free page hit counter

januari 31, 2005

Snöskottningen, check!

Skellefteå kommun testar ny plogutrustning som ska kunna rensa infarter samtidigt som gatorna plogas. Det verkar ju hur bra som helst! (Perfekt för exempelvis min farsa som är ofärdig och som helst inte ska vara ute och skotta snö.) Tänk hur skönt det vore om kommunen kunde ta hand om gräsklippningen när man tömde soptunnorna och lövräfsningen när vägarna sopas på hösten. Det är rationellt att hjälpas åt med såna här grejor. Tänk bara hur många ryggar som kommer att skonas från ryggskott om försöket permanentas.

Skrivet av barse klockan 07:54 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Gravatarer, check!

Johan Nilsson skrev om Gravatarer igår och det lät som en bra idé så nu har jag installerat gravatarvisning här på Barsebloggen. Gravatar-systemet fungerar så att om man skriver en kommentar på en blogg som har systemet så kommer ens bild automatiskt att visas bredvid kommentaren. Registrerar sig gör man här med sin e-postadress och en liten 80x80 pixels bild och sedan funkar det automatiskt på alla bloggar och sajter som har systemet installerat. På gravatarsajten får man också information om hur man går tillväga för att installera det på ens egen blogg.

Skrivet av barse klockan 07:13 EM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

Bad hair day?

Frimärket fyller 150 år i år och Posten firar med nya frimärken. Att Mat-Tina har infiltrerat Postverket är illa nog, men vad har hänt med vår drottning? Finns det inte pengar till hårvårdsprodukter och kammar hos hovet längre? När vår drottning börjar se ut som Leifs morsa i håret så är det dags att sätta ned foten. Var tog knuten i nacken vägen Silvia?

Skrivet av barse klockan 02:24 EM | Comments (7) | TrackBack | Hittat på nätet

Och nu då?

Visst är det roligt att ligga på intressants topplista, men det känns lite konstigt och ovant också. Dessutom har jag inte tid att blogga så mycket som jag skulle vilja och när jag väl får lite tid över så får jag skrivkramp (eller så fastnar jag i Buffyträsket...).

Kul att det finns folk som läser min blogg, men det känns lite nervöst också. Å andra sidan går det säkert över snart (topplisteplaceringen alltså).

Uppdatering: Äh, jag kanske inte ska bry mig över huvud taget. Hela topplistegrejen börjar bara kännas infekterad och barnslig.

Skrivet av barse klockan 02:02 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

januari 30, 2005

Femman v. 04

Femman går och handlar.

1. Färskvaror eller frysvaror?
60% färskvaror, 35% torrvaror och 5% frys.

2. Bäst-före-datum; lag, guide eller dekoration?
Mer som en överraskande upplysning när man undrar varför chutneyn smakar så konstigt (1998-04-14). Förresten, har någon lagt märke till att vissa datumstämplingar står med timme och minut också? Om man kollar igenom kylskåpet på morgonen så kan man ha tur och hitta något som kommer att bli dåligt på eftermiddagen och hinna äta upp det innan. Nä, det torde nog ha att göra med att man på fabriken ska kunna kolla när varan gjordes om något har gått fel (så att man kan plocka bort alla andra i serien).

3. Glass; liten, dyr och exklusiv eller billig storpack?
Inte särskilt ofta över huvud taget.

4. Mjölk; röd, grön, blå eller gul?
Inte så ofta det heller. Jag försöker köpa grön (alltså KRAV-märkt) mjölk de få gånger jag faktiskt köper mjölk. Dessutom brukar det stå en eller ett par 3 deciliters UHT-mjölkar i kylen för säkerhets skull.

5. I kassan; på rad med tungt först, brödet sist och streckkoden mot dig eller allt huller om buller?
Streckkoden mot mig om jag har möjlighet (om inte Elias gör uppror i vagnen under tiden som jag står i kön eller något liknande). Bäst tycker jag om Coop Forum där man inte behöver bry sig om sånt tjafs. Man blippar och packar själv och viftar med kortet när man går ut.

Skrivet av barse klockan 06:26 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 29, 2005

Bloggliv

Bloggforum 2005 har bytt namn till Bloggliv för att undvika förväxling med ett eventuellt kommande Bloggforum 2005. Gå gärna med i forumet om du bloggar eller är intresserad av att läsa bloggar eller starta en egen.

Skrivet av barse klockan 09:54 FM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

januari 28, 2005

Fredagsfyran v4 -05

Fredagsfyran om främlingsfientlighet:

1. Har du på något sätt drabbats av främlingsfientlighet?
Nej det har jag inte, om man inte räknar lite fördomar mot norrlänningar.

2. Är du engagerad mot främlingsfientlighet?
Inte aktivt i någon förening, men jag tvekar inte att säga vad jag tycker om jag hör någon som kläcker ur sig dumheter.

3. Hur bör vi hantera personer med främlingsfientliga åsikter?
Tala dem till rätta om det går. Dessutom ska mal aldrig låta de främlingsrädda ta över dagordningen. Jag tror att det i mångt och mycket handlar om att försöka styra in det officiella eller privata samtalet på konstruktiva och positiva spår.

Det är lätt hänt att man trissar varandra att börja uttrycka förakt och fördomar. (Det är också ganska lätt att testa. Börja prata om dåliga eller konstiga lärare som du hade i skolan när ni äter lunch på jobbet och du startar ett samtal som är mycket svårt att få stopp på. Alla kan säkert minnas någon trä-Hitler som gjorde konstigheter. Vips börjar alla vädra sina fördomar och sitt förakt.)

Vi kan också motverka främlingsfientlighet och fördomar genom att aktivt arbeta mot segregationen i samhället. Alla platser där små homogena grupper sluter sig samman är potentiella grogrunder för fördomar och främlingsfientlighet. Botemedlet är dialog och integration.

4. Vad är anledningen till att man blir främlingsfientlig?
Många som är främlingsrädda eller hyser fördomar mot människor som är annorlunda gör det därför att de sällan eller aldrig har lämnat sin invanda miljö. Främlingsfientligheten föds ganska ofta i små grupper som känner sig hotade. Man kan skapa en känsla av samhörighet genom att peka på "den andre" som varande ett hot eller bara en lägre stående varelse. Denna strategi används i de mest skiftande grupper. Rasister definierar sig själva med hat mot utlänningar, kommunister skapar sammanhållning genom sin aversion mot borgarsvinen och överklassgrupper klappar sig själva på ryggen och uttrycker sitt förakt mot politiker och ofrälse.

Skrivet av barse klockan 10:53 FM | Comments (2) | TrackBack | Fyran och femman

januari 26, 2005

Kiss her, you fool!

Apoteket meddelar att skruvhakstillverkaren Clara och countrygitarristen Hannu kommer att kyssas rekordlänge den 14:e februari. Spektaklet kommer dessutom att kunna följas live på apotekets webbsajt, där man även kan följa parets träning och uppladdning inför rekordförsöket. Detta kan mycket väl vara årets charmigaste reklamploj (och om jag hade varit en duktig pojke och läst Resumé ordentligt så hade jag vetat vem som ligger bakom idén också, men det har jag inte så det vet jag inte).

(Förresten, personerna på bilden är inte Clara och Hannu utan deras kyss-tränare Karin och Anders som förstås jobbar på Apoteket.)

Skrivet av barse klockan 04:12 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Bandwidth Limit Exceeded

Nu har jag försökt i flera dagar att komma fram till Bloggies 2005-sajten för att kunna kolla på vilka som är nominerade och allt sånt. Tyvärr verkar det vara slut bandbredd hela tiden. Kunde man inte ha gissat att det skulle vara ganska hårt tryck på bloggies-sajten och lagt den på något ställe som inte begränsar bandbredden? Till och med Googles cachade version verkar vara helt slut. Kanske kommer den igång igen när omröstningarna är klara så att man åtminstone får se vilka som vann.

Skrivet av barse klockan 03:58 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Stackars lilla rika flicka

Trots att jag är republikan och för det mesta har svårt för att känna något som helst förståelse för familjen "stekta sparvar" Bernadotte så var det något i den här artikeln som berörde mig. Förmodligen var det kompisens ord: "hon vill vara som en helt vanlig tjej". Artikeln handlar sedan om hur prinsessan Madeleine gör sitt bästa för att försöka leva ett "normalt" liv med IKEA-shopping och "lågpriskläder". Tyvärr så kommer den flickan aldrig att få chansen att leva något normalt liv hur mycket hon än skulle vilja. Kanske kan hon under något eller några år leva i en låtsasvärld och intala sig själv att hon fortfarande har makt att själv bestämma över hur hon vill ha det, men verkligheten kommer snart att komma ikapp henne. Madeleine och de andra barnen i familjen Bernadotte har redan, innan de föddes, fått sina liv till stor del utstakade. De är födda som gisslan, visserligen med ett gäng silverskedar i sina munnar, men trots det utan möjligheter att själva välja sina liv. Det gör mig faktiskt ledsen att se hennes smått desperata försök att leva normalt. Någonstans under ytan så tror jag inte att hon är en helt och hållet lycklig flicka.

Skrivet av barse klockan 03:39 EM | Comments (3) | TrackBack | Samhället

januari 25, 2005

Forum för bloggare

Det gick blixtsnabbt för Minmening-Daniel att sätta upp ett diskussionsforum för bloggare. Alla som är intresserade av bloggfrågor (och alla som är lite trötta på blogglistans drama queen-diskussioner) gör klokt i att titta in.

Skrivet av barse klockan 07:49 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Google TV-sök!

På Google Labs dyker det ibland upp intressanta grejor. Senaste nytillskottet är Google Video Search som låter dig söka på innehållet i (amerikanska) tv-program. När man sedan klickar på sökresultatet så får man en sammanfattning av programmet så man behöver inte ens se på det. Det här kommer att effektivisera min TV-konsumtion något alldeles fantastiskt. Bland annat kan man ju läsa om vinnarna i alla importerade dokusåpor direkt när de börjar sändas på Kanal 5 så att man inte behöver se ett enda avsnitt.

Skrivet av barse klockan 10:22 FM | Comments (1) | TrackBack | Kulturen

januari 23, 2005

Femman v. 03

Ämnet för dagens femma ligger mig varmt om hjärtat.

1. Vilken var den första artist/grupp du vet med dig att du gillade?
Jag är ganska säker på att det var Janne Lucas Persson.

2. Vilken var den första skiva du köpte själv?
Om jag inte missminner mig så var det Speak & Spell (Depeche Mode-skivan med svanen i tyll), eller möjligen You and me both med Yazoo.

3. Hur var din första konsert?
Den måste ju ha varit bra eftersom jag fick en viss mersmak. Vad det var för konsert minns jag däremot inte.

4. När var du på konsert senast?
I onsdags när jag var och lyssnade på Elvis Costello i konserthuset.

5. Längst fram, längst bak, i mitten eller på sidan?
I mitten ungefär. Men det beror lite på vem det är som spelar också. På en konsert med Ray Anderson så satt jag på första raden precis mitt fram och kände wiskey-doften som kom ut ur trombonen när han spelade. Det var coolt, men ibland känns det lite för intimt att stå eller sitta längst fram. Jag gillar inte att boxas och brottas när jag går på konsert.

Skrivet av barse klockan 03:29 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 21, 2005

Nördåret 2005

År 2005 ser ut att bli ett förhållandevis bra år för alla nördar som gillar science fiction och annan fantastika. South Bend Tribune går igenom de viktigaste hållpunkterna under året.

Mina personliga favoriter blir förmodligen Serenity, Fantastiska Fyran och Liftarens guide med en liten brasklapp inlagd för Constantine. (Om det inte vore för att man tillsatt huvudrollen, en bitter, ljusblond, ärrad och elak britt, med filmvärldens unga träbock nummer ett (Keanu) så skulle det kunna bli hur bra som helst. Nu känns det bara osäkert och risken är att hela kalaset bara blir en enda stor kalkonfest a la Johnny Mnemonic.)

Skrivet av barse klockan 09:39 EM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

1.83 under marken

Jag kollade runt lite på Creative Commons och hittade ett intressant bildgalleri. Pseudonymen underbunny fotograferar vackra bilder från bårhuset där hon jobbar. (Länken passar kanske inte om man har dödsskräck eller om man är riktigt kräsmagad.) Bilderna påminner mycket om vinjetten till Six feet under; vackra, stillsamma och med döden som tema.

För den som undrar vad bilden föreställer så kan jag avslöja att det är s.k. eyecaps, alltså små taggiga plastlinser som man lägger under ögonlocken på den döde så att de ska hålla sig stängda.

Skrivet av barse klockan 09:20 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Elias har fått (och blivit) en kusin!

Nyss ringde det i telefonen och vi fick veta att Elias har fått en liten tjejkusin med mörkt lockigt hår och små tår som påminner om sin mammas.
Det är jättekul och det var tur att barnet inte kom mitt i middagen igår kväll utan att alla hann in till sjukhuset i god tid. Jenny kan titulera sig moster nu men vad blir jag? Vi har använt Onkel i brist på annat men det kanske finns nån riktig benämning? Well well, roligt är det i alla fall och vi kan knappt bärga till dess att vi får hälsa på underverket (och underverkets mamma och pappa).

Skrivet av barse klockan 07:18 EM | Comments (1) | TrackBack | Navelskådande

Science fiction twins?

AP rapporterar att Elvis Costello ska skriva en opera baserad på H.C. Andersens sånger skrivna åt Jenny Lind. Operan ska ha premiär nästa år, 201 år efter Andersens födelse. Det ska bli spännande att höra hur det låter och jag hoppas att uppsättningen kommer till Sverige. Annars kanske det måste bli en Köpenhamnsweekend nästa höst.

(Inläggets titel (som travesterar titeln på en Costellosång) valde jag eftersom jag upptäckte att Costello och Andersen bägge hade skrivit "red shoes". Costellos röda skor är förstås en sång och Andersens en saga.)

Skrivet av barse klockan 03:51 EM | Comments (0) | TrackBack |

En medelålders man har kidnappats...

En medelålders man har kidnappats i södra Sverige. Trots familjens upprepade försök att vädja till medierna så fortsätter drevet. Ursäkta men vad hade man väntat sig? Är det inte otroligt naivt att tro att kvällstidningarna skulle offra lösnummerförsäljningen för att skona enskilda människor?

Att först drabbas av ett brott på detta sätt och sedan av den förnedrande kadaverjournalistikens blodhundar är något som jag inte önskar min värsta fiende. Hanteringen av kidnappningen måste lämnas åt polisen och jag hoppas innerligt att de lyckas göra sitt jobb. Mediernas grävande går det dock att göra något åt. Man kan sluta köpa kvällstidningar och om man äger ett stort familjeföretag så kan man faktiskt sluta köpa annonser i blaskorna.

Skrivet av barse klockan 09:35 FM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

januari 20, 2005

In a certain light, he looked like Elvis

Gårdagens konsert med Elvis på var riktigt bra trots svåra ljudförhållanden. Gubben Elvis var på bra humör och han hade grävt djupt i sin låtskatt inför spelningen. Uppskattningsvis två tredjedelar av konserten bestod av noggrannt utvalt äldre material varvat med låtar från den nyaste skivan. De lugnare låtarna lyfte otroligt bra i konserthusets akustik och jag tror inte att det var någon i publiken som inte fick gåshud av Scarlet Tide (trots att Emmylou inte kunde vara med och köra).

Konserten präglades av Costellos speciella humor och han bjöd bland annat på sång i gitarrmick, sång i ekomikrofon (modell plast) och ett otal gitarrbyten. När jag lämnade konserthuset och costellopublikens omisskännliga doft av skivbörs efter cirka två och en halv timmes musik så var det med ett leende på läpparna. Passa på att se Costello nästa gång han dyker upp, alla ni som inte har gjort det!

Skrivet av barse klockan 09:05 EM | Comments (8) | TrackBack | Kulturen

januari 18, 2005

Trästock-bok

Bra etymologiska ordböcker kan man inte få för många av. Här är en på engelska i vilken man bland annat kan läsa var ordet log (som i weblog) kommer ifrån. Man skrev bland annat in skeppets hastighet i boken och den hastigheten mättes med hjälp av en flytande stock, därför fick den heta log book.

Skrivet av barse klockan 09:50 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Rasturbera mera!

The Rasterbator är ett jättebra verktyg om man vill göra jättestora planschbilder utan att behöva sitta och härja med photoshop i flera minuter. Tanka upp bilden, välj storlek och tryck på en knapp och vips så får du tillbaka en rastrerad version i pdf-format.

Ett roligt pyssel man kan göra med rasterbator är t.ex. att skriva ut en skitsnygg fondvägg.

Skrivet av barse klockan 06:25 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Stilbladsgrannar

Det känns underligt att hitta en blogg som använder samma stilmall som man själv använder, dessutom på ett konstigt språk. Då känns det i alla fall mindre konstigt om man förstår språket. Om jag hade tid och ork så skulle jag modda mitt stilblad lite mer så att det känns lite mer unikt, men det har jag inte.

Skrivet av barse klockan 06:05 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Dra åt skogen Reinfeldt

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gjorde i fredags ett utspel där han bland annat föreslog att man skulle rucka på reglerna gällande utländska arbetares villkor för att på så sätt få in mer arbetskraft för att tillvarata den stormfällda skogen. Bland annat vill han ta bort reglerna som hindrar ett allt för stort övertidsuttag. Tydligen så tycker Reinfeldt att det är värt att offra säkerheten för (och kanske livet på) några balter eller polacker om man på detta sätt kan rädda lite pengar åt skogsnäringen.

Skogsfacket reagerar på detta utspel och inbjuder Reinfeldt till en kunskapsresa i de stormdrabbade områdena. Alla som har avverkat skog eller som har det minsta kunskap om skogen vet att vindfällen är bland det farligaste som finns i skogen. Att arbeta med att röja stormfälld skog är något som kräver stor försiktighet och att man verkligen följer de säkerhetsbestämmelser som avtalats. Antingen förstår inte herr Reinfeldt det allvarliga i situationen eller så tycker han inte att skogsarbetarnas säkerhet är särskilt viktig (åtminstone inte de utländska arbetarnas säkerhet).

Samme moderatledare tog chansen att utnyttja en katastrof som krävt 175000 människoliv som ett politiskt slagträ för att vinna röster inför nästa val. Jag tycker att det är skamligt, ja rent av äcklande att se denna totala respektlöshet gällande människors liv och hälsa.

Skrivet av barse klockan 03:37 EM | Comments (21) | TrackBack | Omvärlden

januari 17, 2005

Utvikningsbilder

Med anledning av torsdagens inlägg om Yukios inlägg om Bill Gates plötsliga snyggblivande så kommer här lite sköna utvikningsbilder från 1983 från bloggen Monkey Methods.

Skrivet av barse klockan 08:21 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Toris frågeformulär

Alla lättskrivna och lättbloggade grejor verkar sprida sig som en löpeld och det har jag full förståelse för. Det är ju jätteskönt att inte behöva tänka ut vad man ska skriva om. Tori som skriver på Hypodea verkar ha startat en sån löpeld med sin the list. Jag hakar självklart på och skriver jag också.

vad heter du? Lars
i mellannamn då? Fredrik Andersson (jo, faktiskt)
vart bor du? Kungsholmen.
trivs du där? Jotack.
brukar du läsa horoskop, isåfall brukar dom stämma? Nix.
äger du några converseskor? Nix. Jag har för mig att jag hade ett par på sjuttiotalet. Nuförtiden skulle det bara se patetiskt ut på mig.
favoritdjur? Tapir kanske?
vad spenderar du dina pengar på? Mat åt familjen, lite räkningar och en och annan bok eller tidning. (Jag har inte så mycket stålar just nu eftersom jag är pappaledig och snålar på dagarna.)
senaste konserten? Minns faktiskt inte. Det kan ha varit Kevin Rowland och Killers. På onsdag ska jag se Elvis på konserthuset i alla fall!
festar du mycket? Nej. Inte alls under det senaste året faktiskt. Värsta straight edgekillen.
sprit, cider, vin eller öl? Beror på. Ett beskt pilsneröl eller en god cognac kan jag dricka bara för att det är gott. Annars tycker jag maten eller tillfället bestämmer drycken.
brukar du bli för full? Det var länge sedan. Jag har ganska bra koll även när jag är ute för att festa.
antal kuddar i sängen? Fyra eller fem tror jag, men jag använder bara Tempur-kudden. Resten används av övriga familjen.
äter du frukost? Jo, nuförtiden gör jag faktiskt det varje morgon.
kan du baka bullar? Jodå det kan jag nog. Jag är väl ingen expert som kan baka värstingbullar utan recept, men nog kan jag snurra ihop ett par kanelsnäckor om det skulle behövas.
har du varit med i scouterna? Jepp. Jag har nog de flesta nörd-attributen i ryggsäcken. (Var med i datorföreningen, hängde med på några filatelist-möten, ordförande i Unga Forskare på gymnasiet etc. etc.)
bläck eller blyerts? Blyerts smetas ut mindre. (Jag är vänsterhänt...)
vad har du för mobiloperatör? Telia tror jag, men jag ska byta inom kort.
mc donald’s eller burger king? MAX!
är du allergiskt mot något? Katter, hundar och stora mängder hyacinter i ögonen.
müsli eller corn flakes? Ingendera
äger du ett busskort? Månadskort på SL har jag. Inga busskörkort eller nåt sånt däremot.
dricker du blå, grön eller röd mjölk? Dricker nästan aldrig mjölk, och om jag skulle göra det så skulle jag nog vilja ha vit mjölk.
vad åt du till frukost? Äggmacka, leverpastejmacka och en macka med ost och marmelad. Litet glas juice och stor mugg kaffe.
hur ser du ut idag? Exakt som igår.
har du haft sex idag? Nix.
nästa mål i ditt liv? Våga åka till Namibia.
roligaste resa? Kanske första tågluffen. Ung, grön och nyfiken på världen.
Vad såg du senast på tv? Andra avsnittet av Office-specialaren om man inte räknar det jag glimtade av morgon-tv mellan välling-matning och egen frukost.
Hur svarar du i mobilen? "-Ja, det är Lars."
Vem ringde du senast? Min fru.
Vad sa den du ringde? "-Vi är snart vid Centralen där vi ska släppa av några men sedan kommer jag hem."
antal timmar sömn inatt? Fem tror jag.
sov du ensam? Större delen av natten. Elias sov hos mig mellan 05.30 och 06.30.
har du besökt Pajala? Nej.
brukar du snusa? Det är snart ett år sedan jag slutade. Jag är duktig!
vad innehåller din favoritnattmacka? Färsk fislimpa med smör och herrgårdsost är faktiskt svårslaget på kvällen.
tycker du om din pappa? Ja det gör jag. Han är en förebild för mitt eget pappande.

Skrivet av barse klockan 07:40 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Gengångare med dubbelgångare?

Under arbetet med att sammanställa tredje utgåvan av CD-rom:en "Sveriges Dödbok" så upptäcktes det att det i materialet fanns runt 6500 par personer med identiska personnummer. Tydligen så var det inte alltid så noga med samordning och registrering av personnummer innan 1968 när hanteringen datoriserades. Undrar hur många personnummer-tvillingar som fortfarande lever? Det torde ju finnas kvar några stycken. Kanske är det sånt som resulterar i att 106-åringar uppmanas att börja skolan?

Skrivet av barse klockan 07:02 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

"Ha inte orimliga förväntningar på resultatet"

Idag släpptes regelutredningens rapport. Den innehöll inga större överraskningar. Att avregleringarna generellt sett har inneburit högre priser och färre arbetstillfällen var det väl ingen som blev förvånad över, men på något sätt har man ändå kommit fram till att beslutet att avreglera el, telefoni, post, järnväg och flyg har varit "samhällsekonomiskt effektivt". Att de flesta av liberaliseringarna inte har haft någon särskilt hög grad av måluppfyllelse enligt Statskontorets kontroller verkar inte spela någon roll.

Slutsatserna i utredningen verkar kunna kokas ned till följande sentens: "Ha inte orimliga förväntningar på resultatet". Utredarna anser också att det varken är önskvärt eller möjligt att återgå till en tidigare marknadsform. (Tydligen beror detta på EU-medlemsskapet, den ökade internationaliseringen och den tekniska utvecklingen, men jag lyckas inte hitta någon närmare förklaring till detta i utredningen.)

Personligen så tycker jag att det känns ganska lamt. De "positiva samhällsekonomiska effekterna" som man har kunnat mäta är att priserna i stort har ökat (betydligt mer än KPI) och att produktionen har blivit billigare för företagen som agerar i de avreglerade branscherna. Högre vinstmarginaler alltså.

En av anledningarna till att priserna gått upp i stället för ner sägs vara att verksamheterna tidigare drevs med syfte att vara allmännyttiga, d.v.s. att priserna på t.ex. tågresor skulle vara så låga som möjligt. Att inte ha orimliga förväntningar på avregleringarna torde väl då betyda att man bara ska acceptera att produkter och tjänster från företag som vill vinstmaximera blir dyrare än vad de skulle bli från en organisation som arbetar med allmänhetens bästa för ögonen. Någon som är förvånad?

Skrivet av barse klockan 06:30 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

januari 16, 2005

Kartboken

På nystartade forumet Under Ytan var det någon som tipsade om kartsajten Map24. Jag testade och jag var helt såld. Inte trodde jag att en kart-sajt skulle kunna fånga mitt intresse så totalt (i säkert en halvtimme). När jag letar efter grejor på Eniros kartsökning så får jag eksem direkt.

Map24 visar kartorna i en blixtsnabb java-applet med någon form av streamad informationsöverföring. Du kan, om du är tillräckligt pricksäker, rita en ruta kring din hemstad eller hemadress på europakartan och appleten zoomar helt steglöst in till den rutan som du drog upp. Nästa gång du letar efter en karta eller en vägbeskrivning, skit i Eniro och gå till Map24 i stället.

Skrivet av barse klockan 09:14 EM | Comments (9) | TrackBack | Hittat på nätet

Festliga femman v02

Femman handlar idag om festliga polare, coola talanger och urflippningar.

1. Vem är den festligaste person du känner?
Mycket svår fråga! Jag har åtminstone två kollegor som är riktigt festliga, men på ganska olika vis. Dessutom har jag en gammal barndomskamrat som också är riktigt underhållande och på samma gång trevlig. Jag tror inte att jag vill utnämna (eller namnge) någon specifik person.

2. Vad är det sjukaste du någonsin gjort?
Jag vet inte om jag någonsin har gjort något sjukt. Jag har gjort många dumheter och ett par grejor som jag ångrar, men inget som jag skulle beteckna som sjukt.

3. Vilken är din coolaste talang?
Kanske att jag är rätt kvick på att lära mig nya grejor och på att lösa problem. Eller, nej förresten, min coolaste talang är att jag är den grymmaste brainstormaren som finns.

4. När flippade du senast ur?
Igår eftermiddag när jag klev på en plastburk som min son lekt med. Men det blev som vanligt en mycket kort urflippning bestående av ett morr, lite sammanbitna tänder och ett djupt andetag. Jag flippar väldigt sällan ur på riktigt.

5. Har du haft någon frisyr som verkligen inte var att leka med?
Eh, nja, jag har väl inte haft så mycket hår att leka frisyr med... När jag var 18 så hade jag värsta sjökapten-looken. Jag hade rödlätt helskägg, ovårdat hår, runda glasögon och rökte rak pipa.

Skrivet av barse klockan 04:31 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 15, 2005

Vad är klockan?

Klockans grill och spel har fått hård konkurrens av humanclock.com om titeln nätets coolaste klocka.

På humanclock så visas det aktuella klockslaget avfotograferat från någon plats i världen. Smart och rolig idé. När kommer skrivbordsappleten? (Eller det kanske redan finns en sån?)

Skrivet av barse klockan 12:01 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 14, 2005

Världens första anti-snarksäng

Ekens presenterade idag världens första anti-snarksäng. Det låter som en fantastisk uppfinning och jag tror nog att hon som sover bredvid mig på nätterna, ibland önskar att jag hade en sådan.

(Förresten, heter det inte antisnark-säng eller möjligen anti snark-säng? När jag läser anti-snarksäng så tänker jag att det väl också borde finnas snarksängar.)

Skrivet av barse klockan 09:49 EM | Comments (11) | TrackBack | Prylar

Väder-Tone

Tone Bekkestad, meteorolog på TV4 verkar inte lämna någon oberörd. Men har det inte gått lite för långt nu?

(För min del så hamnar hon nog i "scares the bejeezus out of me"-facket. Konstig prinsessan-Madeleine-strutshals, svårförståelig norsk brytning och den där fågeldansen-rörelsen hon gör med armbågarna. Dessutom går hon mot kameran på ett mycket hotfullt sätt mellan varje kartbild. Otäckt!)

Skrivet av barse klockan 07:22 EM | Comments (13) | TrackBack | Hittat på nätet

MatkrigBakom en ganska intetsägande titel på ett pressmeddelande döljer sig en spännande uppgörelse i dagligvarubranschen. Jag brukar inte hänga med så mycket i vad som händer i mataffär-branschen så jag hade ingen aning om vad det var som höll på att hända under ytan. Det verkar som om Axfood (Antonia Ax:son Jonssons livsmedelsjätte med Hemköp, Willys, Spar och Dagab) håller på att tappa greppet om Vivo. Vivohandlarna som tidigare har haft Axfood som grossist har nu sagt upp avtalet eftersom de anser att Axfood har brutit mot kontraktet genom att höja sina priser i en allt för snabb takt för att öka sina egna vinster. I stället har man avtalat fram ett nytt samarbete med Bergendahls som kommer att börja fungera under februari månad. Bakom kulisserna, eller åtminstone inte i rampljuset, har det dock utdelats både ett och annat tjuvnyp. Kan det vara så att de etablerade livsmedelskedjorna börjar känna sig pressade av uppstickarna Netto och Lidl? Axfood går i alla fall snabbt ut och kommenterar dagens artikel i DI (för att lugna oroliga aktieägare måhända). Den som trodde att dagligvarubranschen var tråkig trodde helt fel. Här finns värsta Dallas-intrigerna med både anklagelser om hot och aggressiva uppköp. Min förhoppning är att Daglivs vid Fridhemsplan kan sänka sina priser lite grann så att man har råd att handla där. Det är svårt att motivera sig att gå dit när man vet att samma (eller åtminstone en liknande) matkasse kostar nästan hälften så mycket på Netto hundra meter därifrån.

Läs fler pressreleaser här och här.

Skrivet av barse klockan 11:07 FM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Fredagsfyran v2 - 05

Fredagsfyran, denna vecka om resor:

1. Finns det någonstans du kan tänka dig att resa just nu?
Jodå, jag kan tänka mig att resa till en hel massa ställen. Om allt går som det skall så åker vi iväg till Namibia i slutet av våren.

2. Har de senaste händelserna påverkat hur du planerar ditt resande?
Nej det kan jag inte påstå. Visst är det sorgligt det som har hänt, men vissa saker (som naturkatastrofer av den här typen) kan man inte göra något åt. Visst går det att låsa in sig på sin kammare och vara rädd (eller alternativt ilsken på statsministern som inte skyddade oss), men jag tror att livet tyvärr också innefattar en del risker.

3. Vilka är dina bästa tips för semesterresor utomlands?
Försök komma ifrån de turistanpassade stråken och områdena. Ta en buss och ät på en restaurang som inte är till för nordeuropeiska turister. Prata med lokalbefolkningen om du får chansen. Dessutom kan jag rekommendera att läsa på lite grann innan resan. På en av mina tågluffar så hade jag dessutom med mig några romaner som utspelade sig på de platser som jag besökte. Det gav definitivt en extra krydda till resandet.

4. Skall man resa på egen hand eller med charter?
Det viktiga är väl att man reser om man har chansen. På egen hand kan vara mer givande, men det ställer också högre krav på anpassningsförmåga eller planering och framförhållande. Charter är praktiskt, även om man lätt luras in i en ombonad turistbubbla på resmålet som det kan vara svårt att ta sig ur.

Skrivet av barse klockan 10:00 FM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

januari 13, 2005

A-Z-memet

Life de Luxe och mymarkup.net skriver om en rolig grej som just nu cirkulerar. Man skriver in bokstäverna a till z i adressfältet på sin favoritbrusare (Opera) och ser vad den föreslår. Förslaget bygger vanligtvis på var man surfat innan och någon slags bokstavsordning. Jag tror att Opera har lite annorlunda heuristik i jämförelse med t.ex. IE men det dyker i alla fall upp en url som jag surfat till tidigare när jag skriver in en bokstav. Hur som helst, här kommer min lista med lite kommentarer:


Det var en rolig liten övning som blir som ett litet biografiskt nedslag i vardagen. Dessutom är det intressant att se andras listor.

Skrivet av barse klockan 08:39 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Reklamtvång?

I måndags kom jag ner till vår postlåda när brevbäraren var där. I lådan hittade jag tyvärr bara ett oadresserat reklamblad från katalogföretaget Eniro. Eftersom det på vår (och på de flesta andras postlådor i huset) står "ingen reklam tack" så frågade jag brevbäraren varför hon hade lagt reklam i lådan fastän vi uttryckligen undanbett oss. Svaret jag fick var att hon inte kunde göra något åt det eftersom det var en gruppförsändelse och att kunden (Eniro) hade betalt för att få reklamen utdelad i alla lådor.

Något är det som inte stämmer. På postens hemsida så står det klart och tydligt att Oadresserad DR Total Exklusiv (som det numera heter) bara avser försändelser som innehåller icke-kommersiell information såsom kommunala/statliga informationsblad, informationsskrifter från politiska partier eller ideella föreningar. Även gratistidningar med redaktionell text från en utgivare med utgivningsbevis är godkända som ODR Total Exklusiv. Kommersiella meddelanden är det inte.

Vad är det som har hänt? Kommer det att dyka upp mer reklam i lådorna framöver trots att vi bett om att inte få den? Blir det bara en lite högre tariff för den som vill få sin reklam nedtryckt även i ovilliga postlådor? Snart kanske det kommer en tjänst där man kan kringgå Nix-registret också om man pyntar lite extra? Jag tycker det är ruttet i alla fall och undrar hur posten skulle tycka att det var om folk började stoppa ner lite vad som helst i deras gula lådor. Det är ju så långt mellan sopkorgarna här i Stockholm så varför inte låta postlådorna göra lite nytta?

Skrivet av barse klockan 07:17 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Dagens IT-nyhet

På yukio.se kan man läsa dagens viktigaste IT-nyhet. Klassens 1337 n3Rd har blivit snygg på äldre dar. Härligt med lite "Am I Hot or Not"-kommentarer på allas vårt älsklingshatobjekt.

(Nån mer än jag som tycker att han liknar Will Baley i Vita huset på bild 3?)

Bild två går fetbort, 80-talsbrillor och rosa skjorta har jag egna personliga mardrömsminnen av. På bild ett ser han däremot rätt cool ut tycker jag. Riktigt sköna tonade glajjor och ett vinnande leende. Jag tycker att uppknäppt och långhårig (bild fyra) är betydligt bättre än tillknäppt kristdemokrat (bottennappet på bild tre).

Karln har ju dessutom börjat visa samvete på äldre dar. Var är världen på väg? Bill blir snygg och snäll och fortsätter att plocka pluspoäng i en oroande takt. Vem ska vi nu hata? (Jo, GWB finns ju fortfarande kvar i det riktiga Vita huset visserligen, men där lär han ju inte sitta kvar hur länge som helst.)

Skrivet av barse klockan 06:43 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 09, 2005

Maktens Gud är död. Länge leve Gud!

Det var riktigt glädjande att återfinna Klas Corbelius helt färska blogg Guds rike på nätet. Klas, som är en kompis och gammal styrelsekollega till mig, kallar sig för kristen socialist och han gör sannerligen skäl för namnet. Hans blogg är mycket välskriven och hans engagemang genomsyrar allt innehåll. God och uppbygglig läsning för alla oss som kallar oss kristna socialister (och för alla andra också förstås). Jag håller tummarna och hoppas att Guds rike får ett långt liv på webben.

Skrivet av barse klockan 07:36 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Femman v. 01

Veckans Femman handlar om berömmelse och beundran.

1. Vilken nu levande, känd, svensk kvinna beundrar du mest och varför?

Första namnet som dyker upp i mitt huvud är Ann-Britt Grünewald. Jag tycker att hon är rak, ärlig och visar en varm medmänsklighet utan att vara blödig eller flummig.

2. Vilken nu levande, känd, svensk man beundrar du mest och varför?

Spontant så kom jag att tänka på Claes Borgström. Han verkar vara en skärpt snubbe med hjärtat på precis rätt ställe. Jag är glad att vi har honom som JämO.


3. Om du fick vara en nu levande, känd person för en dag; vem skulle du då vilja vara och varför?

Då skulle jag nog vara George Bush. Jag skulle förbereda mig genom att tänka ut en lömsk plan som jag sedan skulle sätta i verket när jag iklädde mig hans skepnad. Jag skulle börja med att se till att efterskänka alla skulder som diverse utvecklingsländer hade till USA, sedan skulle jag ringa upp Ariel Sharon och ta honom ordentligt i örat (och plocka hem alla vapnen i Israel, eller ännu bättre, ge över dem i FN:s händer). Jag skulle också ta ett allvarligt snack med Mahmoud Abbas för att understryka allvaret i situationen. Sedan skulle jag sparka alla hökarna i Vita huset, ringa upp FN och be om förlåtelse för alla dumheter och slutligen så skulle jag göra en TV-sändning där jag ber om världens förlåtelse och säger att jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att göra världen till ett bättre ställe. Jo, jag skulle se till att förbjuda eldvapen och SUV:ar också när jag ändå hade chansen.


4. Hade du någon särskild person, känd eller okänd, som förebild när du var liten?

Många. Bland annat några lärare och ett par församlingsassistenter. Min farmor var också en viktig förebild för mig. Men någon känd person kan jag inte påminna mig att jag hade som förebild. Förmodligen fanns det några men det är ingen som dyker upp i huvudet på mig just nu.


5. Om du blev utnämnd till Årets Populäraste Man/Kvinna, vad skulle du önska var orsaken till det?

Jag vet inte om jag skulle vilja bli utnämnd till Årets Populäraste Man/Kvinna. Vad skulle det vara bra för?

Skrivet av barse klockan 06:03 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Groggtjocka 30+:are förenen eder!


Redan första gången jag såg videon till DUI så fastnade jag stenhårt för Har Mar Superstar. Det är skönt att se att en popstjärna som inte är stöpt i pojkpop-formen ändå kan slå igenom. Han ser ut som många av oss 30+:are gör (lönnfet, tunnhårig och ganska vanlig) men han spelar musik som svänger som attan. Inte så konstigt när man läser om vilka hans husgudar är (Stevie Wonder, Chaka Khan, Elton John bl.a). Har du inte hört Har så hör här.

Skrivet av barse klockan 02:11 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Sveriges bloggarbetareförbund

Jag har grunnat ett tag på om det inte skulle kunna finnas ett värde i att skapa en förening som tillvaratar webbloggares intressen. Det finns ett antal saker som jag tror att man skulle kunna tjäna på att hjälpas åt med.

Utbildning, profilstärkande åtgärder, nyrekrytering, fortbildning och forskning till exempel.

Visst vore det bra om vi kunde hjälpa nybörjare och nyfikna att ta klivet in i bloggandet på ett lätt sätt? Att ta bort lite trösklar bestående av tekniksvårigheter och inåtvändhet bland redan etablerade bloggare och i stället erbjuda lite praktisk uppmuntran och inspiration.

Jag tycker dessutom att det skulle vara bra om man kunde hjälpa varandra att komma vidare och utvecklas som webbloggare, att hjälpas åt med fortbildning inom olika områden. Kanske skulle det rentav gå att göra lite undersökningar och forskning kring det som många av oss spenderar en hel del tid med varje dag. Man skulle också tjäna en hel del på att samordna "marknadsföring" eller profilhöjande åtgärder så att man på något sätt kan skapa en tydligare bild av vad bloggande är i det allmänna medvetandet.

En intresseförening för bloggare skulle också kunna tillvarata proffesionella bloggares intressen om det skulle behövas. Vem vet? Om fem år kanske det finns en intressant växande arbetsmarknad för duktiga bloggare. Vore det då inte bra att ha lite gemensamma resurser för att hjälpa den som kommer på kant med sin arbetsgivare?

Ytterligare en liten pusselbit i vad bloggarbetareförbundet skulle kunna finnas till för är att driva Sveriges första direktsända superblogg. En verksamhet som bland annat skulle kunna göra bloggandet som hobby och (vågar jag säga det) livsstil mer synligt i folks ögon.

Eftersom jag inte har funderat särskilt länge på bloggarbetareförbundets vara eller inte vara så finns det ett antal brister i mitt resonemang. Den viktigaste osäkerhetsfaktorn är om det över huvud taget går att hitta gemensamma intressen bland Sveriges bloggare. En rikstäckande bloggförening måste vara religiöst och politiskt obunden och ha en djupgående tolerans för allas rätt att säga sin åsikt. Yttrandefrihet och demokratiska värderingar bör i så fall genomsyra verksamheten. Men frågan är då, blir det något kvar att vara överens om? Förmodligen kan man vaska fram några viktiga guldkorn som man behöver värna om (som just yttrandefrihet och demokrati), men jag säger inte att det blir lätt att hitta en gemensam plattform. Dessutom kan man ju fråga sig om själva bloggandet är så viktigt att det är värt att starta ett riksförbund kring? Kanske blåser jag bara upp ett i-landsproblem? Kanske är det ingen som bryr sig eller ingen som har tid och orkar engagera sig?

Ett tag tänkte jag att man skulle kunna skapa en lokalavdelning i Ordfront för bloggare, men jag tror att det finns en del personer som inte skulle gilla det. Ordfronts målsättningsparagraf tycker jag är bra, även om den inte skulle passa rakt av för ett bloggförbund. Men jag tror som sagt att det skulle vara svårt att få med vissa bloggare i en sådan förening.

Hur som helst så har jag skrivit av mig lite grann nu. Om det är någon som tycker att det är en korkad idé så tar jag gärna emot kritik. Är det någon som tycker att det låter intressant och vill gå vidare så säger jag bara "varsågod, bollen är din"!

Skrivet av barse klockan 01:51 EM | Comments (1) | TrackBack | Ideer

januari 08, 2005

Spaces i mitt hjärta

Jag dissade ju MSN Spaces för lite mer än en månad sedan men sedan dess så har jag försökt titta in då och då för att se om saker och ting förändrats. Till min stora förvåning har jag fastnat för en Spaces-blogg som heter Nox. Den uppdateras inte så ofta, innehållet är väldigt personligt och språkmässigt så uppvisar den en del brister, men var annars än på Spaces får man chansen att titta in i en femtonårig McDonaldsarbetares hjärna på detta vis? En blogg som denna skulle aldrig ha kommit till utan Spaces. Här tror jag styrkan i Microsofts nya lätt-blogg ligger. Personer som aldrig annars skulle få för sig att skriva om sig själva på nätet får här chansen. Även om det verkar som om mer än 90% av alla Spaces-bloggar i nuläget är "hello world"-bloggar (tjing för uttrycket!) med bara ett inlägg så finns det, om man letar noga, en hel del oslipade juveler i gyttjan. Om tanten i kassan på Konsum skulle blogga så skulle man hitta henne på Spaces.

Skrivet av barse klockan 11:22 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

januari 07, 2005

Fyra 1/05

Efter helgerna och allt som har hänt i världen så känns det lite svårt att börja om med bloggen. Bra då att mjukstarta med en Fredagsfyra.

1. Hur är ditt förhållande till vardagen? En gammal vän eller en fiende?
Vän, definitivt. Det vore ganska tråkigt om man kände att vardagen var ens fiende eftersom den för de allra flesta utgör större delen av livet.

2. Finns det någon tjusning med vardagen?
Visst finns det det. Business as usual är riktigt trevligt om man har intressant business att syssla med. Vardagen kan vara en tabula rasa som blir det man gör den till. Om man ser den som en boja så är risken stor att den också blir det. Se vardagen som en möjlighet i stället.

3. Har du något tips för hur man förgyller vardagen?
Finn din egen takt. Var inte rädd för att zooma in om du hittar något intressant att syssla med. Ha inte för stora krav på att prestera saker, koncentrera dig i stället på att finna ett bra flöde som gör dig fokuserad.

4. Måste man sträva efter någonting mer än vad vardagen har att erbjuda?
Vardagen erbjuder väl inte särskilt mycket. Ansvaret för att fylla dagarna med mening och innehåll vilar helt och hållet på dina egna axlar. Intresserar man sig för det som händer och det man sysslar med så behöver man inte oroa sig för att vardagen ska bli ointressant.


(Oj vilket bludder det blev. Det bara halkade ur mig helt oprovocerat. Nåja, jag låter det stå kvar ändå. Kanske underhåller jag någon med mitt ofokuserade flumsnack.)

Skrivet av barse klockan 11:03 EM | Comments (1) | TrackBack | Fyran och femman