free page hit counter

april 29, 2005

Fredagsfyran v17-05

Veckans Fredagsfyran handlar om Valborgsmässoafton och innehåller en googleuppgift. Här kommer den:


1. Googleuppgift: Vad är valborg, hur firades det förr och hur firas det idag?
Valborgsmässoafton hette från början Frühjahrsfest och var ett vårkalas som firades i förkristen tid i Tyskland. När sedan Tyskland kristnades så råkade en invandrad Engelsk nunna vid namn Valborg (eller Walpurgis eller Walburga eller Bugga eller möjligen Gaudurge) bli helgonförklarad på just den dagen och de stackars dyslektiska hedningarna blandade ihop hennes namn med namnet Walborg (som sägs betyda moder jord). Därför blev det en kombinerad katolsk-hednisk überfest på sista april med både hedniska (brasor, grillkorv och sprit) och kristna (häxjakt med smällare, högtidliga sånger, vita kepsar) inslag. På senare år har nyhedningar, hårdrocksfjantar och andra skräckromantiker förgäves försökt återta Valborgsmässonatten, men den torde nu kunna anses förlorad både för hedningar och kristna.

2. Tar du någon notis om helgens festligheter eller är allt som vanligt?
Det blir nog inte så mycket notis om festligheterna. Kanske grillar vi en korv på vägen hem från svärmor imorgon, men förmodligen inte.

3. Har du några planer för helgen?
Jag ska leka med sonen, hälsa på svärmor, köpa ett par skor och kanske sitta en timme på biblioteket och försöka få lite släktforskning gjord.

4. Om du fick 10.000 kronor att göra av med de närmaste tre timmarna, vad skulle du då göra?
Köpa skor, myggnät, resväska och lite annat smått och gott inför afrikaresan på nån postordersajt.

Skrivet av barse klockan 09:13 EM | Comments (10) | TrackBack | Fyran och femman

april 28, 2005

Customsnask

Via navelfluff hittade jag en sida där man kan beställa riktiga M&M:s med egen text på. Man får välja ut vilken eller vilka färger man vill ha på sina chokladdrageer (perfekt för den som jagar efter färgkoordinerat snask till någon superstjärna) och sedan får man skriva in två meddelanden som vart och ett får bestå av två korta rader text. Det är dock inte tillåtet att skriva vad som helst på godisarna. Vill man skriva vad som helst så finns det andra, mindre glamorösa alternativ.

Skrivet av barse klockan 01:57 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

april 27, 2005

O, zhe zhen shi ge kuai-le de jin-zhan. . .

Idag släpps trailern till Serenity och efter att ha tittat på den så höjs mina förväntningar på filmen från mycket höga till skyhöga. Serenity är (den första?) långfilmsspinoffen från tv-serien Firefly, en westernhistoria i framtidsmiljö med en gnutta smak av Alias och Arkiv X och med mängder av mustiga kinesiska svordomar. Joss Whedon (Buffy, Angel, Toy Story, Titan A.E., Alien: Ressurection m.m.) har förstås skrivit manus och regisserat och hela skådespelarteamet verkar vara intakt från tv-serien så förutsättningarna är goda.

Jag är helt övertygad om att filmen kommer att sparka stjärt med den där stjärnornas krig-rullen som tydligen ska visas på bio under våren. Dessutom gissar jag att TV4 kommer att börja visa tv-serien under hösten. (Den går redan på TV400 och dessutom brukar inköpspriset på filmer och tv-serier sjunka drastiskt när en sequel eller tv-seriespinoff är på intågande. Både tv-kanalen och filmbolaget tjänar ju på uppmärksamheten.)

Skrivet av barse klockan 08:40 FM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

april 26, 2005

Grattis Ulrika!


the Perry Bible Fellowship

Förbundskapten Ulrika Knape fyller 50 år idag och det tänkte jag fira genom att tipsa på några bra serier som finns att läsa på nätet.

Via isecore så hittade jag the Perry Bible Fellowship som är så kul att jag nästan kissar på mig. Serien är däremot inte särskilt politiskt korrekt på någon enda fläck. Konsumera på egen risk.

En annan rolig och ganska osmaklig serie är Neil Swaabs rehabilitating mr. Wiggles som handlar om en söt liten nallebjörn som också är en riktig snuskpelle som borde sitta i finkan. Fina enformiga teckningar är det också.

Slutligen tänkte jag tipsa om Natalie Dee som tecknar saker och lägger ut på nätet. Man skulle nog kunna kalla det för skämtteckningar, även om det ibland mera liknar en slags bildblogg. Bra är hon i alla fall.

Skrivet av barse klockan 10:55 EM | Comments (3) | TrackBack | Kulturen

Bli norrlänning för en helg

Jag tänkte ta tillfället i akt och påminna om årets testa att bo i Skellefteå-tävling. Vinnaren får provbo i ett hus i Skellefteå under några sommardagar och får dessutom mat och en personlig guide. Ta chansen! Skellefteå är jättefint på sommaren.

Skrivet av barse klockan 04:32 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

april 25, 2005

Femman v.15

Femman har officiellt bytt dag till måndag.


1. Om du var med pa Titanic, vilken klass skulle du troligen ha rest i?
Billigaste biljetten! Tredje klass eller nåt?


2. Om du levt i Nazi-Tyskland, vad tror du din position i samhallet hade varit?
Gissningsvis hade jag suttit i finkan eller varit död och nedgrävd i någon grop. Jag har svårt för att hålla truten och säger för det mesta precis som jag tycker.


3. Om du hamnar pa forstasidan nagon gang, varfor tror du att du hamnat dar?
Ingen aning. Jag kan inte påstå att jag strävar efter någon förstasidesplats så om jag ändå hamnade där så skulle det bero på någon slags slump eller olyckshändelse.

4. Om du skulle fa ga om skolan igen idag, vilken "roll" i klassen skulle du troligen ha nu?
Exakt samma roll, möjligen lite mer nedtonad vid vissa tillfällen. (Samma sak där som med Nazi-Tysklandfrågan. Jag har svårt för att hålla käften om jag tycker att nåt är fel eller dumt. Den egenskapen sänkte mina betyg en hel del. Det är ganska få lärare som gillar elever som inte håller med och lyder eller som till och med säger emot.)


5. Vilket vagskal i ditt liv skulle du vilja ga tillbaka till for att prova det andra alternativet?
Jag är helt nöjd med var jag befinner mig just nu och kan inte komma på något som jag skulle vilja göra annorlunda.

Skrivet av barse klockan 01:34 EM | Comments (4) | TrackBack | Fyran och femman

Ett torn av klet och andra roliga spel


Slå det här Simon!

Experimental Gameplay gör konstiga och roliga spel som man kan ladda ner. (Vissa spel kan man spela online också.) Själva projektet Experimental Gameplay består av fyra gossar vars mål är att göra mellan 50 och 100 spel på ett halvår. Under förutsättning att man inte har så mycket annat för sig om dagarna (som t.ex. skola, icke-spelrelaterat jobb, familj, kroppshygien etc.) så är det fullt möjligt att gå iland med ett sådant projekt, men jag skulle inte satsa några pengar på att gossarna klämmer ur sig 100 spel. Det som de har presterat hittills är dock av mycket hög kvalitet och det är svårt att inte fastna i klet-tornbyggar-spelet med sitt mystiska gameplay och sin vackra men enformiga musik. Jag kommer helt klart att titta in på deras sida fler gånger.

Skrivet av barse klockan 09:19 FM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

april 24, 2005

Ny påve, nya vitsar


- Cosa ci fa il nuovo Papa con 3 macchine fotografiche appese al collo, occhiali da sole e gilet con vari rullini???
- Il paparatzinger!!

Opus Dei-killen Ratzinger har precis blivit installerad och Mark Moford gör ett sista desperat försök att tala honom till rätta. Det börjar redan dyka upp påvevitsar och skämtteckningar av varierande kvalitetsgrad och Ratzingers böcker har strykande åtgång. Jag antar att även muggarna och t-tröjorna säljer som smör just nu. Men jag tycker nog att meningsmotståndarna säljer roligare grejor. Här är i alla fall några påvevitsar som cirkulerar:

"- I'm a little confused about the whole Pope-naming thing. Since the last Pope was John Paul, shouldn't the new one be Pope George Ringo?"

"- Now that the Pope is the first German in over a thousand years, Lent will be called Oktoberfest."

"- I heard on the BBC news last night that they were looking for a Good Shepherd and ended up with a German Shepherd..."

"- What did the new Pope have for breakfast his first day on the job?
- Eggs Benedict.
- Oh? I could have sworn it was Pope Tarts."


Någon som har hört några andra roliga Joseph "Benedictus" Ratzinger-vitsar? Skicka dem i ett mail direkt till påven själv vetja! Förra killen hade väl ingen e-postadress förresten?

Skrivet av barse klockan 12:09 EM | Comments (19) | TrackBack | Omvärlden

april 23, 2005

Googlespelet

Spelet Guess-the-google var ju hur roligt som helst. Man får se en mosaik på ett antal bilder och så ska man försöka gissa vilket sökord på Google som har spottat ut bilderna. Mitt personliga rekord är just nu 369. Slå det om du kan!

Skrivet av barse klockan 07:11 EM | Comments (10) | TrackBack | Hittat på nätet

april 22, 2005

Fredagsfyran v16-05

Dagens mobiltelefontema på Fredagsfyran känns skrämmande aktuellt. Jag har precis fått veta att jag har en telefonsvarare på mitt mobiltelefonabbonemang som har tagit emot meddelanden men som inte har skickat någon notifikation till mig. Den har legat där i mer än två år och tagit emot meddelanden som den sedan har raderat efter 72 timmar. När jag ringde Telia så sa telefonisten, efter att hon hade pratat med teknikern, att någon hade "glömt att kryssa i en sån där ruta i datorn". Gissa om jag ska kräva tjockt med ersättning från Telia! När jag sedan fått det (det brukar funka så att de bjussar på några månaders telefonavgift) så ska jag byta operatör.

Här kommer i alla fall femman:

1. Vad har du för mobiltelefon och varför valde du just den?
Jag har en P800 som jag köpte på premiärdan. Den har jag för att jag är en early adopter.

2. Har mobiltelefonen räddat dig ur någon knepig situation som du inte hade klarat utan telefonen?
Massor av situationer som hade varit tio gånger jobbigare att reda upp utan mobil.

3. Oroar du dig för strålningen från mobiltelefoner och telefonmaster?
Jag oroar mig inte för strålningen från masterna. Jag skulle inte heller påstå att jag är orolig vad gäller mobiltelefonerna. Däremot försöker jag tänka på att inte prata så länge, särskilt när jag är någonstans där det är dålig mottagning. Mikrovågsstrålning värmer upp vatten, protein- och fettvävnad och det blir varmt på örat och i hjärnan. Jag vill inte att saker inuti mitt huvud ska koagulera så att jag får nån blodpropp så därför försöker jag hålla nere taltiden i mobilen.

4. Finns det någon i din omgivning som inte har mobiltelefon?
Jepp. Min fru har en god vän som fortfarande vägrar. Min mormor har ingen mobiltelefon och min frus farmor och farfar har inte heller någon. Inte heller min son som är 16 månader i morgon har någon mobil som går att ringa med. Han har däremot en gul mobiltelefon som spelar melodier och blinkar med lysdioder när man trycker på knapparna.

Skrivet av barse klockan 04:41 EM | Comments (5) | TrackBack | Fyran och femman

Glassgubben försöker rädda sitt rykte

Efter senaste tidens skriverier så verkar det som att glassgubben försöker rädda sitt anseende med ett klassiskt "hemma hos"-bildreportage. Tror knappast att det funkar. Det blir svårt att sudda ut såna här bilder från folks näthinnor.

Skrivet av barse klockan 08:47 FM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Amnesty plockar mailpoäng

Bengts mail-kampanj börjar få ordentlig spridning och jag tänkte hjälpa till här genom att visa på en organisation som verkar ha fått kläm på det här med mailhantering. I en förändringsprocess så är det mycket viktigt att visa på goda förebilder och inte bara snöa in på alla som gör fel. Det kanske till och med skulle kunna gå att ta fram något slags pris till dagens eller veckans förebild och publicera dessa på något ställe. Eller varför inte ställa upp vissa kriterier på hur man tycker att mailhanteringen ska fungera i en organisation och sedan börja "certifiera" några stycken (genom att skicka testmail och rapportera resultatet). Vad sägs?

Jag mailade i alla fall till Amnesty för några dagar sedan för att få tag på material till en grej som jag tänker blogga om. Materialet fanns inte hitta på deras hemsida så jag letade reda på mailadressen (en info@-adress) och skickade iväg ett mail på vinst och förlust. Dagen efter fick jag ett personligt svar från den kampanjansvariget på Amnesty. Det tycker jag är fullt godkänt. Jag förstår om man inte kan besvara mail på direkten hela tiden, men att få svar dagen efter räckte gott för mig. (Särskilt eftersom jag använde mig av info-adressen till vilken det förmodligen drösar in mängder av mail av alla de slag.) Full pott och grädde på moset hade förstås varit att jag hade fått ett kvitto på mitt mail och en tidsuppskattning på när jag kunde förvänta mig att få svar på det, men jag är fullt nöjd med svarstiderna. Starkt jobbat Amnesty!

Skrivet av barse klockan 08:25 FM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

april 21, 2005

Bloggöl

Ian Britton
Foto: Ian Britton

Chadie och Hakke hade den goda smaken att komma på att IW:s bloggtopplista borde vara en anledning för oss bloggare att träffas och dricka kolsyrade drycker av olika slag. Träffen är tänkt att äga rum på Kristi Himmelfärds dag och här kan man anmäla att man kommer, för komma det tycker jag att man ska göra. Förra träffen var jättetrevlig och det var spännande och roligt att träffa en massa bloggare IRL. Det vore roligt att få se fler nya ansikten på den kommande bloggträffen så tveka inte utan kom med.

Skrivet av barse klockan 11:25 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Svara för sjutton!

Bengt på Frihetens vingar tröttnade på företag, myndigheter och organisationer som inte har lärt sig att svara på mail och bestämde sig för att dra igång en protestkampanj. Ett jättebra initiativ tycker jag. Ett svar betyder så mycket och vill man inte att människor ska förpesta tillvaron genom att envisas med att skriva mail så finns det faktiskt en enkel lösning på problemet. Ta bort alla mailadresser från hemsidan. Det funkar minst lika bra som telefonköerna funkar när man är trött på att svara i telefonen och prata med jobbiga kunder, medborgare eller medlemmar.

Om du har en blogg och håller med Bengt om saken så föreslår jag att du skriver ett inlägg om det här. Det har Mitt Aktuellt, Annica Tiger, Günters snabbnoterade, Plusminusnoll, Livet på en pinne och Stationsvakt gjort.

Skrivet av barse klockan 02:42 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

1000-bloggarsgränsen!

Hundra nya bloggar på fyra dagar har det blivit på nyligen.se. Jag tror dessutom att det här inte ens är toppen på bloggtrenden. Det kommer att komma fler artiklar och tv-program om blogghobbyn och när Aftonbladet skriver en artikel om bloggande så får vi se den verkliga bloggbubblan. ("Bloggchocken! Så här skaffar du en blogg. Vi har hela listan")

Skrivet av barse klockan 08:47 FM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Googleminne

Nu ska man tydligen kunna bli påmind om sina pinsamma gamla googlesökningar i tid och evighet. Räcker inte de suddiga men smärtsamma minnena som dröjer sig kvar? Ingen mer fyllesurfning för min del...

Skrivet av barse klockan 08:35 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

april 20, 2005

Ett idiotskepp kommer lastat

Igår eftermiddag plockade tullen en idiot vid Öresundsbron som hade lastat bilen full med:


 • Automatvapen
 • Handgranater
 • Truppminor
 • Ammunition
 • 10 kg amfetamin
 • 2 kg hasch

Undrar hur det gick till. Snubben kanske höll på och stasha bilen med haschet när han tänkte: "äh, what the heck, jag fyller bilen med knark, handgranater, automatvapen och truppminor när jag ändå håller på. Varför köra flera varv?"

Det är läskigt att tänka sig att denna bil fastnade i en stickprovskontroll. Hur många bilar fyllda med diverse kriminalsmaskens har slunkit igenom innan (och efter) den? Förmodligen räddades ett antal människors liv genom tullbeslaget i morse. Det är precis sånt här som tullen är till för, att skydda oss från att en massa skit kommer in i landet på olagliga vägar. Jag tycker att tullen borde få mer resurser och ökade befogenheter att kontrollera inresande.

Skrivet av barse klockan 04:49 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

Grävande journalistik!

Möbel-Simon tipsade mig om Aftonbladets konspirationsexperts kompetenta och djuplodande analys av glasskonspirationen. Läs och förfasas över det dolda budskapet som våra barn utsätts för hela somrarna!

Skrivet av barse klockan 11:43 FM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Tjocka tanten sjunger!

Download Opera

Världens bästa och snabbaste webbläsare har blivit ännu bättre. Opera 8 har släppts! Den som inte har testat "blixten från Norge" borde göra det. Installern är bara 3,6 Mb stor (och det är allt, ingen extra nedladdning under installationen) och den går snabbt att installera. En liten varning bara: Jag testade för några år sedan och jag fastnade för Opera. Vill du fortsätta snigla på med Firefox eller IE så tycker jag inte ens att du ska testa Opera. Det blir bara tråkigt att återgå till den gamla webbläsaren därefter.

[Via: Nyliberalism for dummies]

Skrivet av barse klockan 09:30 FM | Comments (3) | TrackBack | Hittat på nätet

april 19, 2005

Topp tre tran-grejor

Idag blir det en liten topplista på bra grejor som börjar på Tran.

3. Tranås - Tänk om inte Tranås fanns. Vilket stort och konstigt hål det skulle vara där då.

Kenn Kiser
Foto: Kenn Kiser

2. Transibiriska järnvägen - Jättebra, jättelång järnväg som man kan åka om man gillar att åka länge på samma tåg.

1. Transvestiter - Vilken tråkig värld det skulle vara om inte transvestiterna fanns. Det är bra att folk vågar klä sig som de vill. Hurra för transorna!

Skrivet av barse klockan 09:09 EM | Comments (0) | TrackBack | Topp tre

Varför ljuger Roland Poirier Martinsson om SVT?

I en artikel i Expressen för några dagar sedan granskar journalisten Roland Poirier Martinsson ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna där han plockar ut fyra påståenden ur inslaget och hävdar att tre av dessa är falska och det fjärde en lögn.

Påståendena är följande:


 • Att det är bibliotekskris i USA
 • Att de tre biblioteken i staden Salinas ska läggas ner.
 • Att mer än 250 bibliotek har lagts ner i USA de senaste två åren.
 • Att ovanstående är att vänta sig i ett land där presidenten skryter med att inte läsa.

Hur det står till med påstående tre och fyra har jag svårt att avgöra eftersom jag varken är insatt i den amerikanske presidentens livsstil eller i hur det amerikanska bibliotekssystemet mår. De andra två påståendena verkar dock journalist Martinsson ha handskats ganska valhänt med. Han påstår till exempel att USA:s dryga sextontusen folkbibliotek skulle innebära att de har nästan dubbelt så många bibliotek per capita som Sverige har.

Det låter konstigt så jag bestämde mig för att kolla upp det. I Kulturrådets rapport Folkbiblioteken 2003 står att läsa att det i Sverige finns 1381 huvudbibliotek och filialbibliotek. Efter lite enkel matte så får jag det till att det finns 1,536766 folkbibliotek per tiotusen svenskar men bara 0,552849 folkbibliotek på tiotusen amerikaner. Kanske har Martinsson blandat lite äpplen och päron när han försökte falsifiera påstående två?

Det andra påståendet som han hävdar är falskt handlar om biblioteken i Salinas som stadsfullmäktige i staden har beslutat att stänga. Martinsson skriver att dessa bibliotek inte längre är nedläggningshotade och att det enda som händer är att "öppettiderna måste begränsas". Visst kan man säga att detta påstående är sant (i ordets allra vidaste bemärkelse) men kanske inte på det sätt som man luras att tro. Biblioteken i Salinas kommer att ha öppet mellan 8 och 10 timmar i veckan och detta kommer att bekostas av en ideell organisation som kämpar emot nedläggningen av biblioteken. Om en intresseorganisation skulle finansiera åtta timmars öppethållande i veckan på något av de nedlagda svenska regementena skulle man då kunna påstå att det inte lagts ner?

Jag påstår inte att inslaget i Kulturnyheterna inte kan ha varit tendentiöst eller rentav propagandistiskt (jag såg det inte), men man bör vara medveten om att herr expressenjournalisten också har en politisk baktanke med sin artikel. Jag tycker att den som har rent mjöl i påsen och är utan synd ska kasta den första stenen på glashuset.


Här kan man läsa några hyllningar av artikeln:

Den som däremot är intresserad av att sätta sig in i vad som händer i den svenska bibliotekssvängen gör det med fördel på Biblioteksbloggen.

Här är mina uträkningar för den som är nyfiken:

USA:
16200/293027571*10000 = 0,5528490013658134

Sverige:
1381/8986400*10000 = 1,5367666696341137

Befolkningssiffrorna fick jag från Google och antalet bibliotek fick jag från Kulturrådets rapport och artikeln i Expressen.

Den enda osäkra faktorn jag kan se i sammanhanget är vad "drygt sextontusen" betyder. Jag kanske tog i lite i underkant när jag räknade på 16200 men jag gissade att om det hade varit närmare 16500 så hade det stått "drygt sextontusenfemhundra" i artikeln. (Om man räknar med att "drygt sextontusen" betyder 16999 bibliotek så blir det ungefär 0,58 bibliotek per amerikan i stället för 0,55.)

Skrivet av barse klockan 08:53 EM | Comments (18) | TrackBack | Omvärlden

Förslag på skärpta drogkontroller av flygbesättningar

Riksdagens trafikutskott vill skärpa kontrollen av nykterheten hos flygbesättningar. Flygresorna kommer att få lite extra lyxkänsla när man vet att piloten som styr inte är drogpåverkad eller fortfarande är lite smålullig från gårdagens minibar-räd på hotellet. Jag tycker det låter härligt och ser verkligen fram emot när förslaget slutligen blir verklighet.

Skrivet av barse klockan 07:30 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

LaCie suger svettig getrumpa! SBT!

Efter en hel förmiddag fylld av frustration och irritation så skulle jag helst vilja fylla hela bloggen med invektiv om hårdvarutillverkarna LaCie. Dålig support, dålig produktkvalitet och extremt dålig bundlad mjukvara gör att jag aldrig mer kommer att röra i någon LaCie-produkt med tång, varken på jobbet eller hemma. Hur kan man lyckas med att skruva in en vanlig NEC-DVD i en aluminiumlåda och få paketet att krångla så mycket? Dessutom var inte den 90-talsinspirerade lådan inte så snygg som den såg ut på kartongen. LaCie säljer skräp, undvik!

Brännarprogrammet krockade med en av DVD-enheterna som redan satt i datorn. Efter avinstallation och ominstallation så verkar enheten fungera tillfredsställande. Inte ett ord på supportsidan om problemet dock.

Skrivet av barse klockan 10:39 FM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

april 18, 2005

Bloggbubblan

Det där jag skrev om att 1000-bloggarsgränsen kommer att knäckas inom sex veckor kommer jag nog att få äta upp. Påståendet stämmer visserligen, men att säga att gränsen skulle knäckas inom en eller max två veckor hade nog prickat betydligt närmare sanningen. Just nu listar nyligen 963 svenska bloggar mot 903 som det var när jag kollade in sidan igår eftermiddag. Fler artiklar i tidningar och program i radio och tv om bloggar resulterar i fler bloggar vilket verkar resultera i att journalisterna bara blir mer och mer intresserade av att berätta om bloggarna. Värsta bloggbubblan! Dessutom kommer ju årets blogg-nummer av Internet World ut om ungefär en vecka så då lär det väl bli ännu mer fart på nybloggandet. Kan man casha in nu och hoppa av innan bubblan spricker?

Skrivet av barse klockan 11:01 EM | Comments (3) | TrackBack | Barnalstrandet

Femman v.15

Femman handlar om favoriter och mina svar kommer här:

1. Vilken är din favoritplats på jorden?
Ett tag var det Stockholm, men nu måste jag nog säga att det är i Bjurliden eller kanske i hängmattan på Lill-Gyltö.

2. Vilken är din favorittid på dygnet?
Jättesvårt att säga. Jag gillar större delen av dygnet om man bortser från den där första halvtimmen mellan 06.15 och 06.45.

3. Berätta något konstigt/ovanligt med dig.
Jag vet och kan en massa saker som jag knappt själv kommer ihåg att jag vet. Jag har bra läk-kött. Saker och ting fixar sig nästan alltid för mig. Jag är vänsterhänt.

4. Ange 3 saker som du är duktig på.
Kläcka idéer, laga mat, skriva prov.

5. Vilken kroppsdel är du mest stolt över?
Skägget, eller kanske ögonen. Jag har snälla ögon.

Skrivet av barse klockan 10:42 EM | Comments (1) | TrackBack | Fyran och femman

Adobe + Macromedia = Sant

Enligt principen "if you can't beat them, buy them" så har Adobe köpt upp Macromedia. Jag har ännu inte bestämt mig om jag tycker att detta är bra eller dåligt, men jag tror att jag börjar luta åt att det känns lite dumt. I ett längre perspektiv så kommer förmodligen uppköpet resultera i någon slags gemensam produktportfölj vilket i sin tur kommer att göra att de typer av program som finns både hos Adobe och hos Macromedia kommer att slås ihop eller så kommer den ena produkten att läggas ner till förmån för den andra. Fireworks/Image Ready, Freehand/Illustrator och Dreamweaver/GoLive till exempel.

När två så stora aktörer går ihop så kommer det betyda mindre konkurrens och mindre press på dem att tävla om kunderna genom att sälja prisvärda och kompetenta program. Å andra sidan kanske deras samgående skapar möjligheter för andra, lite mindre aktörer, att slå sig in i nischen. För mig som arbetar nästan dagligen med verktyg från bägge mjukvarutillverkarna så känns det lite osäkert i alla fall. Vilka av programvarorna kommer att finnas kvar om ett år och vilka kommer man att få byta ut? Det ska i alla fall bli spännande att se vad som händer på MacroAdobemedia-fronten framöver.

Skrivet av barse klockan 10:28 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

april 17, 2005

Godnatt!

Foto: Lars Sjögreen
Utsikt från balkongen alldeles nyss.

Jag tänkte bara dela med mig av de sista ljusstrimmorna innan jag går och lägger mig. Här finns lite läsning om solnedgångar och soluppgångar för den som inte tänker gå och lägga sig riktigt än.

Skrivet av barse klockan 09:18 EM | Comments (4) | TrackBack | Omvärlden

Giraffer och ost

www.freefoto.com, foto: Ian Britton
Foto: Ian Britton

Nu börjar resan till Namibia närma sig och pirret i magen blir allt mer påtagligt. För en vecka sedan var jag jätteorolig för alla skorpioner, bilharzia-hepatit-kolera-baciller och alla andra odefinierade farligheter. Nu har den oroligheten lagt sig lite (efter att jag läst en hel massa resguider och liknande) och ersatts av en tilltagande nyfikenhet och förväntan. Våra vänner på plats hörde av sig idag och bad oss ta med extra laktas-tabletter (som man tar om man är laktosintolerant) eftersom det tydligen finns massor av goda ostar där nere. Kan det bli bättre? Vackra landskap, exotiska djur och god mat. Osttillverkningen i Namibia är tydligen på gång och FN försöker bekämpa svält och fattigdom genom stödja den lokala mjölkförädlingsindustrin. Jag ska definitivt försöka göra en personlig insats för att stödja den lokala ostindustrin när jag kommer ner. Hoppas bara att de har fått ordning på Goudan tills dess.

Skrivet av barse klockan 08:54 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

The gräspappa blues

Efter ett par dagars gräsänklings-förälderskap så ska det bli skönt att få hem frun för att få lite avlastning. Lillkillen är tämligen nöjd med tillvaron, men det blir inte mycket tid över till annat än att vara med honom när man blir ensamförälder för en tid. Nu sover han i alla fall och jag får lite tid över till att skriva lite på bloggen och släktforska lite.

Gräsänkling förresten. Jag trodde att uttrycket var modernt och hade något svagt minne av en film med Gösta Ekman och Janne "Loffe" Carlsson och tänkte att ordet kanske började användas någon gång på åttiotalet. Sedan kom jag att tänka på låt av Povel Ramel som var med i Knäppupp, så det betyder att ordet användes redan på femtiotalet. Dessutom hittade jag ett vykort med gräsänklingsmotiv tecknat av Jac Edgren gissningsvis någon gång under 1940-talet eller början av 50-talet.

För att gå till botten med det hela så tog jag mig en titt i min lilla etymologiska ordbok och detta är vad jag fann:
Gräsänkling kommer från ordet gräsänka som är känt redan på 1700-talet. Ordet kommer från det lågtyska graswed(e)we och betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på ett "förförande i det fria". Därefter har ju ordet gräsänkling fått en lite annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam. Jag tycker att vi gräsänklingar ska sluta oss samman och kräva en partiell återgång till den föregående betydelsen av ordet. Innan man blir lämnad ensam som gräsänkling förtjänar man att bli ordentligt förförd av den som smiter iväg.

Skrivet av barse klockan 02:11 EM | Comments (0) | TrackBack | Navelskådande

Idag blir det sprutt på nybloggandet

Efter DN-artikeln i pappersupplagan har sjunkit in så kommer det att bli fräs på nybloggandet. Räkna med många gråa NY-rutor på nyligen.se i eftermiddag. Lockropet "kolla listan med över 800 svenska bloggar" känns redan lite klent tilltagen eftersom 900-bloggarsgränsen knäcktes för ett par timmar sedan.

Det bästa av allt är att nya bloggare betyder nya bloggbesökare och nya bloggkamrater. Ju fler vi är som bloggar desto roligare blir det. Jag brukar försöka titta in på någon eller några nya bloggar varje dag och ofta blir man glatt överraskad när man ser vad som spirar i vårens bloggmylla. För den som inte lyckas äta sig mätt på svenska bloggar så kan jag rekommendera några finlandssvenska bloggar och lite danska och norska också. Jag tror att nyligen.se kommer att knäcka 1000-bloggarsgränsen inom sex veckor.

Skrivet av barse klockan 01:52 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

april 15, 2005

Spel-serier

När någon upptäcker ett helt nytt sätt att spela eller använda ett dataspel på så brukar det kallas för emergent behaviour. Halo-filmerna Red vs Blue skrattade jag mig halvt fördärvad åt och dessutom var själva idén att göra filmsketcher av filmade dataspelssekvenser helt lysande. Via Ludology hittade jag gamics.com som är en webbsajt där man kan läsa serier sammansatta av screenshots från olika dataspel. Kvaliteten på historierna är varierande men bildmässigt så ligger de inte allt för långt ifrån the real thing. Vad är nästa steg? En Half-Life2-musikal?

Skrivet av barse klockan 09:23 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Fredagsfyran v15-05

Veckans Fredagsfyra har temat övernaturlighet. Frågorna känns tyvärr inte särskilt passande till mina svar så jag klumpar ihop dem och svarar på allihopa i ett svep.

1. Tror du på övernaturliga fenomen?
2. Kan du nämna ett exempel på varför du tror/inte tror på det?
3. Vad är övernaturlighet?
4. Om du inte tror på övernaturliga fenomen, önskar du att du gjorde det och tvärt om, om du tror på det, önskar du att du inte gjorde det?

Jag tror inte på distinktionen naturligt/övernaturligt. Jag tror att alla upplevelser eller fenomen kan tolkas och förklaras på olika sätt. Den som väljer att kalla en sak för naturlig och en annan för onaturlig har valt ett synsätt på verkligheten, men det är inte det enda synsättet. För mig funkar inte den indelningen. Däremot så gillar jag förkortningen UFO som bättre speglar vad jag tror. Saker som vi har svårt att förklara bör i stället kallas oidentifierade eller ännu icke förklarade fenomen. Att benämna något övernaturligt innebär att man delar upp världen i en del som (de underförstått ofullständiga) naturlagarna kan förklara och en annan del som förklaras av helt andra, esoteriska principer. Jag menar i stället att rationellt tänkande, tvivel och tro måste samexistera. Upplevelser av, eller tro på det numinösa behöver inte alls betyda att man måste lämna allt vad rationalitet och kritiskt tänkande heter därhän. Det betyder bara att man upplevt, eller tror på något som man ännu inte förstår till fullo.

Helt på tvären mot det jag just sagt så bör jag ändå tillägga att jag älskar all form av fiktion som på ett eller annat sätt handlar om det övernaturliga. Arkiv X, Buffy, Lost och de drabbade är tv-serier som jag följer eller följde slaviskt. Övernaturligt gör sig helt enkelt bra på film, i böcker och i TV.

Skrivet av barse klockan 11:39 FM | Comments (4) | TrackBack | Fyran och femman

Back to Southfork!


Return of the jättestora hattar

Deeva rapporterar att den gamla stenålderssåpan Dallas ska bli film och jag tror, till skillnad från henne, att det kan bli hur stort som helst. Här har produktionsbolaget tänkt till, tittat 25 år bakåt i tiden och hittat en guldklimp som folk glömt bort. De som tittade på tv-serien när den gick för första gången har sedan dess vuxit upp och skaffat jobb och utgör därför en perfekt målgrupp. Nostalgi säljer som smör och detta torde borga för att filmbolaget plöjer ner ett stort antal miljoner dollar i produktionen vilket resulterar i en riktigt smaskig filmmacka. Förväntar man sig däremot ett högklassigt filmkonstverk så blir man nog besviken. Dallas, the movie, kommer med största sannolikhet att bli som en suffle med pyspunka (som de flesta storsatsningarna på bio under de senaste årtiondet). Man imponeras av bländverket men när man gått ut ur biosalongen och viker runt hörnet så har man helt glömt bort vad det var man såg. Jag ser i alla fall fram mot både filmen och marknadsföringskampanjerna inför den. Särskilt spännande ska det bli när information om castingen börjar läcka ut. Redan nu så ryktas det att Kevin Costner är påtänkt i rollen som JR.

Skrivet av barse klockan 09:25 FM | Comments (2) | TrackBack | Kulturen

april 14, 2005

We all came down to Montreux...

Ritchie Blackmore fyller 60 år idag och det firas med en länk till en lista på de 89 bästa Blackmore-webbsidorna som heter Ritchie Blackmore Top 100 sites. Grattis på födelsedagen Richard Harold, nästa gång du fyller jämnt så kanske topplistan är fylld.

Skrivet av barse klockan 07:18 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

april 13, 2005

Dumpar lite länkar...

Skrivet av barse klockan 10:45 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Smida medan järnet är varmt?

Påven hann sånär läggas i sin grav förrän folk började försöka att slå mynt av hans frånfälle (eller i vissa fall slå frimärken). På måndag nästa vecka kör i alla fall konklaven igång i Sixtinska kapellet och det nyrenoverade kardinalhotellet, Martas hus.

Skrivet av barse klockan 07:51 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

Vildkatterna förlorade


Pang, du är död!

Förslaget vildkatter inte längre ska ses som en skyddad art gick igenom med 57% av rösterna i Wisconsin igår. Detta innebär inte att skyddsjakt på katter kan sätta igång direkt utan ett beslut av delstatsmyndigheten och ett godkännande av guvernören. Något sådant beslut verkar tydligen inte ha någon chans att gå igenom, men omröstningen tros ändå sända en tydlig signal till kattägare som tröttnar på sina djur och släpper ut dem i skogen.

Jaktvårdsföreningens ordförande, Mark Smith, som drivit frågan om skyddsjakt på vildkatter har utsatts för hård kritik och dessutom blivit hotad till livet av grupper som motsätter sig förslaget. Katt-aktivisterna säger att förslaget är inhumant och grymt. Ytterligare en grupp nötter som totalt tappat perspektivet på saker och ting (tillsammans med abortmotståndare som trakasserar, mordhotar och mördar för att visa att de är "pro life").

Det verkar bli allt vanligare att folk jämställer djur och människor och lurar sig att tro att djuren äger mänskliga egenskaper. En av anledningarna till denna antropomorfisering tror jag är att vi nu för tiden distanserar oss från de djur som vi utnyttjar som föda och kläder. Djurindustrin tjänar på att skapa en skönmålad bild av djuren och djurhållningen som inte är sann. Att visa upp hur djuren verkligen behandlas vore kommersiellt självmord.

Dessutom tror jag att disneyfilmer och annan barnkultur har en stor del i förmänskligandet av djuren. Eftersom de allra flesta personer i västvärlden växer upp i stadsmiljö utan att komma i kontakt med djur så är den bild som byggs upp av djuren den som serveras oss av de tecknade filmerna. Dessa fabler skapar en falsk bild av djur som dessutom får stå oemotsagd eftersom vi saknar referensramar och inte kan jämföra berättelserna med verkliga djur. Inte undra på att folk blir upprörda när det talas om jakt, det var ju en elak jägare som dödade Bambis mamma...

Skrivet av barse klockan 02:13 EM | Comments (11) | TrackBack | Hittat på nätet

Jag stödjer också Johan som driver intressant

Bengt kommenterar Johans beslut att ta en time out i utvecklandet av sina webbtjänster och jag håller helhjärtat med honom. Det är jättetråkigt när några få förvirrade individer saboterar och gör livet surt för någon som helt uppenbart jobbar stenhårt för att göra bra och roliga webbtjänster för oss bloggare.

Till de personer som håller på och bråkar med Johan vill jag bara säga: Lägg av nu! Gillar ni inte intressant så kan ni väl sluta att kolla på den webbsajten. Det finns massor med andra webbsidor på internet och om ni inte klarar av att hålla er ifrån att trakassera folk och sabba för oss andra så kanske det är dags att byta hobby.

För den som undrar så är jag varken ofelbar eller högertomte, men jag är starkt emot idioter som förstör och bråkar med andra. Johan gör ett jättebra jobb och förtjänar heder och tack.

Skrivet av barse klockan 01:15 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

april 12, 2005

Topp tre - dagens glada nyheter

Jag rafsar ner en snabb topplista idag så att jag hinner kolla på Jamie Olivers skolmatsbestyr. Temat för topplistan är helt enkelt dagens glada nyheter.

3. Carina har fått jobb.

2. Coop har fått rätt.

1. Anna har fått barn.

Skrivet av barse klockan 10:00 EM | Comments (2) | TrackBack | Topp tre

Blödiga jänkare


Die you f*cking motherf*cker!

I den amerikanska delstaten Wisconsin har ett aktuellt förslag om att tillåta jakt på vildkatter gjort många människor väldigt upprörda. Problemet med vildkatterna är stort, enbart i Wisconsin så uppskattas vildkatterna döda någonstans mellan 50 och 200 miljoner småfåglar varje år.

Katterna dödar förutom småfåglarna även en stor mängd gnagare och fåglar som annars skulle bli mat åt rävar, ugglor och andra rovfåglar som därför decimeras. Katter har en väldigt stark jaktinstinkt som gör att de kan döda djur som de sedan inte äter upp vilket resulterar i att de belastar ekosystemet mer än naturligt förekommande rovdjur i området.

I Sverige har vi liknande problem men som tur är så är vi inte lika blödiga som Wisconsiniterna. Här hemma skjuts det drösvis med både katter och kaniner utan att en enda demonstrant syns till.

En annan konstighet med debatten kring den nya jaktlagstiftningen i Wisconsin är att förslaget om att sänka minimiåldern för jaktlicens från 12 till 10 år inte verkar uppröra särskilt många. Om någon beslutar att det ska vara lagligt för tioåringar att springa omkring med jaktvapen här hemma i Sverige så flyttar jag!

Skrivet av barse klockan 09:41 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Hot monkey love

Det har blivit många tramsiga länkar på senaste tiden, men när man väl har börjat så är det väldigt svårt att sluta. Här är en till: Unintentionally sexual comic book covers: Part 1

Skrivet av barse klockan 02:57 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Knäppo!


Skämt om barndiabetes är alltid roliga...

För ett par dagar sedan så snubblade jag in på bloggen KNÄPPO! - För ett längre liv som skrivs av seriens skapare och innehåller rikligt med smakprov från skämt-bilderna med samma namn. KNÄPPO! kan man bland annat läsa i Norra Skåne, Ernie, Dagens Arbete och tidigare också i Norrbottenskurirens lördagsbilaga. Om det är någon som köper in skämtteckningar och liknande som läser detta så kan jag varmt rekommendera KNÄPPO! Fler rutor och mer om killen som producerar dem finns att läsa på hans hemsidan.

Skrivet av barse klockan 08:45 FM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

april 11, 2005

Talltitor snackar popmusik

Indietits heter en nästan sprillans ny seriestrip som publiceras på nätet. Den föreställer för det mesta ett par små fåglar som hänger på en gren och snackar skit (med en massa populärmusikalisk namedropping). Det är jätteroligt med djur som snackar popmusik tycker jag och dessutom påminner serien utseendemässigt en hel del om Red Meat.

UPPDATERING: Tilltalas man inte av småfåglar som snackar popmusik så kanske nice-tits.org kan vara ett alternativ. [Via: minmening.com]

Skrivet av barse klockan 10:56 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

Ever since I was a young boy...

Inspirerad av Stationsvakts postning om flipper så letade jag runt lite på nätet och hittade ett program som heter Visual Pinball (som finns att ladda ner här tillsammans med ett hästlass med olika flipper-emuleringar). Jag hade glömt bort hur roligt det var med flipper. Det är en jätteenkel spelidé som funkar klockrent för alla som gillar att träna upp sin motoriska förmåga.

(Egentligen handlar alla roliga spel om att man tränar upp olika förmågor eller genomgår någon slags läroprocess där hjärnan tolkar, systematiserar och förenklar information. Jo, jag har snöat in på A theory of fun.)

Skrivet av barse klockan 09:57 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Frodo lanserar Xbox2

Microsoft börjar dra igång marknadsföringskampanjen för den kommande andra generationens Xbox på allvar. Idag gick man ut och berättade att man kommer att samarbeta med MTV som kommer att sända ett specialprogram om lanseringen den 13 maj. The Killers kommer att vara husband och Elijah Wood programledare. Elijah är jätterädd för örnar och andra stora rovfåglar, men tycker om spindlar och daggmaskar.

Skrivet av barse klockan 09:38 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

april 10, 2005

Viskleken

New Scientist rapporterar att DARPA (det amerikanska försvarets forskningsanstalt) arbetar på ett projekt vars syfte är att ersätta mikrofoner med icke-akustiska ljudsensorer. I praktiken rör det sig om ett slags halsband som innehåller sensorer som mäter kapacitansförändringar som skapas av stämbandens rörelse. Sensorerna sägs kunna uppsnappa viskningar och "tyst tal" (vad nu det innebär).

När denna teknik letar sig ut från det militära någon gång i den nära framtiden så kommer vi gissningsvis att få se mobilheadset som bärs som ett halsband och som ger användaren möjlighet att ringa samtal i lönndom. Möjligheterna till fusk och mygel på tentor kommer att öka lavinartat med denna nya stealth-teknik. Fuskmöjligheter som tidigare var förbehållna de riktiga tekniknördarna kommer snart att vara i var mans ägo. Dessutom kommer möjligheten till realtids-coachning i olika skarpa situationer att öka. Massor av möjligheter för hemlighetsmakare och fuskare (och en hel del pengar att tjäna för den som tillverkar störsändare för mobiltelefoner).


UPPDATERING: Det verkar som att det kanske blir möjligt att faxa tillbaka fusket rakt in i huvudet på fuskaren också...

Skrivet av barse klockan 09:46 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Femman v.14

Femman handlar om topplistor den här veckan. Ett bra initiativ tycker jag!


1. Lista dina 5 favoritdrycker.
5. Öl
4. Red Bull
3. Vichyvatten
2. Kaffe
1. Vatten

2. Lista dina 5 favoritmaträtter.
Omöjligt! Men här kommer i alla fall några rätter som jag tycker mycket om, utan inbördes ordning:

 • Langos
 • Bibimbap
 • Saltimbocca alla Romana
 • Palt
 • Gulash

3. Lista dina 5 favoritgodissorter.
5. Foxs, syrliga karameller (som inte finns längre?)
4. Svärfars kolakakor
3. Kexchoklad
2. Marsipanbröd
1. Pingvinblandning

4. Lista dina 5 favoritsajter på nätet.
Jag passar på den frågan eftersom det känns helt omöjligt att besvara den. Det är lite grann som att be någon välja ut de 5 bästa kulturyttringarna och i detta inbegripa film, litteratur, mat, musik, arkitektur och konst. Det går inte att välja ut bara fem. Jag kanske kan välja fem favoritsajter om något specifikt ämne, men att välja bland alla går bara inte. Pass!

5. Lista dina 5 favoritlögner.
5. "Visste du att det har kommit Krav-märkt vatten?!" (Jag brukar skämta med frun då och då och det funkar nästan varje gång.)
4. Nej vi är tyvärr upptagna hela den helgen. (Nån ytlig bekant försöker ragga flytthjälp.)
3. Närå, ingen fara, jag var redan vaken. (En klassiker.)
2. Jag kommer nog att bli ett par minuter sen... (Snarare en kvart...)
1. Det tror jag tyvärr inte att jag hinner. (Passar de flesta tråkiga uppdrag som man inte vill ha.)

Skrivet av barse klockan 08:48 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Husdjursfanatiker


Foto: Ms. Kelly Foxton

Vissa personer gillar att klä ut sina husdjur och fotografera dem. Konstigt och onödigt kan tyckas, men folk må väl få göra som de vill så länge de inte skadar eller gör illa djuren. Ibland kan slutresultatet rentav bli ganska sött tycker jag.

Det mest fotograferade husdjuret av alla måste vara kaninen Oolong tätt följd av hans efterföljare Yuebing (bägge två med konstiga saker på huvudet, men utan utklädningskläder) men frågan är om inte de knasigaste fotografierna ändå föreställer Sugar Bush Squirrel.

Skrivet av barse klockan 07:06 EM | Comments (3) | TrackBack | Konstigt

april 09, 2005

And now for something completely different...

En kounderlivssimulator. [Via: Bifurcated rivets]

Skrivet av barse klockan 07:29 EM | Comments (1) | TrackBack | Konstigt

Konstiga instrument, del 2

Världen verkar vara helt full av konstiga instrument. Liam Titcomb hittade en dragspelssimulator som kallas "Lido Organ" hos sin polare. På Hawaii byggs det konstiga gitarrer och någonstans i London sitter en man och spelar på något som ser ut som en muterad panflöjt med en trattliknande utväxt på sidan.

En pionjär i konstiga instrument-branschen var ryssen Lev Sergeivich Theremin som, vid sidan av sitt välkända instrument Thereminvoxen också bland annat skapade Theremincellon och ett instrument som fick namnet Rhythmicon. Den kan närmast beskrivas som en föregångare till dagens sequencer och vill man testa på den så finns det en Rhythmicon-emulator här.

Skrivet av barse klockan 07:25 EM | Comments (2) | TrackBack | Konstigt

april 08, 2005

Pimp my likbil


Min bil är inte lik din bil det är en likbil

En kollega kom in i värsta "Pimp my..."-transen i morse och började skicka förslag på grejor som borde pimpas upp. Hans första förslag "Pimp my blog" var det redan många som hade kommit på. Inspirerad av pimpfesten gav jag mig ut på nätet och letade lite...

Internet kryllar av grejor som pimpats. Golfbilar, cyklar, rikshaws och mormödrar. Alla dessa saker bleknar dock när man får se den hårdpimpade likbilen. Jag gissar att det är många som skulle vilja åka sin sista resa i en sån, med eldkastarna på full fräs. If you got to go, go in style liksom.

Skrivet av barse klockan 12:40 EM | Comments (4) | TrackBack | Hittat på nätet

Fredagsfyran v14 -05

Idag handlar Fredagsfyran om politik.


1. Vilket parti skulle du inte rösta på om det vore val idag?
Nästan alla. Jag skulle till exempel inte rösta på S & M.

2. Om du skulle starta ett eget parti, vad skulle det handla om?
Demokrati och rättvisa. Om (när?) jag startar ett parti så ska det heta Demokraterna rätt och slätt och präglas av medmänsklighet, jämlikhet, respekt och omsorg om de svaga.

3. Har politiker för mycket eller för lite makt nuförtiden?
Problemet är inte att våra demokratiskt valda representanter har för mycket eller för lite makt utan att personer som inte är valda alls har på tok för mycket att säga till om. Vi behöver mer demokrati i vårt samhälle, inte mindre.

4. Vad skulle partiet i fråga 1 behöva ändra på för att du skulle rösta på dem?
Jag tror knappast att det skulle vara lönt för dem att ändra sig. M skulle tappa sina kärnväljare (bilåkande tjocka egoistiska farbröder som inte vill betala någon skatt) och S sina (bilåkande bittra tanter och farbröder som inte vill tänka så mycket själva). Det är bättre att de fortsätter att göra sin grej så länge som det går. Partier som jagar väljare i stället för att sträva efter att genomföra en vision om ett bättre samhälle kommer förr eller senare att tappa sin själ och bli en förening vars enda syfte är att skaffa eller behålla makten och hålla sina medlemmar och styrande om ryggen.

Skrivet av barse klockan 08:42 FM | Comments (4) | TrackBack | Fyran och femman

april 07, 2005

Tut i luren!


Ploijng!

Jag letade lite efter konstiga instrument inför tisdagens topplista, men jag hittade så många att jag inte kunde välja vilka tre som skulle in på listan. Jag hittade bland annat the Hornicator (bilden), Gibsons vackra lyra-mandolin och en artikel om ett gäng konstiga instrument som donerats till Duke university. De här fina hemgjorda syntharna förtjänar också att omnämnas för att inte tala om fruppsen och skrangelskvippsmunkemunken (som också är hembyggda). Även Brett Hart bygger sina instrument själv och har bland annat skruvat ihop en el-rainstick och en något som han kallar "the Bat-phone". Konstigt nog så har ett par av hans instrument försvunnit under mystiska omständigheter och han har dessutom närapå bränt fingertopparna av sig när hans "Bend-guitar" fick någon slags kortslutning. Tydligen så kostar det att ligga på topp.

Skrivet av barse klockan 08:58 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Shake those cheeks

Shakeskin finns det massor av bilder på folk som skakar på huvudet. Jättemånga människor har fotograferat sig själva när de skakar loss och många av bilderna är både roliga, konstiga och lite kusliga. Jag gjorde några försök att själv ta en skakbild och det var inte alls så lätt som jag trodde att det skulle vara. Här är mitt försök:

Prova själv om du tror att du kan göra bättre...

Skrivet av barse klockan 07:45 EM | Comments (2) | TrackBack | Konstigt

Skogsplanteringsrock

Trä-rock-Enar tipsade mig om den här skogsrock nyheten. Ett gäng norsjöpojkar har gjort en skön skogsplanteringslåt med tillhörande video enligt konstens alla regler. En blandning av grova riff, folköl, buskishumor och vacker natur gör videon till en vinnare. Se den och upplev Norrlands sanna essens.

Skrivet av barse klockan 04:39 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Ny meny på Donkan? Nja...

För en vecka sedan berättade jag att Big Mac & Co skulle försvinna från McDonalds menyer. Idag visar det sig att ryktet om stormackan-målets frånfälle är betydligt överdrivet. McDonalds går idag ut med ett pressmeddelande i vilket de berättar att de förändrar hela menysystemet. Efter att ha läst pressmeddelandet och tittat på bilderna så vågar jag nog säga att förändringarna är av det minimala slaget. I stället för att, som förr i tiden, säga att man vill ha en QP-meny med morötter och mjölk så får man, efter införandet av det nya systemet säga att man vill ha en meny med QP som huvudrätt, morötter som tillbehör och mjölk som dryck. Märkte ni skillnaden? Inte jag heller. McDonalds förändrade menysystem är identiskt med det gamla, bortsett från att man inte får frittar som defaultval om man säger att man vill ha en meny.

(Dock tror jag att det gamla sättet att beställa mat på Måsen kommer att fungera även framöver. Vad ska kassapersonalen göra? Stirra oförstående eller säga åt en att omformulera sin beställning? Nä, det går säkert att fortsätta att be om en Big Mac & Co utan risk för begreppsförvirring även i framtiden.)

En annan, mycket bättre nyhet är att Mickey Dees har bestämt att de extremt äckliga och ohygieniska bollhaven ska bytas ut mot kuddrum med enkelt avspolbar korkmatta på golvet. Det ser fint ut och man slipper tänka på allt mänskligt avfall som samlas i botten av bollhaven. Om någon kräks i kuddrummet så syns det direkt och är dessutom lätt att städa upp. Bra initiativ Mackan!


En köttbit i ett pita-kuvert

Man lanserar också en ny hamburgertyp vars namn-nomenklatur följer mönstret pitamac [innehåll]. Pitamac beef, pitamac chicken och pitamac vegetables heter de tre versionerna som lanseras. Smörgåsen ser (självklart) tilltalande ut på pressbilderna och den verkar dessutom lättillagad. Gissningvis tjänar man in ett antal arbetsmoment på att bara spruta ingredienserna rakt ner i brödkuvertet i stället för att bygga en burgare på höjden. Det ska bli intressant att testa nyheten (och känna efter om pitamac-brödet är lika sötat som deras hamburgerbröd).

Skrivet av barse klockan 02:06 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

april 06, 2005

Ubermans sömnschema

En kollega på ett tidigare jobb snackade mycket om att han skulle vilja testa att ställa om sitt sömnschema så att han kunde få mer tid över till annat än sömn varje dygn. Tydligen så finns det folk som redan har ändrat sitt sovande med hjälp av något som kallas Ubermans sömnschema. Här är ett inlägg på Kuro5hin där en snubbe berättar hur det går till och hur det kändes när han ställde om till att bara sova sex små halvtimmestupplurar varje dag. Att döma av kommentarerna på sidan så verkar det som att det är många som tycker att det verkar jättehäftigt med sömnmodifiering och att det är många som dessutom provat på det hela en kortare eller längre tid.

Jag säger bara: pah! Big deal. De allra flesta småbarnsföräldrar som har genomlevt sitt spädbarns första år vet hur det är att klara sig på två-tre timmars sömn varje natt. Det är klart att kroppen klarar av att leva på de sättet under en begränsad tid, men i längden så tror jag att det är korkat att experimentera med sömncyklerna. Visserligen kanske man kan tjäna sex timmar per dygn under tiden som man använder sömnschemat, men man förlorar säkert precis lika många timmar i slutändan då man förmodligen dör tidigare än vad man hade gjort om man tagit hand om sin kropp. Bättre att sova ordentligt på nätterna (om man kan) och må bra på dagarna än att ständigt ligga nära minimigränsen och få några futtiga vakentimmar extra om man ändå bara är trött och gnällig hela tiden. Sömn är också kvalitetstid, tänk på det och sov gott!

Skrivet av barse klockan 08:46 EM | Comments (11) | TrackBack | Konstigt

Hemmamekad mech

Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag vill ha ett exoskelett eller en mecha först. Land Walker har fått vågskålen att tippa över åt mecha-hållet, åtminstone temporärt. Gissa om jag ska stampa SUV:ar när jag går ut och går min första tur med transformern om tio år eller så.

Skrivet av barse klockan 11:34 FM | Comments (2) | TrackBack | Prylar

april 05, 2005

Dagstidningskommentarer - bloggie style

Jag hittade just The Annotated New York Times (via trendalicious!). Annotated Times är helt enkelt en sammanställning av alla blogginlägg som kommenterar artiklar i New York Times. När kommer en sådan grej till Sverige? Jag kan i och för sig tänka mig att det kan bli svårt att få de nödvändiga volymerna på kommentarerna om man väljer att bara presentera kommentarerna om en tidnings artiklar, men om man samlar allt som skrivs om artiklar i Aftonbladet, DN, Text-TV och Resumé på en sida så kanske det skulle bli tillräckligt.

Egentligen är inte logiken bakom det hela särskilt avancerad (tror jag...). Om man plockar ut URL:arna till artiklarna i de utvalda tidningarna och sedan går igenom de svenska bloggarna och matchar mot artikel-URL-listan varje dag så borde man lätt kunna få ihop en sån bevakningstjänst. Det kanske skulle vara av intresse för någon av sagda tidningar att själva göra en sådan tjänst till och med?

Skrivet av barse klockan 09:43 EM | Comments (1) | TrackBack | Bloggar

Topp tre - gitarr

Precis som man kan känna igen en sångare på en skiva så kan man också känna igen vissa instrumentalister vars sound genomsyrar inspelningen med sin omisskännliga röst. Här är min topp tre-lista på gitarrister som man känner igen utan att de behöver öppna munnen:

3. Nick Drake visade att skillnaden mellan en riktig singer songwriter-trubadur och en trulig wannabee med ledsamma texter sitter i gitarrfingrarna. Mästerlig gitarrhantering parat med helt egna stämningar av gitarren resulterar i ett uttryck som ibland är vemodigt, ibland ljuvt och ibland rentav olycksbådande. Gitarrspelet är en helt omistlig del av hans musikaliska tilltal.

2. James Burton spelar virtuost, vackert och dessutom ganska atonalt på sina ställen. Burton bjuder på ett helt unikt gitarrspel som föll bägge Elvisarna på läppen.

1. Neil Young spelar gitarr som ingen annan. Hans ljud är helt omisskännligt och kan väl närmast beskrivas som spattigt, spretigt och oemotsåndligt medryckande på något obeskrivligt sätt. Om det är någon som har gjort sig förtjänt av att få spela elgitarr så är det Shakey. (Krya på dig förresten Neil.)

Skrivet av barse klockan 09:23 EM | Comments (4) | TrackBack | Topp tre

april 04, 2005

Namn och nytt

Varje gång jag tittar in på Johns namndatabas så slår det mig hur roligt det är att leta efter konstiga förnamn och att fundera över hur föräldrarna tänkte när de gav sitt barn det namnet. Att de här barnens föräldrar förmodligen snöat in lite på äventyrsböcker är väl inte så svårt att räkna ut. Om det skulle visa sig att den här pojken och flickan har föräldrar som trivdes bra i overall skulle det inte heller komma som någon direkt överraskning. Vad mamma och pappa till de här barnens föräldrar tänkte lär vi nog däremot aldrig riktigt komma underfund med.

Nå, det kan ha vissa fördelar att ha ett unikt förnamn också. Man behöver inte kallas Lars A för att det finns en Lars H i samma klass och har man tur så slipper man få något konstigt smeknamn av sina klasskompisar som man måste dras med i resten av sitt liv. Heter man redan något ovanligt så är behovet av smeknamn minimalt.

Skrivet av barse klockan 10:11 EM | Comments (4) | TrackBack | Konstigt

Musen som röt


<Ordvits>Biobränsle</Ordvits>

Dagens Media rapporterar att Triangelfilm köper Sandrewbiograferna tillsammans med produktionsbolaget S/S Fladen och distributionsbolaget Atlantic Film. Det låter spännande tycker jag, även om framtidsutsikterna för TriangelFladenAtlanticSandrew kanske inte är så lysande som man hade kunnat hoppas. Bonnierägda SF har betydligt mer pengar i kassan och har definitivt råd att svälta ut Sandrewbiograferna om det skulle behövas. Jag håller ändå tummarna och hoppas att behovet av film som avviker en smula från den tråkiga mittfåran kommer att vara ett framgångsrecept för det nya Sandrew.

Triangelfilm är visserligen en puttefnask i dagens medielandskap, men de har hållit fast vid sina principer och fortsätter att importera och distribuera filmer som de tror på. Utan triangelfilm hade med största sannolikhet filmer som Krigarens själ, Festen och Kieslowskis färgtrilogi inte fått det genomslag i Sverige som de ändå fått. Jag hoppas att man klarar av att stå fast vid sina principer även nu när insatsen höjts avsevärt.

Skrivet av barse klockan 09:47 EM | Comments (0) | TrackBack | Omvärlden

april 03, 2005

Arkitektur + Ekologi = Arkologi

När sonen sov sin tupplur idag så satt jag och slöbläddrade lite i ett av NE-banden och hittade något som fångade mitt intresse. Där stod några rader om arkitekten Paolo Soleri och hans Arcosanti-projekt. Eftersom jag är lite småintresserad av arkitektur, och särskilt av sådan arkitektur som på ett eller annat sätt har någon slags kontaktpunkt eller resonans med naturen, så kände jag att jag ville veta mer om denne Soleri.

Han föddes i Turin och utbildade sig där till arkitekt under fyrtiotalet för att sedan bege sig till USA där han arbetade sina första år som arkitekt hos Frank Lloyd Wright. Efter ungefär tio år som arkitekt bosatte han sig i Arizona där han grundade Cosantistiftelsen vars syfte är att forska kring och utföra experiment i stadsplanering. Soleris och stiftelsens viktigaste projekt är Arcosanti som är en prototypstad som ska visa hur en stad som följer hans tankar om Arkologi skulle kunna se ut.

I en typisk storstad så går runt 60% av all yta åt till olika typer av vägar. En stad som är byggd enligt arkologins principer sägs kunna rymma motsvarande mängd människor på endast 2% av ytan. Dessutom är tanken med en arkologi att den ska ligga i direkt anslutning till naturen för att på så sätt kunna erbjuda innevånarna direkt tillgång till naturupplevelser och för att jordbruksproduktionen ska kunna komma så nära staden som möjligt för att på så sätt minimera transporter. Soleri är en sann futurist med en ekologisk grundsyn och jag upplever hans arkitektur som mycket vacker med former som är lånade av naturen men som på samma gång känns hypermoderna. Jag tror att det är just dessa saker som kännetecknar de flesta av mina favoritarkitekter, att de gör vacker arkitektur som på något sätt har samklang med naturen och att de verkar ha en genomtänkt filosofi. (Bland mina favoriter märks bland annat Friedensreich Hundertwasser, Antoni Gaudí och Ferdinand Cheval (om man nu kan kalla honom för arkitekt).)

Den som är intresserad av ekologi, arkitektur eller av hur framtidens hyperstäder kommer att se ut bör i alla fall kolla in Arcosanti-stiftelsens hemsida.

Skrivet av barse klockan 09:27 EM | Comments (1) | TrackBack | Omvärlden

Först till kvarn

Bloggande börjar alltmer leta sig in i vanligt folks vardag och medvetande med artiklar i tidningar, reportage i radio och ökande besökssiffror på själva bloggarna. Ett tecken på att kulmen på trenden ännu inte är nådd, men ändå är i sikte är betaversionerna av MSN Spaces och Yahoo 360° som bägge två har lanserats mer eller mindre i smyg. Tidpunkten för bloggarnas stora genombrott kommer allt närmare.

Med tanke på detta så är det underligt att inte fler bloggrelaterade domännamn har blivit uppbokade. Den som har några hundralappar över kan säkert tjäna en hacka på att paxa någon eller några av de mer uppenbara adresserna redan nu för senare användning eller bara för att sälja den när boomen drar igång på allvar. Bloggar.se, bloggare.nu, bloggare.net och blogga.re är till exempel lediga. Domännamnet blogg.nu är bokat, men pekar inte ännu på någon webbsajt och på blogga.se, webblogg.se och bloggare.se är det upptaget. Massor av intressanta bloggtjänster och kringtjänster väntar på att uppfinnas och om det är någon som behöver idéer så är det bara att höra av sig. (Sådana lider jag ingen brist på.)

Skrivet av barse klockan 08:24 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

april 01, 2005

Två små aprilskämt

Nu är det bara lite grann kvar av första April och jag har nästan inte blivit lurad på hela dan. Den enda som ens försökte och för ett ögonblick också lyckades lura mig var en kollega som sa: "Shit vilken jättestor fruktkorg som har kommit!" (Vi brukar få fruktkorgar några dagar i veckan på jobbet, men under den senaste månaden så har vi inte haft någon frukt.) Jag var halvvägs upp från stolen innan det slog mig vad det var för dag. Lite synd är det nog tycker jag eftersom det är nästan lika roligt att bli lurad som att luras.

Ett par små söta aprilskämt från nätet kan jag passa på att vidareförmedla. De kanske inte var så övertygande men de var bägge två ganska fina och välgjorda. Think Geek lanserar sin iCopulate som låter två iPod:ar mysa tillsammans och utbyta låtar. Själva mojängen ser ut att vara gjord i rosa latex och med i paketet följer också något slags iGlidmedel som man ska använda när mp3-spelarna ska gosa med varandra.

Det andra april-luret var det en kompis som tipsade om. Lokaltidningen hemma i Skellefteå berättar att det ska byggas en tunnelbana som ska bli klar till 2010. En jättefin tunnelbanekarta har man dessutom ritat med rätta färger på isladan-linjen och en photoshoppad bild föreställande tunnelbanenedgången som byggs på Möjligheternas torg. Ett klassiskt lokaltidningsaprilskämt utfört enligt konstens alla regler.

(Andra viktiga saker har också utförts enligt konstens alla regler hemma i Skellefteå ikväll. Jag hurrar och håller mina små tummar...)

Skrivet av barse klockan 10:17 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Sjömansbiff till lunch? Googla!

Efter att ha släppt sökfunktionen Google rides som hjälper en att leta efter taxi och Google Local som letar upp lokala affärsidkare som säljer den vara man letar efter så kommer nu Google Menu som låter en söka efter specifika rätter på restauranger i ett område! Vill man till exempel leta efter restauranger som just idag serverar oxjärpar så skriver man bara "oxjärpar Stockholm, SW" i Google Menus sökruta och vips får man fram träffarna sorterade på pris och om restaurangen har lagt ut bild på rätten ifråga så får man dessutom se en liten tumnagelbild av godsakerna. Gissa om det kommer att sätta fart på kebab-priskriget här i Stockholm igen!

Man kan också sätta flera andra sökflaggor genom att till exempel skriva "vegan" eller "organic" i sökrutan om man vill leta efter veganmat eller mat som bara innehåller kravmärkta råvaror. Andra sökord som finns eller kommer att implementeras inom kort är "kosher", "low carb", "halal" och "non gmo". Nån som är sugen att hänga på och käka Gulaschsoppa till lunch idag?

Skrivet av barse klockan 09:43 FM | Comments (3) | TrackBack | Hittat på nätet