställen att ha fest på än på en rökig och ofräsch finlandsfärja.


3. Har du någon gång klivit av på vändhållplatsen? Ge isåfall ett tips på vad man kan göra där.

Vi kliver ju alltid av. I Åbo så kan man promenera och kolla på den underbara sunk-charmiga staden som påminner om hur Södermalm (eller stora delar av Göteborg) såg ut för tjugo år sedan. Albert och Herbert-romantik i kubik. Helsingfors är en mer modern och hipp stad med riktigt bra shopping och bra restauranger och krogar. Helsingfors har dessutom en spelbutik som spöar allt som finns i Sverige. Helsingfors är en stad med skön stil, ungefär fifty-fifty Kaurismäki och Aalto.


4. Föreslå två "do" och två "don't" på själva kryssningen.

Don't:arna är ju lättast. Rök inte i korridorerna och skrik inte i korridorerna. Röka och skrika kan man göra på discot.
Vad man däremot ska göra är att boka bord på Food garden och käka där. Maten är riktigt bra och faktiskt helt prisvärd, särskilt i jämförelse med allt det andra ratet som serveras till överpriser i baren, buffén och cafeterian.
Dessutom ska man satsa på en bra konjak eller möjligen en dyr whisky om man ska shoppa i butiken. De där konstiga likörerna blir ju bara stående i barskåpet.


5. Måste man vara full för att ha kul?

Nej det måste man inte. Personligen så tycker jag att det hänger mycket mer på dagsformen än på promillen. Om jag inte riktigt trivs i sällskapet eller på stället så är alkoholen ofta direkt kontraproduktiv vad gäller upplevt "kul". Hellre glada vänners lag och ingen sprit än outhärdligt sällskap och många pilsner alltså.

Skrivet av barse klockan 10:15 FM | Comments (99) | TrackBack | Navelskådande

december 04, 2004

Gör lite nytta, spela ett spel

Några filurer på Carnegie Mellon University har gjort ett enkelt men beroendeframkallande spel som heter The ESP Game. Spelet går helt enkelt ut på att man sitter och tittar på bilder och skriver ner de (engelska) ord som man först associerar med bilden. Det finns ibland också tabuord som man inte får använda. På andra sidan sitter någon annan spelare och tittar på samma bild och när ni båda har skrivit något ord som överensstämmer så får ni poäng och hoppar vidare till nästa bild. Det låter knasigt men jag fastnade direkt. Bortsett från den rena underhållningsfaktorn så har spelet ytterligare (åtminstone två) positiva aspekter. För det första så får man en bra chans att öva sin engelska och för det andra så hjälper man till att indexera upp alla bilder på webben. Resultaten från alla spel sparas så att ord som två personer var överens om länkas till den aktuella bilden i ett stort register. Det kommer att bli en grym sökmotor som slår alla robotgenererade bildindex på fingrarna. Testa den lilla demoversionen av ESP Image Search (som bara innehåller 30000 bilder, men som ändå verkar riktigt bra). Den enda nackdelen är väl att indexeringen till stor del styrs av den nordamerikanska allmänbildningens kvalitet och i vissa fall blir det lite konstigt. Testa till exempel att söka på "Sweden" i sökmotorn (Finlands och Danmarks flagga dyker upp, men inte Sveriges).

Skrivet av barse klockan 09:40 EM | Comments (598) | TrackBack | Hittat på nätet

Från bloggspam till spambloggar

Jag har länge irriterat mig på all spam som hamnar bland kommentarerna i min blogg, men Microsofts nya MSN Spaces kommer att ta spammandet till en helt ny nivå. Eftersom MSN Spaces alltid publicerar en lista på nya bloggar och nyligen uppdaterade bloggar på förstasidan (och eftersom Spaces kommer att ha många besökare) så kommer det förmodligen att löna sig att skapa bloggar som bara innehåller spam. Vem vet, det kanske redan sitter någon och programmerar en spamrobot som automatiskt kan skapa nya MSN-Bloggar.

I framtiden kommer vi att ha annonser överallt. Nya oväntade annonsytor är oerhört viktiga för företag som vill synas. Jag minns till exempel den gamla goda tiden när golvet, kassadisken och väggarna i småbutikerna inte var täckta av reklam. Den tiden är sedan länge förbi och en fet hittelön utlovas till den som hittar nya outnyttjade ytor att fylla med reklam. Min gissning är att på alla ställen där vi nu ser grafitti (som inte skapar några företagsvinster) kommer vi att få se reklambilder. Så länge som det bara finns pengar att tjäna så är inget utrymme och ingen yta helig.

Skrivet av barse klockan 10:03 FM | Comments (102) | Hittat på nätet

december 03, 2004

MS-Hotmjäll, MSN Messenger och nu MS-Blogg

Det bästa sättet att lyckas i mjukvarubranschen verkar vara att sno en färdig idé som fungerar. Se bara på Apple som snodde idén med musen och fönstergränssnittet, eller på Microsoft som körde över ICQ med sin egen kopia MSN Messenger. Nu har turen kommit till webbloggarna. Google har ju köpt Blogger, så varför vänta längre verkar Microsoft resonera. Igår släpptes MSN Spaces som är Microsofts svar på hela bloggtrenden. Räkna med att varje kotte kommer att ha en MS-Blogg nästa år, (och gissa om folk kommer att vara kräk-lessa på stilmallarna inom ett par veckor bara).

Enligt CNN så ska MSN Spaces integreras med en massa andra Microsofttjänster, bland annat med Messenger och Hotmail samt med deras egen musikförsäljningssajt. Förmodligen kommer MSN Spaces att vara grundligt integrerat i nästa version av Internet Explorer också, för att på så sätt snärja alla som är intresserad av bloggning innan de hinner undersöka alternativen.

För tillfället så består MSN Spaces av massor med nybörjarbloggar med bara ett inlägg i. Det skulle vara ganska intressant att på måfå välja ut något tiotal bloggar av dessa och undersöka hur de utvecklas och hur många som överlever. Någon sociolog eller medie- och kommunikationsvetare som letar efter uppsatsämnen eller forskningsmaterial?

Skrivet av barse klockan 08:25 EM | Comments (99) | Hittat på nätet

Hold it dear your career

Temat för denna fredags frågor är karriär.

1. Är du nöjd med din karriär?

Tja, jo, än så länge är jag väl ganska nöjd. Jag tänker inte så ofta på min karriär och än mindre har jag särskilt tydliga planer för den. Jag brukar bara halka in på nya grejor lite på ett bananskal. Däremot börjar jag så smått känna att det är dags att halka vidare. (Kanske om något år eller så.) Jag måste bara känna efter vad jag vill syssla med härnäst.


2. Är det överhuvudtaget viktigt att satsa på sin karriär?

För en del personer tror jag definitivt att det kan vara viktigt. Om man är osäker på sig själv och sitt eget värde så kan en framgångsrik karriär vara ett sätt att döva dessa känslor. Ibland när jag känner mig låg så brukar jag komma på mig själv då jag tänker peppande tankar om min lyckade karriär. Egentligen så tror jag att karriär är i det närmaste oviktigt om man inte ser den som ett verktyg, ett medel för att nå mål som är långt viktigare. Däremot tror jag att det är väldigt viktigt att följa sitt kall om man känner att man har något.


3. Finns det något sätt att kombinera karriär och fritid utan problem?

Det bästa är väl om man kan jobba med saker som man ändå skulle gilla att göra på sin fritid. (Som till exempel att hålla på med datorspel, idekläckning och allmänt larv på jobbet.)


4. Har du något karriärtips?

Jag har massor av karriärtips! Låt inte dina låga tankar om dig själv hindra dig från att få drömjobbet. (Jag brukar alltid överdriva som sjutton när jag skriver ansökningsbrev och när jag kontaktar företag. När jag väl har fått jobbet så känns det bra att ha ett mål att sträva mot, att kunna uppfylla alla de höga förväntningar som man ställt på sig själv. Det brukar alltid ordna sig på något sätt.) Sök massor av jobb. Ju fler jobb du söker, desto fler intervjuer får du gå på. Intervjuer är bra på så många sätt. Man får erfarenhet och träning av själva intervjusituationen för varje ny intervju man går på och dessutom ger det en ofta chansen att "spionera" på andra företag i branschen. Man får ofta en ganska god inblick i hur det fungerar på andra ställen genom att gå på intervjuer hos dem. Dessutom får man chansen att känna efter om jobbet verkligen är intressant och om man tror att man skulle trivas på arbetsplatsen. Dessutom tror jag att det är bra för ens utveckling om man söker nytt jobb lite då och då, och inte väntar tills dess att man står utan jobb. Det är bättre att byta jobb innan man har börjat vantrivas eller innan företaget har gått i konken, än efteråt.

Skrivet av barse klockan 10:09 FM | Comments (101) | Navelskådande

It´s alive!

Min blogg fyller ett år idag. Det känns skönt att veta att bloggen är på god väg att undkomma även den andra "tröskeln" utan att tyna bort och dö. Än så länge känns det bara roligt att ha en blogg, även om intensiteten i bloggandet varierar väldigt. Ibland har jag helt enkelt inte tid och ibland zoomar jag in på andra saker som upptar all min lediga tid. Man får hoppas att det fortfarande känns lika roligt om ett år som det kändes för ett år sedan.

Skrivet av barse klockan 09:42 FM | Comments (101) | Navelskådande

december 01, 2004

Gratis böcker!

En grej som jag har tänkt på länge är att det borde gå att göra pocketböcker som är gratis på samma sätt som vissa tidningar är det. Jag har en känsla av att det är i det närmaste snorbilligt att trycka upp pocketböcker. Pocket Shop gödslar ju till exempel med sina kataloger i pocketformat. Om man sedan tillät reklam mellan kapitlen och en huvudsponsor på omslaget så skulle man förmodligen kunna dra in så mycket pengar att det vore lönsamt att ge bort böckerna. Det skulle ju också gå att dra ned kostnaden för själva "innehållet" genom att till en början ge ut böcker som inte längre skyddas av upphovsrättslagen. Det skulle också vara roligt att en gång om år ge ut en novellsamling med intressanta debutanter, (kanske i form av en tävling sponsrad av något företag?). I USA har ju Oprahs bokklubb gjort stor succe. Kanske skulle reklamböckerna kunna fungera på ett liknande sätt, där man ger ut en gratis bok varje månad som man kan läsa och diskutera med sina vänner eller arbetskamrater. Ja, det kanske till och med vore något för En bok för alla att fundera över. (Efter lite googlande så hittar jag en grej som faktiskt liknar detta, ett sponsrat gratisbokprojekt där En bok för alla också har varit inblandade.)
Hur som helst så tror jag att det skulle kunna vara ett intressant, lönsamt och nyttigt projekt att börja ge bort gratisböcker på landets järnvägsstationer, flygplatser, pendeltåg och bussterminaler.

Skrivet av barse klockan 10:00 EM | Comments (7) | Ideer