free page hit counter

mars 31, 2005

Stormackan med kompisar läggs ner

McDonalds gör ett jättesmart drag när de bestämmer sig för att stryka Big Mac & Co från sina menyer. Ett ganska enkelt litet beslut som kommer att generera en hel massa publicitet. (Jag kände direkt att jag ville skriva om det till exempel.)

Jag tror också att Mac:en förknippas med "det gamla McDonalds" som man ser i filmen Super Size Me. Genom att dumpa Big Mac-menyn så sänder man en signal som säger att man nu är villig att verkligen förändras. Sedan kommer man säkerligen att ersätta den med något motsvarande, så den som känner sig rädd att mista sin sega dubbelburgare med låtsasost och sötat hamburgerbröd behöver nog inte vara orolig. Stormackans kundkrets släpper man inte i första taget...

Skrivet av barse klockan 10:23 EM | Comments (16) | TrackBack | Omvärlden

Ni-na ni-na ni-na-na...

Idag fick jag meddelande från Akademibokhandeln att Game Programming Gems 5 äntligen hade dykt upp. Glad i hågen trippade jag bort till bokhandeln med små hoppsa-steg och fick mitt vackra exemplar som jag sedan spenderade en stor del av eftermiddagen med att bläddra i. För den som inte vet vad Game Programming Gems är så kan jag berätta att det är en serie böcker fyllda med djuplodande artiklar av spelbranschens skarpaste hjärnor. Böckerna behandlar allt ifrån allmänna programmeringsknep och matematiska små trix till nya AI-algoritmer och grafikprogrammeringsmetoder. Varje liten artikel är som en droppe koncentrerad kunskap från någon ämnesexpert. Lite grann som gröngölingsboken för spelprogrammerare.

GPG5 motsvarade alla mina förväntningar och jag tycker nog att man verkar ha gjort en uppryckning sedan del 3 och 4 men jag har svårt att sätta fingret på vad det är som har hänt. Efter ett par timmars bläddrande och ströläsande så fastnade jag för några artiklar som direkt kändes spännande och tilltalande. Ett par programmerare från Microsoft beskriver i en av artiklarna hur man på ett enkelt sätt, med hjälp av multitexturing och lite fingerspitzgefühl kan fixa jättefint snöfall med parallaxkänsla i sina bil- och flygspel. I en annan står det hur man kan förenkla frustum culling-algoritmen genom att använda en metod som beskrivs som "the radar approach". En intressant artikel beskrev en metod för att bevara pekare med hjälp av pekartabeller för att snabbt och enkelt kunna serialisera objekt och sedan kunna läsa in dessa utan att behöva återskapa pekarna "för hand".

För den som är intresserad av spelprogrammering eller av att bara lära sig lite nya programmeringsknep så är GPG-serien en veritabel guldgruva. Dessutom räcker böckerna väldigt länge, både att läsa och som uppslagsverk när man stöter på något knepigt problem som man inte lyckas knäcka. Den som inte är intresserad av spelprogrammering, men som sysslar med 3D-modellering, grafikprogrammering, bildbehandling eller webbdesign rekommenderar jag ett besök på bokförlagets hemsida. Charles River Media, som förlaget heter, brukar generellt sett hålla en mycket jämn och hög kvalitet på sina böcker och är ett av få databoksförlag som jag litar blint på. Föredömligt välskrivna böcker utan en massa onödigt lull-lull som annars brukar hitta i utländska databoks-biblar.

Skrivet av barse klockan 09:38 EM | Comments (1) | TrackBack | Böcker

Gasen i botten Herb!


Herbert Alpert

Easy Listening-musikens portalfigur Herb Alpert fyller sjuttio år idag. Vid sidan av sin framgångsrika karriär som trumpetare, sångare och orkesterledare för Tijuana Brass så har han också varit skivbolagsdirektör (han är A-et i A&M records) och har dessutom målat tavlor och gjort skulpturer. Men sin plats i mitt hjärta har han vunnit med sin sköna lounge-musik och de vackra skivomslagen. Herb Alpert har också instiftat the Alpert Award in the Arts, ett pris till framstående personer inom dans, teater, musik, film och "visual arts".


Jag kunde inte hitta kläderna så jag tog grädde i stället...

Ett bevis på Herbs storhet är efterföljarna och kopiorna, för att inte tala om bilen. Den som inte har hört Herb Alpert & The Tijuana Brass kan bege sig till Hötorget en söndag eftermiddag för att kolla lite i LP-lådorna hos någon av torghandlarna. Chansen är överhängande att man hittar ett gäng Alpert-skivor där (till ett mycket bra pris).

Lite Herb-länkar:

Skrivet av barse klockan 02:15 EM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

mars 30, 2005

Coola dock-skulpturer


Benny dog av fotsvamp vid åtta års ålder...

En snubbe som heter Johnny Beinart har gjort ett gäng snygga skulpturer av dockor, eller ska man kanske kalla det för "remixar"? Undrar om hans barn tycker att det är coolt eller om de gråter för att pappa lemlästar alla deras dockor? Undrar om snubben har barn över huvud taget? Undrar vad expediten i affären tänker när han kommer med en hel kundvagn till brädden fylld av penntroll?

Skrivet av barse klockan 11:02 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Nybuzzad


Buzz sparkar P3:s stjärt varje gång

Så blev man buzzad igen. På bara ett par timmar så har länken på .worst redan genererat lika många klick som P3-exponeringen gjorde på en hel kväll. (Däremot verkar Buzz-folket vara lite sämre på att klicka på AdWords-annonser för på den fronten har det inte hänt ett skit sedan i morse. Många besök på bloggen, inga pengar.) Om ett par dagar blir det lugnt och skönt här igen när vågen av nyanlända ebbar ut. Jag har inte märkt några långvariga effekter av mina tillfälliga exponeringar utan besökssiffrorna brukar trilla ner till den nivå de var på innan anstormningen. Nåja, sånt är livet...

Skrivet av barse klockan 10:22 EM | Comments (6) | TrackBack | Navelskådande

Bildsurfa på Flickr

Jag tycker vanligtvis att Flickr är ostrukturerat, segt och ganska ointressant (mycket beroende på att jag inte har tagit mig tid att sätta mig in i hur det funkar) men den här grejen som kallas Flickr related tag browser gör det hela oemotståndligt roligt. Det är en flash-applet som låter dig söka på en Flickr-tag som du skriver in i en sökruta. När den sedan har laddat bilderna i ett snyggt vykorts-aktigt gränssnitt så sprider den dessutom ut ett antal relaterade tags som du kan klicka på för att surfa vidare. Varje tag har en slags relation till ett antal andra taggar. Om du till exempel skriver in sökordet Vatican så får du upp en massa fina bilder på den heliga staden men också en ring av nya sökord. Om du klickar på "pope" så får du se fina bilder på Johannes Paulus II och ett gäng med nya sökord. Från påven kan du till exempel klicka på "party" och därifrån vidare till "pirate" och så vidare, ja ni fattar säkert. Ett roligt sätt att fördriva en tråkig halvtimme (eller mer om man får svårt att slita sig).

UPPDATERING: Jag kom på att man kan göra såna där roliga six degrees of Bacon-tävlingar med bildsurfningsmaskinen om man vill. Typ: hitta kortaste vägen mellan "Bush" och "Drugs" eller mellan "Sweden" och "Blonde".

Skrivet av barse klockan 07:05 EM | Comments (16) | TrackBack | Hittat på nätet

Dags för pension!

Det har varit mycket snack om sondmatning i de utländska nyheterna i veckan med anledning av hela spektaklet kring den stackars Terri Schiavo. Nu ser det ut att vara påvens tur att få sin mattillförsel reglerad av en slang. Jag tycker att det börjar bli plågsamt att se den sjuke gamle mannen försöka göra sitt jobb och jag hoppas att han på något sätt lyckas ta sitt förnuft till fånga och bestämmer sig för att gå i pension. När man mår så dåligt som han gör så ska man inte behöva jobba, även om man råkar vara påve. Det är ingen som kommer att tycka att han är någon latmask som fegar ur för tidigt. Det är inget skamligt i att vara sjukpensionär.

Skrivet av barse klockan 04:02 EM | Comments (3) | TrackBack | Omvärlden

Allvädersanteckningsbok


Fin anteckningsbok som tål vatten

Jag tycker jättemycket om mina moleskine-isar och kommer nog att fortsätta med dessa, men när jag fick syn på "Rite in the Rain"-anteckningsböckerna så kände jag en våg av suktan. Tyvärr finns det inte någon svensk handlare som tar in dom än, men i Norge och Finland finns dom. Hmm, kanske måste ringa norske svågern och be honom inhandla ett par vattensäkra anteckningsblock åt mig...

Skrivet av barse klockan 03:03 EM | Comments (2) | TrackBack | Prylar

Inte kasta sten när man sitter i glas-Friggebo(d)

Förordnandet av Lars Engqvist som ny Svt-ordförande har resulterat i en storm av kritik på landets ledarsidor. Ledarskribenterna är arga som bin över att en före detta minister och landshövding utses till ordförande för ett statligt medieföretag. Så får det inte gå till menar man. Konstigt nog så verkar det ha varit helt knäpptyst på ledarsidorna förra gången regeringen utsåg en före detta minister och landshövding till en sån post. Jag lyckas åtminstone inte hitta en enda Google-träff på något som kan liknas vid kritik mot utnämningen av Utbildningsradions styrelseordförande, varken på ledarsidor eller på någon av extremhögerbloggarna. Det kanske är dags att tagga ner lite? Vi kan väl sätta oss ner och sjunga "we shall overcome".

Skrivet av barse klockan 02:41 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden

Standardisering för sjutton!

Vårdminister Ylva Johansson vill införa en standardisering av patientjournalerna i Sverige. Det trodde jag i min enfald redan var fixat, men tydligen så har varje landsting handlat upp olika system från glada programvaruutvecklare så nu sitter vi på ett gäng helt inkompatibla system som inte vill snacka med varandra. Hur svårt är det att förstå att man tjänar på att samordna och standardisera lösningar på problem som är likadana i hela landet?

Varför inte ta tillfället i akt och skapa en kommitte som går igenom alla dataformat som kan tänkas behöva något slags standardisering. Om en sådan kommitte, tillsammans med branschföreträdare, skulle fastställa ett antal standarder för beskrivning av t.ex. platsannonser, skolbetyg, utredningsjournaler, inventarieförteckningar och allt möjligt annat som kommuner, landsting och myndigheter köper datasystem för att hantera så skulle man kunna uppnå mycket gott. När en kommun behöver byta ut sina föråldrade system så ser man bara till att köpa in ett program som stödjer den aktuella standarden (t.ex. skolbetygXML) och får då en betydligt lägre kostnad eftersom man kan köpa färdiga programvaror i stället för att kontraktera en mjukvarufirma som utvecklar ett nytt system from scratch. Det skulle skapa en mycket bättre konkurrenssituation och dessutom göra det betydligt lättare för företag som inte har ramavtal (och på grund av sin storlek inte har någon chans att få ramavtal) att slå sig in på den luckurativa marknaden.


En bild för att bryta monotonin...

Vinsterna för den offentliga sektorn skulle kunna bli stora med en bättre standardisering av dataformaten och den stelnade datakonsultbranschen skulle kunna få en nyttig och nödvändig injektion av konkurrens som den länge saknat. Genom en bra standardisering så kan dessutom andra problem tänkas minska. En kompetent kommitte som går igenom ett problemområde noggrannt och skapar en väl genomtänkt standard som sedan kan realiseras av flera aktörer på mjukvarumarknaden torde resultera i färre fel och minskade underhållskostnader. När systemutvecklarna inte längre har exklusiva kontrakt med sina stora offentliga kunder så finns det betydligt mer att förlora på att sälja dåliga programvaror till kunden. Gör man ett dåligt jobb så köper kunden ett annat system i stället för att betala en för att fixa felen.

En standardiserin skulle också kunna innebära att det blev lättare att gräva fram och presentera viktig information från offentliga data. Man skulle till exempel kunna tänka sig att en XML-standard för alla protokoll för alla olika beslutande organ i Sverige skulle kunna användas för att plocka fram olika RSS-flöden med relevant information till den medborgare som finner intresse i någon fråga. Ett RSS-flöde för alla nya jobb har jag också efterfrågat i ett tidigare inlägg. Riktigt trevligt vore det ju om alla arbetsförmedlingar, inte bara den statliga, och alla företag som själva annonserar efter arbetskraft kunde använda sig av samma format för annonserna. Då skulle man lätt kunna skapa en skräddarsydd sökning som spottade ut ett RSS-flöde med ett heltäckande innehåll i stället för att behöva spendera otaliga timmar framför någon "informationsterminal" på AMV. Dessutom skulle företagen som letar efter folk kunna vara säkra på att de verkligen når sin målgrupp med annonsen.

Skrivet av barse klockan 02:15 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

mars 29, 2005

Läsning i lådan

Det finns få saker som går upp mot att komma hem till en brevlåda fylld till brädden med intressant läsning. Den som har råd prenumererar på tidningar och tidskrifter om det som intresserar en. (Jag får bland annat Åter och Roten i min brevlåda med jämna mellanrum.) Är man till exempel intresserad av piprökning, kriminalvård eller norska vykort så finns det publikationer som handlar uteslutande om detta.

Om man däremot känner sig snål eller redan har använt upp pengarna på prenumerationskontot så går det lika bra att beställa kataloger eller gratismaterial som kan vara precis lika intressant att läsa. Jag får bland annat Kjell-katalogen, Dallas/Maxims design guides och Atmel applications journal regelbundet i min brevlåda. För den som orkar leta så finns det en uppsjö av intressant informationsmaterial som man kan prenumerera på gratis. Man kan till exempel få gratis provnummer av Bridgetidningen, Filatelisten, Ordfront, Smittskydd, Contra och Clarté. Vill man ha en helt gratis prenumeration av Mjölkspegeln så går det också bra. Många sidor för inga pengar får man om man beställer ABA-Skol-katalogen eller Elfa-katalogen som bägge två håller en sanslöst hög klass, både innehållsmässigt och utseendemässigt.

Skrivet av barse klockan 09:35 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Tänder...

Det växer fram tänder som ogräs i sonens mun med allt vad det innebär av snorighet, feber, dålig mage och dåligt humör. De senaste veckorna har det dykt upp nya tänder i princip oavbrutet och ovanpå detta så har både jag och frun åkt på någon slags vinterförkylningarnas Godzilla som vägrar släppa taget om våra sargade strupar. Nåja, det är ju ganska praktiskt att ha större delen av tandsprickandet undanstökat på en och samma gång även om det tär på krafterna och tålamodet med en sån här maratonsession. Snart är det över och då kommer vi att må helt prima och vara glada som små laxar allihop.

Skrivet av barse klockan 07:31 EM | Comments (2) | TrackBack | Barnalstrandet

Femman, v.12

Femman handlar om lite av varje den här gången.

1. Hur skulle vi kanna igen dig i en dokusapa?
Som killen med massor av ideer och tummen mitt i handen kanske?


2. Hur tror du andra skulle beskriva dig som bilforare?
En del kanske skulle säga att jag ibland är lite disträ som bilförare, men de flesta skulle nog säga att jag är en ganska hygglig förare som kör sansat och bra.


3. Hur anser du sjalv att du ar som bilforare?
Ganska bra men jag har varit bättre. De senaste åren har jag kört alldeles för lite men å andra sidan har jag fått mer erfarenhet av storstadstrafik och utomlandstrafik. Jag körde bil i jobbet varje helg i sju år så det blev en bra grunderfarenhet för mitt bilkörande. Jag kraschade dessutom några gånger vilket också är bra att testa på om man ska utvecklas som förare. Jag har ganska bra koll på vad jag och bilen klarar av och aktar mig noga för att tänja på gränserna.


4. Beskriv din position i soffan nar du ser pa tv.
Halvligger i något av hörnen. Sedan ommöbleringen så ryms både jag och frun i tv-soffan. Om hon hade lite bättre smak vad gäller val av tv-program så skulle vi nog dessutom kolla oftare på burken tillsammans.


5. Vad skulle du heta i "Lojliga Familjen"?
Pappa joker.

Skrivet av barse klockan 04:44 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Topp tre - förkylningsdags

Fy bubblan för förkylning. Jag har varit risig i några dagar nu och det känns inte som om det blir bättre, men någon gång måste det vända. När man är frisk så tänker man inte på hur bra man har det. Det är så många grejor som man borde vara tacksam för som man bara tar för givet.

Här är min topp tre-lista på grejor som man inte uppskattar tillräckligt när man är frisk:

3. Att slippa snyta sig - När jag blir förkyld så går det åt massor av näsdukar. Eventuella utflykters längd begränsas av hur många näsdukspaket man kan proppa ned i sina jack- och byxfickor.

2. Smak och lukt - Det blir bara tråkigt att äta och dricka när man är förkyld. Det känns som att uppleva världen genom en gasmask. Stort minus!

1. Att vara pigg och alert - När man är frisk så tänker man sällan på hur skönt det är att slippa ha huvudvärk och vara trött. Man tar det bara för givet. Om man däremot är hängig så gör sig huvudvärken och tröttheten ständigt påminda och det enda man kan tänka på långa stunder är hur skönt det ska bli att kvickna till.

Skrivet av barse klockan 02:09 EM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

mars 28, 2005

Plain chain-smoker


Parky

Talk show-veteranen (han började pratshowa 1971) Michael "Parky" Parkinson fyller 70 år idag och det tänkte jag fira med ett hurra och en länk till några fina anagram på hans namn.

Skrivet av barse klockan 08:27 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Amrisarna har gjort det igen


Kopian

Amerikanska remakes är nästan alltid sämre än sina förlagor, ofta är kvalitetsskillnaden väldigt stor. (Ta till exempel den europeiska kulturdrycken öl som i landet på andra sidan atlanten förvandlades till någon slags extremt utspädd svagdricka som tydligen säljer bättre ju mindre den smakar.)

Det senaste, och förmodligen ett av de mest hårresande exemplen på hur urvattnat och dåligt det kan bli är NBCs version av The Office. Den brittiska succeserien var något av det bästa och mest smärtsamma jag sett på tv så därför var det med viss förväntan som jag beslutade mig för att tjuvkika på första avsnittet av den amerikanska versionen. Kvalitetsskillnaden var chockerande. Lite grann som om Disney skulle köpa rättigheterna till Simpsons och göra en barn-tvserie av den. Ricky Gervais, Mackenzie Crook och Martin Freeman må vara svårslagna i sina roller i originalserien, men nog måste det gå att casta bättre än NBC har gjort. (Här finns några snubbar som åtminstone skulle passa utseendemässigt.)


Originalet

Jag ställer mig undrande till varför man i hela friden känner sig nödgade att göra denna remake. Hela det första avsnittet var dessutom, ned på repliknivå, precis likadant som förlagan. Manuset är alltså detsamma, bortsett från några lama Hillary Clinton-skämt som man har lagt in i stället för några brittskheter. Originalserien var ju på engelska och knappast svår att förstå otextad, även för en icke engelsktalande. Den enda uppenbara skillnaden jag kan hitta är just skillnaden i kvalitet. Mycket märkligt. För den som gillade originalet så kan jag bara rekommendera att aldrig titta på den bleka kopian. Om den någonsin kommer på svensk tv, byt kanal!

Skrivet av barse klockan 03:03 EM | Comments (4) | TrackBack | Kulturen

"You will lose." - Ivan Drago


Tittut!

20 år efter att Ivan åkte på däng av Rocky i propagandafilmen Rocky IV så får den bleke ryssen sin revansch. Nu är det 2005 och knytnävar och politiskt korrekta brandtal får mindre och mindre betydelse (åtminstone knytnävarna) och förmågan att kommunicera och synas blir allt viktigare. Dolphs officiella webbsajt krossar Sylvesters i första ronden utan att ens blinka. Kolla till exempel in Dolphens ruskiga bildgalleri och den lagom censurerade kommentarsfunktionen med väl utvalda hyllningsbrev till den blonde köttklumpen. Sly får skärpa sig ordentligt.

Den som tror sig minnas vad som hände i Rocky IV kan ju prova på den här sunkiga frågesporten. Ett tips bara: svara inte "Russia" på fråga 4.

(Dolph-länken hittade jag på Cheesedip.)

Skrivet av barse klockan 02:15 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

mars 27, 2005

The Hoff '05

Dags att sparka igång färgskrivaren! Här är 2005 års upplaga av Hasselhoff-kalendern i utskrivbart format. [Via: Jordoncooper.com]

Skrivet av barse klockan 11:09 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Blandad länkdump

Dags att dumpa ner lite länkar från Opera igen. Här kommer det lite gott och blandat:

Skrivet av barse klockan 03:12 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

mars 25, 2005

Frisboll? Fotbee?

Nu när solen börjar titta fram på dagarna är det säkert en del som börjar fundera på att plocka fram uteleksakerna. (Själv hittade jag igen min diablo igår så det blir förhoppningsvis lite utelek med den under helgen.) För alla som inte kan bestämma sig om det är frisbeen eller fotbollen som man vill leka med så kommer nu Phlat Ball som är en boll som man kan trycka ihop till en frisbee. Efter en kort eller lång stund så pluppar den upp och blir en boll igen, men det går inte att veta exakt hur lång tid det tar. Man vet helt enkelt inte om det är en frisbee eller en boll som man ska ta emot.

Phlat Ball-grejen borde gå att använda till helt nya sporter. Till exempel kan man tänka sig en sport där man spelar någon slags blandning av fotboll och rugby men där spelplanen är kuperad och innehåller hinder och någon form utav labyrint. Kombinera detta med paintballpistoler, vattenhinder och snorklar och en ny supersport är född! [Via: Red Ferret]

Skrivet av barse klockan 07:26 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

De komma, de komma, de vingade skaror, som flytt...

Våren närmar sig med stormsteg och i mångas hjärtan börjar det pirra och ett behov gör sig påmint. Under hela vintern så har vi undertryckt det men nu går det inte längre att hålla tillbaka lusten att utföra dödliga experiment och dumheter. Våren är en tid för påsksmällare, fördämningar, trädklättring och diverse dödsföraktande försök med kemikalier, elektricitet och brännglas. Det killar i fingrarna på alla normalt funtade killar och tjejer och tankarna söker sig konstant till nästa farliga projekt. Vem minns inte de kinapuff-sprängda plastsoldaterna i sandlådan, den trimmade mopeden eller den där livsfarliga trädkojan som man drömde om dag och natt.

Dessa dumheter som vi lockas att göra av vårsolen och doften av torr asfalt har dock skördat många offer och jag måste passa på att påpeka att det är dumt att experimentera med farligheter som man inte har kontroll över. Bättre då att läsa om andra idioter som redan har gjort experimenten och se deras bilder och filmer så att man själv inte behöver riskera liv och lem. Testa alltså inte de här experimenten hemma!

Här kommer en hyllning till våren, livet och människors dumhet:


 • Här är en snubbe som har byggten soldriven döds-stråle som kan användas för att bränna upp en massa saker. Enkelt, praktiskt och miljövänligt.
 • Tänd en utegrill på tre sekunder. (Gammal klassiker.)
 • Kemi-experiment sorterat på grundämnen. Titta t.ex. på vad som händer om man slänger två hekto natrium i en hink med vatten.
 • Ett gäng experiment med mikrovågsugnar inklusive bra förklaringar över vad det är som händer när det smäller och sprakar.
 • Mad Coiler håller på med högspänningsexperiment. Bland annat har han byggt några sköna teslaspolar och flera intressanta kondensator-experiment i vilka han krossar läskburkar, skjuter hårddiskskivor och förångar kopparkabel.
 • En annan klassiker är potatisgeväret (som dessutom verkar ha utvecklats till en 4-tumsbräda-kanon).
 • Livsfarliga experiment är förresten ingen nyhet utan något som vi har hållit på med i åtskilliga hundra år. Här är lite historiska dumheter och försök. Min favorit är experimentet kallat the Flesh Transducer i vilket man visar att man kan skapa svaga toner som hörs från experimentpersonens bröstkorg när man pulserar en ström från en induktionsspole genom denne.
 • Slutligen en gammal klassiker: Grizzlydräkten Ursus Mark VI.

Återigen säger jag eder: pröva inte hemma!

Skrivet av barse klockan 02:40 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

Fredagsfyran v12-05

Fredagsfyran frågar frågor om påsken:


1. Vad finns på påskmiddagsbordet idag?
Kyckling av något slag. Jag köpte en hel kyckling igår och jag har inte bestämt vad jag ska göra av den. Kanske blir det något aseatiskt asiatiskt.
UPPDATERING:Det blev parmesangratinerad ugnsstekt kyckling, risotto med kronärtskockshjärtan och en calvadossås. Risotton blev fet och god.

2. Blir det någon utomhusaktivitet i helgen?
Jo det blir det. Vi ger oss ut och promenerar och försöker hindra sonen från att "undersöka" alla hundlortar och cigarettfimpar.

3. Vad har du alltid velat göra på påsken men aldrig fått möjlighet till?
Inte vet jag, spela in en skiva kanske? Jag kan inte komma på någon speciell påsk-grej som jag alltid har velat göra. Jag har över huvud taget svårt att komma på något som jag inte har kunnat göra om jag verkligen hade velat.

4. Vad kom först, hönan eller ägget?
Jag chansar på hönan tror jag. Är det rätt?

Skrivet av barse klockan 01:27 EM | Comments (2) | TrackBack | Fyran och femman

mars 24, 2005

Några tumregler

Jag gillar tumregler. De förenklar våra liv och vanligtvis kommer man ihåg dem när man behöver dem. Tumregler kan nog som koncept ligga snubblande nära fördomar men de har inte samma negativa klang även om det i många fall handlar om samma mekanismer. Man har lärt sig, eller bestämt sig i förväg om hur något är och fungerar och förenklar situationer som man hamnar i genom att använda sig av på förhand fastställda handlingsmönster.

Ordet tumregel kommer från minnesregeln som säger att om man pekar handens fingrar i strömmens riktning i en spole så kommer tummen att peka i det inducerade magnetfältets riktning. Tummen Tumregeln som gav tumregeln sitt namn inbegrep alltså fysiskt en tumme.

För att en tumregel ska vara riktigt bra så bör den vara så koncentrerad och kortfattad att man kan säga den i en mening eller en ramsa. (Minnesramsor är dock inte alltid tumregler och tumregler är inte alltid ramsor.) När man behöver den så ska den finnas där utan att man måste gräva djupt i sitt minne. Tumregeln bör också vara kategorisk och måste ge ett helt entydigt svar på en situation. Inga kanske och otydligheter utan pang på lösningen bara.

För några år sedan så jobbade jag som konfirmandledare och när konfirmationsdagen hade infunnit sig och vi träffade konfirmanderna innan det var dags att gå in i kyrkan så sa prästen Martin att han ville dela med sig av ett par lärdomar som han tyckte att de skulle bära med sig i sina liv.
- För det första, sa han, stek aldrig fläsk med bar överkropp, det gör ont, och för det andra, kör aldrig för fort utanför Härnösand för där är det alltid fartkontroller.
Där har vi två goda exempel på hur tumregler bör utformas. Det gör inget om de säger självklarheter och det är bra om de innehåller ord som aldrig eller alltid. Tumreglernas uppgift är som sagt att förenkla.

Ett enkelt sätt att få sig en stor dos bra tumregler till livs är att googla på "en bra tumregel" och bara läsa sökresultaten rakt av. De flesta bra tumreglerna ryms nämligen i de två raderna text som Google vanligtvis spottar ur sig för varje träff.

Tumregler är dessutom sånt som man gärna ska pådyvla andra utan att de har bett om det, gärna på ett lite förnumstigt sätt. Därför kommer här några länkar till tumregler som jag tycker att ni ska ta till era hjärtan:

UPPDATERING: Ytterligare en tumregel är: läs alltid igenom ditt blogginlägg innan du postar det så blir det färre fel.

Skrivet av barse klockan 09:57 EM | Comments (7) | TrackBack | Hittat på nätet

mars 22, 2005

Topp tre - företag som hatar barn (och barnföräldrar)

Det är trevligt att vara föräldraledig, men det finns också smolk i glädjebägaren. De allra flesta butiker, museer och andra offentliga platser i stan är barnvagnsvänliga och har personal som är trevlig och tillmötesgående mot familjer med små barn men det finns också undantag. Här kommer min topp tre-lista på de värsta barn-hatarna:

3. H&M på Hamngatan. Här skiter man högaktningsfullt i barnvagnar och placerar hyllor och klädhängare så trångt att det omöjligen går att ta sig fram. Särskilt trångt är det på avdelningen för barnkläder. Dessutom är det inte ovanligt att det står vagnar med ouppackade varor i vägen så att man får gå jätteomvägar för att komma fram. Sluta sälja barnkläder eller gör nåt åt kaoset H&M!

2. Baby Planet på S:t Eriksgatan. Kommer man in i butiken med en baby i magen så uppvaktas man som om man vore en kunglighet men har man däremot en barnvagn med ett barn i så behandlas man som (illaluktande) luft. Jag har gått från butiken ett antal gånger och varit arg för att jag har blivit så illa behandlad, men jag trodde att det var personalen som hade en dålig dag. När jag nämnde det på öppna förskolan så fick jag höra att jag var långt ifrån ensam om den upplevelsen. En mamma berättade till exempel att hon blivit utskälld av en expedit där. Sånt ska man inte behöva tåla. Ett tips till blivande föräldrar är att köpa barnvagnen någon annan stans. Ni blir visserligen väl behandlade när ni shoppar vagnen, men om den går sönder eller om ni behöver köpa något tillbehör så kommer ni att ångra att ni köpte den på Baby Planet.

1. Connex. Att ta sig fram i kollektivtrafiken med barnvagn är inte alltid roligt. Både barnvagnspassagerare och förare tenderar att bli ganska trötta på stillastående rulltrappor, nedkissade hissar och busschaufförer som har så bråttom att de nästan hinner åka iväg innan man kommit av bussen. När man då, trött och lätt irriterad, försöker att ta sig igenom spärrarna in eller ut ur tunnelbanan så är det sista man vill att bli snäst åt eller utskälld av någon trött spärrvakt. De senaste veckorna har beslutet att månadskorten måste detaljgranskas vid spärrarna gjort att jag fått en hel del oförtjänt ovett från spärrvakter (som säkert tycker lika illa om reglerna som jag). Jag vill inte bli illa behandlad när jag ska åka tunnelbana eller buss. Dessutom är den nya "hårda" biljettgranskningen en fars. Vem tror på allvar att de som använder sig av barnvagnsspärrarna fuskar med biljetterna? Min gissning är att mer än 99% av alla tunnelbaneresenärer med barnvagn har ett giltigt färdbevis. Det är ganska svårt att hoppa över spärrarna med en barnvagn under armen.

Dessutom måste jag passa på att utgjuta mig över den otroliga dumhet man har gjort när man inte har gjort barnvagns- och handikappingången med magnetremsa precis som de andra ingångarna. Detta skulle spara mängder med tid, frustration och arbete och jag kan inte tro att det skulle ha kostat mycket mer än de nuvarande plåtdörrarna. Men förmodligen har det suttit någon träig handelshögskoleekonom i någon styrelse och tänkt att man säkert kan fuska med breda spärrar och därför suboptimerat genom att i stället göra systemet manuellt. Nä, blä för Connex!

Skrivet av barse klockan 08:56 EM | Comments (2) | TrackBack | Topp tre

mars 21, 2005

Bibligoogleteket

Jag blev alldeles lycklig när jag upptäckte att Google Print har börjat returnera träffar. Man har hos Google börjat scanna in böcker från ett antal bibliotek och indexerat in dessa i den vanliga sökmotorn. Om man skriver book innan första sökordet så kommer det för det mesta upp en ikon som föreställer fyra bokryggar.


Bokträff

Efter ikonen så finner man upp till tre sökträffar som kommer från de inscannade böckerna. Träffarna kommer inte bara, som i t.ex. projekt Runeberg och projekt Gutenberg, från gamla böcker vars upphovsrättsskydd har gått ut utan även från helt nya böcker. Gör t.ex. en sökning på bloggar så får du fram träffar ur två relativt färska böcker om bloggning. Urvalet verkar dessutom vara ganska omfattande eftersom jag fick träffar på en stor del av mina sökningar. Vill man lära sig mer om påvarnas släktförhållanden, veta hur man gör ett sällskapsspel av sin favoritbarnbok, ta reda på hur kaffe påverkar hjärnan eller något helt annat så är Googles boksök rätt ställe att börja leta på.

När man sedan har hittat boken man vill ha är det bara att bege sig till sitt närmaste bibliotek eller sin favoritbokhandel med ISBN-numret i högsta hugg. Man kan dessutom kolla att boken verkligen finns att låna på biblioteket (via Libris) innan man ger sig iväg. (Om den inte finns kan man faktiskt be biblioteket att köpa in boken. Oftare än vad man tror så blir resultatet av ett inköpsförslag att boken faktiskt inhandlas.) Jag ser fram emot den dag då våra svenska folkbibliotek digitaliseras och görs tillgängliga via nätet, men det lär nog dröja ett tag tills dess att vi är där.

Skrivet av barse klockan 10:18 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Hej då Czeslaw


Hovgravören Czeslaw Slania har avlidit 83 år gammal. Slania föddes 1921 utanför Katowice i Polen och utbildade sig till gravör vid konsthögskolan i Krakow. Hans diplomarbete, som föreställer slaget vid Tannenberg efter en förlaga av Jan Matejko, tog honom två år att färdigställa och höll så när på att kosta honom synen. Han arbetade i några år som frimärksgravör i Polen men flyttade sedan till Sverige och har sedan 1959 arbetat för svenska Posten. Han omnämns i Guiness rekordbok som världens mest produktive frimärksgravör och hade också ett grundmurat rykte som den absolut främste gravören i världen. Alla som har samlat frimärken eller bara tagit sig tid att titta närmare på något av de små konstverken känner igen hans namn som står att läsa nere i hörnet på mer än 1000 frimärken runt om i världen.

Ett tecken på Slanias storhet är att många frimärkshandlare har hela avdelningar med bara frimärken av honom. Hans närmsta konkurrent bland gravörer har till dags dato "bara" fått ur sig ungefär hälften så många frimärken som honom. Läs mer om honom här, här och här.


Ralph Erskine

Ett märkligt sammanträffande är att dagen innan så avled en annan av våra invandrade storheter, nämligen arkitekten Ralph Erskine. Mer och mer tyder på att storheterna lämnar oss tre och tre. (Frågan är bara vem den tredje är. Några förslag Enar?) Däremot verkar "Den gode, den onde, den fule"-hypotesen börja falla sönder (om inte Ralph eller Czeslaw hade några riktigt otäcka lik i någon av sina respektive garderober förstås). Jag kommer i alla fall att sakna dem bägge två.

Skrivet av barse klockan 12:28 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

mars 20, 2005

Betty och jag

På Dagens Nyheter (och de flesta andra dagstidningar) så har man dragit ner på korrekturläsningen så till den milda grad att allt möjligt börjar slinka igenom. Journalisterna förväntas helt enkelt korrekturläsa sina egna artiklar (och klara detta på ett tillfredsställande sätt). Det funkar, som ni säkert förstår, inte alls särskilt bra.

När jag skriver inlägg på bloggen så brukar jag ibland skriva ner ett antal stolpar. Några sammanfattande meningar så att jag kommer ihåg vad jag tänkte säga. Sedan arbetar jag in dessa koncentrerade små meningar i texten efter hand och till slut så är alla stolpar borta. Det händer då och då att jag råkar lämna nån gammal formulering eller minnesrad kvar i texten, men det brukar jag för det mesta märka när jag publicerar och läser igenom mitt inlägg.


Betty

Samma sak hände troligtvis DN:s Betty Skawonius när hon sent igår kväll tryckte på publicera-knappen och skickade iväg sin artikel om Eddie Izzard vidare in i tidningsmaskinen. Artikeln är välskriven, rolig och håller överlag hög kvalitet, men när det återstår två stycken så händer något märkligt. Texten blir i det närmaste oläsbar och det tog mig några sekunder att räkna ut vad det var som hade hänt. De sista meningarna i hennes artikel har troligen hängt med från stödanteckningarna från intervjun, men har inte hunnit vävas in i artikeln. Resultatet blir intressant, som inblick i en journalists arbetssätt, men knappast särskilt läsbart eller förståeligt. Synd på en i övrigt så välgjord artikel. Man får hoppas att Dagens Nyheter tar sitt förnuft till fånga och hyr in åtminstone en korrekturläsare. Det skulle göra både oss läsare och många av skribenterna mycket glada.

Skrivet av barse klockan 10:51 EM | Comments (4) | TrackBack | Navelskådande

Jordaxelns lutning står vinkelrätt mot solen

För den som börjar tröttna på kylan och mörkret så kan jag påminna om att klockan 13.36 idag så var det lika långt till solen från både nord- och sydpolen. Det har alltså varit vårdagjämning alldeles nyss och nästa vecka är det dags att förlora (eller åtminstone spara) en timmes nattsömn vid sommartidsomställningen. Jungfru Marie bebådelsedag (a.k.a. vårfrudagen, a.k.a. våffeldagen) firades dock för en vecka sedan om det var någon som missade det. Egentligen ska ju den firas den 25:e mars, men i år hade det blivit lite konstigt eftersom det är långfredag den 25:e. (Att fira både Jesus tillkomst och sörja hans frånfälle blir ju lite underligt.) Vissa vill till och med fixa vårfrudags-problemet genom att flytta den. (Förslaget fick dock avslag.)

Vår är det hur som helst. Idag gick det som ett lämmeltåg med människor på isen nedanför vårt hus och solen värmde. Jag hoppas på fler vårdagar i samma stil.

Skrivet av barse klockan 09:07 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Spelkväll med Ante och Andy

Gårdagskvällen spenderades tillsammans med två kompisar och fyra bra spel. Vi hann med att spela San Juan (ett kortspel som skulle kunna beskrivas som Puerto Ricos elegante lillebror), Fluxx (ett kortspel med varierande regler), Pizarro & Co (ett brädspel med fokus på auktioner) och Light Speed (ett realtidskortspel om rymdkrig). Största överraskningen var nog att Light Speed var så snabbt och framför allt så beroendeframkallande. Vem hade trott att man kunde göra ett ganska knepigt strategispel som man kan spela färdigt på två minuter. Livet är kort så fram för snabbare spel, kortare filmer och tunnare böcker!

Pizarro-spelet kändes också som en trevlig överraskning. Ett ganska typiskt tyskt brädspel som fokuserade helt och hållet på auktion. Detta gör att spelet blir både fokuserat och snabbspelat och det känns som att det kan hålla för ganska många omspelningar.

Fluxx var roligt men också ganska oförutsägbart (både på ett bra och dåligt sätt). Oförutsägbarheten gör att spelet förlorar lite nerv eftersom man inte kan förutse vem som ligger bra till för att vinna. Helt plötsligt ändras reglerna och någon vinner. Det påminde på något obestämbart sätt om Mad-kortspelet som kom ut i början av åttiotalet.

San Juan är ett riktigt välgjort kortspel som baserar sig på topprankade spelet Puerto Rico. Det är elegant, lättförståeligt och tämligen välbalanserat med lagom långa spelomgångar. Dessutom kan jag inte sluta att imponeras av den genialiska idén att använda samma kort till flera olika funktioner beroende på var i spelet de används.

Det har faktiskt blivit en hel del sällskapsspel för min del den senaste tiden, från att ha varit svältfödd på spelande under en ganska lång (föräldraledig) tid. På jobbet har vi spelat San Juan och Ticket to Ride på luncherna de senaste veckorna och imorgon ska jag ta med mig några nya spel som vi ska testa. Jag tippar på att det blir Light Speed, Girl Genius och kanske Löwenherz. Alea iacta est!

Skrivet av barse klockan 08:31 EM | Comments (2) | TrackBack | Navelskådande

Femman, v.11

Femman handlar om inställningarna man gör i sina apparater.

1. Vilken mobilsignal har du just nu?
Gammaldags ringsignal typ Diavox, fast jättehög. Folk hoppar till av förskräckelse när den ringer. Fördelen är att den hörs i alla miljöer.

2. Vilken bakgrundsbild, alternativt logga, har du pa mobilen?
Just nu har jag nog någon generisk skrivbordsbakgrund som jag laddat ner från nätet. Typ ljusblå-vit-aktig grej som jag skalade ner till P800-bakgrundsstorlek.

3. Vilken skrivbordsbild har du pa datorn?
Den här.

4. Vilken skarmslackare pa datorn har du, alternativt hade du senaste, alternativt varfor har du ingen?
Jag har Starfield på jobbet och Blank hemma. Skärmsläckare ska helst inte dra några systemresurser alls och avslutas ögonblickligen när man petar på datorn. 0,5 sekunders väntetid är för länge.

5. Hur tankte du nar du valde allt ovanstaende?
Inte (bortsett från valet av skärmsläckare, som jag förklarade ovan).

Skrivet av barse klockan 04:38 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 19, 2005

Fredagsfyran v11 -05

Kaffe är temat för veckans fredagsfyra.


1. Gillar du kaffe?
Älskar kaffe gör jag. Men det ska vara riktigt svart kaffe, ingen sån där välling som dricks av folk som inte tycker om smaken av kaffe.

2. Ditt bästa kaffeminne?
Min första kaffekopp. Jättestarkt kaffe som tillreddes i en gammal sotig hurra ute i skogen över öppen eld. Jag var stissig i ett dygn efter det, och jag var fast för kaffe.

3. Ditt sämsta kaffeminne?
Amerikanskt "kaffe"

4. Kaffekulturen är ju någonting som anses väldigt viktigt av de invigda, vad är det som skapar en så stark kultur kring just kaffedrickandet?
Jag har läst en förklaring som kändes ganska trovärdig i en bok som heter "Mind Hacks". Så här lyder den:
Efter att man har druckit en kopp kaffe så tar det bara 20 minuter innan koffeinet har spridit sig i hela kroppen. Koffeinet ökar dopaminets verkan, förmodligen genom att blockera en dopaminkonkurrent som kallas adenosin. Genom att trimma dopaminsystemet så påverkar koffeinet också kroppens belöningscentra och gör oss mer eller mindre beroende av koffeinet efter en tids användning. Efter ett tag kommer också kroppen att börja belöna beteenden förknippade med koffeinintaget (precis som Pavlovs hundar lärde sig förknippa ljudet av en klocka med belöningen). Därför får även de olika kringaktiviteterna en stor betydelse som alltså kan hänföras till ett inlärt beteende kopplat till ett substansberoende. Kaffekulturen och kafferitualerna är viktiga eftersom de triggar belöningssystemen i förväg för att på så sätt lura oss att verkligen fullfölja inhiberandet av den bruna drycken.

Skrivet av barse klockan 02:28 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 18, 2005

Länkdump - musik

Det börjar bli fullt bland flikarna i brynarn igen så nu dumpar jag ner lite blandade länkar på bloggen. Temat denna gång är musik:


 • Först och främst måste jag passa på att nämna Mullhippiar Neffsonssons fantastiska musik framförd av Antrid, Hujke och Jorid. Man skulle kunna beskriva stilen som en blandning av Philemon Arthur and the Dung, Helmer Bryds Eminent Five Quartet och en gnutta Doktor Kosmos, fast med fler hembyggda instrument. På hemsidan kan man lyssna och beställa skivor (till ett väldigt överkomligt pris).


 • Nästa musikchock är dödsjazzgruppen Läder (på fantastiska skivbolaget Brax-Tone entertainment) som nyligen gav ut skivan "You Have Released the Fucking Fury - NU JÄVLAR!!!" som sedan drogs in på grund av tekniska problem. Flera av deras gamla inspelningar kan man dock ladda ner och avlyssna på deras hemsida, om man vågar. [Källa: Det bisarra livet]


 • Vill man ha mer struktur och mindre "döds" i musiken så kanske Matte Matik faller en i smaken. Själv har jag drivit mina kollegor halvt vansinniga när jag snöade in på "Polygontåget kommer" och "Tänk om jag vore en skalärprodukt". Sonen fick också en god dos Matte Matik sjungen för sig när han var liten. Bortsett från den oemotståndligt klämmiga musiken så blir man också, med eller mot sin vilja, tvångsindoktrinerad in i matematikens sköna värld. Vem kan flest decimaler på PI?


 • Om man däremot tycker att både Mullhippiar och MatteMatik är allt för cerebrala för intressera en och letar efter nåt som tar sin inspiration från lite lägre liggande delar av kroppen så finns nog inget som passar bättre än humppa-bandet Eläkeläiset. De sisu-fyllda finnarna gör alkoholdoftande covers på Iron Maiden, Simon and Garfunkel, Nirvana, Europe, Metallica och allt annat som de kan lägga sina svettiga vantar på.


 • Slutligen en länk som inte har särskilt mycket alls med musik att göra: Brittan förklarar halvledarfysik

Skrivet av barse klockan 11:19 EM | Comments (10) | TrackBack | Hittat på nätet

Föregivande av allmän ställning

15 § Giver någon sig obehörigen ut för att utöva
myndighet, dömes för föregivande av allmän
ställning till böter eller fängelse i högst sex månader.
Detsamma skall gälla, om någon obehörigen bär
uniform, märke eller annat tjänstetecken som giver
honom sken av att tillhöra försvarsmakten eller
annan kår i det allmännas tjänst eller kår, vars
verksamhet avser allmän samfärdsel eller
allmänhetens förseende med vatten, ljus, värme
eller kraft.

Är brottet med hänsyn till att det har medfört
betydande men för det allmänna eller för någon
enskild eller eljest att anse som grovt, skall dömas
till fängelse i högst två år. Lag (1999:792).

Först och främst vill jag understryka att jag inte är tullare så att inte någon luras att tro det av bilden. Att lura någon att man är myndighetsperson kallas föregivande av allmän ställning och kan, om brottet anses grovt, resultera i upp till två års fängelse. Se upp alla maskeradsugna!

Vi håller på och utvecklar ett spel åt tullverket på jobbet för tillfället och eftersom de riktiga tullarna inte ville ställa upp på bild (för att inte bli igenkända av skurkarna) så fick vi alla hoppa in och klä ut oss till tullare. Det var riktigt roligt att ha uniform, något som jag aldrig har provat innan (om man inte räknar den gången som jag var marskalk på ett midsommarbröllop och stod en timma och svettades i folkdräkt). Jag kan förstå lockelsen i uniformsyrken. Man får automatiskt en massa pondus bara genom att ta på sig en tröja med speciella tygmärken på armar och axlar.

Jag är visserligen pacifist i själ och hjärta, men jag har full förståelse för användandet av uniformer i de flesta sammanhang. Tänk så praktiskt det skulle vara om fler yrkesgrupper hade uniformer på sig. Man skulle lätt kunna se om någon var bibliotekarie, geokemist, jordgubbsförsäljare eller körskollärare. Dessutom skulle man kunna ha några märken på uniformen som berättade civilstånd, boendeförhållanden och eventuella politiska och sexuella preferenser (om man vill skylta med dessa). Man skulle snabbt kunna hoppa över alla standardfraser och gå direkt in på väsentliga spörsmål när man pratade med någon som man inte träffat förut.

...eller, vänta förresten, det känns som att systemet redan har testats nån gång innan med ganska dåligt resultat. Glöm det där jag sa. Det räcker nog med att myndighetspersoner använder uniform, vi andra får fortsätta med ledig klädsel. (Ja, bortsett från alla som är osäkra och rädda och måste klä sig likadant som sina kompisar för att känna sig accepterade förstås. Klädtrender som blir som uniformstvång tycker jag nog, vid lite närmare eftertanke, riktigt illa om, men det får bli ett annat inlägg nån annan gång...)

Skrivet av barse klockan 04:37 EM | Comments (4) | TrackBack | Jobbet

Vinnys pizzeria visar var skåpet ska stå


Bilden snodd av Allt om kebab

När jag gick ut för att köpa min lunch idag så upptäckte jag att jag inte hade några kontanter på mig och tyvärr kunde inte restaurangen ta mitt Visakort. - Inget problem, sa killen bakom disken, jag gör färdigt maten så går du och hämtar pengar. Efter att ha letat bankomat och hittat ett bankkontor utan uttagsautomat och en automat som var igenbommad så lommade jag tillbaka till restaurangen för att be dem att vänta med att göra färdigt maten. - Inget problem, sa killen bakom disken, du kan betala nästa gång. Smått tårögd sa jag tack och tog min mat och gick tillbaka till jobbet. Vinnys pizzeria på Drottninggatan borde vara ett föredöme vad gäller kundhantering och kundrelationer som andra företag kunde lära massor av.

Jag kommer definitivt att gå till Vinnys och handla mat ett par extra gånger eftersom de var så bussiga med mig. Goda kundrelationer lönar sig i längden, även om man kanske får offra lite grann i det korta perspektivet.

Skrivet av barse klockan 01:46 EM | Comments (6) | TrackBack | Navelskådande

mars 17, 2005

Barseblog recenseras på P3!

Jag nappade på Franks erbjudande om att få sin blogg recenserad i programmet och innan jag visste ordet av så var det avklarat. Jag hann inte ens höra programmet. Jag ska försöka kolla om det går att ladda ner.

När jag och Monica (hon som har den andra bloggen som recenserades) satt och snackade i söndags så kunde vi väl inte ha trott att vi bägge två skulle skärskådas av P3:s egen bloggexpert i direktsändning bara några dagar senare.


UPPDATERING: Pust! Jag kom ju ganska lindrigt undan. Jag har implementerat ett par av tipsen som jag fick också (loggan och antalet inlägg på förstasidan).

Skrivet av barse klockan 07:18 EM | Comments (7) | TrackBack | Bloggar

AdSense-TradeDoubler 1-0

Jag la in lite Google AdSense-banners på bloggen för en vecka sedan och till min stora glädje så har det börjat sippra in lite småpengar. Mycket bättre än den där kassa TradeDoubler-grejen som jag la in november förra året. TradeDoubler har till dags dato genererat noll kronor så nu går jag över till AdSense i stället. AdSense känns mycket enklare att använda och sökordsannonserna som dyker upp har för det mesta en relevant koppling till det jag skriver om i inlägget.

Jag har bara annonser på sidorna med enskilda inlägg och bara längst ner under själva kommentarsrutan. Det skulle säkert bli mer fart på klicken om jag la annonsen på nåt mer irriterande ställe, men jag har hellre en läsbar blogg än att jag tjänar 22 cent extra i veckan.

Det känns faktiskt roligt att titta in på AdSense-statistiken och se att man har tjänat några ören på det man har skrivit på bloggen. Idag har jag till exempel dragit in nästan två kronor! AdSense kan rekommenderas till den som inte är reklam-allergiker och inte har allt för höga förhoppningar om inkomsternas storlek.

Skrivet av barse klockan 04:36 EM | Comments (8) | TrackBack | Navelskådande

mars 16, 2005

Talman Björn får en ny stol


Bild: White arkitekter AB

Riksdagsstyrelsen har bestämt att plenisalen ska möbleras om lagom till valet 2006. Bland annat så ska talmansstolen vara mindre än den nuvarande och mer ergonomiskt utformad. (Massageryggstöd med kulor som taxichaufförerna brukar ha eller kanske en elektrisk massagefåtölj med värme och vibrationer måhända?)

Bortsett från ny stol till talmannen så kommer man också att anpassa talarstolarna och sittplatserna så att riksdagsledamöter med nedsatt rörelseförmåga ska kunna använda dem. Även åhörarläktaren kommer att anpassas till personer med funktionshinder. Lite pinsamt är det allt att det ska behöva dröja ända till 2006 innan vi får en plenisal som funkar för alla.

En sak är i alla fall säker. När blir dags för mig att inta en plats så ska jag göra allt i världen för att försöka undvika platserna som inte har nån skärm bakom ryggen. Snacka om utsatt läge! Man sitter helt oskyddad, mitt i skottlinjen när nån galning bestämmer sig för at skjuta ett suddegummi i nacken på en. Jag skulle aldrig kunna koncentrera mig på jobbet om jag var tvungen att sitta och oroa mig för att bli prickad i nacken av Per Bill.


Oskyddade platser...

Skrivet av barse klockan 08:56 EM | Comments (5) | TrackBack | Omvärlden

mars 15, 2005

Topp tre - sociologer

Idag är det tisdag och det är dags för en topplista igen. Ett topplisteämne som länge har försummats är sociologin så därför kommer här en topplista på mina favoritsociologer:


3. Pierre Bourdieu - Var en briljant samtidsforskare med ett skarpt öga för de underliggande strukturer. Han beskrev bland annat det kulturella kapitalet i olika miljöer och hur den härskande klassen reproducerar sig och trots detta påstår att samhället präglas av social rörlighet.


2. Theodor Adorno och Max Horkheimer - Portalfigurer för Frankfurtskolan som skrev Upplysningens dialektik tillsammans. Bitskt, klarsynt och bra.


1. Zygmunt Bauman - Bauman har alltid den svage som utgångspunkt för sin forskning. Skärskådade modernismens roll som förutsättning för förintelselägren. Sägs ha myntat begreppet postmodernism och beskrev detta som en befrielse från dogmer och färdiga svar.

Skrivet av barse klockan 05:00 EM | Comments (3) | TrackBack | Topp tre

mars 14, 2005

Tänk annorlunda!

Killen som skriver mac-bloggen Command-Tab berättar att han, efter att ha tappat sin iPod i golvet och förstört hårddisken, bestämde sig för att testa om det gick att koppla in en vanlig 3,5"-hårddisk i stället för den inbyggda lilla 40-gigaren. Det gjorde det. Gissa om man skulle vara kung i tunnelbanan om man dök upp med en iPod som var sju gånger större än alla andras, både på utsidan och insidan. Som en iPod på anabola. Det skulle visserligen kräva att man beställde en specialgjuten låda och bytte ut skärmen mot en mycket större, men medge att det vore fräckt! Då skulle man kunna parafrasera den gamla Canon-reklamen. "Jättestora mp3-spelare, i framtiden."
(Jag hittade länken via hack a day.)

Troligtvis väntar jag med hårddiskspelarinköpet tills dess att archos-spelarna har gått ner i pris och vuxit till sig lite på kapacitetsfronten.

Skrivet av barse klockan 10:01 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Måndagsfemman v.10

En snabb femman medans sonen dricker sin kvällsvälling.

Vad skulle du heta om du var en...

1. ...travhäst?
Randy Stallion

2. ...porrstjärna?
Randy Stallion

3. ...popstjärna?
Randy Stallion

4. ...bok?
Don't judge me by my cover

5. ...låt?
Everyday is like sunday


Väldans anglosaxiska svar märker jag att det blev. Kanske beror det på att jag nästan uteslutande konsumerar anglo-amerikansk kultur, lyssnar på musik med engelsk text och läser böcker på engelska. Titlar och namn låter väl kanske bättre på engelska bara.

Skrivet av barse klockan 07:18 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 13, 2005

Lika som bär

"You might recognize this song as performed by Jefferson Airplane, in a little rockumentary called 'Gimme Shelter,' about the Rolling Stones and their nightmare at Altamont. That night the Oakland chapter of the Hell's Angels had their way. Tonight, it's my turn."

(Den ena bilden kommer från DN och den andra från en film.)

mars 12, 2005

Rätt låt vann (trots att den inte ens tävlade)

Annica Tiger går ut redan innan omröstningen är färdig och säger att fel låt vann och att startfältet är osedvanligt svagt. Jag håller med om att årets låtar var svaga (med undantag av Caroline Wennergrens låt som jag tyckte rätt bra om) men det fanns trots det en solklar vinnare på globens scen. Helt plötsligt hoppade nämligen Carola fram och sopade mattan med alla i lokalen. Trots att låten hon framförde inte var särskilt catchy så gick det inte att undgå att imponeras av hennes sanslösa pipa och hennes totala professionalitet. Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen: Carola är grym och hon skulle kunna bli hur stor som helst internationellt om hon bara fick lite bra låtmaterial och kanske lite hjälp med marknadsföringen. Jag minns att jag tänkte precis så när Carola sjöng i hyllningsmedleyt för Burt Bacharach på Polarprisutdelningen för några år sedan. Hennes insats då var åtskilliga klasser bättre än de andra sångarnas. Viva Carola!

Skrivet av barse klockan 09:39 EM | Comments (3) | TrackBack | Kulturen

Leg godt

MakeBlog hittade jag ett inlägg om Lego-cad-programmet LDraw (som jag testade för länge sedan men som jag inte fastnade för då). Nu verkar det ha hänt en del med både cadprogrammet och med min dators prestanda sedan jag testade programmet senast och det var riktigt roligt att sitta och bygga virtuellt Lego. Vill man inte slänga ut en massa pengar på byggklossar så är LDraw ett excellent alternativ, men inget går ju förstås upp mot the real thing. Å andra sidan kan man använda sig av LDraw för att testa sina idéer innan man springer iväg till leksaksaffären och handlar. Programmet klarar nämligen av att skriva ut en "innehållsförteckning" på ditt legobygge så att du vet exakt vad du behöver. Dessutom finns det en funktion för att läsa in en bild och utifrån den skapa en legomosaik.

Vill man inte bygga ensam så finns det ett multiplayer-lego som heter Blockland där man kan tassa omkring i en legovärld med sin legogubbe och kasta legobitar på de andra spelarna. Det verkar tyvärr inte som om man kan bygga något i den virtuella världen, men snubben som har gjort Blockland har tydligen fått kontrakt med ett spelförlag så i den kommersiella versionen kanske det blir sånt. Jag håller mig nog till LDraw tillsvidare (och lite pyssel med sonens Duplo-klossar när jag inte sitter vid datorn).

Skrivet av barse klockan 03:08 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

mars 11, 2005

Bush som kvinna? Nej tack!

Ni som svarade att ni ville byta kön på George Bush, snälla gör inte det!

Skrivet av barse klockan 04:38 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Fredagsfyran V10

Det känns lite underligt att svara på sina egna fredagsfyra-frågor, men jag kan helt enkelt inte motstå frestelsen.
Temat är Hypotetiska frågor:

1. Om du fick ett piller som gjorde dig osynlig för en timme, men som sedan gjorde att du förlorade ena handens tumme permanent, skulle du då ta det och i så fall när och var?
Jo jag skulle nog offra högertummen för en timmes osynlighet. Förmodligen skulle jag planera en skön stöt eller göra nåt annat som skulle kunna ge mig en massa möjligheter efter att osynligheten har avklingat. Kanske skulle jag kunna utnyttja osynligheten till att plåta George Bush i duschen och sedan använda fotot för att utpressa honom och tvinga honom att göra grejor åt mig (som virus-utpressningen i 24 ungefär).


2. Om du kunde resa tjugo år framåt eller bakåt i tiden, men inte komma tillbaka till nutiden, skulle du göra det och i så fall framåt eller bakåt?
Nja, nej jag tror inte det. Om jag skulle tvingas välja så skulle jag åka tillbaka 20 år. Jag är ganska nöjd med mitt liv hittills, men det finns säkert saker som man skulle kunna göra lite bättre.


3. Om du kunde byta kön på en nu levande person, skulle du då göra det och i så fall på vem?
Vet inte. Det är ju ganska taskigt att byta kön på någon som inte vill, men å andra sidan finns det chauvinister av både han- och honkön som skulle må bra av att testa på ett lagbyte. Jag kanske skulle bjussa någon som verkligen ville byta på det perfekta könsbytet. Eller förresten, jag skulle göra om någon av missionsprovinsens biskopar. Om de bestämmer sig för en egen ärkebiskop så skulle jag välja honom.


4. Om du fick välja på att kunna flyga eller ha röntgensyn, vad skulle du välja?
Röntgensyn lätt! Fatta vilka hemligheter man skulle kunna snoka fram! Jag kunde plocka några företagshemligheter eller militära hemligheter och sälja dem för stora summor pengar. För pengarna skulle jag kunna köpa en riktigt bra ryggsäcksraket så att jag fick flyga också. Dessutom skulle man aldrig behöva känna sig nedtryckt av någon. Om man fick scenskräck så kunde man inte bara tänka sig att publiken satt och tittade på en i sina underkläder, man skulle till och med kunna uppleva det. Vilket moraliskt övertag man skulle ha!

Skrivet av barse klockan 02:48 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Sony Ericssons robotkamera


Pokémon! Måste fånga fler!

Sony Ericssons senaste leksak (efterföljaren till bluetooth-bilen) som visades upp på CeBIT-mässan kommer helt klart att revolutionera internet-mobbingen som pågår i landets skolor idag. Den nya prylen är en radiostyrd digitalkamera med 50 meters räckvidd som styrs med mobiltelefonen och kan ta bilder som sparas i mobilen. Gissa om den kommer att användas som spionkamera i omklädningsrum och toaletter på landets gymnasieskolor. Gissa om Alexander och Carl-Johan kommer att bli besvikna när någon spolar ner deras (pappas) dyra bluetooth-kamera i toalettstolen.

Skrivet av barse klockan 08:31 FM | Comments (2) | TrackBack | Prylar

mars 10, 2005

Bloggstafetten: Vem blir näste man på den heliga stolen?

Efter Leos eminenta inlägg om trendpolitik och politiktrender så blev det min tur i stafetten och ämnet som jag fick av honom är "Efter Johannes Paulus den andre, vem blir den nya påven och vad kommer det att betyda för katolikerna?". Karol Józef Wojtyla, som påven hette innan han tog sitt nuvarande artistnamn, har i nuläget innehaft sitt ämbete i över 26 år men han börjar bli lite skröplig så det viskas och tisslas en del om vem som ska komma att ta över efter honom.


Påven tillsammans med sin mamma Emilia Kaczorowska

Jag har personligen inget emot den katolska kyrkan och om det är någon som uppfattar det jag skriver här som kränkande eller nedsättande så vänligen påpeka det så att jag får chansen att förtydliga mig eller be om ursäkt. (Själv är jag kristen och medlem i Svenska kyrkan om det var någon som undrade. Perspektivet på mitt inlägg blir alltså lite grann från utsidan, men jag ska försöka göra mitt bästa för att sätta mig in i frågan.) Jag insåg också, när jag nästan hade skrivit färdigt blogginlägget, att det blev ganska långt och pratigt så den som är otålig och bara vill veta svaret kort och koncist gör klokt i att bläddra fram till slutet.

Först lite grundfakta om kyrkans historia, den katolska kyrkan och påveriet. Kyrkan i Rom var en av de första kristna statskyrkorna och den sägs härstamma från den av aposteln Petrus grundade församlingen. Under många hundra år var den sedan helt dominerande i romarriket. I mitten av 1000-talet uppstod en delning av kyrkan i den västliga, romersk-katolska delen och den östliga ortodoxa delen. På 1500-talet var det sedan dags för ytterligare en förgrening, denna gång initierad av en munk vid namn Martin Luther. Resultatet av hans protest mot bland annat avlaten och ett antal seder och läror som han inte kunde finna stöd för i bibeln blev den protestantiska kyrkogrenen (där bland annat vi som är svenskkyrkliga kan inräkna oss). Den romersk-katolska kyrkan är ett av Sveriges största kyrkosamfund, efter Svenska kyrkan och Pingstkyrkan (och de ortodoxa om man klumpar ihop dem).

Vatikanen i Rom, vid den forna Vatikankullen och Petrusgraven, har varit den katolska kyrkans centrum under större delen av de senaste två tusen åren (bortsett från en period på 1300- och början av 1400-talet då påvarna huserade i Avignon i Frankrike). Sedan 1929 utgör dessutom Vatikanen en suverän stat.

Ordet påve kommer från latinets papa (som alltså är samma ord som vårt svenska pappa) och syftar på att denne biskop är fader för kyrkan. Påveämbetet sägs vara "ärvt" i rakt nedstigande led från Petrus och påven ses som kristi främste ställföreträdare på jorden.

"Till saken människa" tänker ni säkert, "när kommer avslöjandet om vem som kommer att ta över påvestassen"? Men frågan om vem som kommer att efterträda dagens påve är kanske inte så enkel som man vid första åsynen kan luras att tro. För det första så hänger det här med efterträdandet på hur länge Johannes Paulus lever. Johannes Paulus har själv uttryckligen sagt att han kommer att sitta kvar till dess att Gud fader själv drar i nödbromsen och det kan bli ett bra tag till. (I nuläget så har jag bara lyckats hitta en påve som har suttit längre än den nuvarande och det är Pius IX som var påve i 31 år (mellan 1846 och 1878). Eftersom det bara är kardinaler under 80 år som har rösträtt så kan det hinna hända mycket på ett par år. Om Johannes Paulus klamrar sig fast vid livhanken i, säg, fem år till så kommer x stycken kardinaler att gå i pension eller krokna och dö och ersättas av lika många nya kardinaler.

När en påve dör så finns det en speciell präst, camerlengon, som har till uppgift att kontrollera att han verkligen är död. Tidigare så skedde detta genom att camerlengon knackade påven trenne gånger i pannan med en liten elfenbenshammare för att verkligen kolla att han inte bara spelade död eller hade tuppat av. (Nuförtiden så använder camerlengon modernare metoder har jag hört. Jag har inte lyckats ta reda på exakt hur dödförklaringen går till men gissningsvis har elfenbenshammaren bytts ut mot en liten fickspegel eller kanske en vanlig byggnadshammare.) Efter att den avlidne påven har sörjts i nio dagar så begravs han i den traditionsenliga tredubbla kistan (innerkistan i cypress, mittenkistan i bly och ytterkistan i alm) och sedan dröjer det mellan femton och tjugo dagar innan kardinalerna har samlats för att utse efterträdaren.

Påvens plats kan bara bli ledig om påven avlider eller avsäger sig ämbetet eftersom det inte går att avsätta en påve, åtminstone inte med de nuvarande kanoniska stadgarna. Därför är det viktigt att den påve som väljs av konklaven är någotsånär redlig och förnuftig. För att kunna bli vald till påve så behöver man egentligen bara vara vuxen, katolik och ha en snopp, men det underlättar också om man är kardinal och under 80 år (så att man får sitta med i kardinalkollegiet).

Valet går till på så sätt att man helt enkelt låser in de cirka 120 kardinalerna i en speciell avdelning av Vatikanen och väntar på att de ska bestämma sig. I valförfarandet ingår en hel massa debatterande, bedjande, samtalande och röstande och för varje omröstning som inte lyckas få fram en vinnare så eldas röstsedlarna upp tillsammans med ett kemiskt ämne som gör att röken som kommer ut ur skorstenen är svart. När de sedan har grubblat och röstat tillräckligt länge (och förhoppningsvis kommit fram till vem den nye påven är med två tredjedelars majoritet) så eldar de upp sina röstsedlar utan det kemiska ämnet och då springer det en liten mager kille och låser upp dörren och släpper ut gubbarna. (Det där med killen hittade jag på själv, men det lät roligt så det får stå kvar.) Här är en trevlig flash-applet som förklarar hur påvevalet går till på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

Kardinaler som är heta kandidater till påvestolen brukar kallas papabili och det funderas och pratas hela tiden om vem som ligger bra till för att ta över. Johannes Paulus II har under sin tid som påve tillsatt 170 kardinaler (plus en hemlig) så gissningsvis kommer nästa påve som väljs att likna honom åsiktsmässigt en hel del. Det är i vilket fall som helst ganska svårt att sia om vem som kommer att ta över. Bland insiderfolk i Vatikanen så är det på modet att säga "näste påve är inte kardinal än", även om det förmodligen bara handlar om att man vill slippa uttala sig om vem man verkligen tror att det ska bli. Här kommer i alla fall några av de topprankade kandidaterna:


Diego spelar på sin lilla flöjt

Den milanesiske ärkebiskopen Dionigi Tettamanzi är en av storfavoriterna, främst på grund av att han är italienare och konservativ (och därför gillas av Opus Dei som har en hel del att säga till om). Han sägs vara en mycket kompetent moralteolog och en god ledare. Han skapade också en hel del uppmärksamhet i medierna när han uppmuntrade folk att demonstrera vid WTO-mötet i Italien. Tettamanzi gillas dessutom av den sittande påven och han sägs likna påve Johannes XXIII till utseendet.


-Å jag ba, gurkburk!

En annan av favoriterna är Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga från Tegucigalpa i Honduras som har riktigt bra odds hos flera bookmakers. Om honom sägs det att han är dynamisk, klipsk (tre doktorshattar) och en duktig teolog. Han är också polare med Bono och en stark förespråkare för avskrivningen av tredje världens skulder. Det som talar emot honom är nog egentligen bara åldern (han är i 60-årsåldern) och ett lite korkat uttalande han gjorde om mediadrevet kring pedofiliskandalen i USA. (Han jämförde medierna med Nero, Stalin och Hitler...)


Efter maten somnade Francis nästan direkt

Francis Arinze från Nigeria har varit ordförande i rådet för interreligiös dialog, är mycket konservativ och är enligt utsago helt grym på tennis. Många vill dessutom att näste påve ska vara en representant för antingen Sydamerika eller Afrika och eftersom det var ungefär 1500 år sedan en afrikan senast blev vald till påve så kanske det är dags nu.


-Sen tappade jag väteperoxidflaskan. Plums sa det!

Kardinal Joseph Ratzinger har en fan club på nätet och verkar vara en stark kandidat som dessutom redan innehar en framskjuten position i Vatikanen. Han är också Opus Dei-anhängare och mycket konservativ. Det som talar emot honom är att han tros kunna bli en ganska profilstark påve som riskerar att öka polariseringen och eventuellt skapa splittring inom kyrkan tack vare sina tydliga ställningstaganden.

Om jag ska försöka ge mig på en gissning så tror jag nog att det blir Tettamanzi, inte bara på grund av hans låga odds hos nätets bookies utan också på grund av att han är kardinal i Milano och att han verkar vara den minst uppseendeväckande av de populära kandidaterna. Många förståsigpåare säger att man gärna ser att katolska kyrkan får en "viloperiod" med en påve som inte driver så kontroversiella frågor som den nuvarande faktiskt har gjort. Vad gäller Tettamanzis eventuella betydelse för katolikerna så tror jag att han (eller nästan vem som än väljs) kommer att fortsätta föra samma "politik" som Johannes Paulus. En stor majoritet (125 av 135) av de valbara kardinalerna har utsetts av Johannes Paulus och har också i princip samma syn som honom på abort-, samlevnads-, preventivmedels- och äktenskapsfrågor. Räkna med lite mer av samma så blir ni nog inte besvikna.

Nu är det dags för deeva och ämnet som hon får av mig blir: "Folkbibliotekens betydelse och framtid".

Skrivet av barse klockan 11:33 EM | Comments (14) | TrackBack |

Körkort på sjön

Riksdagens trafikutskott har uppdragit åt regeringen att utreda frågan om förarbevis för fritidsbåtar. (Pressmeddelande.) Detta som en följd av ett tidigare beslut om att antalet olyckor på sjön skulle halveras till 2007. Bakom trafikutskottet står alla riksdagspartier (utom Moderaterna) så det lutar åt att det kommer att införas körkortskrav på sjön inom en inte allt för avlägsen framtid.

Min förhoppning är att det dessutom pytsas in en hel del pengar på trafiksäkerhetsområdet, både på lands och till sjöss (och till snös) så att lagarna inte blir tandlösa. Det behövs fler trafikpoliser och folk som kör bil, båt eller skoter måste bli fråntagna både sina körkort och sina fordon utan pardon. Framför man något motorfordon med alkohol eller droger i kroppen så har man förverkat sin rätt att vistas i trafiken med motorfordon.

Skrivet av barse klockan 02:55 EM | Comments (2) | TrackBack | Samhället

mars 09, 2005

Kampen om betalkorten har börjat

Svensk Handel gick idag ut och kritiserade bankerna som försöker genomföra ett teknikskifte på betalkortssidan på handlarnas bekostnad. Bankerna vill att butikerna ska betala hela teknikbytet på terminalsidan och handlarna protesterar. Det nya betalkortssystemet tar dessutom dubbelt så lång tid att använda så det blir ännu längre och mysigare köer på affärerna när vi ska börja använda det om några år. Och vem tror ni kommer att få betala de nya korten om inte handlarna tar på sig detta? Knappast bankerna i alla fall...

Skrivet av barse klockan 09:01 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

If you can't beat them, join them

Coca-Cola berättade idag att deras julmust gjorde succe i julas och att de nu lanserar en påskmust för att gå de svenska mustfantasterna till mötes. Förhoppningsvis betyder detta också att Coca-Cola äntligen ger upp sin fruktlösa kamp för att lura oss att dricka den helt traditionsbefriade coladrycken vid våra stora högtider. Först triumferade Max över McDonalds i Umeå och Luleå (åtminstone temporärt) och nu har det svenska folket satt ned foten och tvingat själva Coca-Cola company ner på knä! Motstånd är lönlöst, ni kommer att bli assimilerade (förr eller senare).

Skrivet av barse klockan 03:37 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Man ska ha husvagn (eller tält)

Dagens Media berättar att Egmont Kärnan har registrerat tidskriftstiteln Sveriges Camping hos PRV. Camping håller tydligen på att bli trendigt, precis som trädgårdsodling blev för några år sedan, så det är väl bara att rota fram träningsoverallerna och lösa medlemsskap i husvagnsklubben då. Helt plötsligt så kommer tidskriftshyllorna att översvämmas av campingtidningar, Martin Timell kommer att göra teveserie om husvagnar på TV4 och kvällstidningarna kommer att göra nya campingbilagor i söndagstidningarna.

Förresten så vill jag ha en sån här husbil, annars vill jag inte vara med.

Skrivet av barse klockan 03:10 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Bäva månde hyrvideobranschen!

Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar att konsumentverkets generaldirektör överväger rättsliga åtgärder mot felaktiga citat i nöjesannonser. Visserligen är det bra att det blir lite ordning på hur man får ljuga i nöjesannonseringen, men det kommer ju också att ta bort lite av charmen med t.ex. hyrvideoomslagen. Dessutom har väl de allra flesta nutidsmänniskor evolverat fram ett ganska effektivt skitsnacksfilter vid det här laget. Hur svårt är det att genomskåda de entusiastiska hyllningarna i buskisteaterannonserna och direkt-till-video-hyrfilmernas omslagscitat egentligen?

"Fantastisk... ...film." - Göteborgspesten ("Fantastisk smörja utan några som helst kvaliteter, helt obegripligt att det ens kan kallas film.")

"The best film I have ever seen!" - Hollywood movie goers review. (Tidningen ägs och ges ut av bolaget som gjorde filmen.)

"En ny succekomedi från teamet bakom Cable Guy" (Samma ljud- och ljustekniker som i filmen Cable Guy.)

Skrivet av barse klockan 09:33 FM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

mars 08, 2005

Topp tre - Penisbonus

Idag på den internationella kvinnodagen så tänkte jag passa på att tacka alla inblandade (ni vet vilka ni är!) för den kvotering och de förmåner som jag har åtnjutit eftersom jag föddes med snopp.

3. Mer taltid. Eftersom jag är kille så förutsätts det att det jag säger är viktigare än det tjejerna försöker säga. Därför har jag under hela min uppväxt och utbildning fått uttrycka mina åsikter och helt enkelt babbla mer, både i klassrummet och på arbetsplatsen.


2. Bättre karriärmöjligheter. Eftersom jag hade förmånen att födas med en x- och en y-kromosom så har jag långt större möjligheter att själv välja min karriär. Jag skulle till exempel kunna jobba som präst, rabbi eller imam om jag bestämde mig för det och vägen in till de "viktiga" posterna i näringslivet och politiken är helt öppna för mig. Styrelsemöte i herrbastun? Räkna med mig!


1. Mo' money! Det här är det bästa med att ha pillesnopp. Man får mer pengar i plånboken varje månad, Även om man gör precis samma jobb som brudarna!

Skrivet av barse klockan 05:07 EM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

mars 07, 2005

Gratistelefoni närmare än man tror

Ny Teknik rapporterar att förutsättningarna för att porta Skype till mobiltelefoner har förbättrats dramatiskt sedan stockholmsföretaget Global Ip portat sitt system för ljudöverföring till Symbian-operativsystemet. I och med att det dyker upp fler och fler telefoner med w-lan och de fria surfzonerna växer i städerna så kommer fler och fler att kunna ringa helt gratis med Skype via sina mobiler. Dessutom börjar click to talk-programmen mogna så att den som har tillgång till billig datatrafik (eller flat rate på mobiluppkoppling) kan skära ner sina kostnader på det sättet. Det kommer att gå ganska fort när olika former av datatrafik (telefoni, radio, tv etc.) börjar konvergera till att bäras av samma nät. Affärslogiken i många branscher kommer att förändras snabbt, många mellanhänder skärs bort och gårdagens vinnare kan bli morgondagens förlorare. Vissa företrädare för gårdagens affärstänkande (musikförlagen t.ex.) kämpar med näbbar och klor för att försvara sin tynande marknad. När folk börjar förstå att man kan tjäna pengar på att köpa musik, film och tv direkt från innehållsproducenten (eller åtminstone närmare denne) så kommer det att bli kärvt för de som tidigare livnärde sig på att sitta mitt i distributionskedjan och ta betalt.

Personligen så skulle jag gärna betala pengar direkt till en artist om det gick att köpa musik direkt ifrån henne eller honom. Även om jag bara betalade hälften av vad jag i dagsläget betalar för en CD-skiva så skulle artisten få betydligt mer än vad han eller hon får med det nuvarande systemet där skivbolag, distributörer, grossister och detaljhandel var och en ska ha del av kakan. Färre mellanled skulle göra både mig och musikanten gladare och det skulle fortfarande finnas jobb för producenter, marknadsförare, studiomusiker och ljudtekniker.

Skrivet av barse klockan 09:39 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Pirr i magen-reklam

När jag såg nya Audi-reklamfilmen på teve så pirrade det till ordentligt i min mage. Jag är rätt höjdrädd och har dessutom svårt för att se folk som utsätter sig för risken att trilla ner och slå ihjäl sig till en liten pöl. Reklamfilmen avfärdade jag dock nästan direkt som datoranimerad och då gick det bättre att kolla på den.

Nu visar det sig att den inte alls är datoranimerad utan alldeles på riktigt så hädanefter så kommer jag att byta kanal så fort jag ser att det är den reklamsnutten som börjar spelas (om jag inte redan har bytt kanal när reklamavbrottet började vill säga).

Skrivet av barse klockan 08:11 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

mars 06, 2005

Förbereder mitt bloggstafettinlägg...

I morse upptäckte jag att Leo kommenterar hade avlämnat sitt stafettinlägg med kraft och kräm enligt konstens alla regler och dessutom meddelat mig mitt stafettämne i barseboken. Jag har börjat läsa på inför mitt kommande stafettinlägg, men eftersom ämnet i fråga helt plötsligt skulle kunna bli väldigt aktuellt så gäller det att hålla lite koll på vad som händer. Det ska bli intressant att få sätta sig in i ämnet ordentligt och min förhoppning är att jag också ska kunna förmedla lite grann av det jag kommer fram till på ett läsvärt och något så när pedagogiskt sätt. Stay posted, som man brukar säga i utlandet.

Skrivet av barse klockan 08:01 EM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

Femman v. 09


Bibimbap. Mums!

Dagens femma handlar om mat och frukostar.


1. Är frukosten faktiskt den viktigaste måltiden?
Nej det tycker jag inte. Visst kan man vara attans hungrig på morgonen, men det går bra att slarva med frukosten om man äter ordentlig lunch eller ordentligt på kvällen innan.


2. Brukar du äta frukost? Vad består den av?
För tillfället så klarar jag mig inte utan frukost men det beror nog mest på att jag brukar bli väckt runt halv sex på morgonen och då blir det svårt att stå sig ända till tolv utan något i magen. Frukosten brukar för det mesta avnjutas tillsammans med lillkillen (som väckte mig) och den består nästan alltid av två eller tre smörgåsar. Alltid grovt bröd och nästan alltid ost på mackan.


3. Varma måltider; laga själv eller gå ut och äta?
Det beror på. Om jag har gott om tid så brukar jag nästan alltid föredra att laga själv, men jag uppskattar också att äta ute på någon bra restaurang.


4. Hurudan mat föredrar du?
Ambitiös och vällagad mat. Det märks om köket anstränger sig för att laga god mat. Dessutom uppskattar jag mat som är annorlunda, experimenterande eller exotisk på något sätt. En dröm som jag har är att, om jag någon gång skulle bli otäckt rik, varje dag äta ett djur som jag aldrig ätit förut. (Gråsparv, gecko, narval, järv, hornuggla, tigerhaj, etc...) Jag älskar att äta mat som jag aldrig ätit förr. Världen är full av smak- och matupplevelser som väntar på att bli upplevda.


5. Har du någon egen kulinarisk specialitet? Berätta.
Jag är, om jag får säga det själv, apgrym på att laga mat. Med det vill jag inte påstå att jag skulle platsa som restaurangkock, men för att vara "amatör" så är jag riktigt duktig. (Fy bubblan för falsk blygsamhet.)
Min senaste käpphäst i köket har varit Bibimbap (koreansk pytt-i-panna) som jag kan äta nästan hur ofta som helst. Dessutom har jag lärt mig att göra helt makalösa såser (tack Bosse!) med mirepoix och egen fond. Jag har gått ett antal matlagningskurser med flera mycket duktiga lärare och mitt självförtroende i köket har vuxit något alldeles enormt. Nu vågar jag slå upp vilken kokbok som helst och laga vadhelst jag blir sugen på (förutsatt att pengarna och tiden räcker till).

(För den som bor i Stockholm så kan jag varmt rekommendera Medborgarskolans gourmet-matlagningskurser, både som födelsedagspresent till någon annan och som "fortbildning" för kökspersonalen hemma.)

Skrivet av barse klockan 06:21 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

mars 04, 2005

Onanichocken på oscarsgalan! Hela listan!

Gärningsmannaprofilen skriver om något som jag länge funderat över, nämligen löpsedelskriget. Kvällstidningarna slåss om vår uppmärksamhet genom att ständigt försöka övertrumfa varandra i kittlande insinuationer om vad man ska få läsa i kvällens blaska. Gärningsmannaprofilen har observerat att den senaste löpsedelstrenden är sjukdomar som kan drabba oss (eller som vi, helt ovetandes, redan är drabbade av). Man säljer för tillfället många lösnummer på oro och skrämsel.

Kan det vara något som är årstidsbundet eller finns det några förutbestämda naturlagar som styr hur länge ett tema känns aktuellt och vad som sedan ska ta dess plats? Kanske är det så att perioder med löpsedlar om kändisskandaler med rattfylleri, våld och narkotika alltid följs av bantningslöpsedlar? Helt klart är i alla fall att gränsen för vad man skriver på en löpsedel (och inuti en kvällstidning) flyttas hela tiden.

Jag snackade med en kille på Expressen för några dagar sedan och frågade honom hur de hade tänkt när de publicerade de stulna Paris Hilton-bilderna. Han sa att bilderna hade köpts av en internationell bildbyrå och att man inte räknade med att hon skulle driva någon slags process mot en svensk kvällstidning. Skvallerjournalistik och kändisbilder är tydligen en av de starkaste trenderna i kvällstidningsbranschen för tillfället. Vi har ju tidigare varit ganska förskonade från den typen av paparazzi-bilder och hetsjakt på kända personer i Sverige (åtminstone om man jämför med tabloidpressen i exempelvis England), men nu verkar Aftonbladet och framförallt Expressen med sin nya fredagsbilaga vara på god väg att ta in det försprånget.

Frågan som man ständigt ställer sig är hur länge som det håller. När ordet nakenchock inte längre säljer så många lösnummer som det gjorde tidigare så får man byta ut det mot något starkare. Porrchock eller onanichock kanske funkar ett tag, ända till dess att läsarna upptäcker att nyheten som löpsedeln beskrev egentligen var ganska ointressant. Jakten på nya buzz-ord går vidare, men det blir svårare och svårare för tidningarna att hitta saker att skriva på löpet som verkligen slår igenom mediebruset. Ord som beskriver att något är uppseendeväckande (skandal, chock, risk) börjar också kännas ganska utnötta.

Nå, det här blev ett ganska långt inlägg med ganska lite innehåll, men man skulle kanske kunna sammanfatta det genom att säga att löpsedelskriget går vidare och att det som står på kvällstidningarnas löpsedlar har mindre och mindre att göra med det man verkligen får läsa inuti dem. Tydligen tjänar man på att spetsa till rubriker och löp så till den grad att de knappt har någonting att göra med vad artikeln verkligen handlar om.

Jag önskar mig i alla fall en kvällstidning av "morgontidningstyp" och jag tror inte att jag är ensam om det. Om någon av de stora morgontidningarna skulle börja ge ut en tidning på vardageftermiddagarna också så skulle jag kunna tänka mig att köpa den. Man skulle till exempel kunna dela upp Dagens Nyheter så att morgontidningen innehöll nyheter, ekonomi, debatt och evenemangstips och kvällsupplagan skulle då kunna innehålla kultur, sport och större delen av det material som annars hamnar i fredags- och söndagsbilagan. En sån tidning skulle jag vilja ha.

Skrivet av barse klockan 09:30 EM | Comments (16) | TrackBack | Omvärlden

Fredagsfyran v9 -05

Temat på denna veckas väldigt introverta fredagsfyra är fredagsfyran.

1. Hur känner du för Fredagsfyran - är det kul att hålla på eller känns det bara som ett meningslöst tvång?
Om det kändes som ett meningslöst tvång så skulle jag väl knappast skriva den så ofta som jag gör? Det är skönt med fasta bloggaktiviteter ibland, särskilt om man har lite ont om tid eller om man har brist på inspiration. (Jag försöker till exempel skriva en topp tre-lista varje tisdag och jag överväger att lägga in fler såna schemalagda bloggämnen i min veckorutin.)

2. Är det någonting i Fredagsfyrans upplägg som du saknar (funktioner, utseende, interaktivitet etc)?
Inte i upplägget. Funktion, utseende och interaktivitet är helt underordnat. Det viktiga är vilka ämnen som behandlas och hur frågorna ställs.

3. Borde Fredagsfyran i efterhand uppmärksamma vilka som har svarat på tidigare veckors frågor och länka till "svaren"?
Det funkar ganska bra med intressant.se-pingningarna tycker jag. Jag automatpingar alla mina fyran och femman till intressant.se. Däremot funkar inte den automatiska trackback-länk-detektionen på Fredagsfyrans egen sida så den får jag pinga manuellt om jag orkar.

4. Har du något eget förslag på en Fredagsfyra?
Massor! Det är bara att säga till så kan jag spotta ur mig ett gäng fyror. Vad sägs om denna:

Tema: Hypotetiska frågor

1. Om du fick ett piller som gjorde dig osynlig för en timme, men som sedan gjorde att du förlorade ena handens tumme permanent, skulle du då ta det och i så fall när och var?

2. Om du kunde resa tjugo år framåt eller bakåt i tiden, men inte komma tillbaka till nutiden, skulle du göra det och i så fall framåt eller bakåt?

3. Om du kunde byta kön på en nu levande person, skulle du då göra det och i så fall på vem?

4. Om du fick välja på att kunna flyga eller att ha röntgensyn, vad skulle du välja?

Skrivet av barse klockan 03:18 EM | Comments (7) | TrackBack | Fyran och femman

mars 03, 2005

Ryktet om påvens död är betydligt överdrivet

Livsnjutaren EF verkar ha råkat hitta en färdigskriven dödsruna över påven [screenshot]. Den låg på Svts webbsajt tidigare i afton men har tydligen plockats bort vid det här laget. Har Svt gjort en CNN måhända?

Förmodligen så finns det fler dödsrunor att hitta på nyhetssajter med publiceringssystem som liknar det som Svt använder på sin sajt. Om man ändrar något av id-numren i URL:en så kan man komma till sidor som ännu inte är inlänkade, men som redan är färdigskrivna för senare bruk.

Själv blev jag mäkta förvånad när en kompis berättade att han, när han skulle vara ensam programledare i P3 en kväll för några år sedan, fick veta var Astrid Lindgrens, statsministerns och kungens förinspelade hejdå-program fanns utifall att de skulle behövas. Jag börjar förstå att det är praktiskt att ha lite framförhållning med såna grejor, men det måste vara ett lite märkligt jobb att sitta och skriva (eller spela in) såna grejor när man vet att människan fortfarande lever och ibland även har hälsan. Dessutom skulle jag vara jättenyfiken om jag var Kungen eller Göran. Vad kommer folk att säga om mig när jag dör?

Förresten, så det inte uppstår några ytterligare missförstånd: JP mår bra. (Eller, rättare sagt, han rör ju på sig.)

UPPDATERING: Det sägs att AP har hört av sig till Svt för att få nyheten bekräftad. Läs mer på EF.

Skrivet av barse klockan 10:24 EM | Comments (6) | TrackBack | Omvärlden

Souvenirs, novelties, party tricks!

Nyss hittade jag en internetaffär som säljer riktigt coola t-tröjor. (Det känns som ett lustigt sammanträffande efter att ha suttit och diggat Las Palmas-låten "partytrix" halva dan. Låtens text består av saker som man brukar kunna läsa på t-tröjor.)

Nu brukar jag inte ha t-tröja på mig (annat än under skjortan) så det känns lite lyxigt att beställa dyra sådana hela vägen från USA, men det kliar ändå i köptarmen. Det är också roligt att Vulkteamet får lite konkurrens. Tro inte att ni sitter helt ohotade på tröj-tronen vulkisar!

Skrivet av barse klockan 08:52 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

Dagens mest lästa artikel på Norran...

Norra Västerbotten rapporterar att en berusad kvinna har hittats sovande på en lastbrygga vid busstationen i Skellefteå. Det är visserligen en tragisk historia, men är det verkligen nyhetsmaterial (eller har jag bara blivit avtrubbad av att ha bott i storstan för länge)?

Det är väl nog så konstigt att en sådan sak hamnar i tidningen, men ännu konstigare är det att notisen är den mest lästa idag på Norrans webbsajt. Man får hoppas att polisen tar fast den där raggarbilen i Bureå så att det blir lite intressantare grejor att läsa om i Norran.

Skrivet av barse klockan 04:59 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

mars 02, 2005

GB:s nya vårkollektion

I början av nästa vecka så släpper GB sina första "temaglassar" i den nya serien magnum 5 senses. Fjolårets tema var dödssynder och nu är det sinnena, men kopplingen mellan glassen och det den ska föreställa är som vanligt ganska långsökt. Först tänkte jag att lukt-glassen och hörsel-glassen skulle bli jätteroliga, men när jag sedan läste orden "ljudet av choklad eller nötter som knaprar" [sic.] i pressmeddelandet så insåg jag snabbt att det inte alls kommer att vara någon visselpipa i glasspinnen eller någon luktampull som aktiveras när man öppnar glassen. Nä vanliga tråkiga och alldeles för sliskiga chokladglassar med silverpapper på är vad det handlar om, inte några sinnliga överraskningar. Det enda som lockar mig med dessa glasspinnar är att få veta vad nästa års magnumtema blir. Kanske blir det de sju små dvärgarna? Glader, toker, butter...

Men om de nya magnumglassarna på sin höjd renderade en gäspning hos mig så är flera av de andra glassnyheterna desto intressantare. Som alla vet så var glassen mycket bättre förr och det börjar folket på GB fatta. (Dessutom säljer alla nostalgiprodukter som föreställer 25 år gamla grejor hur bra som helst. Det är ingen slump att Barbapapa dök upp igen alldeles nyligt.) Man har i alla fall valt att återlansera den gamla godingen TipTop till alla sjuttiotalisters stora glädje. Ni minns, den där glasstruten med kalaspuffar och mjölkchoklad på som hade en jättestor nougatboll i mitten som man nästan storknade av.


I mitten: jättestor nougatboll

Förutom nostalgistruten TipTop så släpper GB också en lakritsvariant av Nogger (yay!) och en Igloo-formad tvåpinneglass som ska föreställa Svampbob Fyrkant. Svampbob-glassen verkar läskig, men jag gillar idén med glassar som försöker likna saker som inte är glassar. Många av mina tidiga glassfavoriter är sådana föreställande glassar, som t.ex. glassbåten Smuggler, isglassen Finger, rymdskeppen X-15, X-17 och X-21 samt förstås Glasseman som var min allra första älsklingsglass. Those were the days my friend...

Skrivet av barse klockan 10:37 EM | Comments (15) | TrackBack | Hittat på nätet

Ambassadörens svar på brevet om Mojtaba och Arash

Som jag berättade för ett tag sedan så skrev jag ett brev till ambassadören Astrid Dufborg om bloggarna Mojtaba och Arash. Idag fick jag svar från henne:


Hej Lars,

Tack för ditt påpekande om de iranska journalisterna. Informationen har
spritts mycket effektivt här i Genève.

Inom ramen för WSIS har EU varit en av de främsta försvararna av mänskliga
rättigheter och framförallt av para 19 och bevakar detta i förberedelse-processen.
EU hade också ett särskilt möte under det nyss avslutade förberedande mötet
inför WSIS II i Tunisien, med europeiska frivilligorganisationer, som lämnade ett
omfattande underlag om inskränkningar i yttrandefrihet för både journalister och
organisationer i Tunisien.

När det gäller dessa fall, har de uppmärksammats av EU. EU uppvaktar
regelbundet den iranska regeringen angående fall som strider mot de mänskliga
rättigheterna.

med vänlig hälsning

Astrid Dufborg


Även om jag inte kan utläsa att mitt brev har resulterat i några konkreta åtgärder så har jag åtminstone uppmärksammat någon eller några personer i WSIS-delegationen om att frågan är viktig. Många bäckar små...

Skrivet av barse klockan 07:47 EM | Comments (4) | TrackBack | Bloggar

Topp tre - John Constantine

Att sätta träbocken Keanu i rollen som John Constantine måste vara årtiondets sämsta rolltillsättning. Vem som helst hade passat bättre i rollen än Keanu "pretty boy" Reeves. Därför kommer här topp tre-listan på skådespelare som skulle ha passat betydligt bättre i rollen.


3. Ralph Fiennes - Britt, rutinerad skådis, bra på att spela elakingar.


2. Robert Carlyle - Britt, bra skådis, ingen tråkmåns som Keanu, rätt feeling.


1. James Marsters - Det självklara valet. James är John Constantine. Vad var det som gick snett?


Den här gången blir det en liten bubblare också. Om Micke hade pluggat in en skön cockneydialekt så hade han regerat fett på castingen.

Skrivet av barse klockan 02:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre