free page hit counter

februari 28, 2005

BBC-dokumentär från min lillasysters jobb

Min lillasyster ringde ikväll och berättade att hon skulle iväg till Boston och Los Angeles tillsammans med familjen som hon jobbar åt. Både Henry och hans lillebror Freddy har svåra funktionshinder och deras föräldrar har kämpat en hård kamp mot de lokala myndigheterna för att få (lite av) den hjälp de behöver. Nu ska de åka till USA för andra gången för att undersöka Henry, som faktiskt gjorde stora framsteg vid förra behandlingen i Los Angeles.

Hon berättade dessutom att ett filmteam från BBC som under några veckor har hållit på med att filma en dokumentär om de båda pojkarna skulle följa med med på resan. Hennes jobb, som redan är ganska påfrestande, blir ju inte lättare av att en kameraman ber henne säga om något som hon just sa eller titta i kameran, men det ska bli spännande för mig att få se en dokumentär om syrrans jobb. Jag ska försöka läsa ut boken om familjen snart också.

Skrivet av barse klockan 09:26 EM | Comments (2) | TrackBack | Navelskådande

Åter på arbetet

Efter att ha varit pappaledig sedan i somras så känns det lite underligt att börja om att jobba. Underligt och ganska angenämt. Framför allt är det trevligt att kunna gå i trappor igen och inte behöva leta efter barnvagnsramper och hissar överallt. Dessutom måste jag erkänna att det är rätt skönt att kunna göra saker helt fokuserat utan att riskera att bli avbruten av nån leksugen liten kille.

En sak som jag kommer att få göra ett bra tag framöver är att radera spam från min epostlåda på jobbet. Det hinner samlas en hel del skräp under sju månader. Däremot kommer jag nog inte att ha tid att blogga så mycket som jag har gjort under de senaste månaderna.

Skrivet av barse klockan 11:46 FM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

februari 27, 2005

Femman v. 08

Femman denna vecka är något slags ordspråkstest. (Jag kunde ha fuskat med hjälp av Stäcks ordspråkalizer men det gjorde jag inte.)

Avsluta meningarna:

1. Som man bäddar...
Som man bäddar blir man vis.

2. Hellre en... än tio...
Hellre en fraktur än tio.

3. Den som gräver en grop åt andra...
Den som gräver en grop åt andra kan vara utländsk arbetskraft som inte har samma rättigheter, löner och arbetsvillkor som svenska byggnadsarbetare.

4. Ropa inte hej förrän...
Ropa inte hej förrän du har kommit över ett bäcken. (...som man brukar säga på äldreboendet.)

5. Det finns inget dåligt väder bara...
Det finns inget dåligt väder bara dumsnål upphandling av snöröjningen från en billig och dålig entreprenadfirma.

Skrivet av barse klockan 07:56 EM | Comments (2) | TrackBack | Fyran och femman

Tanka svartlut i bilen

DN Ekonomi rapporterar att Kappa Kraftliner i Piteå har installerat en förgasningspanna för svartlut. Produkten som kommer ut ur anläggningen ska kunna användas för att driva en modifierad dieselmotor som Volvo har tagit fram. Fördelarna med det nya bränslet är bland annat att koldioxidutsläppen är betydligt mindre än vad som släpps ut av vanliga bensin och dieselbilar. Dessutom är svartlutet en restprodukt som visserligen tas omhand och eldas i massafabrikerna, men som skulle kunna användas mycket effektivare i de nya förgasningsanläggningarna. Frågan man ställer sig är dock om pitebornas bilar kommer att börja lukta lika illa som resten av Piteå. Fisluktande massaindustrier är en sak, de rör ju i alla fall inte på sig, men börjar ni komma körande med era pruttomobiler så ringer vi Kapten Filling.

Skrivet av barse klockan 01:52 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

februari 26, 2005

Skokräm i maten?

Att det slarvas en hel del med hygienen på restaurangerna här i Stockholm var väl ingen direkt nyhet (26 av 28 McDonaldsrestauranger och samtliga Burger King fick anmärkning vid Miljöförvaltningens tillsyn 2003) , men nu börjar det gå lite väl långt med otäckheterna i restaurangköken. Ny Teknik rapporterar att Jensen's har skokräm i dressingen, eller åtminstone samma cancerogena färgämne som används för att svärta skor. Påminn mig om att jag aldrig ska äta där!

Jag tänkte dessutom skriva en liten grej om svampinfektionerna som många kockar har mellan sina skinkor och om hur svampsporerna sprids till restaurangmaten när de kliar sig i "myntinkastet" med händer och diverse redskap där inne i köket, men jag bestämde mig för att skona er. Kanske blir ett inlägg om det nån annan gång. Förmodligen efter nästa matförgiftning eller så.

Skrivet av barse klockan 08:43 EM | Comments (2) | TrackBack | Konstigt

Länkdump

Det börjar bli fullt ibland mina Operaflikar så det får bli en liten länkdump så att jag kan stänga dem med gott samvete. Vassego:

Skrivet av barse klockan 02:40 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

februari 25, 2005

Åsiktsmakeover


Carson Kressley?

Yahoo! skryter ju så mycket över sin bild- och videosökning så jag kände att jag borde kolla in den. Det blev jackpot direkt. Jag hittade en kortfilm med titeln Conservative eye for the liberal guy i vilken ett konservativt attack-team gör om en blödig liberal gosse till en kallhamrad, bakåtsträvande, reaktionär vapenfetischist.

Det kanske vore ett bra format för Kanal5 att köpa in och göra nåt av? Extrem åsiktsmakeover alltså. Man kunde plocka in Lars Ohly och byta hans kommunistkramande mot rå marknadsdyrkan eller kanske fånga Marie Abrahamsson och göra henne till en medkännande filantrop och feminist. Eller varför inte göra om Torsten Flinck till frälsningssoldat?

Skrivet av barse klockan 09:44 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Håll truten!


Foto: Reuters

Från Rom rapporteras att påven kan andas utan assistans, men hans läkare rekommenderar honom att inte tala på flera dagar. Man får hoppas att talförbudet håller i sig lite längre än så. Påvar brukar ju som regel inte avgå med annat än döden (även om man funderar på att ändra på den saken), så risken för att han säger knasigheter lär väl öka med tiden. Tyvärr verkar det dessutom som att nästa gubbe är lika reaktionär som JP2.

Den som tror sig kunna gissa vem som tar över strutmössan och fåtöljen härnäst kan satsa pengar på sin favorit.

Skrivet av barse klockan 06:41 EM | Comments (6) | TrackBack | Omvärlden

Topp Tre - Kändisfrisyrer i riskzonen

Idag skippar jag nog fredagsfyran (som handlar om heminredning som väl inte är min paradgren precis) och ägnar mig åt en topplista i stället. Jag kör vidare på frisyrer så temat för listan blir: Topp tre - kändisar som jag inte skulle kunna hejda mig från att raka håret av om jag träffade dem i fyllan med en fulladdad rakapparat.Foto: Thord Lindgren
3. Brolle Jr - Den där tofsen i pannan bara tigger om att bli avverkad. Brolle verkar vara en skön kille med en grym pipa, men frisyren kommer direkt från helvetet.


Foto: Roberts mamma?
2. Robert Wells - Kom igen, vem skulle inte raka håret av honom om den fick chansen?


Foto: Curt Kvicker
1. Göran Greider - Jag har massor av respekt för Göran och han verkar vara en mjuk och snäll kille under den ibland lite buffliga ytan, men rakapparaten skulle gå glödhet om jag kunde tränga in honom i en mörk gränd.


UPPDATERING: Jag glömde att säga att det är helt okej att göra en egen lista som kommentar eller som eget inlägg med ping hit. Men kom ihåg att lämna Elisabeth ifred.

Skrivet av barse klockan 01:25 EM | Comments (20) | TrackBack | Topp tre

Längst bak, mitten eller fram?

Söndagsfemman vecka 6 handlade om flygning och en av frågorna handlade om var man gillade att sitta i planet. Nu har jag hittat den ultimata guiden för den som är kräsen. När kommer en version av sajten för resenärer på tunnelbana, pendeltåg och SLs bussar? Är det någon som känner sig manad?

Skrivet av barse klockan 09:18 FM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

februari 24, 2005

Gastelefoner? Nu börjar det likna nåt!

NTT gick för några dagar sedan ut med ett pressmeddelande där de berättade att de lyckats framställa en prototyp för en bränslecell för användning i mobiltelefoner. Bränslecellen använder sig av vätgas som lagras i en liten tank av bcc-typ, där alltså gasen binds i ett metallgitter som gör att gasen inte bara pyser ut hur som helst. Fördelen med vätgasdrivna bränsleceller är att energitätheten är mycket större än de tidigare modellerna som använde sig av metanol-vatten-blandningar och att vätgasbatterierna inte heller släpper ut någon koldioxid. Det enda som släpps ut av vätgasmodellen är vattenånga, så bortsett från en lätt fuktighet runt örat (och en eller annan knallgasexplosion kanske) så låter det som att det äntligen börjar hända nåt på batterifronten.
(Via Ny Teknik)

Skrivet av barse klockan 10:55 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

"We no want no coke, no heroin, no hasch-hasch, no amfetamin"


Kent-Olov

Kent-Olov Jonsson, doktorand vid institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap i Umeå försvarar den 4:e mars sin avhandling "Pharmacology of Palmitoylethanolamide and Related Compounds".

Bakom denna minst sagt kryptiska titel döljer sig mycket intressanta forskningsrön. Det han, tillsammans med en belgisk forskargrupp, har kommit fram till är att det finns ämnen (palmitoylisopropylamid) som kan användas för att förhindra att den kroppsegna fettsyran anandamid bryts ner av ämnesomsättningen.

Man hoppas att en blockad av anandamidnedbrytningen i kroppen skulle kunna ge samma positiva effekter mot t.ex. smärta och multipel skleros som diverse föreslagna cannabis-baserade läkemedel, men utan att generera den i sammanhanget icke önskvärda ruseffekten. Lyckas Kent-Olof Jonsson så står drogliberalerna utan ett av sina favoritargument och MS-sjuka får ytterligare ett vapen mot sjukdomen. Jag håller mina tummar hårt och hoppas!

(Här är avhandlingen i Pdf-format)

Skrivet av barse klockan 06:13 EM | Comments (12) | TrackBack | Hittat på nätet

Kriget mot Iran har redan börjat

Trots att de 160000 amerikanska trupperna i Irak knappt räcker till för att skydda oljeledningarna som behövs för att föra ut oljan ur landet så har kriget mot Iran redan inletts.

I The New Yorker finner man Seymor M. Hershs intressanta artikel om de kommande krigen. I artikeln får man bland annat veta att rekognosceringstrupper sedan i somras befinner sig på plats i Iran för att förbereda anfallet. Dessutom förs ett nära samarbete mellan amerikanska specialstyrkor och pakistanska kärnfysiker för att samla information och infiltrera östra Iran från Afghanistan. (Det USA-allierade Pakistan har förresten länge försett Iran med mycket av materialet till deras kärnvapenprogram.) Hemma i Sverige så börjar man dessutom slipa på argumenten för ett krig mot Iran.

Skrivet av barse klockan 05:03 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

It's Tiki time!

Boing Boing skrev om Tiki-USB-minnet, men jag skulle mycket hellre vilja ha lava-musmattan. (Tyvärr verkar den sakna den mjuka övertoningseffekten som finns i bland annat Mathmos grejor, men det kanske kommer en sån modell med tiden.)

Skrivet av barse klockan 04:13 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

Ny version av Eldräven

För den som gillar Firefox så kan det vara trevligt att veta att version 1.0.1 beta har släppts. Jag använder hellre Opera eftersom jag anser att det är en överlägsen webbläsare och för den som inte har förstått det ännu så erbjuds här en 30-dagars kurs.

Skrivet av barse klockan 07:46 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

februari 23, 2005

Snygga rattar!


Skruva mig!

Danska designföretaget Eva Solo har bland annat gjort den här snygga äggklockan och den här smarta och läckra gilllstartaren men min personliga favorit är nog ändå tebryggaren teashirt. (Den påminner lite grann om Robert Rankins punkiga tekannor tycker jag.)

Skrivet av barse klockan 08:59 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Mina hjärnceller är androgyna

Med anledning av ett inslag i gårdagens avsnitt av Debatt med Hjärnforskaren Annica Dahlström och könsrollexperten Ingmar Gens så kände jag mig nödgad att undersöka huruvida jag har en maskulin eller feminin hjärna i mitt kranium. Testet, som väl närmast skulle kunna liknas vid en lång lista av könsrolls-fördomar, gav i alla fall följande resultat:

Your Brain is 46.67% Female, 53.33% Male


Your brain is a healthy mix of male and female

You are both sensitive and savvy

Rational and reasonable, you tend to keep level headed

But you also tend to wear your heart on your sleeve

Personligen så tror jag att skillnaderna mellan individer är långt större än skillnaden mellan män och kvinnor. En biologistisk människosyn som fokuserar på skillnader mellan män och kvinnor (och tidigare i vår historia också skillnaden mellan personer av olika "ras") syftar för det mesta bara till att konservera gamla maktförhållanden. En som utgår från de rådande förhållandena mellan könen och sedan argumenterar för att de skulle vara biologiskt betingade gör ett logiskt felslut. Man anser att det rådande tillståndet är bra och försöker konservera detta genom att påstå att det är "naturligt" och att förändring är naturvidrigt. (Jämför t.ex. hur argumentationen förs i vissa homofoba kretsar och i rasistiska läger så finner du vissa likheter. Biologin är inte källan till slutsatserna, den används bara som ett slagträ för att ge åsikterna tyngd.)

Skrivet av barse klockan 02:57 EM | Comments (3) | TrackBack | Hittat på nätet

Fotohistoria


Minnesstaty över Iwo Jima

För sextio år sedan på dagen så togs den berömda bilden av flaggresningen på Iwo Jima av fotografen Joe Rosenthal. Bilden vann bland annat ett Pulitzerpris senare under 1945 och användes dessutom flitigt i diverse sammanhang.

Bilden föreställer dock inte, som man kan tro, flaggresningen efter att Iwo Jima vunnits utan bilden togs innan bataljen var över. Fotografen Joe Rosenthal flögs sedan från ön och bilden återfanns på dagstidningarnas förstasidor kort därefter.

Här finns några av bilderna både på den första och den berömda andra flagghissningen.

Skrivet av barse klockan 09:59 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

februari 22, 2005

Hundinvasion på Reinfeldts huvud?


Milou 1 och Milou 2?

Jag skummade Aftonbladets webbsida idag och när mina ögon for över bilden så tänkte jag: "Har han två hundar i huvudet nu?" Sedan klickade jag på länken och upptäckte att det varken var en moderatflint eller två belgiska jyckar på bilden utan en bild på vad man tror är ett fruset hav på Mars. Vi får väl se till att skicka med en ark eller två med marsexpeditionen då.

Skrivet av barse klockan 09:05 EM | Comments (3) | TrackBack | Konstigt

Bloggtvillingar

Helt plötsligt dök det upp en blogg som jag inte sett tidigare på nyligen.se, en blogg med ett namn som klingade märkligt välbekant. Basseblog är en webblogg från andra sidan Östersjön, närmare bestämt Åbo, som skrivs av Sebastian Djupsjöbacka. Likheterna mellan oss två är nästan skrämmande. Vi är båda datanördar, småbarnsföräldrar, gifta med teologer, skriver bloggar och läser ungefär samma böcker. Dessutom har jag med största sannolikhet gått i Sibbo kyrka samtidigt som Sebastian eller åtminstone hans mor vid någon av Jennys kusiners konfirmationer. (Hans mamma Helene är kyrkoherde i församlingen). Basseblog hamnar ibland mina Bloglines-feeds. Jag behöver läsa fler finlandssvenska bloggar.

Skrivet av barse klockan 05:18 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Frige bloggarna Mojtaba och Arash

Ingen ska behöva sitta i fängelse för sina åsikter. Var med och protestera mot fängslingen av Arash Sigarchi och Mojtaba Saminejad genom att lägga upp bannern på din blogg (om du har någon) och kanske skriva ett brev eller två till svenska politiker. Varför inte till exempel kontakta Margot Wallström eller Carl Bildt som bägge har blivit med blogg alldeles nyligen.

Det pågår just nu ett förberedande möte i Genéve inför det internationella toppmötet om informationssamhället där bland annat ambassadör Astrid Dufborg, departementssekreterare Jörgen Samuelsson och Ingemar Sundquist från UD deltar, tillsammans med en delegation från Iran som bland annat innehåller den Iranske presidentens rådgivare Nasrollah Jahangard. Om man skickar ett mail till någon i den svenska delegationen så kanske de kan framföra protesten, eller så blir de åtminstone medvetna om situationen med de fängslade bloggarna. (Jag bestämde mig i alla fall för att skicka ett brev till Astrid Dufborg. Jag återkommer om jag får svar eller om det får något resultat.)


UPPDATERING:
Så här såg mailet ut (om det är någon som vill sno nån formulering eller nåt):
From: Lars Sjogreen
To: astrid.dufborg
Subject: Mänskliga rättigheter i informationssamhället

Hej Astrid,

Som du kanske vet så sitter journalisterna Arash Sigarchi och Mojtaba
Saminejad fängslade i Iran på grund av de åsikter som de fört fram på sina
bägge webbloggar. Jag skriver till dig eftersom jag har läst att du
befinner dig i Genéve på ett förberedande möte inför WSIS i Tunis. På
samma möte finns också en delegation med representanter från Iran. Min
önskan är att ni i den svenska gruppen åtminstone väcker frågan om vad som
kan göras och gärna, om ni finner det möjligt, påpekar Sveriges hållning
till brott mot paragraf 19 i FN:s deklaration om de mänskliga
rättigheterna.

Tack på förhand!

/Lars Sjögreen, Stockholm, http://helgo.net/barse/blog/


Bilaga:
Reportrar utan gränser skriver om de fängslade journalisterna:
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=12564
Läs mer om journalisterna här:
http://committeetoprotectbloggers.blogspot.com/2005/01/arash-sigarchi-has-been-arrested.html
och här:
http://committeetoprotectbloggers.blogspot.com/2005/02/more-details-on-mojtabas-arrest.html


Artikel 19.

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt
innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet
att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags
uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser."

Skrivet av barse klockan 02:08 EM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

Svenska Bloggarbetareförbundet (del 2)

Nu har det startats en avdelning på forumet Bloggliv där en eventuell blivande bloggförening diskuteras. Häng på om du har åsikter och/eller idéer.

Skrivet av barse klockan 10:36 FM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Topp tre - Bondespel

Om du har tröttnat på Nya Bondespelet och letar febrilt efter något nytt så är tisdagens topp tre-lista något för dig. Här är topp tre - brädspel med jordbrukstema:


3. Settlers of Catan - Jordbruk, byteshandel, bråk om ytor och ett visst mått av elakhet.


2. Carcasonne - Ett ord: bondekrig!


1. Puerto Rico - Inte bara det bästa spelet med jordbrukstema utan också ett av de bästa brädspelen över huvud taget.


Puerto Rico kändes som en självklar etta men det var svårt att ranka tvåan och trean. Carcassonne knep andraplatsen mest på grund av att det är så lätt att lära sig och att det går fortare att spela än ett parti Settlers. Settlers är å andra sidan ett mycket välbalanserat spel som nästan alltid är riktigt rafflande ända till slutet. I Carcassonne händer det ganska ofta att någon spelare drar ifrån rätt så ordentligt ganska tidigt och då tappar spelet lite av sin spänning (utom de gånger då det är jag som drar ifrån förstås).

Skrivet av barse klockan 10:04 FM | Comments (48) | TrackBack | Topp tre

februari 21, 2005

Hockeyskandalens unkna baksida

En dryg vecka efter hockeyskandalen, när hockeypojkarna gick ut och förklarade hur ledsna och skamsna de var över det som "inträffat" börjar det cirkulera interna skämtmail mellan gubbarna i Frölunda Indians. Var det någon som trodde att skandalen skulle utmynna i någon attitydförändring? Inte heller denna gång verkar någon bry sig om flickan som utsattes för det hela. Det viktiga verkar vara att värna klubbens rykte och att relationen mellan Frölunda och sponsorn Cloetta inte ska skadas av att internskämtet har läckt ut. Om dessa gubbar hade haft ett uns av mänsklighet i sina blekfeta svettluktande kroppar så skulle de skämmas ögonen ur sig. Unket!

Skrivet av barse klockan 09:47 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Klorofylleri

EU:s så kallade ramprogram till stöd för toppforskning och teknisk utveckling har beslutat att pytsa in 1,8 miljoner euro till ett nytt forskningsnätverk, SOLAR-H, lett från Uppsala universitet. Forskningsnätverkets uppgift är att försöka komma fram till ett sätt att härma naturens fotosyntes för att på så sätt kunna framställa vätgas från solljus och vatten.

På fysikalisk-kemiska institutionens hemsida finns en populärvetenskaplig (i ordets vidaste bemärkelse) artikel om artificiell fotosyntes i vilken man bland annat får veta hur "'P680' fångar in ljusenergi och sänder en elektron i flera steg till kinonen "QB", som lämnar reaktionscentret på ena sidan av membranet" och flera andra lika obegripliga saker. Intressant är det hur som helst och personligen så hoppas jag på nya SL-bussar med syntetisk vätgasgenererande mossa på taken inom en inte allt för avlägsen framtid.

Skrivet av barse klockan 08:23 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

Hallo liebe Biker

Max Planck-institutet är inte bara världsledande på oorganisk biokemi, de har också jättetrevliga motorcykelträffar.

Skrivet av barse klockan 01:27 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Amäh!


Eddie Izzard får en hedersmössa precis som Göran.


"He is the first to admit that he gets well paid
for talking total bollocks. The good pay is because
unlike the bollocks most of us talk, It's funny."

Jag hann inte ens upptäcka att Eddie Izzard skulle komma till Stockholm förrän biljetterna var slutsålda. På Tradera och Blocket fanns det inte heller några andrahandsbiljetter att köpa. Nåja, vi kanske behöver spara pengarna till Namibiaresan ändå, men det känns tråkigt att behöva missa Izzard när han uppträder i närheten. Om det är någon som måste skänka bort några biljetter till föreställningen så kan jag offra mig.

Skrivet av barse klockan 11:12 FM | Comments (4) | TrackBack | Navelskådande

februari 20, 2005

Spitzenklasse

Ja, jag vet att en massa andra bloggar redan har tipsat om det här, men jag kan ändå inte motstå frestelsen. Kolla in fotobloggen smudo.org så får du se bilder som är så vackra att det gör ont. Helt magiskt!

Skrivet av barse klockan 09:20 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Walk like an Egyptian (robot)

Tekniksmurfarna på Cornell, MIT och Delft har tillsammans uppfunnit en robot som kan gå lika effektivt som en människa. Roboten använder alltså lika lite energi för att traska omkring som en vanlig människa skulle göra. Detta kan till exempel jämföras med Hondas robot Asimo som gurglar ungefär tio gånger så mycket energi som en vanlig farbror för att knalla runt. Min fråga är bara, när kommer det en skön stol med robotben som man kan åka på hela dagarna? Tänk så skönt det skulle vara att bara bli buren överallt dit man ville gå...

Skrivet av barse klockan 07:52 EM | Comments (2) | TrackBack | Prylar

Den rättvisa schlagerfestivalen


Bild från fjolårets schlagertävling

Med löfte om god underhållning så lurade polaren Ante iväg mig på improvisationsschlagerfestivalen igår kväll. Jag ångrar inte att jag lät mig dras med. Det var en fantastisk galakväll med bländande begåvade aktörer och musiker som tillsammans med publiken gjorde sitt allra yttersta för att locka fram den vinnande improvisationsschagerlåten.

Varje melodi bestod av en slumpmässig musikalisk genre som parades med en titel som drogs ur urnan med titelförslag som den tusenhövdade publiken lämnat in innan galans början. När sedan låtstoffet lästs upp så drog musikerna igång och artisterna äntrade scenen utan betänketid. Resultatet var i de flesta fall så nära en traditionell schlagerlåt man kan komma, om än kanske ett par gnuttor roligare.

Sedan följde en kavalkad av fantastiska sånger, kostymer, koreografier och låttexter med bland annat en Carl Douglas-kopia, en vetlanda tjej med egensydd scenkostym, en grupp som åkte blå linjen till tävlingen och ett par techno-cowboys. Mina personliga favoriter var förutom vinnaren, Görel Cronas smäktande och sönder-wailade jazzvals, Kim Wildes brorsas underbara ska-kärlekssång och T.U.P.P:arnas verklighetstrogna scenkoreografi. När sedan alla artisterna framfört sina bidrag så blev det samling på scen för en snabbgenomgång inför omröstningen. Bandet smattrade iväg 15-sekunders snuttar av varje låt och artisterna gjorde sitt bästa för att hänga med.

Sedan var det paus och dags för omröstning, i vilken publiken fick ta sina tio enkronor som man fått i programkuvertet och fördela dessa i artisternas röstnings-oljefat. Efter pausen så följde ett finkulturellt mellanspel från Stockholms improvisationsteater, med bland annat en socialrealistisk operett om en ung flickas första laddade möte med eurovisionsschlagerfestivalen och Carola. Därefter vidtog uppläsningen av de olika landsändarnas poängfördelning. Publik från Göteborg, Malmö, Luleå, Stockholm och Vetlanda hjälptes åt att läsa upp poängen och Paula McManus intervjuade och rapporterade från green room bakom scenen.

Kvällens vinnare blev, inte helt oväntat, den skönsjungande disco-fantomen Fredrik Swahn som med sin djupt egocentriska kärleksballad "älska mig ärligt" tog hela publiken och sig själv med storm. Som sig bör så belönades både artisten och låtskrivaren (alltså titelförfattaren) med vederbörlig ära, blommor och en trofe och sedan vidtog framförandet av vinnarlåten. Kvällens absoluta höjdpunkt var absolut när scenbomberna briserade och disco-Fredrik ramlade baklänges av förvåning och uppriktig skräck. Detta var pricken över i:t på en fulländad galakväll. Missa inte tioårsjubileet som går av stapeln nästa år!

Skrivet av barse klockan 04:16 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Femman v. 07

Femman handlar om fylleri och dumheter.

1. Minns du din första fylla? Berätta.
Nix, jag minns faktiskt inte min första fylla. Jag drack ganska försiktigt under tonåren så att avgöra vilken den första certifierade fyllan var är svårt.

2. Hur är du när du är full?
Glad, snygg och trevlig förstås. Är inte alla det när de är fulla?

3. Har du någongång supit så du kräkts/somnat/fått minnesluckor?
Det har hänt några gånger att jag har kräkts eller somnat, men några minnesluckor har jag aldrig fått. Det var dock länge sedan jag ölade så hårt att jag kexade eller somnade.

4. Vad är det knäppaste du gjort på fyllan?
Jag vet inte om jag har gjort så mycket dumheter på fyllan. Mitt omdöme är i det närmaste oklanderligt när jag fått alkohol i kroppen. Visst har det blivit lite oprovocerat fyllehångel och sånt, men jag har nog aldrig vaknat upp med ågren dagen efter och ångrat saker jag gjort i fyllan.

5. Hur ofta blir du full nu för tiden?
Typ aldrig. Det måste vara minst ett och ett halvt år sedan. Sonen, som är 14 månader, har inget som helst ölsinne så vi tvingas att hålla igen på spriten här hemma. Jag kan inte påstå att jag var någon storfestare innan heller. Under studietiden svingades det både en och annan bägare, men sedan har intresset för spirituosa avklingat markant. Jag tycker nog inte att det är lika intressant längre. (Eller så har jag smittats av något luftburet straight edge-virus. Jag slutade snusa för ett år sedan, helt utan anledning och det tyder väl på en begynnande straight edge-ism?)

Skrivet av barse klockan 10:49 FM | Comments (2) | TrackBack | Fyran och femman

Stalfel på Dages Nyneters föstasida

Jag hajade till när jag såg framsidan på DN i morse:

Skrivet av barse klockan 10:00 FM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

februari 19, 2005

Några ord om fågelinfluensan


Kycklingburgare med saltgurka, pris 7 miljoner människoliv

Jag har läst en hel del insändare, blogginlägg och tidningsartiklar om fågelinfluensan den senaste veckan och något som slår mig är att jag ingenstans har läst något om hur vi ska åtgärda orsaken till problemet. De flesta verkar vara överens om att symptomen måste behandlas (alltså själva influensan) på ett eller annat sätt. Om det handlar om att göra eget influensavaccin i Sverige, att hamstra piller från apoteket eller att välja ut "nyckelgrupper" i samhället som ska förses med medicin har ingen betydelse, alla pratar bara om hur vi ska åtgärda pandemin när den väl bryter ut, inte om hur man skulle kunna stoppa fågelinfluensan helt.

Jag kanske inte har hängt med i debatten tillräckligt, men jag får ändå känslan av att det är något som har förutsetts i resonemanget kring fågelinfluensan. Hela problemet med fågelinfluensan kommer från att det finns stora fågelfabriker och en massa jordbruk där fåglar samsas med människor och grisar. Vi vet alltså att risken för att människor ska smittas av influensaviruset och sedan utveckla en variant av viruset som smittar mellan människor är signifikant, om än kanske inte överhängande stor, och att risken ökar ju fler kontaktytor som finns mellan fåglar och människor.

Risken med ett sådant muterat eller rekombinerat virus är att ett antal miljoner människor kommer att dö av viruset om (när?) det sprider sig till en pandemi. Grundfelet i resonemanget som jag ser det är att ingen verkar överväga riskerna med att över huvud taget bedriva fågeluppfödning. Om vi avstår från att föda upp tamfågel eller åtminstone föder upp den i långt mindre utsträckning än i nuläget och i stället försöker äta mer vegetarisk kost så kommer risken för en epidemi av fågelinfluensan att minska märkbart. Är det värt att riskera livet på miljontals människor bara för att få förmånen äta döda fåglars muskler när vi kan klara oss lika bra genom att äta vegetabilisk kost? Vi skulle dessutom tjäna in massor med åkermark och färskvatten eftersom det krävs mellan tio och tjugo gånger större odlingsarea för att få fram samma mängd animalisk näring som vegetabilisk.

Här ska jag passa på att nämna att jag inte är vegetarian, om det nu var någon som trodde det. Jag tycker mycket om att äta både döda fåglar, döda nötkreatur och andra döda djur men för mig skulle det inte vara något problem att utesluta något eller några av dessa födoämnen om det skulle behövas.

Varför diskuteras inte denna lösning på den eventuella förestående pandemin? Tänker man att McChicken & Co är så god så att den är värd att riskera åtskilliga miljoner liv för? Är det omsorg om den stackars fågeluppfödningsindustrin som gör att vi inte bara avvecklar fågelindustrin över hela världen och slipper hela problemet? Vi har fått en förvarning om att vår livsstil med tamfågelhållning kan få ödesdigra konsekvenser, varför görs inget åt saken? Problemen försvinner inte bara för att vi blundar för dem.

Skrivet av barse klockan 04:00 EM | Comments (14) | TrackBack | Omvärlden

Har Barbie (eller någon annan) plastbröst?

Awful Plastic Surgery är en skvallersajt som spekulerar i och visar upp resultatet av kändisars mer eller mindre misslyckade plastikkirurgiska operationer. Trots att både bilderna och det redaktionella innehållet på sajten är av minst sagt tvivelaktig kvalitet så kan jag inte undgå att fascineras av den. Det är väl skvallertanten inom mig som försöker ta över.

Skrivet av barse klockan 10:49 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

februari 18, 2005

Arkfilmen


Foto: Ivan Abrahamsson. (Köp arken!)

När jag skrev om boken om Arkarna så visste jag inte om att det också fanns en film om fenomenet. Den finns att beskåda hos SVT. Filmen är strax över 10 minuter och rekommenderas varmt.

(För den som tror att ark-pimpling är en långtråkig hobby så kan jag dessutom meddela att så är inte fallet.)

Skrivet av barse klockan 10:07 EM | Comments (14) | TrackBack | Hittat på nätet

En Putzmeister på en FM12:a

De senaste dagarna har det stått en vidunderlig maskin utanför vårt fönster.

Den gröna, jättelika kranen är en Putzmeister betongpump som används för att pumpa betong till reparationen av kajen nedanför vår lägenhet och visserligen känns den respektingivande och mycket proffessionell på något sätt, men kunde det inte ha räckt med något lite mer beskedligt som t.ex. en slang? Det är ju inte nån jättestor höjdskillnad mellan betongtrucken och kajen som ska lagas.

Kanske borde man passa på att utnyttja kranen när den ändå befinner sig i faggorna. Man kanske kan få hjälp med att gjuta nån snygg blombänk på balkongen om man sticker till gubbarna lite mutor?

Skrivet av barse klockan 06:50 EM | Comments (4) | TrackBack | Navelskådande

Fler tänder!

Trots feber, snorighet, dålig sömn och allmän grinighet så misstänkte vi inte ett dyft förrän Elias öppnade munnen och visade sina två nya kindtänder. De åtta första tänderna var en barnlek jämfört med dessa som tydligen var eländigt jobbiga att värka ut. Jag trodde bara att han hade dragit på sig någon förkylning på öppna förskolan och funderade inte mer över den saken.

Såhär ser en av de nya tänderna ut:

Skrivet av barse klockan 06:35 EM | Comments (1) | TrackBack | Barnalstrandet

Dumsnålt och otrevligt av Microsoft!

Jag fick ett email från Microsoft idag där det stod att jag skulle höra av mig för att få en ny kabel till min XBox. På webbsidan så stod det att om man inte hade serienumret så skulle man ringa. Jag ringde till deras servicetelefon och efter lång väntan så fick jag tala med en telefonist som berättade för mig att jag var tvungen att uppge serienummer och tillverkningsdatum på mitt tv-spel för att få en ny kabel skickad till mig. Eftersom jag inte var i närheten av XBoxen och eftersom det är ganska bökigt att komma åt att plocka ut den ur skåpet där den står så bad jag honom att skicka en kabel ändå. Vänta, sa telefonisten och låten "Love lift us up where we belong" började spelas som från en FM-radio med dålig kanalinställning.

Efter någon minut återkom telefonisten och sa att jag inte kunde få någon kabel eftersom jag inte kunde uppge serienumret. Jag frågade då om det gick bra att ersätta kabeln med en annan likadan kabel (eftersom sladden är av standartyp och jag har ett gäng liggande hemma). Det skulle inte gå bra sa han, men han kunde ändå inte skicka en kabel till mig utan få serienumret. Jag gjorde ett sista försök men fick bara samma svar tillbaka, i en något spydigare ton. Då la jag på.

När jag tittar närmare på webbsajten så ser jag i FAQ:n att det till exempel finns en begränsning på att man inte får fler än tre ersättningssladdar även om man äger fler än tre XBox-konsoler. Ifall man faktiskt äger fyra eller fler XBoxar så måste man kontakta Microsoft för att "lösa detta".

Vad tror de egentligen kommer att hända om de råkar skicka ut en eller annan kabel till folk som inte anger sitt serienummer? Misstänker de att det blir en världsomfattande kampanj där folk bluffar till sig deras åtråvärda nätkablar (som säkert är värda hela 5 kronor styck)? Eftersom man inte vill skicka ut kablar till den som inte kan ange sitt serienummer så torde det inte heller vara så viktigt att byta sladden, för så snål kan man väl inte vara att man hellre riskerar att ens produkter brinner upp hemma hos konsumenterna än att man råkar få bjussa på ett par extra sladdar? Det hela kan tyckas vara en petitess men sånt här skapar dåliga kundrelationer och sviktande produktlojalitet. Varje missnöjd kund som blir illa bemött av någon telefonist kostar förmodligen en hel del mer än vad några sladdar kostar. Jag lovar att Sony eller Nintendo hade skött det hela på ett mycket snyggare sätt.

Efter att ha hämtat andan (och skrivit detta blogginlägg) så bestämde jag mig för att göra ytterligare ett försök. E-postmeddelandet fick jag eftersom jag tidigare registrerat mig med serienummer och tillverkningsdatum hos Microsoft. Jag skickade helt enkelt ett svar på mailet och angav min postadress och sa tack på förhand. Nu får vi se om det dyker upp någon kabel hemma hos mig eller om det måste till en identitetsutredning eller ytterligare ett otrevligt telefonsamtal.

Skrivet av barse klockan 04:07 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

Åter i brevlådan

Igår damp senaste numret av tidningen Åter ner i min brevlåda. Åter handlar om så kallad alternativ livsstil och då talar jag inte om sånt man gör med gummikostymer, lösaktiga ponnyer och rosa batteridrivna förströelseapparater utan om den alternativa livsstil som handlar om att leva självförsörjande. Senaste numret innehöll bland annat artiklar om hur man bygger och använder en kolmila, hur man odlar sin egen tobak och hur man bygger en massugn. Den som, liksom jag, har en liten gröna vågare inom sig beger sig hit för att beställa sin prenumeration. Tidningen kostar 25 kronor per nummer och man kan betala för så få eller så många nummer som man vill ha framöver. Det finns också möjlighet att beställa gamla nummer av tidningen.

Tidningen Åter har en syster som heter Alternativ.nu som är ett diskussionsforum för den praktiska alternativrörelsen. Forumet är aktivt och innehåller mängder av bra information om man funderar på att fly storstaden eller om man bara vill få några bra tips på hur man odlar egen mat, syrar grönsaker, reparerar en spinnrock eller producerar egen elektricitet. (Om de strömlösa stackarna i mellansverige hade haft fungerande bredbandsuppkopplingar och ström till sina datorer så hade de kunnat få en massa nyttiga tips på diskussionsforumet...)

Skrivet av barse klockan 10:41 FM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Fredagsfyran v7 -05

Fredagsfyran handlar idag om friluftsliv och skogsmullegrejor. (Det är tydligen sportlov nu, vilket är påpassligt och bra med tanke på snömängden och det ganska trevliga vädret.)


1. Fick du möjlighet att ägna dig åt friluftsliv när du var barn?
Hur mycket som helst. Jag var scout, jag fjällvandrade, jag åkte längdskidor och jag gallrade skog med min pappa när jag var liten.

2. Har du fortsatt med friluftsliv nu när du inte är barn längre?
Det händer, men inte alls så ofta som jag skulle vilja. Dessutom är det lätt att bli lite lat och bekväm och då blir det inte lika naturligt att ge sig ut i naturen. För tillfället så blir det mest barnvagnspromenader och en och annan cykeltur i närmiljön.

3. Hur viktig är utrustningen?
Den är viktig, men på ett lite annat sätt än vad många tror. Det viktiga är bra skor och kläder av naturmaterial (bomull och ylle). Alla dyra jackor, rep, GPS-apparater, kompositcyklar och sånt skit är bara prylar som stureplansungdomarna köper för att se tuffa ut. Har man bra skor, varma kläder och en morakniv så klarar man sig för det mesta.

4. Har du något favoritställe där du ägnar dig åt friluftsliv när du får möjlighet?
Fjällvandring är svårslaget och vinterdagar i Bjurliden står också högt på listan. Jag älskar dessutom friluftslivet på sommarön i Finland. Bastande, gin och tonic-drickande och hängmatteliggande, som sker under tämligen friluftsliv-lika förhållanden.

Skrivet av barse klockan 10:23 FM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Topp tre - filmer med kaniner

Det finns några väldigt bra filmer med kaniner i viktiga roller. Här är, i min mening, de tre absolut bästa kaninfilmerna:


3. Monty Python and the holy grail - Filmhistoriens farligaste kanin. I denna film får man lära sig att aldrig underskatta en lurvig morotsätande mördarmaskin, hur gullig och liten den än är.


2. Watership down - En riktig snyftare med bra musik. Den här filmen var den första film som jag grät riktigt ordentligt när jag såg. Jag måste ha varit i 12-13-årsåldern och såg filmen på stans coolaste ungdomsgård (CeGe) och försökte förgäves dölja mitt hulkande. De coola snubbarna (16-åringarna) höll inne med gråten, avgav några råa kommentarer och lämnade salongen när det blev för hjärtskärande och gick ut för att röka.


1. Donnie Darko - En av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier. Den som har missat Donnie Darko har missat en av 2000-talets bästa filmer och dessutom den läskigaste och sorgsnaste kaninen genom tiderna. Dessutom har jag aldrig sett Patrick Swayze i en sådan klockren rollbesättning som här.
(Filmen finns förresten att köpa på Ginza för ynka 49 kronor.)

Har jag missat någon kanin eller tycker du helt annorlunda? Gör en egen topplista då eller berätta åtminstone vad som är fel med min.

Skrivet av barse klockan 10:06 FM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

februari 17, 2005

Konflikthantering på nätet, något för Bloggosfären?

Språkforskaren Ibolya Maricic försvarar den 25 februari sin avhandling om konflikter och konflikthantering på nätet. Hon har undersökt två diskussionsgrupper, en med moderator och en utan och i dessa funnit tre olika kategorier av konflikthantering: konfronterande, samarbetande och undvikande. Hennes forskning stannar dock inte vid kategorisering och beskrivning av olika typer av konfliktstilar, hon har också utarbetat en typologi som kan användas för att känna igen och hantera konflikter i olika typer av elektroniska diskussioner. En lightversion av denna avhandling skulle vara nyttig läsning för många debattörer och bloggare på nätet.

Kanske är det också något som bör passas in i den nya läroplanen för lärarstudenter?

Skrivet av barse klockan 08:07 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Goda grannar

Det har dykt upp en ny blogg på Krillan så nu är jag inte längre ensam bloggare i denna avlägsna avkrok av Kungsholmen. Bloggen heter "+ En röst ur folkdjupet. __________//* och den skrivs av en 43-årig arbetslös Trivial Pursuit-spelare som översätter kioskromaner på ledig tid. Vi har förmodligen stått i samma kö på Netto eller på Konsum på Krillan och funderat på vad vi ska skriva om i våra bloggar utan att veta om att den andre var bloggare.

Tyvärr verkar den för tillfället vara lite svårläst, åtminstone med IE, FF och Opera. (Om du använder Opera så är det bara att pilla lite på kameraknappen så blir sidan lättläst och bra. Ta bort bilderna och byt stylesheet till accessibility så blir det fint.)

Skrivet av barse klockan 04:30 EM | Comments (2) | TrackBack | Bloggar

TV-mogulen Birgersson?

Birgersson-bolaget Labs2 meddelar att de uppgraderar sitt skandinaviska nät för att kunna leverera bättre och billigare TV över bredbandskablaget. Medan riksdag och regering arbetar med att bygga ut det marksända digitalteve-systemet så händer det grejor. Vem vet, om några år kanske vi står med ett sprillans nytt och utbyggt digitaltevenät som nästan ingen använder sig av?

Undrar vad nästa arbetsmarknadspolitiska mastodontprojekt blir? De senaste projekten (JAS, UAV, digitaltv, DAB...) har ju faktiskt lyckats ganska bra i den mån att de ju genererar en hel del arbetstillfällen, även om nyttan av själva slutprodukten varierar. Vad sägs om en rymdhiss eller ett eget nordiskt GPS-system?

Skrivet av barse klockan 09:52 FM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

februari 16, 2005

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill

Änglamarksrättegångens slutpläderingar lämnades igår och nu dröjer det nästan två månader tills dess att marknadsdomstolen avlägger dom. En sammanfattning av rättegången finns här (på Coops webbsajt). Förra gången parterna möttes så vann KF mot Spannmålsodlarna på alla punkter och min förhoppning är att marknadsdomstolens dom blir densamma. Spannmålsodlarna AB menar bland annat att KF har framställt bönder som odlar med hjälp av konstgödsel och besprutningsmedel som busar. Det var framför allt reklamfilmen där en kypare kommer fram och frågar om paret som äter skulle vilja ha lite bekämpningsmedel på sin mat som utlöste konflikten. (Reklamfilmen gjordes av Felix Herngren och Lowe Brindfors reklambyrå och belönades bland annat med Cresta Awards för bästa reklamfilm.)

Domen förväntas ha konsekvenser för företagens möjligheter att bedriva opinionsarbete gällande miljöfrågor och ekologiskt hållbar konsumtion. Jag håller tummarna och hoppas att domen faller till förmån för Änglamark så att de som vill föra fram argument för miljövänliga, rättvisa och ekologiskt odlade varor ska slippa spannmålsodlarnas munkavle.

Läs mer:

KRAV
Rättvisemärkt
Bra Miljöval
Svanen

Skrivet av barse klockan 05:37 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Bästa borrtidningen

Jag ramlade över BORR magazine igår och blev väldigt glatt överraskad. Webbmagazinet är mycket pubertalt och fullproppat av en massa svordomar och artiklar om olika djur. Dessutom förekommer det topplistor vilket är ett mycket stort plus. BORR är vad man hade önskat att Spermaharen hade varit.

För att ni ska förstå så kommer här ett kort utdrag ur "Fem år och skitkåt?" (som dessutom passar bra som debattinlägg i DI-debatten):

"Min idealkvinna är inte längre en ullig boll utan hals med armar som kvistar, utrustad med mask, strålpistol och högklackat. Jag skulle dock inte backa för en tjej med ett bälte det står "KNULA" på. Men vem vid sina sinnens fulla bruk skulle å andra sidan göra det?"

Skrivet av barse klockan 08:57 FM | Comments (6) | TrackBack | Hittat på nätet

Blogg-dopingens baksida och skammens rodnad

Det visade sig att Johans inlägg från gårdagkvällen inte handlade om mig utan om en annan bloggare. (Johan skrev dessutom ett snällt brev och sa att jag inte skulle gräma mig för mycket över det inträffade. Tack!)

Jag skäms dock fortfarande för mitt tilltag, kanske främst för att jag inte gick ut och berättade vad jag höll på med förrän problemet med klick-fusket började bubbla upp mot ytan. De i vissa fall ganska animerade diskussionerna kring intressant-listornas korrekthet inspirerade mig att testa min hypotes med anonymiseringstjänsterna. När försöket gav utdelning så var jag dock för glad över all uppmärksamhet som jag fått att jag medvetet valde att inte berätta om försöket. Det är detta som gör mig besviken. Jag har höga krav på mig själv och brukar tycka mig ha god karaktär. Denna incident kom som en väckarklocka för min del. Tänker man inte efter då och då och lättar lite på gaspedalen så är det lätt att bli fartblind, (även om det bara handlar om ett par veckors topplisteplacering på intressant.se).

Om någon skulle märka att jag rider iväg på mina höga hästar framöver så tveka inte att viska ett "memento mori" i mitt öra.

Skrivet av barse klockan 07:24 FM | Comments (3) | TrackBack | Bloggar

februari 15, 2005

Barseblog avslöjar fuskaren!

Johan på intressant.se skriver i sin utvecklingsblogg att han misstänker fusk på topplistan och jag kan härmed avslöja att han hans misstankar är helt korrekta. Det är jag som är fuskaren.

Först och främst vill jag be Johan och hela Bloggsverige om ursäkt. Det var lömskt och ohederligt av mig att försöka förbättra min placering i topplistorna på artificiell väg. Därför har jag valt att helt öppet berätta om mitt fusk. Om det är någon som är sur, arg eller besviken på mig så står jag självklart till tjänst och gör bot och bättring. Om någon kommer på någon bra botgöring så är det bara att höra av sig.

Nåväl, så här gick det till:

Jag hade lagt märke till hur flera av bloggarna på topplistan snabbt dök upp och försvann och efter att själv ha hamnat på listan så insåg jag (efter att samma dag ha kollat mina loggfiler) att det inte borde vara så svårt att komma ganska högt upp på listan. Jag hade nämligen inte särskilt många besök i min loggfil som härrörde från intressant.se och om dessa få besök räckte till för att ta mig in på listan så borde några extra klick från en anonymiseringstjänst ge ordentligt med extra skjuts. Jag testade för att se hur mycket extra boost 10-20 klick från anonymiseringen skulle ge och vips var jag uppe på fjärde plats på listan. Det konstiga var att resultatet höll i sig i närmare en vecka därefter. Detta torde väl bero på att jag inte pingat särskilt många av mina bloggpostar till intressant och att dessa därför fick ett högt tvåveckorssnitt av intressants topplistefunktion. Jag gjorde om mitt "anonymiseringstrick" ytterligare ett par gånger men började sedan fundera över hur man kan få högre intressant-snitt på andra sätt.

De topplisteoptimeringsmetoder som jag har kommit fram till därefter ger definitivt inte samma explosionsartade resultat, men det finns en del sätt att få bättre siffror. Att pinga få inlägg och ge de få inlägg man pingar intressanta rubriker (alltså innehållande ord av sexuell eller politisk karaktär) verkar ge ett ganska bra utslag. Dessutom gissar jag att det lönar sig att pinga vissa kategorier (nyheter, politik, bloggosfären) medan andra kategorier (mat, sport, djur) kanske inte ger samma utslag i klick-rate. Slutligen lönar det sig att posta och pinga på vissa specifika tider. De flesta som klickar via intressant är också bloggare så om man pingar när andra bloggare pingar så bör man också få fler klick eftersom det finns fler bloggare online som kan läsa det man skriver.

Med tiden, när trafiken via intressant.se blir betydligt större så kommer förstås effekten av artificiell toppliste-doping att minska och effekten av ordet penis i inläggets rubrik gissningsvis att öka (om man ska tro logiken bakom innehållet på kvällspressens löpsedlar). Förhoppningsvis blir det inte så, förhoppningsvis blir det bra blogginlägg med ett lite större djup som kommer att slå igenom, men jag vågar inte tro det.

Sådär, då har jag både bett om ursäkt och förklarat varför och hur det gick till. Frågor, utskällningar, hatbrev? Flame on!

Skrivet av barse klockan 11:47 EM | Comments (11) | TrackBack | Bloggar

Topp tre - Luktisar

Det är tisdag och då är det som vanligt dags för en topp tre. Denna veckas lista gäller de tre godaste luktis-lukterna:


3. Körsbär


2. "Grape stuff"


1. Popcorn

För den som undrar vad luktisar var så kan jag berätta att det var en sorts klistermärken som fanns på 70-talet när jag var barn. Man skrapade frenetiskt med nageln på klistermärket, satte näsan mot märket och snortade för glatta livet och om klistermärket var någorlunda nytt och inte utslitet så fick man känna en doft av till exempel läder, persika, cola, skelett, motorolja eller skunk ("scent-sational!"). Det har hänt en hel del på underhållningsfronten sedan dess (färgfilm, popmusik, xbox etc.), men när jag var liten så var luktisar ungefär det roligaste man kunde hålla på med. Om det är någon som undrar hur luktisar fungerar och var uppfinningen kommer ifrån så kan man läsa det
här.

Tycker du att min topplista är helt åt skogen så kan du skriva en egen lista som kommentar eller helt enkelt bara göra en ny lista på din blogg och skicka mig ett trackback-ping. Har du glömt bort vilka lukter som fanns så kan du hitta en bra lista här.

Skrivet av barse klockan 09:09 EM | Comments (8) | TrackBack | Topp tre

februari 14, 2005

Fler fräsiga frisyrer?

Stationsvakt undrar om han som sökte efter Tilde de Paula, apor och dildo hittade vad han letade efter. Inspirerad av honom (Stationsvakt-Johnny alltså, inte killen med apdildon) så kollade jag igenom loggfilerna för att se efter vad folk letade efter när de kom till mig. Det populäraste sökordet som leder till Barseblog är helt klart ordet frisyrer. Tydligen så har jag placerat mig ganska bra på Google med det ordet så det kanske vore idé att börja ta in lite banner-annonsering för hårvårdsprodukter och tjäna en massa flis.

Frisyrer verkar över huvud taget vara ett bra tema att söka på om man vill hitta knasiga och/eller intressanta grejor på Google. Jag hittade en noggrann genomgång av kapten Janeways frisyrer, två rockband, en kort artikel om religiösa frisyrer, en omröstning om Donald Trumps hår, en sida med före- och efter-bilder på folk som klippt sig på Sergelsalongen och en historisk frisyröversikt. Ämnet verkar helt outtömligt, ja bara Donald Trumps hår skulle kunna förse en blogg med material i flera veckor...

Skrivet av barse klockan 06:58 EM | Comments (1) | TrackBack | Navelskådande

Fort! Gräv ner luftledningarna nu, det kommer en storm.

SMHI har fått en ny superdator som heter Blixt som ska kunna ge säkrare väderprognoser. Betyder detta att vi i framtiden kommer att få två dagars förvarning innan snökaos, ofrivillig kalhuggning eller strömavbrott i stället för bara en?

Blixt kan förresten beskådas på nära håll på onsdag mellan klockan tio och tolv på Nationellt Superdatorcentrum i Linköping. För den teknikintresserade så bör väl också nämnas att Blixt är ett kluster av 60 stycken linux-datorer med sammanlagt 120 Xeon-proppar och 120 Gigabyte primärminne. När SMHI spettar plattan i botten så ger Blixt ifrån sig runt 750 Gigaflop per sekund vilket är rätt hyfsade prestanda om jag har förstått saken rätt. Det torde i alla fall räcka till för att räkna ut att elbolagen borde gräva ner luftledningar och bredda kraftledningsgator i god tid innan nästa stora storm.

Skrivet av barse klockan 03:43 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

Hastighetsbegränsade penisförlängare

Idag införs hastighetsbegränsing på 30 km i timmen i större delen av Stockholms innerstad. Som innerstadsbo, småbarnsförälder och cyklist så tycker jag att det ska bli skönt att få lite begränsningar på bilvansinnet inne i stan. Det tycker däremot inte Maria Spetz som är verkställande direktör för Motormännens riksförbund, en så kallad intresseförening med stora ekonomiska intressen i bilsektorn. Hennes argument mot 30-gränsen framförs på debattsidan i dagens nummer av Stockholm City. I korthet så kan hennes huvudargument sammanfattas med att 30-gränsen är dålig eftersom många skulle bryta mot den eller bli irriterade när de inte får köra fortare. Man skulle med samma logik kunna påstå att det är dumt att förbjuda stöld, misshandel eller mord eftersom folk bryter mot dessa lagar eller blir arga om de inte får stjäla, slå eller döda. Lagar är lagar och ska hållas, oavsett om de är till för att skydda gångtrafikanter, bilister eller eller någon annan.

Hon skriver också att 30-gränser är svåra att följa eftersom hastighetsmätare i bilar inte måste graderas lägre än 40 km/t. Det är väl ändå ett fantasiargument? Jag har kört bil i 15 år och jag har aldrig haft svårigheter att reglera farten, trots att hastighetsmätaren inte varit graderad från 0 km/t. En hastighetsbegränsning betyder dessutom inte att man måste hålla exakt den hastighet som skrivs på skylten, det går också bra att köra saktare än det som står.

Det verkar som att de som klagar mest högljutt på trängselavgifter och hastighetsbegränsningar i innerstan inte bor där utan kommer från landsorten och förorterna. Låt oss som bor i innerstan få bestämma hur vi vill ha vår trafikmiljö och stanna kvar i skogen om ni inte gillar det vi bestämmer! Det finns gott om plats att köra raggarsvängen ute på vischan. Här kommer en liten sång som tröst till alla er som inte får köra fort med era penisförlängare inne i stan längre.

Skrivet av barse klockan 03:22 EM | Comments (3) | TrackBack | Omvärlden

Svinaktigt!

Under gårdagen höll de tre hockeyspelarna en presskonferens där de sa sig vilja be släkt, vänner och idrotts-Sverige om ursäkt. Till flickan som har anmält de tre spelarna för våldtäkt säger de sig däremot inte ha något att säga. Spelarna säger i stället att de inte anser att de har gjort något fel, förutom att de har blivit utsatta i medierna. Hockeyspelarnas tillfrågades slutligen om de var oroliga över reaktioner från omgivningen och svaret som Andreas Lilja gav bör nog ses som signifikativt för deras verklighetsuppfattning:

"- Vi är inte de busar vi målats ut som, även om vi vid ett tillfälle uppträdde som busar."

När tre män, som enligt egen utsago inte är särskilt berusade beslutar sig för att ta med en alkoholpåverkad flicka till sitt hotellrum och sedan har sex med henne, med eller mot hennes vilja så tycker jag att det tyder på att de faktiskt är busar och inget annat. Att alla tre spelarna dessutom har flickvän eller var sin familj verkade inte bekomma dem när de gick in på rummet med den 21-åriga flickan. Jag tycker i alla fall att om man beter sig som dessa tre praktsvin har gjort så förtjänar man med råge att bli kallad "buse" och dessutom tillmälen långt mycket värre.

Läs också Jävla könsroller på Mitt aktuellt, Hockey på Stationsvakt och Vad har hänt med hockeypojkarna.. på Hedgehog.

Skrivet av barse klockan 09:29 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

februari 13, 2005

Kristna och muslimer i chockerande snöintermezzo

Pust! Det har varit en händelserik helg må jag säga. Det hela började med att jag och sonen åkte ut till scoutgården Skatboet ute på Värmdö för att vara med på en helg om religionsdialog och ung tro. Frun tjänstgjorde som kaplan på lägret medan jag och sonen utgjorde någon slags charmerande underhållningsfigurer, eller åtminstone gjorde sonen det. Det var en väldigt lyckad sammankomst mellan unga kristna och unga muslimer präglad av nyfikenhet och ömsesidig respekt. Många intressanta diskussioner fördes och bland annat ryktas det att det håller på att startas ett rikstäckande nätverk mot islamofobi med flera kända personer som är inblandade. Hassan i köket lagade också helt underbar mat hela helgen lång.

På söndag eftermiddag, efter mässa, middagsbön, lunch och städning så satte vi oss i bilen för att åka hem till stan igen. Visst såg jag att det hade fallit några centimeter snö, men norrlänning som jag är så tänkte jag inte mycket mer på saken förrän jag kom till den första uppförsbacken på den slingriga Korpholmsvägen. Helt plötsligt så märkte jag att fästet under däcken var i det närmaste noll. Färden slutade cirka fem meter från det branta krönet på vägen där vi inte kom en centimeter till. Några minuter senare dök några andra lägerdeltagare upp efter oss i backen och hoppade ur sin stadsjeep för att hjälpa oss att få bilen över krönet. Efter ivrigt puttande, stånkande och slirande med liv och bagage som insats så blev det till att försöka backa tillbaka nedför hela den långa vägen. Det var då, innan bilen skulle backas tillbaka, som jag upptäckte att den var utrustad med så kallade "vinterdäck", och här använder jag ordet i sin absolut vidaste bemärkelse. Däcken saknade alltså dubb och det speciella mönster som på något sätt skulle ge bilen grepp i vinterväglag hjälpte föga om alls något.

Frun ringde bärgningsbilen och sedan gick vi med tunga steg tillbaka till konferensanläggningen för att invänta hjälp. Efter lång väntan och ytterligare ett toppförsök (efter att vägen plogats och sandats) så gav vi upp och satte oss tillrätta inne i Skatboet. Efter ett tag så fick vi sällskap av en Saab-förare (med dubbdäck) som inte heller hade fått sig upp över krönet. Eftermiddagen blev dock ganska uthärdlig och strax innan klockan fem så ringde bärgaren och sa att han var på väg till oss. Som ett bevis på hur halkigt det faktiskt var så fick vi se bärgningsbilen sakta slira mot diket när han skulle vända bilen och backa den mot oss. Bärgningsförarens körskicklighet räddade dock situationen och vi kunde tryggt segla upp över backkrönet med bilen fast förankrad därbak.

Vi körde mycket försiktigt hem till stan och observerade ett par dikeskörningar och en ganska otäck situation strax innan fällbron i Danvikstull där en personbil hade snurrat runt i en kurva och stod med baken i körriktningen på en 70-sträcka. Det var i alla fall en mycket glad, trött och lättad familj som klev in i lägenheten hemma på trygga Kungsholmen i afton. Lär av detta barn att om ni ska ge er ut på landet så se till att ha varma kläder i bilen, även om det är fint väder när ni åker iväg. Vintern kan komma plötsligt.

UPPDATERING: Det verkar vara halkigt på fler ställen i landet än på Korpholmsvägen.

Skrivet av barse klockan 09:21 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Femman v. 06

Femman handlar om flygning:

1. När och vart flög du senast?
För lite mer än en månad sedan när jag flög hem från Skellefteå.

2. Vilket ögonblick föredrar du; start eller landning? Varför?
Start. Jag gillar när planet drar på ordentligt. Dessutom kan man lättare orientera sig och hitta igen platser man känner igen om det är bra sikt.

3. Längst bak, mitten eller fram? Fönstret, mitten eller vid gången? Varför?
Gången och gärna vid en nödutgång eller där det finns gott om benutrymme på något sätt. Dessutom är det skönt att slippa sitta i mitten på ett tre-säte om man inte känner sina medpassagerare.

4. Är du/har du någongång varit flygrädd?
Lite tror jag. Vissa landningar när det blåste rejält tyckte jag kändes obehagliga. Men under senare delen av 90-talet så flög jag minst en gång i månaden och då släppte det. Nuförtiden har jag inga sådana problem (och problemen var väl knappast alarmerande när jag hade dem heller).

5. Vart ska/vill du flyga härnäst?
Kapstaden (via Frankfurt) för vidare resa mot Windhoek. Vi åker i mitten av Maj.

Skrivet av barse klockan 07:44 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 12, 2005

Topp tre - vildvuxna trilogier

Ny topplista och denna gång handlar den om trilogier med fler än tre delar. Här är min topp tre-lista:

3. Brentfordtrilogin - Hem till gården möter Arkiv X. Jag kan inte undgå att charmas av berättelserna om farbröderna Pooley och Omalley. Det är en serie mustiga skrönor om gubbar som lurar varandra på pengar, sparkar Dimac och räddar världen för att sedan avsluta dagen på den lokala puben. Kan det bli bättre?

2. Stiftelsetrilogin - Politisk thriller som sträcker sig över hundratals år. George Lucas snodde både ett och annat från Asimovs stiftelsetrilogi när han skrev Stjärnornas krig.

1. Jersey-trilogin - Kevin Smiths mästerliga filmserie som handlar om livet i New Jersey och i livet i största allmänhet. Spännande karaktärer, bra dialog, skön humor och ordentliga pluspoäng för alla trådar som löper mellan filmerna.

Haka på och skriv en egen om du tycker att din lista är bättre eller om du har något att invända mot min.

Skrivet av barse klockan 10:22 FM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

februari 11, 2005

Äntligen lite bättre synk

Ronnebybaserade UIQ Technology meddelade idag att de tänker använda sig av Telecas synkroniseringsmjukvara i nästa version av UIQ-gränssnittet. Det är glada nyheter eftersom den svagaste länken i SonyEricssons (och alla de andras) Symbian/UIQ-nallar har varit just synkroniseringen mot persondatorn. Vågar man hoppas på en modell med riktigt tangentbord i nästa iteration också? Jag håller i alla fall tummarna.

Skrivet av barse klockan 07:16 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Hey! Ba-Ba-Re-Bop


Lionel Hampton

(Sicket sammanträffande! Jag satt precis och skrev färdigt bloggposten nedan när klocklösa Mats berättade att han hade fått svaret på mysteriet som en kommentar i sin blogg.)

Trägen vinner, som man brukar säga. Efter åtskilligt googlande, funderande och letande så hittade jag slutligen källan. Ordet baberiba är en försvenskning av utropet "ba-ba-re-bop" som förekommer i låten "Hey! Ba-Ba-Re-Bop", skriven av vibrafonisten Lionel Hampton och trumslagaren Curley Hamner. Här kan man höra Lionel Hampton själv framföra låten.

Skrivet av barse klockan 06:27 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Fredagsfyran v6 -05

Fredagsfyran handlar idag om datorspel.

1. Spelar du något spel på datorn?
Jajamensan! Jag jobbar som spelutvecklare och spelar en hel del på jobbet. Det ingår helt enkelt i mina arbetsuppgifter.

2. Vilket är ditt favoritspel?
Idag testade jag Lord of the Rings, Battle for Middle Earth och det var grymt bra! Snyggt, lättlärt och bra ös.

3. Vad kännetecknar ett riktigt bra spel?
Jag gillar multiplay-möjligheter och spel som är lätta att komma in i. Dessutom är det väldigt viktigt att spelet inte innehåller avsnitt som är så svåra att man fastnar. Då brukar jag tappa intresset direkt. Bra spel har ofta också en miljö och en handling som är rik och djup så att man sugs in i spelvärlden och glömmer av att man spelar.

4. Tipsa om någon bra länk för spelintresserade!
Jag måste nog rekommendera Gamasutra som är branschtidningen Game Developers webbsajt. Den innehåller massor av intressanta artiklar om spel och spelutveckling samt färska nyheter om dataspelsbranschen. Särskilt läsvärda brukar deras post mortem-artiklar vara.

Är man intresserad av att köpa ett spel (för t.ex. utbildning, marknadsföring eller attitydpåverkan) så ska man surfa hit. Vi har också lagt upp några trevliga demoversioner under portfolioavdelningen.

Skrivet av barse klockan 04:19 EM | Comments (1) | TrackBack | Fyran och femman

februari 10, 2005

Nu har det vänt!

Skellefteå kommun (min gamla hemort) meddelar att befolkningen ökar för första gången på 10 år. Under fjolåret så steg folkmängden i kommunen med 14 personer och om den goda trenden håller i sig så kommer Skellefteå ha vuxit ikapp Umeå... ...aldrig. Umeå växer betydligt fortare, liksom grannen Piteå i norr. Men hellre en ökning på 14 personer än en minskning. Nästa år kanske siffrorna ser bättre ut.

(Här kan man kolla SCBs befolkningsstatistik och kolla hur det går för ens egen hemkommun.)


Skrivet av barse klockan 07:43 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Det är vinnaren som skriver historien

På fredag nästa vecka försvarar David Loeffler sin avhandling med titeln Contested Landscapes, Contested Heritage. History and Heritage in Sweden and their Archeological Implications Concerning the Interpretation of the Norrlandian past. Avhandlingen handlar, som titeln antyder, om hur det kolonialistiska tänkandet har fått påverka beskrivningen av Norrlands förhistoria. Arkeologin har använts som ett redskap för att utmåla norrlandsregionen som ett i det närmaste obebott "vildmarksförråd" utan någon egen identitet eller historia. Avhandlingen presenterar nya perspektiv på den Norrländska förhistorien men skärskådar också samtiden och försöker dessutom blicka framåt. För den som vill undersöka hur en arkeologisk avhandling med en historisk materialistisk grundsyn ser ut så finns den att ladda ner som pdf-fil här.

Skrivet av barse klockan 04:34 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

E-bio åt folket!


(Bild: Ny Teknik/Ingemar Franzén)

Kulturutskottet lämnar idag sitt betänkande om E-bio och uppmanar regeringen att lägga fram ett förslag om att stödja och underlätta en teknikneutral utbyggnad av E-bio i Sverige. Tänk hur bra det ska bli när E-biosystemet är fullt utbyggt och man kan titta på fräscha filmer när man är hemma i Norrland på julen och sommaren. Alla har rätt till färska filmpremiärer oavsett om man bosätter sig i Stockholms innerstad eller i Raukajaure och man kan ju hoppas att man lyckas hitta en tillräckligt bra och billig teknik så att E-biograferna verkligen får blomma upp runt om i vårt land. Man kan ju hoppas att det här kommer att vända, eller åtminstone bromsa trenden med nedläggningar av småbiografer till förmån för de monstruösa biopalatsen. Debatt och beslut planeras till torsdagen den 7:e april.
(Pressmeddelandet)

Skrivet av barse klockan 04:19 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Hej Babberiba fru spanjor

I mitt outtröttliga sökande efter sanningen så har jag hittat några nya bab(b)eriba-ledtrådar. I Gävle huserar webbyrån babberiba.se som bland annat erbjuder fotografering, webbhotell, domännamnsregistrering och webbsideskonstruktion. Inga förklaringar till var ordet baberiba kommer ifrån finns däremot på deras webbsajt.

Jag råkade också hitta artisten och underhållaren EHRMRMAEROL från Åmål som framför låten Hej Baberiba fru spanjor (mp3, realAudio) men inte heller hos honom fann jag några ledtrådar till vad ordet kan betyda. En varning till känsliga lyssnare bör också utfärdas. Hans musik är, som man säger på fackspråk, "konstig". Lyssna med måtta och tala gärna med din mamma och pappa efteråt om du känner dig yr eller illamående.

Skrivet av barse klockan 10:18 FM | Comments (2) | TrackBack | Konstigt

februari 09, 2005

Månadspengen +35%

Temo har gjort en undersökning för Nordeas räkning som heter Veckopengen 2004. I den kan man bland annat läsa att veckopengen har ökat med futtiga 5% sedan förra undersökningen som gjordes 2001 medan månadspengen har gått upp rejält med 35% sedan förra mätningen. I undersökningen står också att läsa att flickor generellt sett får högre månadspeng än pojkar och då framför allt tonårstjejer. Är det så det går till när de ojämlika könsrollsmönstren börjar präglas in? Flickor får lära sig att de ska förvänta sig att någon annan står för deras försörjning medan pojkar i större utsträckning förutsätts klara sig med mindre eller helt enkelt börja tjäna egna pengar.

Man får också veta att vecko- och månadspengarna uppgår till totalt fyra miljarder per år i åldersgrupperna 6-17 år, vilket inte småpotatis. Inte undra på det stora intresset för företag att sända barnreklam i Kanal5 och TV3. Dessutom börjar man förstå varför det görs så mycket smurfhits. 4 miljarder, det blir många cd-skivor med smurfröster och dagispop...

Skrivet av barse klockan 04:25 EM | Comments (2) | TrackBack | Barnalstrandet

Dubbelmoral eller pragmatism?


(Donald Rumsfeld skakar hand med Saddam Hussein)

Som av en händelse så dyker det upp två skandaler kring CIA nästan samtidigt. En liten svensk och en lite större amerikansk. Nazist-samarbetet var ingen överraskning (det har ju skrivits en hel del om det innan) men att CIA samarbetade med PLO var något som jag inte visste. Som vanligt så blir väl resultatet bara en gäspning innan det hela faller i glömska igen. Amrisarna har samarbetat med Saddam Hussein, Augusto Pinochet, Mujaheddin, Talibanerna, Nazisterna, PLO och ett otal andra otäcka grupper och individer, men vem bryr sig? Ska man försvara demokratin och friheten mot ondskan runt om i världen så får man tydligen inte vara rädd för att få lite blod på sina händer. Jag antar att liknande problem finns inom underättelsetjänster och hemliga organisationer på de flesta ställen. Så länge som verksamheterna har i det närmaste oinskränkt makt och möjligheten till insyn och kontroll är liten så lär såna här saker fortsätta att dyka upp. IB-affären och Säpos registrering av oliktänkande är gissningsvis bara en liten del av vad som egentligen har pågått i vårt eget land.

Skrivet av barse klockan 10:18 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Ba Ba Reeba

Jag kunde inte släppa hela hej baberiba-grejen så efter lite funderande så började jag googla igen.

Kocken Gabino Sotelino driver sedan 15 år tillbaka en tapasrestaurang i Chicago som heter Cafe Ba-Ba-Reeba men någon förklaring till namnet hittar jag inte på webbsajten. Det verkar som om ordet ofta förknippas med mat eller restauranger.

Det finns också en sån där arty-farty musikklubb i Tokyo som heter BA.BA.REEBA men inte heller där hittar jag någon förklaring till namnet. Däremot finns där ett gäng mystiska bilder och underliga diagram.

Författaren Gunnar A Hellströms bok Hej Baberiba kanske skulle kunna ge några ledtrådar om jag skulle orka läsa den (och kanske blir jag tvungen om jag inte får sökandet efter baberibas betydelse ur världen). I säljtexten på förlagets webbsida om boken står det något om Jack Kerouac och det bekräftar en liten misstanke som har legat och grott i mitt bakhuvud ett tag. Det skulle kunna ha att göra med beat-poesi, konkret poesi eller ännu hellre ljudpoesi men jag lyckas inte vaska fram något som liknar ordet. Jag får väl sätta mig och plöja igenom eller lyssna lite på Schwitter, Ball och de andra filurerna. Sökandet går vidare...

Skrivet av barse klockan 10:14 FM | Comments (7) | TrackBack | Konstigt

februari 08, 2005

Håll tummarna!

DN rapporterar från toppmötet i Sharm el-Sheik.

Abbas förklarade att intifadan är avslutad och Sharon lovade att respektera palestiniernas rätt att leva i frihet och värdighet. Visst har vi hört samma tongångar tidigare, men det var länge sedan det lät så här hoppfullt. Tänk om båda sidor kunde svälja lite av sin stolthet och åka hem och ta itu med sina egna problemhärdar i stället för att hela tiden leta fel hos den andra sidan. Jag kommer i alla fall att hålla tummarna och hoppas att det börjar gå åt rätt håll nu.


Skrivet av barse klockan 09:13 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Sverige är bäst igen...

Invest in Sweden Agency som sorterar under Utrikesdepartementet meddelar att Sverige (och ISA) är rankat som världsledande i en internationell jämförelse av 178 investeringsbefrämjande organisationer gjord av Världsbanken. Också Business Arena Stockholm (BAS) och East Sweden Development Agency (ESDA) hamnar på topp tiolistan. Vi är duktiga på att marknadsföra oss utomlands.

Bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst, bäst... Börjar det inte bli lite tjatigt nu?

Skrivet av barse klockan 08:12 EM | Comments (0) | TrackBack | Samhället

Topp tre - kungliga frisyrer

Det är tisdag och det känns som att det är dags för en topp tre. Varför inte smida medan järnet är varmt. Här kommer en topp tre med konstiga kungliga frisyrer:

3.
    Drottning Elizabeth I

2.
    Prinsessan Leia

1.
    Don King


Tycker du helt annorlunda? Gör en egen topplista då och skicka mig ett ping!

Skrivet av barse klockan 09:29 FM | Comments (1) | TrackBack | Topp tre

februari 07, 2005

No hair day

Frisyrkatastroferna avlöser varandra. Stationsvakt har hittat en välkänd hund i huvudet på en välkänd partiledare.

Jag passar på att sticka mellan med en gammal grej från DN om kungafamiljens frisyrer på senaste nobelfesten. I artikeln kan man bland annat läsa om drottningens skruvade frisyr och Carl Philips bratfrisyr som nästan bara han klär i.

Skrivet av barse klockan 09:42 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Glöm inte katastrofens offer!

Varje dag dör 18 000 barn under fem år på grund av hunger och sjukdomar.

Sedan den 26:e december förra året så har över 1 miljon människor dött i brist på mat, vatten och hälsovård. Tsunamikatastrofen var en fruktansvärd naturkatastrof, men den kommer ändå inte i närheten av den kroniska katastrofen som kallas svält och fattigdom, en situation som vi faktiskt kan göra något åt. Idag gick Lutherhjälpen, Diakonia och Rädda barnen ut med en gemensam debattartikel för att påminna oss om att det är dags att ta itu med fattigdomsfrågan.

Igår startade dessutom Lutherhjälpens fasteinsamling "Utrota hungern". Lutherhjälpen arbetar aktivt med fattigdomsbekämpning genom ett långsiktigt utvecklings och påverkansarbete. Läs mer om hur Lutherhjälpen vill göra för att utrota hungern eller om hur du gör för att hjälpa till.

Skrivet av barse klockan 07:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Samhället

Bad hair day, part 2

För en vecka sedan skrev jag om drottning Silvias tvivelaktiga frisyr på de nya frimärkena. Hennes rufsiga hår verkar dock bara ha varit en stilla susning i jämförelse med drottning Elisabeth IIs frisyrproblem.

Efter att den nya kanadensiska endollarsedeln hade getts ut 1954 så nåddes Bank of Canada av klagomål. Drottningen sades ha en bild av djävulen bakom sitt vänstra öra. Sedeln drogs in och en ny "barntillåten" sedel gavs ut där djävulsansiktet var utsuddat. Hela historien kunde ha berott på en dålig hår-dag, men det finns indikationer på att det döljer sig en fasansfull konspiration bak hennes öra.

Skrivet av barse klockan 03:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Det händer grejor i hamburgerbranschen

SvD skriver idag att Max börjar sälja hamburgare utan bröd på sina restauranger (via Researcher.se). Hamburgaren serveras i stället inslagen i några salladsblad för att tillfredsställa alla som gått på bantningskurerna Atkins, GI och Montignac som just nu är populära i Sverige. (Atkins har redan börjat försvinna till förmån för nya bantningstrender på andra sidan Atlanten...)

McDonalds däremot, försöker nå helt nya kundgrupper:

Skrivet av barse klockan 10:35 FM | Comments (20) | TrackBack | Omvärlden

februari 06, 2005

Popstad 2005

Igår kollade jag in några av popstadsseminarierna. Först ut var en paneldiskussion om hur artister formas av skivbolag och producenter med Michael Blair (producent), Mattias Wachtmeister (A&R), Michael Henriksson (producent) och Amit (A-Teens). Seminariet var lite trögstartat men det var intressant att höra Amit berätta om hur det kändes att vara en fabricerad artist och när Michael Blair berättade om sina år i New York (när han spelade i en massa, enligt egen utsago, ruttna band).

Näste man på scen var Stefan Wermelin som med sin kunskap och sin varma radioröst lotsade oss igenom Stockholms rockhistoria, eller var det kanske landets? Hur som helst så var det fascinerande att se ett sådant fullblodsproffs som Wermelin i aktion, även om det ibland strulade till sig lite med tekniken. En sann Nestor inom rock-sfären med avundsvärda kunskaper inom vår tids viktigaste kulturyttring.

Därefter intevjuades Christian Walz som jag inte har hört och som jag därför prioriterade bort till förmån för ett besök på Akademibokhandeln. Jag hann precis tillbaka i tid för att höra på ett gäng intressanta och mindre intressanta demos recenseras av demopanelen bestående av bland annat Sophie Rimheden och rapgruppen Las Palmas. Mycket av demomusiken som vi fick höra var välproducerad och en hel del var riktigt bra också, bland annat grupperna ADM och Lowbrow. Tyvärr var inte panelen riktigt lika bra. Man gled ofta ifrån ämnet och flera av de inskickade demobidragen fick en ganska knapphänt bedömning då man hellre verkade vara intresserad av att prata med Sophie Rimheden om hennes karriär som nybliven skivbolagsdirektör. Nä demoscenens stora behållning var nog liveframträdandet av Las Palmas som fick inleda timmen. Jag gissar att vi får se mer av Las Palmas i framtiden på ett eller annat sätt.

Slutligen hann jag med att lyssna på genusperspektiv-seminariet i en kvart innna jag var tvungen att ila. Tyvärr var nivån på samtalet (åtminstone under första 15 minuterna) ganska ytlig och det mesta verkade handla om hur synd det är om tjejer i musikbranschen. Det diskuterades inget om de eventuella bakomliggande strukturerna som gör att könsmaktsordningen i branschen (och i resten av samhället) ser ut som den gör. Mycket gnäll och lite analys som vanligt. Roligt dock att få se ett av ansiktena bakom Lilith Eve.

Det ska bli intressant att se vad resten av popstadsåret kommer att bjuda på. Vanligtvis brukar det ju mest bli en stor invigning och en avslutning men man vet ju aldrig vad som kan hända. Bäst att hålla ögon och öron öppna så man inte missar nån bra gratiskonsert.

Skrivet av barse klockan 09:06 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

Jag vill bo i en holk


Byggförlagets nya bok Arkar blev jag förälskad i vid första ögonkastet så jag köpte den direkt. Boken handlar om de små husvagnsliknande lådor som dras ut på Torneträskets is varje vinter av engagerade pimpelfiskare och en del om människorna inuti lådorna. Jag är inte säker på vad det är som lockar mig med boken, men jag misstänker att det har att göra med någon slags "nesting instinct" parat med en barnslig fascination för kojor.

Som vanligt så blev jag inte besviken, Byggförlaget har ett grundmurat gott rykte hos mig, särskilt gällande böcker i genren sunkmys. Gamla godingen Lugnet: Här Går Plåtvågor rekommenderas varmt till alla som gillar nostalgi och tycker att det finns en viss charm i gamla industriområden och deras innevånare. Även boken De ovanliga tillhör mina absoluta favoriter. En spännande bok som presenterar ett antal människor som går mot strömmen på ett varmt och respektfullt sätt.

Skrivet av barse klockan 08:43 EM | Comments (7) | TrackBack | Böcker

Femman v. 05

Söndagens femma handlar om fester:

1. Vad gillar du mest; fester du organiserat själv, fester andra organiserat eller överraskningsfester?
Svårt att säga. Jag gillar att anordna fester men som småbarnsförälder så har man varken tid, ork eller städhjälp nog att kunna göra några mer avancerade festligheter. Jag har några polare som ordnar riktigt apgrymma fester och det är nog det bästa. Man får allt det roliga och slipper diska efteråt. Fester som man ordnar tillsammans är inte heller fy skam. Det är arbetsbesparande och man har ofta roligt när man planerar och fixar också.

2. Vilket är roligast; tema eller inte?
Tema kan vara hur roligt som helst men tyvärr kan det också bli pannkaka av alltihop. Det krävs en festfixare av rang med en otrolig fingerspitzgefühl för att en temafest ska bli lyckad, men då knäcker den också det mesta. Ett tema behöver ju heller inte vara så avancerat och tvingande. Visst kan det vara kul med rollspelsmaskerad där alla måste prata Klingon eller cowboyfest med spottkoppar, knallpulverpistoler och riktiga hästar, men ofta så handlar festens rolighetsfaktor om något helt annat.

3. Ge ett tips på en kul party-lek.
Karaoke!

4. Ge förslag på en riktigt god bål - eller kom på en själv.
(Phew, jag som har varit småbarnsförälder-nykterist i över ett år har ju nästan glömt bort hur man gör goda spritdrycker.) En god bål ska serveras ur tillbringare med mycket is så att den inte blir varm eller blaskig. Innehållsmässigt så passar citrus-smaker tycker jag, typ caipirinha eller liknande.

5. Ge exempel på vad du betraktar som en bra respektive dålig fest.
En bra fest är när folk känner sig trygga med sällskapet och kan släppa loss utan att behöva fundera vad andra tycker, en bra mix av människor helt enkelt. Bra musik, bra blandning av gemensamma och fria aktiviteter och lagom längd på festen är också viktigt.
En dålig fest är en fest där inte alla känner sig välkomna eller där folk blir utfrysta. För mycket sprit kan också vara en säker biljett till festinfernot. När vissa eller alla blir för fulla för fort så slutar det sällan lyckligt.

Skrivet av barse klockan 03:48 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

februari 04, 2005

Hey Baberiba

TV4 har påat för ett nytt program som heter Hey Baberiba som ska starta ikväll. Jag vet inte särskilt mycket om programmet och jag tvivlar på att jag kommer att titta på det. Däremot fick reklamsnuttarna för programmet mig att fundera över ordet Baberiba och var det kommer ifrån. Är det så enkelt så att det kommer från låten "Hey Baberiba" med Rockfolket eller fanns ordet innan det började sjungas från landets folketsparkscener för runt trettio år sedan?

Den enda övriga referens till Baberiba som jag har lyckats isolera genom att Googla är denna (bokförlaget som gav ut "the son of the hunter" 1974, långt ner på sidan).

Om det är någon som har lite information om ordet Baberibas etymologi så vill jag gärna veta, annars får jag väl skriva ett mail till Värsta språket eller till vetenskapsradion språket.

Mitt googlande var dock inte helt fruktlöst emedan jag hittade en fin sida om alla artistkläder som Bo skräddare har sytt.

Skrivet av barse klockan 08:03 EM | Comments (12) | TrackBack | Kulturen

Fredagsfyran v5 -05

Fredagsfyran denna vecka: skrivprocesser

1. Varför har du valt just bloggen som uttryckssätt?
Jag har haft hemsidor på nätet ganska länge (typ 12-13 år) där jag har skrivit saker. MovableType installerade jag för lite mer än ett år sedan, men jag har skrivit webblogg sedan 2002. Att skriva webblogg är trevligt därför att man kan skriva lite som man vill, kort eller långt, allvarligt eller lite mindre allvarligt. Dessutom är det ett trevligt medium eftersom folk läser det man skriver. Jag har skrivit lite böcker och lite i tidningar förut, men fördelen med bloggen är ju att man får en mycket närmare kontakt med läsaren.

2. Vad gör du de dagar då inspirationen till att skriva tryter?
Känner jag ingen inspiration så skriver jag inte. (Men det är sällan som det är inspirationen som tryter. För det mesta så är det tiden som är den knappa resursen.)

3. Är bloggen det enda stället du skriver på, eller skriver du någon annanstans också?
Jag skriver i min Moleskine då och då.

4. Vilket av dina alster är du mest nöjd med?
Senaste inlägget som jag är särskilt nöjd med är nog Fiesta de San Blas. Frun fnissade när hon läste det och det brukar vara ett ganska gott betyg.

Skrivet av barse klockan 03:23 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Topp tre - program i P1

Jag gillar public service och mest av allt så gillar jag P1. P1 har fått en oförtjänt tråkmåns-stämpel och därför tänkte jag skriva en topp tre-lista över mina favoritprogram i ettan.

Topp tre - Program i P1:

3. Släktband - Mumma för släktforskningsnördar.
2. Spanarna - Zeitgeist!
1. Ring P1 - Underhållande, allmänbildande och ibland upprörande.


Som vanligt så är det trevligt om du skriver en egen topplista som kommentar eller som eget blogginlägg med en trackback.

Skrivet av barse klockan 10:30 FM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

Grattis på födelsedan Rosa!

Rosa Parks fyller 92 år idag.

Det känns konstigt att tänka sig att det för bara 50 år sedan var segregerade sittplatser på bussarna i Rosas hemstad. För sextio år sedan infördes allmän rösträtt i Sverige, homosexualitet upphörde att vara straffbart för 61 år sedan och för 84 år sedan avskaffade vi dödsstraffet. Det är lätt att tro att de friheter och rättigheter som vi åtnjuter alltid har funnits, men sanningen är att det är tack vare hjältar som Rosa som vi har det så bra som vi har det. Skänk henne en tanke idag.

Skrivet av barse klockan 09:56 FM | Comments (3) | TrackBack | Samhället

februari 03, 2005

Fiesta de San Blas

Glöm inte att det är den helige Blaises dag idag. Blaise är skyddshelgon för alla som har ont i halsen, kammar ull eller säljer vaxljus.

Känns det inte lite godtyckligt med helgonens ansvarsområden ändå? Jag kan tänka mig hur det går till på kanoniseringskongregationen en vanlig fredagseftermiddag.

- Okej gubbar, då har vi bara Sven-Åke kvar sedan kan vi ta helg.
[Gnisslet från en tombolatrumma som dras runt]
- Vad blev det?
- Den helige Sven-Åke, skyddshelgon för grodmän, cykelpunka och eksem.
- Inte illa, det kör vi på.
- Syns på måndag grabbar!

Undrar om det finns en lista med ansvarsområden som inget helgon har hand om än och om alla dom bra grejorna redan är tagna? Å ena sidan så kan det ju kännas kymigt för de som blir kanoniserade sent om det bara är tråkiga och konstiga uppdrag kvar, men å andra sidan så är det ju inte bra om viktiga saker står utan något ansvarigt helgon. Varför hängde man inte med bättre på religionslektionerna?

Skrivet av barse klockan 07:55 EM | Comments (3) | TrackBack | Konstigt

Thorildsplansrondellen

När jag läste om bilolyckan i Thorildsplansrondellen så hajade jag till. Inte på grund av Madeleines lilla fadäs (hon har ju i alla fall slutat köra på gågator) utan på grund av det jag såg i slutet av artikeln. Mertil Melin har blivit stallpojke på slottet. Är inte det århundradets största nerköp vad gäller karriären? Från överbefälhavare till bilpolerare och hästskötare. Jag antar att det närmast kan liknas vid det som händer när en politiker inte längre kan sköta sitt jobb och får en reträttpost som landshövding. Men vad har Mertil gjort för fel? Jag hade för mig att han var en riktigt duglig karl på sin post (trots sitt märkliga förnamn).

Skrivet av barse klockan 07:01 EM | Comments (1) | TrackBack | Konstigt

Southpaw grammar

Via sonysponsrade Lifehacker hittade jag kocken Peter Hertzmanns instruktiva webbsajt om hur man skalar och hackar grönsaker. Vad som förvånade och gladde mig var att alla instruktioner hade gjorts för både höger och vänsterhänta. Det är bara att klicka på rätt tass så kommer man till en illustrerad instruktionssida som passar ens höger-vänster-läggning.

Hans instruktioner är tydliga, grundliga och har snygga illustrationer och han passar också på att avslöja några myter om grönsakshackande. Jag lärde mig bland annat att man inte alls ska bryta sparrisens stjälk utan att det räcker med att skära bort ungefär 1 till 2 cm av stjälken för att få bort det hårda och torra.

Om man, som jag är vänsterhänt, kan man dessutom förstärka sina nyvunna hack-kunskaper med lite specialtillverkade redskap som passar.

Skrivet av barse klockan 06:35 EM | Comments (0) | TrackBack |

Can we have your liver?

Landstingsförbundets nationella informationsarbete för organ- och vävnadsdonation, (eller Livsviktigt som det också kallas) berättade idag att donationsregistret är större än det någonsin varit. Jag kom på att jag inte hade registrerat mig så jag gick in på deras webbsajt och gjorde det. Det rekommenderar jag att du som läser detta också gör, oavsett om du vill donera eller inte. Att du finns i donationsregistret är bra inte bara för eventuella donationsmottagare utan också för de efterlevande som slipper fatta beslutet i din frånvaro.

Skrivet av barse klockan 06:01 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

februari 02, 2005

Topp tre - Postorderkataloger

Det görs för lite topplistor nu för tiden. För att försöka råda bot på detta så har jag skapat en ny kategori inlägg i bloggen som heter topp tre.


Här är min topp tre - postorderkataloger.

3. Clas Ohlson - Gubbdagisets egen bibel.

2. Kjell & Company - Uppstickaren från södra Sverige.

1. Elfa - Kungen av kataloger. Tung, dyr och innehållsrik.


(Kommentera eller trackbacka gärna om du tycker annorlunda, om du håller med eller om du vill lämna din egen topplista.)


UPPDATERING: Kjell & Company, som jag skrev var från södra Sverige, ska öppna en butik i Forum Nacka den 11:e februari! Allt mitt (och andras) tjat har gjort verkan, eller så har sörlänningarna bara insett att det bor folk här uppe i stockholmsregionen också.

Skrivet av barse klockan 08:20 EM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre