free page hit counter

maj 31, 2005

Postkontoret i Windhoek

Bredbandsabstinensen blev för stor så nu sitter jag på postkontoret i centrala Windhoek och surfar en timme på deras internetcafe. Nästa gång jag går hit ska jag ta med mig cd:n med bilder och tanka upp så mycket jag hinner.

Idag har vi hunnit med att handla lite kläder och mer av den varan lär det bli innan vi åker hem. Kläderna kostar mellan hälften och en femtedel här jämfört med vad de kostar hemma. Något bra tyskt brädspel kan nog hamna i resväskan också om det finns plats över.

Imorgon ska vi åka på en sightseeingtur som heter face to face i vilken man bland annat får åka till Katutura (som är Windhoeks kåkstad) och träffa vanliga namibier. Det ska bli en spännande och förmodligen rätt nyttig exkursion som ger oss chansen att få inblick i hur livet ter sig för de som inte har det så bra som vi. Det var nära att vi hann med att göra ett kåkstadsbesök i Kapstaden, men tyvärr var vi för trötta och nyanlända. Nu har det dessutom blivit riktigt oroligt i Cape flats och de andra kåkstäderna under den senaste veckan läste jag i the Namibian. Folk börjar tröttna på alla tomma löften om förbättringar som aldrig uppfylls.

Nu börjar bredbandstiden lida mot sitt slut, men nästa gång jag kopplar upp mig med lite fart så ska jag tanka upp lite bilder så att det blir lite trevligare utseende på inläggen.

Skrivet av barse klockan 01:58 EM | Comments (2) | TrackBack | Resor

Godnatt Barsebäck

Nu är det dags att släcka ner den gamla trotjänaren Barsebäck. Danskarna blir nog jätteglada men hur kommer det att bli med mitt smeknamn framöver? Kommer namnet att falla i glömska? Kommer jag att måsta byta smeknamn till Ringhals eller Harrisburg? Den som lever får se.

Skrivet av barse klockan 01:36 EM | Comments (2) | TrackBack | Omvärlden

maj 30, 2005

Åter i Windhoek

Det finns så mycket att säga om Namibia, till exempel att taxibilarna tutar för att visa att de är lediga eller att de åtminstone har platser över. Eller att man blir väldigt vänligt bemött när man talar med någon. Här börjar man ofta med att säga hej och fråga hur läget är innan man dryftar sitt egentliga spörsmål i stället för att som i Sverige bara haspla ur sig "Ursäkta, vet du vad klockan är?". Det är också vanligt att man hälsar på och småpratar med folk som man träffar i trappuppgången och att man vinkar till andra bilförare som man möter om man är ute och kör i mindre trafikerade delar av landet.

Namibierna är också i allmänhet väldigt välklädda och mycket språkkunniga, vilket torde behövas i ett land där personen man träffar på kanske talar tyska, oshivambo, afrikaans, engelska eller något annat av de cirka 30 språken eller dialekterna som talas i landet. Det går i alla fall alldeles utmärkt att ta sig fram med engelska (som är det officiella språket) och lite knagglig skoltyska.

Namibiernas största intressen i livet verkar vara camping och trevliga grillkvällar ute i det fria, vilket kanske inte är så konstigt i ett land som består av en hel massa "det fria" och som är fullt av gott grillkött som springer eller hoppar omkring. Ibland kan man nästan luras att tro att man är i Australien då både landskapet, sinnelaget och den engelska dialekten närmar sig sinnebilden av hur förmodligen är "down under". Det enda som saknas är kängururna och dessutom är den Namibiska ölen förbaskat mycket godare än det där blasket som australiensarna försöker sälja på oss.

Vi börjar känna oss mer och mer hemma i Namibia i allmänhet och i Windhoek (som förresten ska uttalas [wind-hok]) i synnerhet och Sverige känns mer och mer avlägset. Det kom lite grann som en överraskning när vi idag gick in på museet i Alte Feste för att lära oss mer om Namibias och möttes av en liten miniutställning om livet i Sverige under 1900-talet. Visst kanske det kan vara intressant att läsa om bondeliv, ransoneringsåren och hur livet ter sig för en normalsvensk familj på 2000-talet men det var inte precis vad vi hade väntat oss. De nordiska länderna och särskilt Sverige verkar åtnjuta hög status här nere, mycket på grund av det starka svenska stödet som SWAPO fick i kampen mot apartheidregimen. Dessutom är det många Namibier som heter Toivo och andra finskklingande namn här nere eftersom finska missionen länge arbetade i landet. Vi kanske inte är så långt borta som vi trodde att vi skulle vara.

Avståndet från Sverige (och frånvaron av bredbandsuppkoppling) har också gjort att jag börjar bli lite nyfiken på vad som har hänt hemma och i "den stora världen" under de senaste två veckorna. Förmodligen har det inte hänt särskilt många jättestora grejor, men man vet ju aldrig. Är det någon som kan göra en ultrakort nyhetssammanfattning och posta i kommentarsfältet? (Det där om Caroline Krooks hemfridsbrott har jag redan snappat upp, men i övrigt känner jag mig helt törstig på nyheter.)

Skrivet av barse klockan 05:08 EM | Comments (0) | TrackBack | Resor

maj 28, 2005

Lisa Marklund-spelet

Typiskt att jag skulle vara bortrest när det var dags att berätta om vårt nya spel. Gissa om det har varit svårt att hålla truten hela våren...

Skrivet av barse klockan 01:58 EM | Comments (0) | TrackBack | Jobbet

Okaukuejo rest stop

Nu har vi varit i Etosha i snart tre dagar och hunnit med att se nästan alla djur som finns i nationalparken. Vi har sett giraffer, zebraflockar, springbock, gemsbock, elefanter, noshörningar (med ungar), kudu, lejon och massor av andra djur som jag inte kommer ihåg just nu. Bilder på hela härligheten kommer så fort jag får möjlighet att lågga upp nåt.

Etoshavistelsen har varit lite grann som en semester i semestern. Vi bor i en liten stuga som ligger ungefår två minuters promenad från vattenhålet där man i lugn och ro kan sitta och titta på när djuren dricker. Vi har dessutom hunnit med ett antal bilutflykter igenom nationalparken. Bortsett från allt det exotiska så är det också väldigt avslappnande och skönt här. Jag har hunnit läsa en del böcker, softat och druckit några gin och tonic (som sig bör när man är på safari). Maffiga safaribilder kommer (förhoppningsvis) inom kort. Hakuna matata!

Skrivet av barse klockan 01:51 EM | Comments (0) | TrackBack | Resor

maj 24, 2005

Windhoek

Nu har vi varit i Namibia i några dagar och börjar så smått att aklimatisera oss. Windhoek som huvudstaden heter är en trevlig bekantskap med knappt 200000 innevånare och ett rätt så lugnt tempo (särskilt i jämförelse med Kapstaden som vi lämnade för några dagar sedan). Folk kör omkring i sina bakkies och verkar rätt nöjda med sin tillvaro som då och då förgylls med camping, braai och en och annan Windhoek lager. Namibia är verkligen utegrillens och campandets förlovade land med nästan obegränsade vildmarker och mycket god tillgång till bra grillkött.

För ett par dagar sedan hälsade vi på ute hos några vänner till paret som vi bor hos och gick en liten promenad ute på deras farm. Sedan avnjöt vi större delen av eftermiddagen på deras altan där vi drack te och tittade på Kudu och schasade bort fåglar som försökte knapra på bilens torkarblad. (Jag tror att de kallades för rednecked hornbill.) Vi hann också med att träffa en stor fet spindel, en kossa och några ponnyer som bodde på farmen. Sonen fick en glad lekkamrat i familjens yngsta dotter och de lekte större delen av eftermiddagen tillsammans ute på gården. Mycket idylliskt. Middagen på kvällen bestod av Oryx-stek (en slags antilop) och spaghettipumpa.

Dagen därpå åkte vi iväg på en utflykt till Daan Viljoen game park och åt en trevlig tyskinspirerad lunch och tittade på utsikten över parken och över Windhoek som skymtade i fjärran. Sedan gav vi oss iväg på en liten minisafari som tyvärr inte blev så innehållsrik som den kanske hade kunnat bli eftersom de flesta djuren låg och slappade och försökte undvika solen. Vi fick i alla fall se en babianflock (som alla försökte klättra upp i en telefonstolpe), ett otal gnuer, några antiloper av nåt slag och fem giraffer som stod och mumsade löv bara 30-40 meter ifrån oss.

De två påföljande dagarna har vi spenderat i centrala Windhoek och i lekparken mitt i stan och imorgon drar vi iväg till Waterberg för vidare färd till Etosha där vi ska åka ut på seriös lejonsafari. Mer om hur det gick när vi kommer tillbaka. Jag ska också försöka lägga upp lite bilder snart, men än så länge är de flesta bilderna kvar på kamerans minneskort. Tills dess kan jag bjuda på en liten försmak. (Bilden är tagen på hemvägen från Godahoppsudden.)

Skrivet av barse klockan 08:05 EM | Comments (2) | TrackBack | Resor

maj 22, 2005

Stellenbosch avklarat

Vår korta vistelse i Stellenbosch utanför Kapstaden var en mycket angenäm historia som innehöll en kortare vinprovning på ett lokalt vinhus och ett besök på en farm där vi fick träffa ett par geparder och några gäss. Vi fick oss också en sightseeingtur till Godahoppsudden och dess omgivningar där vi fick träffa våra första (men definitivt inte sista) babianer. (Tyvärr vågade jag inte sparka någon Johnny, men modet kanske rinner till vad det lider.) Dessa små rackare befolkade parkeringsplatsen vid Cape point och tog varje chans till att tigga, sno eller råna till sig mat utom synhåll för parkeringsvakterna som gick omkring med sina anti-babianslangbellor. Vi hann också med att besöka Simonstown där vi åt lunch med havsutsikt och en kort visit i Boulder där vi hälsade på åsnepingvinerna och deras familjer.

Kapstaden var en mycket intressant bekantskap med både oerhört vackra omgivningar och stor tragik i form av kåkstaden som breder ut sig på slätten mellan stadens centrum och Stellenbosch. Vår värd och guide (som extraknäckade som engelskalärare ute i en annan kåkstad) sa att antalet innevånare i Kapstadens kåkstad låg någonstans mellan 1 och 2 miljoner människor. På en yta som jag skulle gissa är ungefär lika stor som Kungsholmen ryms det alltså fler människor än i hela Namibia. Tanken svindlar!

Efter att vi snabbt avverkat några av sevärdheterna och attraktionerna i Kapstaden och Stellenbosch begav vi oss till Namibias huvudstad Windhoek där vi nu befinner oss och kommer att så göra under de närmaste tre veckorna. Vi har installerat oss hos ett par vänner som befinner sig i landet under en längre tid för att arbeta och har redan hunnit se en hel del intressanta saker som jag kommer att berätta mer om lite senare. Sonen har börjat vänja sig vid omgivningarna och somnar nu lugnt och gott i sin lilla resesäng med myggnät som vi ska ta med oss när vi åker iväg till nationalparken Etosha om några dagar.

Skrivet av barse klockan 08:13 EM | Comments (0) | TrackBack | Resor

maj 21, 2005

Framme i Namibia

(Det får bli ett jättekort inlägg det här, vi ska precis åka iväg och skaffa en potta åt sonen.) Vi är framme i Windhoek efter några dagar i Kapstaden och mår alldeles prima. Kulturchocken blev lite mindre än förväntat, mycket beroende på starten i Stellenbosch (som är en kapstadsförort med väldigt mycket nordeuropeiska influenser). Vädret är torrt och varmt och folk äter torkat strutskött med god aptit. Utförlig(are) rapport kommer senare.

Skrivet av barse klockan 10:37 FM | Comments (1) | TrackBack | Resor

maj 19, 2005

Janus hälsar på

Barse bad mig förgylla hans blog med lite vardagsvisdom under hans frånvaro och då jag är inte den som backar när någon ber mig bre ut mig i etermedierna kommer här en första hälsning.

(Hoppas ni har det bra där nere i värmen, jag är INTE avundsjuk alls. Nänemensan!)

Att jag nu själv blivit en bloggare känns lite underligt. Jag menar, bloggande har man ju hört talas om. Verkar fasligt inne, värsta modeflugan. Just därför är det udda för mig. Jag har nog inte hoppat på en trend i tid sedan Converse-skor blev inne igen, och då endast på grund av att jag inte tog av mig dem när de blev hopplöst ute.

Känns dock lite sekteristisk den här bloggvärlden, när man ser på den utifrån. Ett globalt brödra- och systraskap med interna koder (både semantiska och binära), en verksamhet som är tidsslukande och beroendeframkallande och allt inordnat i en mystisk hierarki där några är heta och andra gårdagens nyheter. Mycket långt ifrån den sunda, världstillvända och hälsomedvetna roll- och brädspelshobby där jag vuxit upp.

Men, jag lovade Barse att inte hetsa mot folkgrupp eller att syssla med personangrepp så jag slutar nu. I framtiden blir det nog mest spel och snuviga barn.

/Janus

Skrivet av Janus klockan 08:44 EM | Comments (2) | TrackBack | Navelskådande

maj 17, 2005

Idag åker vi!

Dålig nattsömn i natt och ganska mycket stresshormoner i kroppen gör att jag känner mig både trött och stirrig. Om ett par timmar kör vi iväg mot Arlanda och hoppas att sonen kommer att kunna uthärda flygresan. 2 + 12 timmar på ett flygplan är väl inte höjden av njutning för en 16 månaders snubbe med massor av spring i benen.

Vi har laddat med färgkritor, böcker och en leksaksbil och hoppas att han kan sova gott under större delen av natten. Imorgon blir det en spännande dag i Stellenbosch med omgivningar och på torsdag ska vi försöka ta oss till Godahoppsudden och titta ut över vattnet.

Skrivet av barse klockan 01:45 EM | Comments (3) | TrackBack | Resor

maj 16, 2005

T minus en dag

Imorgon vid den här tiden så sitter vi på flyget mot Frankfurt och på onsdag förmiddag så landar vi i Kapstaden där vi ska stanna två nätter. Sedan reser vi vidare till Namibia, närmare bestämt Windhoek där vi ska vara ända till den 13:e juni. En lång och spännande resa med safari, ökencamping och diverse äventyr ligger framför oss och nästan allt är fixat. Det enda som återstår (bortsett från att köpa ett par långbyxor med shorts-funktion och en solhatt) är att vänta och gruva sig...

Skrivet av barse klockan 07:48 EM | Comments (4) | TrackBack | Resor

Femman v.20

Femman

1. Blunda en kort stund och lyssna, vad hor du?
En bullrig dator.

2. Blunda, vrid huvudet fram och tillbaka, oppna ogonen pa mafa, vad ser du?
En ryggsäck som ligger på golvet och väntar på att bli packad med saker som man kan leka med på en lång flygresa.

3. Blunda, strack ut din hand tills du vidror nagot, vad kanner du?
Hörlurarna till min mp3-spelare.

4. Ta ett par andetag, vad luktar det dar du ar just nu?
Det luktar hemma.

5. Kann efter, kanner du nagon smak och i sa fall vilken?
Nix, ingen alls.

Skrivet av barse klockan 04:23 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

maj 15, 2005

Fredagsfyran v19-05

Jag gör en Fredagsfyra trots att det redan har hunnit bli söndag. Temat är språk:

1. Vilka språk anser du att du behärskar?
Svenska och engelska. Norska, danska, tyska och lite franska förstår jag men talar inte.

2. Har du lätt för att lära dig språk?
Ja det har jag. Däremot har jag svårt för traditionell språkundervisning som går på tvären mot hur jag (och de flesta andra) lär sig språk.

3. Hur gör du för att förkovra dig i något språk?
Jag läser böcker på det aktuella språket, tittar på film, lyssnar på det och försöker tala språket så gott jag kan. Efter ett tag så lossnar det och om det är något som jag inte fattar så kollar jag i en ordbok eller en bok som beskriver hur språket funkar.

4. Om du fick möjlighet att lära dig ett språk snabbt och enkelt utan ansträngning, vilket språk hade du då valt att lära dig?
Kanske franska eller nåt icke-germanskt språk.

Skrivet av barse klockan 06:14 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

maj 14, 2005

Ett konstigt språk...

Ante hälsade på och berättade om Lojban, ett artificiellt språk vars grammatik baseras på predikatlogik och som sägs vara kulturellt neutralt (till skillnad från t.ex. Esperanto). Lojban har 1300 grundord som kan kombineras till ett vokabulär på flera miljoner ord. En mening byggs upp med ett antal argument som kopplas ihop med hjälp av predikatord (som är Lojbans motsvarighet till substantiv, verb, adjektiv och adverb).

Låter det svårt och konstigt? Det är det förmodligen också. I Lojban-FAQ:n kan man läsa att det förmodligen finns ungefär ett par dussin människor i världen som kan tala Lojban i realtid. Interlinguavänner och Esperantoförespråkare kan fortsätta att sova lugnt om nätterna.

Skrivet av barse klockan 09:55 EM | Comments (0) | TrackBack | Konstigt

Bloggopol

Little Oslo har gjort ett monopolspel med bloggtema. (...eller egentligen bara ett spelbräde, resten får du göra själv...) När kommer den svenska versionen?

[Via: Boing Boing]

Skrivet av barse klockan 05:26 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Kackerlackmobilen

Garnet Hertz har byggt en permobil åt sin kackerlacka.

Skrivet av barse klockan 04:23 EM | Comments (1) | TrackBack | Prylar

maj 13, 2005

Laga Explorer

Folder Size Explorer Extension är ett litet program som fixar så att man får se storleken både på enskilda filer och på foldrar när man har ställt in visningen på detaljerad i Windows explorerfönster. En liten förändring kanske det kan tyckas, men för min del så känns det som om jag har fått Windows reparerat. Att se hur mycket som ligger i olika foldrar gör det mycket lättare både att rensa upp på hårddisken och att leta efter saker. Att programmet dessutom är fritt att ladda ner under GPL gör ju inte saken sämre.

Skrivet av barse klockan 01:08 EM | Comments (4) | TrackBack | Hittat på nätet

Fylleriövningar

Hans Kullin vill att du fyller i hans bloggenkät så att vi alla får veta mer om bloggläsare (och bloggare). Gör det!

Skrivet av barse klockan 08:22 FM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

maj 12, 2005

Gör om, gör rätt!


Bild: Layton Findlater

Den nya, skärpta upphovsrättslagen träder i kraft den första juli och den är full av otydligheter och rent nonsens. Det sägs bland annat att det ska vara tillåtet att kopiera en skiva som man köpt men att det ska vara förbjudet att kringgå kopieringsskydd. Hur går det ihop? Ganska många CD-skivor har väl någon form av "kopieringsskydd" nu för tiden. Ska det stå jättestort på skivomslaget att den är "kopieringsskyddad" så att man inte råkar begå ett brott av misstag när man bandar av skivan?

Det som verkligen upprör mig är dock att avgiften som tas ut på bland annat CD- och DVD-media för att kompensera upphovsrättsinnehavare för den tillåtna privatkopieringen ska höjas. Här är det något som inte riktigt stämmer. I mitt arbete använder jag stora mängder CD- och DVD-skivor som då köps in med den extra straffavgiften. Detta trots att upphovsrätten på det som bränns på skivorna tillhör företaget eller någon av våra kunder. Däremot har jag aldrig varit med om att det har dykt upp någon med en påse pengar och kompenserat oss för piratkopieringen av spelen som vi gör. Är det inte något som är snett här? Varje skiva som används för att säkerhetskopiera eller arkivera saker från våra servrar, som används för att skicka demos eller betaversioner till kunder eller för testning kommer alltså att straffbeskattas. När kommer skatteåterbäringen?

Nä, hela lagen (som grundar sig på ett EU-påbud) känns framhastad, osammanhängande och som att den har tillkommit genom massivt lobbyarbete från de stora mediebolagen på EU-nivå. Om jag var chef i det här landet så skulle jag ta lagutskottet hårt i örat och ryta: Gör om, gör rätt!

Skrivet av barse klockan 09:30 EM | Comments (2) | TrackBack | Samhället

Dumpar lite länkar


Pojke på pinne och Slinger

Idag var det sista dan på jobbet innan resan. Lunchen spenderade jag med att springa runt och fixa saker (kontaktlinser, födelsedagspresent till frun, några bilderböcker till flyget etc.) och resten av dagen har varit ungefär lika splittrad. Som tur är så börjar antalet punkter på att göra-listan att närma sig noll och snart återstår bara att under spänd förväntan invänta starten på afrikaresan. Lite rensning av gamla grejor som ligger och skräpar bland Operaflikarna kan jag hinna med att göra ikväll så att jag känner mig lite blogg-nyttig. Här kommer lite blandat junk:

Skrivet av barse klockan 09:02 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Britneys nya hemsida

Britney har lanserat en ny hemsida som smakar kioskromanomslag och Hobbex-posters. Det kan bara betyda att 80-talskulturens allra värsta avarter är på väg tillbaka. Snart kommer väl Takano-overallerna, new romance-eländet och plyschplanscherna tillbaka också.
[Via: 50 special]

Skrivet av barse klockan 02:17 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

Dra i fingret!

Kom igen nu, dra i fingret!
[Via: Land of 999 dances]

Skrivet av barse klockan 10:01 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

maj 11, 2005

Gästbloggare

Om en vecka landar vi i Afrika och jag kommer att försöka blogga så gott jag kan under vår vistelse där nere, men för att vara på den säkra sidan så har jag dessutom fyllt på med två gästbloggare som förmodligen kommer att ge sig till känna vad det lider. Om det börjar det dyka upp inlägg undertecknade "Kocken" eller "Janus" här på Barseblog så frukta inte, de är alltså bägge två godkända och licensierade gästbloggare som båda har en hel del intressanta saker att berätta. En närmare presentation av de bägge avbytarna ska jag försöka skriva ihop senare under veckan om jag hinner och om inte så gissar jag att de själva kommer att presentera sig inom kort.

Det kommer alltså med största sannolikhet att bli en mycket spännande månad på bloggen med direktrapporter från Sydafrika och Namibia samt med intressanta och överraskande inlägg från två färska skribenter (varav den ena vill skriva under pseudonym för att inte förstöra sina karriärmöjligheter). Stay tuned, som man säger i utlandet!

Skrivet av barse klockan 10:51 EM | Comments (5) | TrackBack | Navelskådande

maj 10, 2005

Europas fulaste PC

Markus Leonhardt ville ha en tyst dator med vätskekylning så han la ner moderkortet i ett akvarium och hällde på matolja. Datorn fungerar fortfarande och en tystare PC än den lär nog vara svår att hitta. Dessutom får man nog leta länge innan man hittar en dator som ens kommer i närheten av Markus dator vad gäller fulhet. Och förresten, vad händer när oljan börjar härskna?
[Via: Hack a day]

Skrivet av barse klockan 09:46 EM | Comments (5) | TrackBack | Prylar

Glada gossar sjunger våren in

Den som kollar på Six feet under vet att David börjat sjunga i LA Gay Mens Chorus. Döm om min förvåning när jag på anslagstavlan vid Konsum på Kristineberg hittade en lapp som skvallrade om att det finns en liknande kör här i Stockholm. Den 16 maj framför Stockholms Gaykör sin vårkonsert "En magisk afton" på Nybrokajen 11. På programmet står bland annat "It's raining men", "Kristallen den fina” och ”Banne mig! Den karln ska jag ha” och ackompanjerar gör PomPeriPossaBand. (Missa inte grimaserna på deras presentationssida.) En riktigt gay helkväll helt enkelt!

Det hade varit roligt att gå och lyssna, men det blir tyvärr lite för nära inpå afrikaresan. (På måndag kväll ska jag vara hemma och packa min resväska upprepade gånger och ha fjärilar i magen av resfeber.) Jag ska i alla fall hålla ett öga på gaykörens hemsida och försöka pricka in någon av deras kommande konserter. Deras repertoar verkar helt suverän och dessutom tycker jag att den svenska gaykulturen bör uppmuntras.

Skrivet av barse klockan 09:14 EM | Comments (0) | TrackBack | Kulturen

maj 08, 2005

Ei saa peittää

Jag tryckte på &-tecknet bakom min senaste pingning på nyligen och hittade detta. Man blir aningen nyfiken och efter lite grubblande så har jag kommit fram till att det handlar om fredagsfyra-frågorna som jag skrev för några veckor sedan. Men varför svarar skrubu först nu och vad skriver han egentligen om mig? Jag kanske måste skriva ut sidan och fråga svärmor vad det står.

Skrivet av barse klockan 10:54 EM | Comments (7) | TrackBack | Bloggar

Små bitar av lättuggad kunskap


Grattis till Keith Jarrett som fyller 60 idag!

The Rudiments of Wisdom Cartoon Encyclopedia är, som titeln antyder, ett serieuppslagsverk i vilket man hittar små serierutor som förklarar ett eller annat om det valda ämnet. Serieencyklopedin är överraskande innehållsrik, och även om antalet ämnesord inte kan mäta sig med ett vanligt uppslagsverk så gör presentationen att man gärna klickar runt och läser om saker som man inte ens visste att man var intresserad av. Roligt och lärorikt!

För den som känner sig lite mer målmedveten i sitt kunskapsinhämtande, men som också känner att tiden är knapp så kan jag rekommendera Göran Everdals bok Bildningsakuten som på baksidestexten lovar läsaren allmänbildning om denne bara lägger ned fem minuter om dan på att läsa i boken. Ett lockande erbjudande som jag tror att jag ska nappa på så fort min ekonomi tillåter (d.v.s. efter afrikaresan). Tills dess får jag väl hålla till godo med Vad varje svensk bör veta som har stått och samlat damm i bokhyllan allt för länge.

Skrivet av barse klockan 10:34 EM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

Brajkåd

Om man har lärt sig morse till fulländning med den här metoden så kan man snabbt hasta vidare och plugga in Braille med samma pedagogik. Man behöver bara en märkpistol, ett papper, lite lim och ett ljudband med morseövningar.

Skrivet av barse klockan 09:29 FM | Comments (0) | TrackBack | Hittat på nätet

maj 07, 2005

-- --- .-. ... . -.- ..- .-. ...

Nu får det vara färdigbloggat för idag. Här kommer dagens sista länk: En morsekurs som gör att man ska kunna lära sig morse på rekordtid. Kankske inte på en minut som rubriken gör gällande, men med några minuters träning varje dag så borde det sitta i ryggmärgen ganska snart. Jag ska skriva ut sidan och fylla i å, ä och ö i trädet så att jag lär mig dessa också. Klart slut!

Skrivet av barse klockan 09:26 EM | Comments (14) | TrackBack |

Punk är inte död

På Dayfree press hittade jag Nothing Nice to Say, en oerhört underhållande tecknad serie för den som, liksom seriens två huvudpersoner, kräks av Nu-Metal och Emo och tycker att namedropping och referenser till mer eller mindre obskyra rock- och punkband är höjden av kulturell förfining. Serien är dessutom lite elak ibland vilket känns uppfriskande. Mitch Clem som tecknar serien håller förresten på att flytta och behöver pengar till flyttbilen så om man har paypal-konto eller bara känner sig givmild i största allmänhet så kan man donera en slant till honom.

Skrivet av barse klockan 09:04 EM | Comments (1) | TrackBack | Hittat på nätet

Nu har AIM också hakat på bloggtrenden.

Nu har America Online hakat på bloggtrenden också. Nu är det väl bara ICQ bland de stora IM-tjänsterna som inte erbjuder blogghostning, men förmodligen är det väl bara en tidsfråga innan även ICQ-användarna får erbjudande om att skriva "dagbok på nätet". Vad kommer härnäst? När startar Aftonbladet blogghosting för allmänheten?

Skrivet av barse klockan 04:51 EM | Comments (0) | TrackBack | Bloggar

Hej då batteriladdaren!

Toshiba har konstruerat en metanolbränslecell i miniformat så förhoppningsvis använder jag min näst sista eller kanske sista mobiltelefon med lithiumjon-batteri för tillfället. Japanska mobiltelefontillverkare har gått ut och sagt att det kommer att finnas bränslecelltelefoner på marknaden om ungefär två år. Att utvecklingen på bränslecellområdet går framåt med stormsteg förstår man om man jämför den nya bränslecellen med Toshibas bränslecell från 2003.
[Via: Treehugger]

Skrivet av barse klockan 04:42 EM | Comments (3) | TrackBack | Prylar

Om jag hade pengar...

Om jag hade $9000 över så skulle jag ropa in den här tavlan till min älskade fru direkt utan att blinka. [Via: goldenfiddle]

Skrivet av barse klockan 11:31 FM | Comments (6) | TrackBack | Prylar

maj 06, 2005

Äsch! Google hann före

Igår på bloggölen så diskuterade vi att det vore bra att göra något litet praktiskt program eller nån tjänst som skulle vara intressant för bloggare. Tidpunkten för att tjäna lite flis på bloggtrenden är inne och trendbubblan når förmodligen snart sitt maximum.

Ett av förslagen var en tjänst där man skulle kunna SMS:a eller MMS:a in ett blogginlägg och betala några kronor per meddelande. Well, Google hann före. Om man snabbar sig på och gör en generell SMS-tjänst som funkar mot icke-Blogger-bloggar så kanske man kan tjäna sig en hacka. Det behövs bara ett säljande och "catchy" namn på fenomenet. Nåt som rimmar på blogga eller podda men som innehåller mob- som i mobiltelefon kanske? Mobba?

Skrivet av barse klockan 09:07 EM | Comments (5) | TrackBack | Ideer

Ny önskepryl för 3G-mast-hatare!

Winpower Electronic Co lanserar en mobiltelefonstörare med upp till 100 meters räckvidd. [Via: Red Ferret] (Det skulle förresten vara obligatoriskt med sådana apparater på bibliotek, biografer och landets kriminalvårdsanstalter tycker jag.) Dessutom skulle det vara intressant att se vad som händer om man gräver ner en sån där manick under en 3G-mast. Kanske funkar det lika bra som att såga ner dem.

Vill man inte punga ut med en massa pengar för att störa ut de eländiga mobiltelefonerna så kan man säkert bygga en själv om man hittar en kristalloscillator med rätt frekvens. Då får man dessutom pengar över till att köpa en TV-B-Gone så att man slipper störas av alla tv-apparater som står på i onödan. Jättepraktiska apparater för Ladislaus och hans ludditkompisar.

Skrivet av barse klockan 03:24 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

maj 05, 2005

Oändliga katten

Eftermiddagens bloggöl inleddes med lite kattsnack när Björn dök upp och lite försynt frågade om han fick vara med trots att han inte var säker på att hans blogg kvalificerade sig som en blogg. Hakke tipsade om the infinite cat project och jag måste säga att hela kattbloggandet är en helt ny värld för mig. Själv tycker jag mycket om katter, men tyvärr så tål jag dem inte så det funkar jättebra för min del att avnjuta dem på bild. Dessutom är ju infinite cat project ett suveränt husdjurs-fetish-komplement om man har tittat igenom de underliga bilderna på Oolong och hans efterträdare Yuebing och letar efter mer i samma stil. Fram för fler konstiga bilder på husdjur tack!

Skrivet av barse klockan 10:57 EM | Comments (3) | TrackBack | Navelskådande

Khronosprojektorn

Trots den något obegripliga texten på sidan så verkar the Khronos projector vara en rejält häftig grej. Det är en videovisare som låter tittaren peta delar av filmen bakåt i tiden genom att helt enkelt trycka fingret mot skärmen. Det låter jätteflummigt och ser hyfsat flummigt ut också att döma av bilderna på sidan, men förmodligen skulle jag kunna stå och leka med projektorn nästan hur länge som helst. Det är förresten precis såna här grejor som gör att jag önskar att jag kunde bli ivägskickad på SIGGRAPH nån gång.

Det kanske är något åt det här hållet som jag skulle vilja se som nästa (eller nästnästa) bloggtrend, efter poddning [© Stationsvakt eller Steffanie?] och videobloggning. Nästa dimension att utnyttja och göra något roligt av på nätet och på bloggarna kanske blir den temporala dimensionen?

Skrivet av barse klockan 10:46 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

maj 03, 2005

Baconplåster!

Archie McPhee säljer underbart snygga plåster med bland annat cowboy-, pirat- och kött-dekor. Tänk om man hade haft såna coola plåster när man gick på lekis i stället för de vanliga brunrosa eller de töntiga bamse-plåstren!

Inte nog med att man får plåstren levererade i en fin plåtburk, man får dessutom en leksak på köpet! (Vad kan det vara för leksak som följer med baconplåstren förresten? En liten filékniv i plast kanske eller en pytteliten slaktmask som man kan avliva sina leksaksgrisar med?)
[Via: trendalicious!]

Skrivet av barse klockan 10:00 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Femman v.18

Kortfattad och kryptisk Femma:

1. Jag vet...
...lite grann om ganska mycket.

2. Jag ser...
...jättedåligt utan glasögon.

3. Jag kan...
...åstadkomma nästan vad som helst bara jag får lite tid på mig.

4. Jag har...
...surkål i mina läderbyxor.

5. Jag ar...
...den jag är.

Skrivet av barse klockan 09:31 EM | Comments (0) | TrackBack | Fyran och femman

Topp tre - överskattade svenska komiker

Idag är det tisdag och det är dags för en topplista. Dagens tema är överskattade svenska komiker:

3. Hey Baberibagänget - Ytterligare ett bevis för att TV4 inte fixar att göra humorprogram. Nej du Scherman, fyran får se till att hålla sig till faddergalor, dokusåpor och Martin Timell-program för komedi det klarar ni inte.

2. Pontus "Pottan" Enhörning - Plump och otrevlig radiopratare som blivit tv-ansikte i Lantz och TeveTeve. Alla hans skämt känns grabbiga, ointressanta och tämligen unkna. Hans humor är inte ens provocerande trots ivriga försök. Ett får i ulvakläder.

1. Robert Gustafsson - Sverige har många komiker att vara stolta över och en lång tradition av utmärkt komedi och satir. Tyvärr verkar det ha blivit lite stopp i maskineriet under de senaste åren då jätteproppen Orvar korkat igen möjligheterna för nya begåvade talanger att ta sig fram. De simulerade hostattackerna, snubblingarna och de halvdåliga imitationerna börjar kännas riktigt gamla vid det här laget. Hans bäst före-datum gick ut för cirka tio år sedan vilket bara bevisas av att Lasse Berghagen verkar tycka att Gustafsson är höjden av humor. Robert Gustafsson är för komedin vad Bert Karlsson är för musiken.

Skrivet av barse klockan 09:20 FM | Comments (8) | TrackBack | Topp tre

maj 02, 2005

Fråga Lund, Uppsala, Umeå, Göteborg...

Om man undrar om fiskar kan få feber och snuva eller har något annat spörsmål på hjärtat (och går i årskurs 6) så bör man bege sig till något av de stora universiteten den 13 maj. Då är det nämligen dags för Levande frågelådan då massor av ungdomar i 12-årsåldern får chansen att pumpa landets forskare på svar. Jag tycker det verkar som en kanonbra idé och önskar att jag gick i sexan igen. Kan inte universiteten gå ihop och starta om gamla goda "Fråga Lund" igen? Vi medborgare behöver svar på våra frågor och landets universitet kan säkert behöva synas lite mer i det allmänna medvetandet. Kanske en kvart på Allsång på Skansen varje vecka i stället för den obligatoriska Robert Gustafsson-sketchen?

Skrivet av barse klockan 05:03 EM | Comments (2) | TrackBack | Hittat på nätet

maj 01, 2005

Bzzzzt!

Lightning On Demand är en frivilligorganisation som bygger livsfarliga leksaker som blixtrar, sprakar och smäller. En av deras projekt är denna taserkanon som kan prutta iväg små aluminiumpilar som drar "starttrådar" efter sig. Dessa starttrådar bränns tämligen ögonblickligen bort av de 15000 amperen som flödar genom dem när de når något jordat objekt och ersätts av en joniserad lufttunnel som fortsätter att pumpa ström genom det stackars objektet. 110000 volt ligger spänningen på när skottet drar iväg och det sägs att åskådarna ofta går från uppvisningen med ömma bihålor(!) på grund av de kraftiga smällarna. Varför någon (icke-militär) skulle bygga ett sådant här monstrum övergår mitt förstånd, men jag måste säga att jag gillar projektet skarpt! Just nu byggs kanonen om och kondensatorbanken ska utökas till 250 kilojoules kapacitet vilket kommer att öka kanonens räckvidd till 15 meter. (Pust! Där kan man åtminstone känna sig trygg. Blir man hotad av en sån där dödsmaskin så är det bara att ta några steg bakåt och flina åt den som hotar en. Han eller hon lär ju knappast lyfta upp vapnet och komma efter en.)
[Via: fark.com]

Skrivet av barse klockan 08:33 EM | Comments (0) | TrackBack | Prylar

Topp tre - hårdost

Jag tänkte skriva en snutt om Street idag på bloggen, men ändrade mig i sista sekunden. Jag blev överraskad av konformiteten som rådde på marknaden och både jag och sonen tröttnade ganska snabbt. Vad är meningen med en marknad som sägs vilja sträva mot att erbjuda originella designade produkter när det verkar som om alla försäljare ändå bara sneglar på varandras produkter? Graden av originalitet var skrämmande låg.

I stället blir det en liten topp tre-lista om hårdost. Här är mina tre favoriter just nu:

3. Herrgård - Vanlig Herrgårdsost har underbar konsistens och den där perfekta nötiga smaken och den känns på samma gång trygg och invand. En svensk klassiker!

2. Tête de Moine - En schweizisk hårdost med smak av valnötter och en lätt smörig konsistens. En fantastisk ost som dessutom har en egen webbsajt med flash-intro. Desutom betyder namnet "munkens huvud". Bara en sån sak!


Min egen hårdostfavorit

1. Comté - En underbar fransk ost som görs av mjölken från Montbeliard-kossor som betar på var sin egen hektar betesmark i Jurabergen. Osten smakar lite olika beroende på årstid och lagring, men hittar man en ordentligt lagrad vinter-Comté som har fått ligga och gotta till sig i tre år så har man en guldklimp. En sådan ost är nästan stenhård ute i de gulbruna kanterna och smakar tydligt av hasselnöt. Självklart finns det en webbsajt om Comté också.

Skrivet av barse klockan 02:48 EM | Comments (4) | TrackBack | Topp tre